Registrace lodi v Holandsku

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod dedko » sob srp 17, 2013 11:07 pm

Ahoj err

Škoda že tú loď nezaregistroval pred Tvojou kúpou predávajúci.
Ak budeš mať s registráciou problém, preto že nie si Holanďan, tak oslov predajcu čo Ti tú loď predal
aby ju on zaregistroval. Ak loď bude zaregistrovaná, potom už prepis na Tvoje meno
nie je problém a získaš IC – International Certific... (lodné osvedčenie) ktoré máš na dva roky. Po dvoch rokoch cez mail to môžeš predĺžiť,samozrejme za poplatok...
Ak mieniš loďou opustiť EU, tak si musíš vybaviť iné doklady. Trvá to cca 14 dní, ale musíš byť na lodi, lebo príde človek a vyrazí na loď čísla. To všetko stojí cca 400 eury... potom dostaneš osvedčenie na doživotne.
,
Ceny pre vydávanie IC na rok 2013 je vrátane 21% DPH.

26.60 Eur

Zrušenie registrácie / vymazanie IC dokumentu (po predložení originálu)

je 10.45 Eur

Takýto dokument dostaneš z katastra po zaregistrovaní lode a platí doživotne...
kým ho nezrušíš.....
Ak opustíš s holandskou loďou Holandsko, tak na lodi musíš mať tieto papiere + zákonu poistku....v medzinárodných vodách aj VPM...

Obrázek

IC dokument obsahuje údaje o vlastníkovi a popis lode. Platí pre všetky európske vnútrozemské a pobrežné vody...

Obrázek Obrázek

Ak nemáš v Holandsku človeka ktorý Ti pomôže tak navštív nejakých predajcov lodí a oni Ti pomôžu s prepisom.
Mne ten prepis robil jeden predajca za 20 euri + 21% DPH...

No a na Rýn, podľa mojich vedomostí, povolenie na plavbu treba len ak loď má dĺžku nad 15 metrov.... :?
Mapy sa dajú kúpiť aj v marínach...alebo aj cez internet...

Ak som niečo napísal nesprávne tak ma doplnte, alebo opravte :oops:

err, ak sa vrátiš z Holandska daj nám vedieť ako si pochodil...

Prajem Ti aby si všetko dobre vybavil.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » ned srp 18, 2013 10:33 am

Moc dekuji za informace. Ve ct tam jedu registrovat lod a pripravit ji (co pujde stihnout za 4 dny) na prepluti. Jak jsem psal, mam v planu uvest cely postup registrace. Navic pak s lodi popluji do CR, takze uvedu i postup plavby.

O omezeni na dva roky jsem nevedel, myslel jsem, ze je registrace dozivotni. Cerpal jsem z techto informaci: http://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/E ... boot/Kopen
= €30 EUR, osobne na poste, doba platnosti neuvedena. Ale vidim, ze ty papiry mas a ze je to tedy realna podminka. Znovu tedy dekuji za upresneni, alespon navod, na co se mam jeste ptat.

Vcera jsem si dohledal, ze bych mohl temer uplne vynechat Ryn a plavit se pres Emden, pak Mittelland kanal do Labe.

Take uvazuji o zakoupeni nejakeho starsiho zavesaku a pripraveni se na selhani tak stareho motoru za plavby. Tohle doladim a domerim na miste. Chtel bych udelat spousteci rameno na motor a rizeni zavesaku zafixovat s pakou kormidla tak, aby stacilo jen smerovat kormidlem.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned zář 08, 2013 6:33 pm

Ahoj,
tak jsem zpět a musím se přiznat, že jsem pěkně zklamaný. Celé to probíhalo zcela jinak, než jsem očekával. Ale tedy od začátku.

Prvním úkolem bylo najít místní poštu. Měl jsem sice informaci, že místo klasické budovy, jak ji známe v ČR, mám hledat pouze oranžovou pokladnu v některém z obchodů, ale ve kterém? Naštěstí jsem měl možnost a využil nabízeného luxusu a zamířil do místního informačního centra pro turisty. Na přímou otázku, rychlá odpověď. Pošta je prý ve Špáru, asi 200m rovně, pak vlevo. Skvělé.

S nachystaným a vyplněným formulářem z RDW jsem zamířil do místního Intersparu. Dle instrukcí jsem hledal oranžovou pokladnu. Oranžového tam je toho více. Například i stánek ING banky, u kterého jsem nejprve zmateně čekal, než mi tamní obsluhující ukázal pultík hned vedle, který již byl správně.

Ujala se mě dáma v nejlepších letech. Vysvětlil jsem jí, že bych chtěl zaregistrovat loď, protože s ní hodlám jet přes Německo do ČR a podal jí formulář. Přeletěla ho pohledem, zeptala se, zda vím, že budu platit 30,- EUR, vyptala si pas a začala opisovat veškeré údaje do PC. Vše velmi pečlivě a tak nějak ochotně.

První, kde se zastavila bylo číslo lodě. Odvětil jsem, že loď není registrovaná. Dočasně uspokojivá odpověď. Druhé zastavení bylo u typu lodě. Chtěl jsem mít vše v pořádku, proto jsem do formuláře uvedl SAILBOAT. Paní se zeptala, zda je to správně a já údaj potvrdil. Pokračovali jsme ještě asi tři minuty, než se opsal a ofotil pas.

Následně mě paní poštmistrová informovala, že tato registrace je určena pro MOTOROVÉ lodě s motorovým výkonem nad 20HP. Což díky údaji SAILBOAT nesplňuji, přestože je uveden výkon motoru 20 HP, ale že zavolá přímo do RDW a uvidíme, co s tím.

Telefonovala asi pět minut. Přestože byl hovor veden v holandštině, měl jsem pocit, že za mě bojuje. A asi tomu i tak bylo.
Nicméně tím má registrace skončila. Bylo to zřejmé již ke konci telefonátu a po potvrzení, že takto lze registrovat pouze motorový člun, navíc pouze pro vnitřní toky a moře v teritoriu Holandska, mi dala telefonní číslo na RDW, kam mám zatelefonovat a kde mi poradí s postupem dál.

To už jsem neudělal. Mé telefonické hovory vedené v angličtině jsou utrpením pro obě strany.

Sebral jsem se a vše vsadil na slušnost brokera, kterému jsem naštěstí hned po příjezdu hodil do kanceláře krabici plzně. Navštívil jsem jej se žádostí o pomoc. Hned věděl, oč jde a v zásadě mi navrhl postup, který zde uvedl dedko. Jen zavolá známému a pak už bude prý potřebovat jen pas a podepsat formuláře. Stojí to ale 550,- EUR tak jestli to vážně chci. Rychle jsem si spočítal problémy s plavbou bez registrace a další při registraci staré lodě u nás a souhlasil. Jak řekl, tak se stalo. Zatelefonoval, potvrdil, že je to možné. Během 14-ti dní někdo přijede a vyrazí mi do lodě číslo. Dal mi k podpisu zcela jiné, modré formuláře o osmi stranách, ofotil si pas. Pak řekl, že až pojedu domů, ať mu nechám klíče od lodi (marínu mám hned naproti) a zbytek že zařídí. Rychle jsem mu podával Modrou kartu k ofocení. Tu ale s úsměvem odmítl, nic jiného netřeba.

Odjel jsem, klíče má ...

To je zatím vše, co k tomu mohu napsat. Asi za týden bych již měl mít registraci, tak jen čekám a zatím plánuji cestu pro převoz po kanálech do ČR, na zimní práce.
Naposledy upravil(a) err_ dne úte črc 01, 2014 5:15 pm, celkem upraveno 3 x.
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » ned zář 08, 2013 9:34 pm

Ahoj err_

Gratulujem k registrácii lode.... :good:
Ako budeš riešiť lodné osvedčenie a prepis lode na Tvoje meno ?
Nechaš loď pod Holandskou vlajkou ?
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » ned zář 08, 2013 9:34 pm

Ahoj err_

Gratulujem k registrácii lode.... :good:
Ako budeš riešiť lodné osvedčenie a prepis lode na Tvoje meno ?
Nechaš loď pod Holandskou vlajkou ?
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned zář 08, 2013 10:11 pm

Ahoj,
dekuji. Tukam, ze snad ne predcasne.

Nic uz s tim delat nebudu. Bude to Holandacka. Ceny v ramci SPS CR jsou sice OK, ale pravidelna technicka me nelaka. Ceny v ramci MDCR jsou na zabiti. Navic, lod po oprave pojede zase na more a nevim, zda bude vule a moznost jezdit vzdy sem a tam zrovna, kdyz budu resit technickou. Dalsi plus je, ze me nikdo nebude prudit za stary privesny motor, ktery resim jako zalozni, az me v proudu prestane pevny jit.
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » ned zář 08, 2013 10:20 pm

No... loď máš zaregistrovanú, a plachetnica nepotrebuje lodné osvedčenie ?
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned zář 08, 2013 10:27 pm

Vidim, ze jsem asi hodne zmateny. Mel jsem za to, ze touhle registraci ziskam pravo jizdy pod holandskou vlajkou.
A tim je vse vyreseno. Ale jak prijedu na lod, zeptam se brokera :-)

Zatim to berte jako mezizpravu, az to budu mit v ruce, dam vedet.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned zář 08, 2013 10:29 pm

No ne, je to dobre. Dostanu i to IC a tim je to vyresene naporad.
Kazde dva roky poslu nejake par EUR, ale lod uz nikdo videt chtit nebude.

Nebo je to jinak?
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » ned zář 08, 2013 10:47 pm

No ...neviem Za tých 550 Euri, by mali dať aj to IC.
...to IC potrebuješ, tam sú všetky údaje o lodi a majitela...
Ak budeš vedieť viac tak daj vedieť
daliborM
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod daliborM » úte črc 01, 2014 11:49 am

Jak to nakonec s tou registrací dopadlo?

Dosta jsi IC? Je to normální registrace, tak abys mohl plout i mimo EU?
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte črc 01, 2014 3:09 pm

Loď jsem přihlásil už loni, jak jsem psal. Šlo o velkou registraci. Stála 595 EUR. Na lodi je vyfrézovano číslo.
Tyhle papíry jsou kompletní, mezinárodní, nic víc jsem zatím neplatil.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte črc 01, 2014 5:41 pm

Teď to ještě pročítám a vidím, že dlužím dopsat onu část po příjezdu.

Vrátím-li se ke stavu odjel jsem, klíče má, tak ...

Po měsíci a týdnu jsem byl zpět. Registrace proběhla, což jsem věděl z mailu od brokera. Stejným mailem jsem byl informován, že je registrace dražší (ono navýšení z 550 na 595 EUR), protože jsem zahraniční občan. Do registrace se musela uvést adresa provozovny brokera, jako domovský přístav a předkládal to tam broker, jako Holanďan, mající vztah k té adrese. Zbytek je již plně můj. Tedy údaje majitele - mé, české, údaje o lodi, reg. číslo atd.

Registrace vypadá zcela jinak, než sem poslal dedko. Jeho papíry jsou tzv. ICP a jsou vystavovány jako náhrada velké registrace pro země, které vyžadují nějaký doklad. Všeobecně platí, že když je velká registrace, není potřeba ICP. Když není registrace nebo je jen malá (RDW) je potřeba nějak doložit vztah k lodi a její technické vybavení a proto se vystavuje ICP. Je to dobrovolný doklad a vystavuje jej automotoklub. Tento doklad je narozdíl od velké registrace platný jen dva roky, ale je akceptován jako techničák. A POZOR, PLATÍ POUZE V EU. Více zde:

http://www.anwbwatersport.nl/vaarinform ... uigen.html

Velkou registrací myslím popsaný - Zeebrief, tedy certifikovaná registrace v rámci Convention of Geneva concerning registration of barges
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » stř pro 17, 2014 11:21 am

Včera som surfoval na nete a natrafil som na informáciu, že Holandskú registráciu ICP (International Certificate) neuznávajú úrady na maďarských vnútorných vodách :? Upozornenie bolo od vodnej polície povodia Tisza. (Denisoví kamaráti). Odôvodnenie tam bolo také, že tento doklad preukazuje iba vžťah k lodi, ale technickú platnosť a vhodnosť na takúto plavbu nie.
Teraz moje otázky: Čo sú to maďarské vnútorné vody? Aj úsek Dunaja v Maďarsku? Čo urobia s Holanďanom ktorý tam pripláva s takouto registráciou?
Zaujímajú ma tieto otázky, lebo budem mať aj ja holandskú registráciu.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř pro 17, 2014 12:29 pm

Nejlepe napsat asi primo jim, pripadne napsat dotaz take na anwb motoklub. ICP se vydava prevazne z uvedeneho duvodu. Je to evropsky certifikat, ktery se opira o vzajemne uznani dokladu v EU. Je to na nem i napsane. Tudis by mel byt uznan ve vsech statech EU.

A tyka se to i dedka. Ten ma stejny certifikat ICP a pluje po Dunaji a myslim, ze byl i na Madarske strane. Treba ma nejake zkusenosti.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř pro 17, 2014 12:43 pm

Take by me zajimalo, jak to delaji s Belgicanama, Nemcama ... kde technicke prohlidky nejsou take.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » stř pro 17, 2014 2:44 pm

Dunaj je medzinárodná vodná cesta. Tam to musí platiť.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » čtv bře 12, 2015 3:16 pm

Ako som v inom vlákne písal náš motorák je už zaregistrovaný v Holandsku. Takže "stožiar" bude vyzerať tak, hore bude Slovenská vlajka, pod ňou domáca, teda Holandská. Čo mám spraviť keď budem pri Komárne, teda kde by som mal dať zdvorilostné vlajky Maďarska a Slovenska?
Ako to riešiť. Môj čln je malý a nechcem vyzerať ako autobazár. Dať Holandskú musím a potom akú? Uvažoval som, že si dám vlajku EU a basta.
Dík za rady.
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » čtv bře 12, 2015 3:50 pm

Vo Francúzsku som bol vyviazaný vedľa Angličana, podľa vlajky som poznal, že je bývalý mariňák. Keď sa pozrel na moju loď tak mi povedal, že vlajky mám zle. Mal som vpredu vlajku Francúzska. na radarovom oblúku vpravo slovenskú vlajku, vľavo vlajku mariny, odkiaľ pochádzala loď. Podľa neho to malo byť tak a teraz som to tak aj urobil, že na radarovom oblúku (teda na stožiari) je vpravo zdvorilostné umiestnenie vlajky, teda krajiny, ktorou sa plavíš, vľavo domovská vlajka, teda v mojom a Tvojom prípade slovenská a vzadu vlajka krajiny registrácie, teda v Tvojom aj mojom prípade holandská.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » čtv bře 12, 2015 5:15 pm

Ozzie píše:Ako som v inom vlákne písal náš motorák je už zaregistrovaný v Holandsku. Takže "stožiar" bude vyzerať tak, hore bude Slovenská vlajka, pod ňou domáca, teda Holandská. Čo mám spraviť keď budem pri Komárne, teda kde by som mal dať zdvorilostné vlajky Maďarska a Slovenska?
Ako to riešiť. Môj čln je malý a nechcem vyzerať ako autobazár. Dať Holandskú musím a potom akú? Uvažoval som, že si dám vlajku EU a basta.
Dík za rady.

Nevím, jaké možnosti na lodi máš. Dám Ti výpisy z české námořní vyhlášky o vlajkách. Princip by být všude stejný. I na vnitřních vodách.

Registrační vlajka na námořní jachtě za plavby na vlajkové žerdi signálního nebo hlavního stožáru námořní jachty a během postoje námořní jachty na záďovém stěžni námořní jachty.

Vlajka jiného státu se vyvěšuje na pravé straně signálního stěžně námořního plavidla za plavby, v jeho přístavu a na úsecích jeho vnitrozemských vodních cest s pobřežním mořem spojených až po přístav a během postoje v jeho přístavu.

Signální vlajky se vyvěšují na levé straně signálního stěžně.

Právnický text jsem se snažil přeložit do normálního jazyka. Snad to nevyvolá diskuzi o nepřesnostech pojmů.

Ta holandská pod slovenskou se mi nelíbí...
Jak píše ixxo bych bral.
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » čtv bře 12, 2015 5:31 pm

Tu mate, pratele, o vlajkach vyzivne vlakno. Zde vsak zustante prosim u samotne problematiky registrace v Nizozemi. ;)
JirkaHouba
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Registrace lodi v Holandsku

Příspěvekod JirkaHouba » čtv úno 11, 2016 8:56 pm

Ahoj všem,

řeším úplně stejnou věc. Kupuju loď v Holandsku a chci ji tam nechat registrovat a plout s ní do ČR. Máte někdo aktuální informace jak to probíhá a kolik to stojí. To vlákno je dost staré. Díky.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv úno 11, 2016 9:34 pm

Ahoj. Zrovna tady je celkem podstatné onu loď specifikovat. Minimálně, zda je to motorák, kanálová loď, plachetnice a kam s tím chceš všude plout.
Co se plachetnice týče, nic se od té doby a tedy od toho, co jsem napsal nezměnilo.
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » čtv úno 11, 2016 9:44 pm

Tak ako err píše. Nič sa zatiaľ nezmenilo :) Ja už som musel po dvoch rokoch vybavovať novú ICP...
Sviňa život beží rýchlo.. :(
JirkaHouba
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JirkaHouba » čtv úno 11, 2016 9:57 pm

Ahoj,

díky za reakci. Jedná se o plachetnici Neptun 27. Délka 8,5m. Chci s ní plout po moři do Hamburku a po Labi do Prahy. Pak by měla plout ve středomoří. Majitel (Holanďan)je ochotný loď registrovat na moje jméno, ale neví jak na to :) . Dneska mi psal, že to zjišťuje, ale prý to stojí 1000 Eur. Proto hledám informace a ty bych mu poslal.

JH

Zpět na