Povinná výbava a technická vybavenost plachetnice,vnitrozemí

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Re: Povinná výbava a technická vybavenost plachetnice,vnitrozemí

Příspěvekod Libor » čtv kvě 12, 2016 11:48 am

Nevím jak velkou nádobu si představuješ...kbelík?

Ale toto opravdu není nijak velké (cca 18 x 9cm) a účel splní
Obrázek
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2069
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv kvě 12, 2016 12:53 pm

Vylejvačka nemusí být na lanku, ale je to dobrá rada :-)
Osobně bych všechny ty "krámy" vyřešil přiměřeně malým lodním pytlem, ve kterém bude všechno vybavení včetně papírů od lodě a na hlavu. Když se zaroluje s úměrným množstvím vzduchu, tak i plave, a krátkým lankem s karabinkou ho připneš k nějakému poutku na bortu nebo k opasníkovému lanu, máš-li ho. Dělají se i vodotěsné tašky, tvarované do přídě gumáku.
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » čtv kvě 12, 2016 9:29 pm

Felix píše:Vylejvačka nemusí být na lanku, ale je to dobrá rada :-)
Osobně bych všechny ty "krámy" vyřešil přiměřeně malým lodním pytlem, ve kterém bude všechno vybavení včetně papírů od lodě a na hlavu. Když se zaroluje s úměrným množstvím vzduchu, tak i plave, a krátkým lankem s karabinkou ho připneš k nějakému poutku na bortu nebo k opasníkovému lanu, máš-li ho. Dělají se i vodotěsné tašky, tvarované do přídě gumáku.

Jo, dobrej nápad, pořídím nějaký plastový kufřík a do něj to nějak poskládám. A do víka kvlepit kousek polystyrenu ( vzduch) aby to plavalo...
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát kvě 13, 2016 11:57 am

Ta schránka by měla být vodotěsná, už kvůli dokladům, takže ten polystyren uvnitř by neměl být potřeba.
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Fitor » ned čer 25, 2017 10:01 pm

Ahoj,
mám HobieCat 16 a byl jsem na prohlídce na SPS a nestačil jsem se divit. Chybělo mi světlo, hasičák, lekárnička a kotva s lanem nebo řetězem.
Nedříve jsem myslel, že si dělají legraci, než jsem dostal vynadáno, že už vyhláška platí dva roky. Vylejvák nechtěli :roll:
Dá se to nějak obejít, třeba registrovat loď jako sportovní, nebo tak něco? Nedovedu si představit, jak jezdím s hasičákem na stěžni, a s ostatními krámy asi na trapézu pro kosatníka nebo kde?
Dík
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon čer 26, 2017 7:53 am

Fitor píše:... mám HobieCat 16 a byl jsem na prohlídce na SPS a nestačil jsem se divit. Chybělo mi světlo, hasičák, lekárnička a kotva s lanem nebo řetězem ...

Kotva s lanem: povinnost vybavit plavidlo kotvou s lanem nebo řetězem platí dle vyhlášky 334/2015 Sb., přílohy 2, článku 5.03.1 pro plavidlo, jehož výtlak Dmax je vyšší než 1000 kg. HobieCat 16 váží 145 kg a má nosnost 362 kg, jeho Dmax je tedy 507 kg a kotvu mít nemusí.

Hasicí přístroj
: podle článku 5.06.6 přílohy 2 vyhlášky 334/2015 Sb. není požárně bezpečnostní zařízení třeba na plavidle, které je plavidlem bez vlastního strojního pohonu nebo plachetnicí bez pomocného motoru, pokud není vybaveno obytným prostorem nebo na něm není požito zařízení k vaření nebo topení. HobieCat 16 tedy hasicím přístrojem vybaven být nemusí.

Lékárnička: podle vyhlášky 334/2015 Sb., přílohy 2, článku 6.05.4 je lékárnička povinná na plavidlech, jejichž výtlak Dmax je vyšší než 500 kg. Tuto hranici HobieCat 16 překračuje o 7 kg. Zde by řešením mohla být žádost o snížení povoleného zatížení z 362 na 354 kg.

Světlo: podle článku 6.06 přílohy 2 vyhlášky 334/2015 Sb. musí být plavidlo vybaveno prostředky pro optickou signalizaci podle svého určení a použití. Pokud necháš možnost použití svého plavidla omezit pouze na "plavbu za neomezené viditelnosti" (zapisuje se do technického osvědčení), nebudeš potřebovat signalizační světla. Případně, pokud budeš mít výtlak Dmax snížený pod 500 kg kvůli lékárničce, nebude se na plavidlo vztahovat povinnost vybavení pozičními svítilnami dle vyhlášky 334/2015 Sb., příloha 2, článek 6.04.

Mimochodem, kde a u koho jsi na té technické byl? Minimálně o kotvě a hasičáku by SPS měla vědět, že je nepotřebuješ.
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fitor » pon čer 26, 2017 9:31 am

No upřímně řečeno, možná proto, co tu píšeš mi to prošlo, pod slibem, že vše doplním. Lekárnu a hasičák jsem měl v autě, tak bych ji vytáhl, kdyby to jinak nešlo. O nějaké nové vyhlášce jsem neměl ani tuchy, tak jsem dělal prvňáčka a se sklopenou hlavou všechno odkýval.
Každopádně požádám o to snížení výtlaku o 7kg, pokud to pomůže a případně prokážu, že jsem trochu zhubnul :D, případně tu jízdu za viditelnosti nechám zapsat.
Celé to je důsledek toho, že jsem to kdysi nechal zaregistrovat kvůli Chorvatům.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pon čer 26, 2017 9:48 am

Myslím si ,ze se stačilo podívat co vše musí loď mít a internet mas. Pak by jsi nemusel dělat prvnacka a použil podložené argumenty.navíc ted hodně kontrolují na vodě a chtějí vše vidět.a sázejí pokuty .
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon čer 26, 2017 9:52 am

Fitor píše:Celé to je důsledek toho, že jsem to kdysi nechal zaregistrovat kvůli Chorvatům.

Především má HobieCat 16 plochu plachet 20 qm, takže bys ho musel evidovat tak jako tak.

Fitor píše:Každopádně požádám o to snížení výtlaku o 7kg, pokud to pomůže a případně prokážu, že jsem trochu zhubnul ...

S tímto argumentem neuspěješ, můžeš ale uspět s odůvodněním, že výrobce předpokládá maximální obsaditelnost čtyřmi osobami po 200 librách, zatímco náš předpis předpokládá průměrnou hmotnost jedné osoby pouze 75 kg.

Fitor píše:... tu jízdu za viditelnosti nechám zapsat.

Pokud se Ti nepovede dosáhnout snížení povoleného zatížení, tak to udělej, protože jinak jsou pro plavidlo s Dmax přes 500 kg signalizační svítilny povinné a každá kontrola Tě na tom sejme.

Dodávám, že povinnost signalizace, pokud se dostaneš do podmínek snížené viditelnosti, Ti zůstane a je to dobře. Proč, to pochopíš, až se na poslední chvíli vyhneš neosvětlené rybářské pramičce.
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fitor » pon čer 26, 2017 3:08 pm

Vůbec nechci zpochybňovat osvětlení na lodi, ale vzhledem k tomu, že mám VMP, tak stejně můžu jen za nesnížené viditelnosti, nehledě na to, že potmě to zpravidla nefouká a loď je na suchu, venku z vody.
Nicméně máš pravdu, že Chorvati si to tak neberou. Zajímaly by mě předpisy pro jejich rybářské necky s motorem Tomos 5k.
Ani u jednoho jsem neviděl záchrannou vestu, a to ani na "lodi" plné turistů.
Ale to už jsem off-topic.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon čer 26, 2017 5:57 pm

Fitor píše:... vzhledem k tomu, že mám VMP, tak stejně můžu jen za nesnížené viditelnosti ...

Cože to? Kdes to vzal?
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fitor » pon čer 26, 2017 11:06 pm

Mám to napsané na zadní straně: 10) C denní plavba na moři

Zajímavější je ze v mezinárodním osvědčení mám napsáno Výtlak: 0,32 m3. To je Dmax?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon čer 26, 2017 11:20 pm

Fitor píše:Mám to napsané na zadní straně: 10) C denní plavba na moři

Tak to jo, Ty sis ještě nevyměnil průkaz - viz vyhl. 42/2015 Sb., § 14, odst. 1, písm. b).

Fitor píše:Zajímavější je ze v mezinárodním osvědčení mám napsáno Výtlak: 0,32 m3. To je Dmax?

Nikoliv, viz vyhl. 334/2015 Sb., příloha 2, článek 1.02.1, písm. o) a p).
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte čer 27, 2017 6:59 am

Velmi podnetna diskuze i pro mne kamnare. :-)

Jenom bych doplnil, ze uz se mi vlivem netesniciho filtru paliva jednou vznitil motor pri startovani a to ještě s efektnim výbuchem par pod deklem. Uhasil jsem to vodou kterou jsem nabral tim ulitlym motordeklem, ale tohle se muze stat uplne všude vcetne gumaku. Pripadnej hasicak nekde zahrabanej v lodnim pytli by mi byl v tu chvili naprd. Jenom diky rychlymu uhaseni nic neprohorelo a motor byl schopnej po odpojeni filtru dal jet.

Takze si kazdej sam rozhodnete podle podmínek na lodi, jak moc po ruce byste chtěli mit hasicak. ;-)
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod raschi » úte čer 27, 2017 8:36 am

Felix píše:
Fitor píše: v mezinárodním osvědčení mám napsáno Výtlak: 0,32 m3. To je Dmax?

Nikoliv, viz vyhl. 334/2015 Sb., příloha 2, článek 1.02.1, písm. o) a p).

písmeno o) definuje výtlak vody V - ponořený objem plavidla v m3, ale tento pojem se v aktuální vyhlášce nikde nepoužívá, je to jen nějaký relikt z minulosti. Podle mne by to měl být patrně výtlak odpovídající okamžité hmotnosti.
písmeno p) potom definuje výtlak plavidla Dmax - celková hmotnost plavidla včetně maximální nosnosti v kg, čemuž odpovídá hodnota výtlaku uvedená v Lodním osvědčení (na základě jedné diskuse jsem se na to zvlášť ptal na SPS a tam mi to potvrdili). v LO ani není žádná jiná hodnota, podle které by se Dmax mohla určit jinak. Je ovšem poněkud matoucí, že se srovnávají dvě veličiny s jinými jednotkami (tedy hmotnost a objem) a vyhláška nedefinuje hustotu, která by je exaktně propojila. Pokud se tedy vychází z výtlaku v m3, potom Dmax v Mrtvém moři bude značně vyšší než na Slapech.

Např. můj člun má prázdný hmotnost vč. motoru cca 150kg, v LO je uvedený výtlak 0,45m3, což je právě ta Dmax, která se v našich podmínkách rovná cca 450kg. Podle této hodnoty se potom určuje povinná výbava. Žádnou jinou hodnotu ani SPS při technické kontrole, ani Policie na vodě nemá k dispozici.
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fitor » úte čer 27, 2017 8:58 am

Tak teď jsem z toho trochu úplně jelen.
V osvědčení mám jenom výtlak 0,32m3, což jak píšeš u nás představuje 320kg, pak tam mám obsazenost 2 osoby a jinak žádnou vlastní hmotnost nebo nějakou jinou.
Technická data HC16 jsou: Capacity: 800 lbs / 362 kg, Weight: 320 lbs / 145 kg.
Pokud bych tedy vzal hmotnost udávanou výrobcem a výtlak, vyjde mi 145+320=465kg. Tak jsem pod 500kg nebo je to 145+362, jak psal Felix a jsem 7kg přes?
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod raschi » úte čer 27, 2017 9:26 am

V LO máš výtlak 0,32m3, tedy cca 320kg, což je max. celková hmotnost včetně posádky a nákladu. To, že se to liší od technických údajů výrobce je druhá věc, ale podle katalogu to nikdo kontrolovat nebude, rozhodující je to, co je uvedeno v LO. Dmax máš tedy každopádně pod 500kg. Z povinné výbavy se tě tedy týká pouze vylévačka (což je u toho catu z principu blbost), jedno pádlo a uvazovací lanko delší 5m. Žádné hasičáky, lékárničky, kotvy, světla ani houkačky. Plavidlo je vzhledem k uzavřeným trupům provedeno jako nepotopitelné, takže při provozu pro vlastní potřebu nejsou povinné ani vesty.
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fitor » úte čer 27, 2017 9:36 am

V tom případě nechápu, proč tam ze mě dělali idiota. Osvědčení jsem předložil, loď dovezl, byť rozebranou.
Nicméně technickou mám a jestli těch 320 platí, tak by neměli ani při kontrole na vodě nic namítat i když nic z výbavy nedoplním.
Jinak vylévačku nemám, vzhledem k mesh trampolíně mi to přijde úplně zbytečné, jedno pádlo ze starého gumáku vozím s sebou ve vlastním zájmu a vesty máme pořád na sobě, i když mnozí si myslí, že je to zbytečné.
Nějaké lano sebou taky vozím, tak se podívám, zda má 5m.
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod raschi » úte čer 27, 2017 4:23 pm

Patrně ti úředníci neznají zákon, což není nic překvapivého. Není od věci si tu vyhlášku projít (třeba zde https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-334), hlavně část 5 a 6, nejlépe si ji i vytisknout, zvýraznit si části týkající se vlastní lodi a při kontrole ji případně ukázat.

Když si totiž tu vyhlášku člověk pořádně přečte, tak třeba zjistí, že u Dmax do 500kg nemusí být hasicí přístroj bez ohledu zda loď má či nemá motor.
5.06.3. Na každém plavidle s délkou L do 15 m a výtlakem Dmax přes 500 kg, je minimálně jeden přenosný hasicí přístroj.
5.06.5. Pokud je plavidlo vybaveno přenosnými hasicími přístroji... (následuje popis hmotností a hasicích schopností atd)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř čer 28, 2017 8:18 am

Fitor: No vidiš, ani o to snížení Dmax nemusíš žádat, protože to Ti SPS udělala už při zápisu do evidence :D a adekvátně tomu také snížila povolený počet osob na palubě proti údajům výrobce.

Potvrzuji Tvůj názor, že výtlak v m3 je okamžitý výtlak, závislý na hustotě vody, ve které plavidlo pluje. "Výtlak plavidla Dmax," uváděný v kilogramech, je údaj o hmotnosti kapaliny, kterou plavidlo vytlačí, bez ohledu na její objem. Rozlišování má smysl při konstrukčních úvahách.

Je velmi pravděpodobné, že technik, který Tě mylně informoval, vyhlášku znal jen přibližně. Už jsem se Tě na to jednou ptal: kde a u koho jsi technickou dělal? Máme možnost upozorňovat na potřebu kvalitnějšího proškolení zaměstnanců SPS, ale bez konkrétních příkladů ji těžko využijeme.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř čer 28, 2017 8:28 am

raschi píše:Dmax máš tedy každopádně pod 500kg. Z povinné výbavy se tě tedy týká pouze vylévačka ...

Ani ta, plavidlo je z uzavřených plováků, viz 334/2015 Sb., př. 2, čl. 6.01, druhá věta.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř čer 28, 2017 8:39 am

Fitor píše:Pokud bych tedy vzal hmotnost udávanou výrobcem a výtlak, vyjde mi 145+320=465kg. Tak jsem pod 500kg nebo je to 145+362, jak psal Felix a jsem 7kg přes?

Je to ještě jinak: podle LO máš povolený největší okamžitý výtlak 320 m3, v našich podmínkách cca 320 kg vody. Z toho 145 kg "spotřebuješ" na hmotnost samotného plavidla a zbyde Ti 175 kg na dvě osoby na plavidlu a případný náklad.

Upozorňuji, že existují jak rozdíly dle času, tak chyby v zápisu údaje "výtlak" v lodním osvědčení. Na jedné z poboček existovala dlouholetá praxe zapisovat do této kolonky hmotnost nejvyššího povoleného nákladu a ze všech poboček se lze setkat s nesmyslnými čísly, zapsanými z nedbalosti nebo omylem. Nyní by už praxe měla být jednotná, ale důraz je na slovech "měla by" ;)
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod raschi » stř čer 28, 2017 8:40 am

Felix píše: "Výtlak plavidla Dmax," uváděný v kilogramech, je údaj o hmotnosti kapaliny, kterou plavidlo vytlačí, bez ohledu na její objem

Tohle právě moc nedává smysl. Logiku z pohledu konstrukce lodi má právě výtlak v m3, protože ten je jednoznačně daný tvarem trupu a přípustným ponorem. Hmotnost Dmax potom závisí na hustotě kapaliny, ve které loď pluje. Takže vhodnější by bylo ve vyhlášce definovat Dmax rovněž v m3 stejně jako v Lodním osvědčení. Minimálně by se tím ušetřila spousta zmatků, protože takto není intuitivně jasné, že se Dmax podle vyhlášky má porovnávat s výtlakem v LO.

Zpět na