Státní vlajka-Kam s ní? (Jan Neruda)

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » sob pro 01, 2007 4:29 pm

alffa píše:Koukám že jerryx byl rychlejší. Jsem ale rád že se vzácně shodujeme. ;)

neshodujeme, to jen ty opisujes :rofl:

jinak k te situaci, kdyz musim vyvesit nejaky kod (napr. ten q kod): v tenhle okamzik musi klubovky (vcetne te me ceske) ustoupit. tzn. kdyz by se tam nevesly nebo by moc zaclanely, tak musi pryc. vetsinou bych, ale jen dal klubovky o neco nize pod kodovou vlajku, ale jak jsem psal - kdyz to pujde.
[hr]
ps: fuj, nechte tech stozaru ... :evil:
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » sob pro 01, 2007 4:31 pm

halladin píše:Zřejmě nikam :D
Ovšem tenhle případ asi tady nepadá v úvahu. Tady se zřetelně myslí posádky české, slovenské, případně česko-slovenské.
Jinak jsem doufal , že objevíš, a jako zdejší všeuměl podotkneš něco k mému problému nahoře.. :)
A ani zadní stěh nemám.... :?

Tady se nemá na mysli žádná konkrétní posádka z hlediska národnostního ale kam s vlajkou, pokud vůbec někam.

Jinak pkud popluješ z Itálije do HR na Finovi (Nebo podobné lodi), tak jsi za prvé frajer a za druho nebudeš vyvěšovat nikam nic. ;)
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » sob pro 01, 2007 4:36 pm

No, Atol je poněkud větší než Finn, má kabinu - ale jak říkám - chystám se na Dunaj, což je situace dosti podobná - vody cizího státu.
Na moře se nechystám, i když jsou takoví, co s tím na Jadranu pluli.
Příbřežní plavbu, a vlny do 2 metrů to povolené má.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » sob pro 01, 2007 4:37 pm

halladin píše:Zřejmě nikam :D
Tady se zřetelně myslí posádky české, slovenské, případně česko-slovenské.

S námi jezdí Holanďan - nebuď tak úzkoprsej Halladine ;)

Já bych to neviděl až jako takový problém. Někdo má potřebu svoji vlajku "posádky" vyvěsit, někdo ne. Nepodezříval bych lidi, že ji nevyvěšují z důvodu utajení národnosti. A mám pocit, že ji často dávají tam kam je to pro ně na momentální lodi nejjednodušší .
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » sob pro 01, 2007 4:42 pm

"Mám pocit, že ji dávají tam, kde je to pro ně nejjednoduchší"
Plný souhlas, Martine.
Proč tedy z toho dělat problém, když ji někdo vyvěsí vpravo, nebo vlevo ?
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » sob pro 01, 2007 4:45 pm

jerryx píše:neshodujeme, to jen ty opisujes :rofl:
jinak k te situaci, kdyz musim vyvesit nejaky kod (napr. ten q kod): v tenhle okamzik musi klubovky (vcetne te me ceske) ustoupit. tzn. kdyz by se tam nevesly nebo by moc zaclanely, tak musi pryc. vetsinou bych, ale jen dal klubovky o neco nize pod kodovou vlajku, ale jak jsem psal - kdyz to pujde.
[hr]
ps: fuj, nechte tech stozaru ... :evil:

Jerryxi nerad odmlouvám,
Ale shodujem.
Klidně jsem to mohl také opsat od halladina.

Jediné v čem se neshodujeme je ten stožár.
To naopak popsal halladin z hlediska terminologického zcela správně.

Na stěžeň vytahuješ plachty, kdežto na stožár vlajky. Někdy bývají vlajkovým stožárem (stožárkem) vybaveny i plachetnice.
U motorových lodí je to zcela obvyklé. :whist:

alffa
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

lodě

Příspěvekod MARIS » sob pro 01, 2007 4:52 pm

No,pěkně se to rozjelo.Nejdříve jsem se zařekl,že už na toto téma nebudu reagovat ale mě to nedá a tak ještě pár poznámek.
To windward:promiň,oslovil jsi sice přímo Baharise,ale když dovolíš tak:
říkáš že vyvěšování vlajek nepatří do "dobré námořnické praxe" ale do etikety.A pak sám uvádíš jako příklad vlajku "A"- mám potápěče pod vodou.Ale tohle přece patří do Colregu,nebo ne?Proto se přece jmenují signální vlajky,abys upozornil,nebo dal druhým něco na vědomí.
-korsická vlajka-ano není to oficiální vlajka,ta je francouzká,ale už i to,že jsou jí vybavovány čartrové lodě na korsice,dává na vědomí to,že je v korsických vodách vítanější než francouzká.
- pokud je mě známo,takvšechny vlajky navštívených států se vyvěšují jen při návratu do mateřského přístavu.
-to,že jsi celou dobu žil v bludu,že česká vlajka patří pod pravý sáling,to záleží jak to bylo dlouho,a že tě na to ještě nikdo neupozornil,ale pět let se mě zdá příliš,a nemohu si pomoct,ale stejně jako Baharis i já jsem viděl českou (německou,rakouskou,a.j.)mnohem vícekrát pod levým sálingem než opačně.

Víš mám pocit,že je to možná náturou českého národa,"co mě bude kdosi předpisovat,já si to udělám podle svého a polibte mě všichni šos" a přitom se zapomíná,že nejsme doma ale v cizině.

To halladin:jak vidím,pojem "stožár"ti už vysvětlil jerryx.

Než jsem to stačil nadatlovat,tak toho zase hodně přibylo,ale musím opravit (je mi to líto),alffa,na lodích,kde není stěžeň,se pro vyvěšení vlajky používá vlajková žerď,stožárek,to slyším poprvé.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » sob pro 01, 2007 5:03 pm

Já fakt žádnou oficiální námořnickou terminologii nestudoval, ten (podle alffy) správnej termín jsem použil celkem náhodou.
V knihách ( překladech) se pojmy stožár a stěžeň zaměňujou docela běžně, takže mě nebijte :D
Možná, že je to tím, že ti překladatelé správné temíny neznají, ale odkud to může znát běžný člověk ?
Mezitím jsem našel příklady.
Odyssea kapitána Blooda Rafael sabatini
Vysvětlivka č. 83
Zápory - konopná či ocelová lana s příčkami, kterými jsou na boku lodi upevněny stožáry a čnělky.atd.
Velká šestka - Artur Ransome
"Ale pak dostala nový stožár s plachtou a krycí plachtu, takže na ní atd.
Pokud se Vy, pánové , zkušení jachtaři, neshodnete na tom, jak se jmenuje to, nač se na zádi dává vlajka, ( a plachty ne), nebuďte přísní na nováčky kvůli terminologii :D
Naposledy upravil(a) halladin dne sob pro 01, 2007 5:19 pm, celkem upraveno 1 x.
MARIS
moderátor
Kontaktovat uživatele:

lodě

Příspěvekod MARIS » sob pro 01, 2007 5:08 pm

takže je nejvyšší čas to začít studovat.
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » sob pro 01, 2007 5:55 pm

2 maris: dekuji za stozar :D - uz jsem myslel, ze jsem sam ...

2 halladin: ono to asi ani nikde neni napsano (o tom stozaru), ale jachtari proste maji stezen a ne stozar - tim jsme se odlisovali od lodickaru a jine verbeze :P a neboj, kazdy jednou zacinal ;-)
MARIS
moderátor
Kontaktovat uživatele:

lodě

Příspěvekod MARIS » sob pro 01, 2007 6:18 pm

to halladin,
zkušení jachtaři,jak píšeš,se určitě vždy dohodnou,nikdo není neomylný,jde jen o to,umět si přiznat,že jsem udělal chybu (a kolik jsem jich já už udělal).
Sám jsi to už napsal,že překladatel nemusí být odborník - jachtař - a pak vznikají různé paskvily. Uvedl jsi dva cizí autory,a nevím jestli jsi to sám překládal,nebo to vyšlo v češtině,ale slovo ZÁPORY nevím co znamená.Na upevnění stěžně máme v češtině stěhy,upínačky a případně převzaté vanty,pokud jsem na něco nezapoměl.Možná to slovo znamená vanty,které slouží zároveň jako provazové žebříky,ale to opravdu slyším poprvé.
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » sob pro 01, 2007 6:26 pm

Marisi,

dekuji, ze jsi okomentoval, s cim jsem oslovoval Baharise. Ja jsem to take malinko myslel jako odpoved na celou radu postu.

Je pravda, ze signal Alpha je take "vlajka", ale vlajky jsou ruzne. Signaly ICS jsou urceny k rizeni plavidla (myslim obecne) a bezprostredne se tykaji bezpecnosti. Proto neni divu, ze pouziti nekterych z nich predepisuji ruzne predpisy.

Pro tyto "funkcni" vlajky, kterym je asi spravne rikat "signaly" (co ja vim?..) je vyhrazen levy saling (na salupach). O techto signalech se da rici, ze maji neco spolecneho s dobrou namorni praxi.

Pak jsou vlajky, jako vlajky. Mam na mysli statni, klubove, majitelske. Tyto skutecne "vlajky" patri do etikety. Jejich pouziti etiketa predepisuje, nekdy statnim zakonem, nekdy jde o tradici ci o pouhy zvyk. Jak je znamo, na pouziti vlajky posadky neni zadny predpis, ale pouhy zvyk. Pricemz zvyk kratkodoby, jehoz puvod a podstatu podle mne nejpresneji vyjadril Baharis.

Je nepochybne, ze vlajky etikety nijak nesouvisi (tedy bzprostredne) s dobrou namorni praxi.

Jelikoz se jedna o zvyk, je v tom neporadek. Jiz z pouhe diskuze je zrejme, ze otazka je nejednoznacna. Ucastnici diskuze zastavaji ruzne nazory o vlajce posadky:

1. patri jedine vlevo
2. patri jedine vpravo
3. patri vpravo/vlevo, ale nevadi, kdyz je na druhe strane
4. lze ji zavesit na zadi pod domovskou vlajku
5. nepatri nikam (pripadne nevadi, kdyz se zavesi na mista 1 az 4)

Vyse jsem polozil ritorickou otazku, zda jsem cely zivot nezil v bludu. Prozatim se ukazuje, ze ne, a jsem tomu pochopitelne rad. Protoze na otazku, kam patri vlajka posadky nikterak nelze odpovedet jednoznacne. Kazdy z ucastniku diskuze uvedl svoje duvody, proc tam a ne jinam.

Prozatim to vypada, ze tuto vlajku je mozne vyvesit tam, kde si kapitan mysli, ze to bude spravne. Je to pouze o osobnim usudku. Mne osobne vyhovuje myslenka, ze ceska vlajka nepatri do signalu.

Osobne naturu ceskeho naroda vnimam tak, ze kazdy se vzdy snazi si na vec udelat vlastni usudek. Je to velmi cenna vlastnost.

Je pekne, ze jsme dosahli v jiste veci naproste zhody. Ty uvadis: "vlajky navstivenych statu se vyvesuji je pri navratu do materskeho pristavu".

Nekde na zacatku diskuze jsem se vyjadroval takto: "Jachta, ktera se vraci domu z cizich vod, ukazuje pod pravym salingem barvy vsech navstivenych statu v poradi jak byly navstiveny. "

Je to naprosto stejne. Skoda, ze se prozatim neshodujeme v otazce vlajky posadky. Neni vsak vsem dnum konec, kamarade. :)

S veskerou uctou
windward
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Vlajka.

Příspěvekod Ferdinand » sob pro 01, 2007 7:05 pm

To: Halladin
Určitě máš na stěžni sálingy, ne ? Tam přinýtuj dvě minikladky, na levý a na pravý a na to můžeš vyvěšovat vlajky.
Baharis má pravdu, zvykem je vyvěšovat česko - slovenskou vlajku na levý sáling.
Vlajku národní země na levý sáling v Chorvatsku nevyvěšují jenom Češi, Moraváci a Slováci, ale i Francouzi, Britové a Skopčáci, tak nevím, proč bych se měl stydět vyvěsit národní vlajku, když ji vozím s sebou. Je to ostatně první místo , kam se na cizí lodi dívám, abych věděl s kým mám tu čest.
ČEST !
berty
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod berty » sob pro 01, 2007 7:41 pm

Já si to prostě neodpustím na těch Vašich plavidlech máte toliko lan,lanoví a různých špagátů, (abych předešel dalším úvahám, přesně vím jak se to všechno jmenuje),že ani pořádně nevíte kam máte vyvěsit vlajky ;). Problém není potřeba řešit v Chorvatsku. Hraniční řeka Morava nebo chceteli Dunaj, jak tam si poradíte?
Prosím Tě, Jerryxi definuj lodičkáře a jinou verbež :hmm: rád se poučím. Myslím si, že jachtaři mají své stožáry jen pod "duchnů"jinak mají asi stěžně :good: . Osobně zastávám taky jiné názory , např. na skutraře, ale nešířím je proto ta otázka na definici. Nepovažuji se a ani nespadám do těch dvou škatulek. Někde tady v jiném "topicu" je napsáno, že nejnorší jsou jachtaři. :good: Musím Tě, ale také respektovat, no prostě víš kam s nimi.
Berty. ;)
P.S. Doufám, žese zapojí František, Denis a také Monty ten má takový lidový přístup.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » sob pro 01, 2007 7:59 pm

2 maris
Zápory nejsou na jachtách, ale na sterých plachetnich lodích - jsou to více méně ty boční "lanové žebříky", co se po nich námořníci šplhají na stěžeň , aby upravovali oplachtění, případně na nich stáli s šavlemi v zubech :D
Kapitán Blood je z pirátského prostředí v Karibiku.
Arthur Ransome napsal řadu knih pro děti o dětech v Anglii, které plachtily, a zažívaly na malých plachetnicích spoustu dobrodružství ( Lake district v GB )
Celosvětově známý spisovatel, má vlastní muzeum. Jeho knihy vycházely jak za první republiky, tak za socíku. Možná proto, že se jako mladý novinář seznámil s leninem :mad:
A přirozeně jsem to nepřekládal sám.
dle wiki je stěžeň podruh stožáru - a ani anglický originál není úplně jednoznačný - exituje i radio mast atd.
2 Ferdinand- díky, tak nějak si to představuju.
A způsob uchycení samotné vlajky ? Dva kroužky na lanku ?
Naposledy upravil(a) halladin dne sob pro 01, 2007 8:17 pm, celkem upraveno 1 x.
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » sob pro 01, 2007 8:09 pm

berty píše:Prosím Tě, Jerryxi definuj lodičkáře a jinou verbež :hmm: rád se poučím.

spravne to bylo: "lodičkáři a jiná verbež :P"
ten smajlik tam byl opravdu schvalne, protoze to bylo hodne nadnesene ... to nemelo nic spolecneho s jinymi nazory, ty mam taky, ale to s tim nema nic spolecneho - takhle jednodusse opravdu neskatulkuju ;-)

ber to takhle, kdyby toto pronesl napr. motorar o jejich oboru, tak se sam dobrovolne radim mezi tu jinou verbez :D, protoze to opravdu nebylo mysleno zle

berty píše:Myslím si, že jachtaři mají své stožáry jen pod "duchnů"jinak mají asi stěžně :good: .

tohle bohuzel muzu posoudit jen dle sebe, jachtarky totiz pod duchnou nemaji ani stozary ani stezne :bleble:

berty píše:Osobně zastávám taky jiné názory , např. na skutraře, ale nešířím je proto ta otázka na definici. Nepovažuji se a ani nespadám do těch dvou škatulek. Někde tady v jiném "topicu" je napsáno, že nejnorší jsou jachtaři. :good: Musím Tě, ale také respektovat, no prostě víš kam s nimi.

jeste jednou: zadne skatulkovani, zadny nazory, zadny flamewar, bylo to napsano zertem, proto ten smajlik. asi se spatne vyjadruju nebo ses takova citlivka :whist:

az se budu chtit nekoho opravdu zle dotknout, tak to bude velice zretelne ... narazky nemam rad. ;-)
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » sob pro 01, 2007 8:14 pm

A když už jsme u těch stěžňů a stožárů, možná by někoho zajímaly čínské lodě a historie čínských námořních cestčlánek s obrázky "Lodě pokladů"
A další dva o Historii cest První
a druhý
Ty čínské lodě měly docela zvláštní rozestavení stěžňů.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob pro 01, 2007 9:36 pm

To je taková smršť myšlenek, názorů, citací a argumentů, že sedím s otevřenou hubou a jen zírám. Nedokážu říct která myšlenka je ta nejdůležitější, na co odpovědět, čím argumentovat.
Je patrné, že každý má svůj názor, své důvody a těžko je bude měnit. Z toho co tu doposud zaznělo mě nejvíce oslovilo jednoduché pojmenování problému:
windward píše:1. patri jedine vlevo
2. patri jedine vpravo
3. patri vpravo/vlevo, ale nevadi, kdyz je na druhe strane
4. lze ji zavesit na zadi pod domovskou vlajku
5. nepatri nikam (pripadne nevadi, kdyz se zavesi na mista 1 az 4)
Vlákno se stává dost nepřehledné a nepřipadá mě, že by něco vyřešilo. Je to patová situace, jako v zákopové válce u Verdenu.
Za stavu kdy si myslím že vše bylo vyřčeno, nebudu dále argumentovat. Navzájem se nepřekřičíme.
Já bych všem navrhnul, aby se v nadcházející sezoně dívali kolem sebe. Zapoměli na argumenty a pokud jim to námořní čest dovolí, přidali se k té či oné většině. Není to nabádání k uniformitě, ale přeci jenom se ta vlajka dalekohledem lépe hledá, když je na tom "svém" místě.
Já musím konstatovat, že zatím vím, opravdu vím, kde ji u lodí které potkávám mám hledat.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » ned pro 02, 2007 11:50 am

Vidím to jako Baharis
Zdá se, že toto kolo skončí nerozhodně. Windward pluje ve své teritoriu /asi někde v anglických či amerických vodách / a všichni tam mají, jak píše, vlajky státu posádky pod pravým sálingem, těžko to bude kvůli názoru místně příslušnému HR a okolí měnit. Stejně tak ti, co plují v chorvatských a přilehlách vodách, nebudou zdejší zvyk s umístěním této vlajky měnit pro názor Windwarda.
Obě strany, jak se zdá, se dají přijatelným zppůsobem argumentačně zdůvodnit a tak již to je jen lpění na předem vybudovaných pozicích.

Haladina jste peskovali, řekl bych skoro zbytečně, když mluvil o zadním stožáru s vlajkou. On, jak později vyplynulo, neměl na mysli stěžeň, ale asi žerď /jak správně uvedl Maris/, na kterým se správně vyvěšuje vlajka domovského státu. To že to skoro nikdo nezná, je dáno tím, že v HR mají VŠECHNY charterové lodě tuto vlajku na zadním stěhu. To je ovšem specifikum pouze pohodlných charterovek, Vyjímku vždy tvoří proplouvající majitelské lodě. Jinak normální je mít vlajku právě na oné žerdi. Na Baltu by jste pravděpodobně nenašli jedinou loď s vlajkou na stěhu. Viděl někdo z vás německou , anglickou, švédskou, norskou, holandskou majitelskou loď s vlajkou 12 x 20 cm na zadním stěhu ?? Zde je i částečně odpověď pro haladina – pokud nemáš takeláž a sálingy, kam by jsi vyvěsil vlajku státu jehož výsostnými vodami proplouváš, umisťuje se tato vlajka právě na onu žerď pod vlajkou domovského státu lodě /analogie u malých motorových člunů/.
Pepa
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » ned pro 02, 2007 12:06 pm

Díky Pepo za dobrou radu, která je pravděpodobně neipraktičtější a taky nejlacinější.
Na svém atolu nemám ani příďové, ani záďové zábradlí, a hodlám ho nechat na jaře nainstalovat - vedle jiných úprabv a oprav.
Navařit jednu tyčku pro vlajky zas nemůže být tak těžké. A nemusím montovat kladky na sálingy.

A jedna ne nepodstatná výhoda navíc - nebudou mě moct sprdávat ani leváci, ani praváci :D :mad:
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » ned pro 02, 2007 12:33 pm

halladin píše:Na svém atolu nemám ani příďové, ani záďové zábradlí, a hodlám ho nechat na jaře nainstalovat - vedle jiných úprabv a oprav.
Navařit jednu tyčku pro vlajky zas nemůže být tak těžké. A nemusím montovat kladky na sálingy.

A jedna ne nepodstatná výhoda navíc - nebudou mě moct sprdávat ani leváci, ani praváci :D :mad:

Halladine zadrž.
Ty jsi hrozně rychlý střelec. Ono to zase není tak jak píšeš, myslím tím tak jednoduché.
Ta žerď má svá pravidla. Žádná navařená tyčka.
Na zábradlí, nebo na jiné vhodné místo přivaříž pouze pouzdro /řekněme nerez trubka o průlměru 30 x 1,5 mm a délce 5-6 cm v úhlu cca 25-30° vzad. do tohoto pouzdra se nasune dřevěná žerď o průměru 28 mm, nahoře dřevěná kulička. Žerď se v pouzdru zajistí příčným šroubkem proti vypadnutí. Někdo nasouvá vlajku přímo na žerď, ale to není úplně správně. Správně by na žerdi mělo být lanko /mezi kovová očka/ a teprve na tomto lanku vlajka. délka žerdě přiměřená velikosti vlajky a samozřejmě lodě.
Hodně úspěchů. :)

Pepa

PS praváci- leváci, to máš sice pravdu, ale zase jen částečně. Velmi pochybuji že konstrukčně dostaneš žerď do podélné osy lodě. Tedy opět budeš řešit zda v Pravo či v levo od podélné osy lodě. Toto se již asi tak přísně nesleduje. Koukni na nějaké fotky a přikloň se na stranu většíny, nebo dle možností na lodi. Asi by nebylo vhodné, aby vlajka byla např, nad moterem.
Naposledy upravil(a) Pepa dne ned pro 02, 2007 12:40 pm, celkem upraveno 1 x.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » ned pro 02, 2007 12:37 pm

Pepo, :)
Kdybych nebyl, jak říkáš rychlý střelec, třeba bys nepřidal další poučení. Ale dík za další radu.
:D
Mohu dostat tu tyčku doprostřed. Nemám sice zadní zábradlí, či jak se tomu říká, ale mám centrálně nad kormidlem oblouk, na který je přichycena kladka ráhna. Neměl by být problém to navařit tam.

Praváci ani leváci se nechytají :lol:
Obrázek
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Děkuji

Příspěvekod MilanR » ned pro 02, 2007 1:03 pm

Prima, nedalo mi to, zašel jsem do stodoly a díky vaší diskuzi zjistil, co to mám na rozebraném záďovém zábradlí za divný upínák. Ejhle, ono to žerď :o
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » ned pro 02, 2007 1:15 pm

Vždycky říkám, " Líná huba, holé neštěstí !" :D :mad:
A většinou se to osvědčuje !
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Vlajka.

Příspěvekod Ferdinand » ned pro 02, 2007 1:18 pm

To: Halladin.
Pokud se přece jenom rozhodneš pro kladečky na sálingu, tak nahoře přes kladku vede nekonečné lanko a na něm mám doslova přišitou vlajku ČR. Dole to lanko mám přivázané k zábradlí na střeše.

Zpět na