Ahoj, nevím, jak je to úplně správné ale dám tři příklady reálné (moje)
1. loď jsem koupil v ČR, zaplatil DPH a zaregistroval na Slovensku. V té době jediný problém byl, že jsem nemohl jet přes Slovensko, neboť to bylo před vstupem do EU a platil bych tam pravděpodobně DPH ještě jednou (kdoví). Loď jsem prodal Slovákovi už po vstupu do EU, jemupro daňové řízení stačila moje původní faktura se zaplaceným DPH
2. loď jsem koupil od německé firmy bez DPH, celou dobu stála v Chorvatsku. Registroval jsem v USA, poplatek cca 500 USD na 3 roky, nepříjemné bylo, že američani nebyli schopni vystavit licenci na rádio, EPIRB atd. Loď jsem prodal opět bez DPH firmě, od které jsem ji koupil.
3. loď jsem koupil od německé firmy bez DPH, celou dobu stála ( a doufám že ještě stojí

) v Chorvatsku. Registroval jsem v ČR (zejména pro možnost licencování rádia, EPIRB a taky pro snadnou komunikaci:-)).
Vzhledem k tomu, že jsem všechny lodě provozoval v Chorvatsku mám tam i placenou známku. Úředníka na kapitanátu nikdy nezajímalo placení DPH, vždy jen doklady od lodi, moje doklady, pojistka a příslušný obnos.