zmena pravidiel v Chorvátsku po vstupe do EU

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

CROWN
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Plavba v Chorvátsku po vstupe do EU

Příspěvekod CROWN » úte čer 11, 2013 2:29 pm

Vie niekto presne napísať ako budú vyzerať poplatky za plavbu loďou po Jadrane po vstupe do EU. Boli chorvátske úrady vyzvané, aby zosúladili zákony so zákonmi v EU, a to na zabezpečenie bezplatnej plavby, nakoľko platenie za známky je v rozpore so zákonmi v EU.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » úte čer 11, 2013 2:33 pm

Neříkejte mi, že by chorvati zrušili svoje viněty..... To by bylo super!!! :good:

Teda jestli o tu samou sazbu nenavýší pobytovou taxu.
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod deko » úte čer 11, 2013 3:12 pm

Zdenda12345 píše:Neříkejte mi, že by chorvati zrušili svoje viněty..... To by bylo super!!! :good:

Teda jestli o tu samou sazbu nenavýší pobytovou taxu.

ak som to spravne pochopil, tak Crown sa nema rad s otaznikmi, lebo ich nepouziva. takze by som sa k tomu spraval ako k otazkam, a nie ku konstatovaniu :?
CROWN
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod CROWN » úte čer 11, 2013 3:46 pm

Deko, tvoj vstup do tématu je "konštruktívny". Iný to pochopil.
Takže pre teba: ...v prvej vete je otázka. V druhej fakt!
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » úte čer 11, 2013 3:53 pm

Můžeš prosím tě nějakým způsobem potvrdit a dokázat,že druhá věta je fakt...???...se mně to totiž moc nezdá. Nicméně tohle neber jako rejpání,ale něco,co mně hodně moc zajímá....Máš li další info,např.omezení počtu lidí v crew list a pod,sem s nima....pokud možno s odkazem na nějakej důvěryhodnej link,nebo zdroj týhle informace.....Ono....Je li to totiž pravda,mohl bych zase uvažovat o tom,že se tam letos a nebo příští rok zase po dlouhým čase podívám. Rád bych podíval starý známí,a chvilku pobyl na rybníku.

howk
Monty
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » úte čer 11, 2013 5:35 pm

Chorvatné dle mého názoru nemůže nikdy klesnout! Když něco klesne, jinde se zase zvýší.
CROWN
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod CROWN » stř čer 12, 2013 3:43 pm

Vie niekto aké sú poplatky v Nemecku, v Rakúsku, alebo vo Francúzku za známku?
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » stř čer 12, 2013 4:04 pm

Za jakou známku...??? Nikde tenhle výmysl neexistuje,teda alespoň ne v téhle stupidní formě. Ve Francii potřebuje vignětu jenom pro plavbu po kanálech,ve Španělsku jenom,když překročíš délku pobytu 6 měsícu by jsi měl platit ně+jakou daň,nevím jakou na což ale všichni a to z vysoka....nicméně jsi neodpověděl na otázku,odkud to máš,že jsou za ta zpoplatnění káráni od EU...??? Ono by mně to totiž fakt zajímalo.Byla by alespoň malá naděje,že se Jáderkové moře zase změní na moře a ne na Aquapark,kde, kdo nezaplatí vstupné,tak si tam nemůže hrát.

howk
Monty
CROWN
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod CROWN » čtv čer 13, 2013 8:47 am

No a o tom to je. V EU sa podľa platných zákonov nemôže vyberať poplatok za verejné dopravné (aj morské) cesty. V rámci prístupových podmienok, boli vyzvaní (spis má cca tisíc strán) na zosúladenie svojich zákonov a predpisov s európskymi. Mimo iných je tam aj uvádzaná slobodná a bezplatná plavba po mori.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv čer 13, 2013 10:02 am

Tak to jsem opravdu zvědavý, jak to bude. :roll:
Řeči se vedou a voda teče. Takových jsem slyšel už mnoho. Ten zákon EU bych raději četl než poslouchal "jedna paní povídala".

A ještě jedna věc. Kdo má alespoň elementární vědomosti o tom jak fungují přístupové rozhovory žadatelů o vstup do EU a jakým způsobem probíhá uzavírání jednotlivých kapitol, ten zajisté ví že co mělo být sladěno s EU, to již sladěno dávno je. Jediné v co je možné doufat, že by to EU opravdu prosadila HR si vymínili přechodné období.
Nic z tohoto na veřejnost neprosáklo a já tomu prostě nevěřím. Sorry, ale jsou to podle mě plané naděje. :hmm:
DonTragedy
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod DonTragedy » čtv čer 13, 2013 10:24 am

Crown - stale si tu nedal kde si to nasiel o co sa opieras.

Vezmime napriklad tuto vetu:
"V EU sa podľa platných zákonov nemôže vyberať poplatok za verejné dopravné (aj morské) cesty."

Mytne na dialniciach, ci uz cez brany, krabicky, alebo znamky je predsa presne to co tvrdis, ze nesmie existovat .... neverim, ze prestanu pozadovat znamku. Nemaju preco a bol by toho plny internet. V EU sa za cesty plati a skor si myslim, ze to zacne platit aj na mory..
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » čtv čer 13, 2013 11:26 am

Nevím jak jen to v ostatních zemích EU, ale ve Francii se platí na všech vnitrozemských vodách, nejen na kanálech a jak je to tam s dálnicemi, to taky všichni víte. Jedině to moře je zatím "gratis", v přístavech se ale platí. Já to vidím tak, že se bude za chvíli platit za vše, kde je tzv. potřeba zásahu lidské ruky, údržby, atd., protože ten státní a unijní moloch bude potřebovat pro sebe čím dále, tím více peněz a jediné, co umějí, je vymýšlet daně a poplatky.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv čer 13, 2013 11:55 am

Byl bych blázen, kdybych schvaloval něco co mě prodražuje koníčka. Vo tom žádná. Ale něco jiného je schvalovat a něco jiného je snažit se porozumět, nebo pochopit. Já vím že to je na některé moc náročné, ale já se o to snažím.

I kdyby se všichni místní chorvatobijci, kteří neumí nic jiného než plivat špínu, postavili na stěžeň, nemohou nevidět rozdíl v charakteru pobřeží (resp. množství a členitost ostrovů) v Hr části Jadranu a "zbytkem světa".
Kdyby se počítalo průměrné množství navigačních znaků na jednu NM, myslím si že to nemá ve světě obdoby. Beru v potaz rekreační oblast, nikoliv náročné a složité navigační situace před velkými světovými přístavy. To je komerce a to se zaplatí/vyplatí.

Takže platí to co jsem říkal před pěti lety, před desíti lety a říkám i dnes. Já tam ty vložené peníze vidím. Jsou v pohodlí a bezpečnosti plavby, v navigačně velmi náročném terénu. Myslím si že i pokud by k nějakému jednání mezi HR a EU o tomto došlo, mají chorvaté možnost dokládat vložené investice a tím pozici výrazně jednodušší.
No a komu se to nelíbí, pluje samozřejmě jinam. :P
To je přeci ta krása možnosti volby, kde se mě to líbí, kde mě to vyhovuje.

BTW: Informace pro ty kteří si mysleli že svým odchodem z Jadranu potrestají Chorvaty. OMYL přátelé!!! Lodí marín a potažmo lidí na Jadranu neustále přibývá. Až je to chvílemi nechutné.
Naštěstí ta lokalita má tak obrovské možnosti pro volné kotvení, že je stále (a snad ještě dlouho bude) kam utéct do soukromí a do klidu. Kdo umí a ví. Kdo ne, ten jen křičí.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » čtv čer 13, 2013 11:55 am

No...Ono to zase není tak, jak se tady prezentuje...Poplatky za plavbu v teritoriálních vodách jsou v rozporu s domluvou o svobodě plavby a svobodě moří,jehož je Hr signatářem. Jistá možnost úpravy plavby v ter.vodách je,nicméně,neměla by kolidovat s platnými úmluvami. Ale tohle jsou jenom keci a je to spíše otázka na někoho,právem mořským se zabývajícího,protože výklad práva může být trochu rozdílný i mezi signatáři úmluvy. :hmm:
Nechme to koním,maj větší hlavu. Pokud bude vráceno zpět právo mořské do formy liberální a tudíž pro mně akceptovatelné,zapluju si tam na chvilku....Nebude li,a to si myslím,s e r u na Chorvatské choré mozky a budu peníze utrácet jinde. A co se týče svobody,nemyslím tím jenom svobodnou plavbu,ale taky aktivity,jenž z pobytu na lodi vyplívají....to jesti potápění,nekomerční lov ryb,kotvení a další,pro mně samozřejmé věci.
To Surcouf: V řekách nejsi povinenn ve Francii platit nic (Rhona,L´Herold,L´Orb,L´Aude a mnoho jiných),pokud nenarazíš na komoru...pak už jo..... a ani na etangech (slané laguny na pobřeží,jejichž vznik si nastudujte jinde)).Teda....nic o tom nevím a něco jsem se po nich naplul a dá se říct,že tři zimy jsem přečkal v řekách i s lodí.Dobrý stání na sladké vodě,klid a pohoda.Nikdo nikdy a nic po mně nechtěl.Občas celníci zabloudili na kontrolu,jinak božský klid.

howk
Monty
Naposledy upravil(a) Monty dne čtv čer 13, 2013 12:21 pm, celkem upraveno 1 x.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » čtv čer 13, 2013 12:10 pm

To Jirka: Promiň,ale tohle je hodně zakřivenej pohled...hodně ,hodně...Je vidět,že jsi na Jadranu odchovaný i s jeho zcestným chápáním o tom,co jsme museli a za jaké peníze vybudovat.Nemuseli,ale pak máme problém.Všude se značkuje,všude se buduje a víš z čích peněz...??? A víš jak se tam dostali...???To z čeho a proč je co udělané,tady řešit už nebudu,nicméně pokud Ti místo moře vyhovuje návštěva Aquaparku,prosím.Nerybaříš,nepotápíš,jenom pluješ.a to ještě k tomu jako sporťák. A že nikoho nevytrestáme...???Ale jo...A když ne,tak ne.To že se Hr. model začíná uplatňovat i jinde,je pochopitelné,nicméně jeho zavádění v téhle formě je pro větší část civilizovaného světa a i krajin třetího světa jenom těžko představitelné.Ale o tom jindy a jinde. Když Chorvatsko do konce života neuvidím,tak s toho kopřivku jistě mít nebudu :D .Je to škoda,hezká krajina ale pořád jenom poonďanej Balkán. Tam civilizace zatím ,a to ani historicky nezabloudila,zato pravidla jako kdyby to moře napustili sami a břehy stavěli taky tak. Vždyť je to kravina....

howk
Monty
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv čer 13, 2013 1:26 pm

Možná to je Viktore pohled pokřivený, ale je můj. ;)
Nedovolil bych si tvrdit že to je tak, že to je pravda a vlak přes to nejede. Psal jsem: "snažit se porozumět, nebo pochopit....se o to snažím". Ani nemám tvé právní vědomí této problematiky. Nějak mě to nezajímá. Jen si užívám. A dovolil bych si připomenout, že nejenom na Jadranu. Dokonce mimo Jadran už i raději. Jenom teplo tam musí být.
Z toho neslevím, kdyby "Balťáci" slibovali ohříváček do piva. :lol:

Ano, máš pravdu v tom že pohledy sportovních jachtařů a těch co na moři žijí, jejich potřeby a nároky jsou rozdílné. Žalo mi je, ale pokud poměr jedněch k druhým 10.000 : 1 (nadsázka), bude to nezadržitelně směřovat tam kam to směřuje. A z dlouhodobého hlediska je jedno, co to je za destinace. Jakmile začne být zajímavá, lidi šup tam!
Jakmile se turistika usadí i v těch nejlidnatějších krajinách, nebude místa na Zemi..... :puke:

Ale já a mí vrstevníci to už nějak doklepeme. i místo kam zalézt ještě nějaké najdeme.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 419

Příspěvekod lynx » čtv čer 13, 2013 1:50 pm

Baharis píše:Z toho neslevím, kdyby "Balťáci" slibovali ohříváček do piva. :lol:

A kdyby ho slibovali "Severomořáci"? :lol: :bleble:
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » čtv čer 13, 2013 1:55 pm

Ty Jirko....já ti dám Viktora...Počkej až přijedu domů...... :lol: :lol: :lol:

howk
Monty
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv čer 13, 2013 2:01 pm

Lynxi cením si té nabídky. :D
Ale starého psa novým kouskům nenaučíš.

To raději zpocený probdím noc na Tobago Cays, jako když tam přestalo foukat a člověk vedrem nemohl usnout. To je ten správný masochismus.

Připomenu slova toho českého kapitána, kterého někteří znáte jménem a který mě tam v r. 2010 řekl. "Nikdy už nebudu žít tam, kde se musí nosit ponožky". A jak řekl, tak udělal.
To je chlap!!! :lol:

Monty: Když ty jenom slibuješ. Už jsi tu nebyl, ani nepamatuju... :hmm:
modrymax
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod modrymax » čtv čer 13, 2013 2:46 pm

Prosím tě Baharisi
jestli to není tajné :P jaké je jméno
toho kapitána :)
Ale ten výrok teda sedí, moje řeč :lol:
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv čer 13, 2013 3:12 pm

To je právě to co já nevím. Ale toto jsem tu již psal a někdo jej zná / jmenoval. Bylo by to dlouhé hledání. Ale mám foto, potkali jsme se opět v r.2012, zrovna s tou paní dopluli z Venezuele a poslední noc před vyplutím je tam přepadli nějací domorodí piráti. Možná to tu bude někde v sekci o pirátech.
PHOTO

Šak furt říkám, že to už nějak doklepu.... :lol:
Díky za upozornění.
Naposledy upravil(a) Anonym dne čtv čer 13, 2013 3:28 pm, celkem upraveno 1 x.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 419

Příspěvekod lynx » čtv čer 13, 2013 3:22 pm

lišák Baharis sice upravil :-), ale původně píše:potkali jsme se opět v r.1012, ...

Kurňa, to bylo 54 let před bitvou u Hastingsu. Dobrej výkon. :jupi:
:crazy:
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod FordPerfect » čtv čer 13, 2013 5:14 pm

26.4.2013 bola prijata novela Pomorskog zakonika. V clanku 9 sa pise:

Strane jahte i brodice namijenjene razonodi, športu ili rekreaciji mogu ploviti i boraviti u
unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, osim u zabranjeni
zonama iz članka 16. i članka 29. ovoga Zakonika u skladu sa propisom o plovidbi i boravku
stranih jahti i brodica u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru koji donosi Vlada
Republike Hrvatske i uz plaćanje naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu od onečišćenja čiju
visinu propisuje ministar.

V clanku 141 sa pise ze ministerstvo ma na pripravu vyhlasky ktora urci podmienky a poplatky 1 rok. Zistoval som co bude obsahom vyhlasky, dozvedel som sa zhruba toto:

1. Od 1.1.2014 nebude vineta, ale zostanu poplatky za bezpecnost, svetla a pod.
2. Poplatky sa budu platit na kalendarny rok, nie na 12 mesiacov od zaplatenia ako je to dnes pri vinete. Takisto zostane pobytova (boravisna) dan.
3. Pocet osob ktore sa mozu vystriedat na lodi za rok nebude obmedzeny. Crew listy sa budu potvrdzovat iba pri vstupe/vystupe z krajiny.

Berte to bez zaruky, moze sa to zmenit, pripadne som dostal nespravne informacie alebo som to cele zle pochopil. Skuste zavolat alebo poslat email na MPPI. Kontakty su tu: http://mppi.hr/default.aspx?id=405
Naposledy upravil(a) FordPerfect dne čtv čer 13, 2013 5:35 pm, celkem upraveno 1 x.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » čtv čer 13, 2013 5:28 pm

Díky Forde,alespoň jedna relevantní informace....se uvidí.

howk
Monty
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » čtv čer 13, 2013 7:30 pm

Pro Montyho - Tak jsem si dal práci a prošel celý zákon o vnitřní plavbě ve Francii a je to jednoznačné - viněta se platí na všech splavných vodních cestách spravovaných státní společností Voies navigables de France, vyjma mezinárodních úseků Mosely (od Metz ke hranicím) Rýna a Lac Léman (Ženevské jezero)

Zpět na