Malta - zkušenosti s charterem na Maltě

V předmětu vždy uveďte jméno ostrova jehož oblast popisujete.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

vjurek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Malta - zkušenosti s charterem na Maltě

Příspěvekod vjurek » čtv říj 13, 2016 8:38 pm

Rád bych se s vámi podělil o zážitky z letního charteru na Maltě. Pokusím se to vzít co nejstručněji, protože z jachtařského pohledu je to revír smíšený, ale informací je spousta.

Pobřeží je krásné, rozmanité a nabízí několik krásných přírodních kotvišť. Například téměř úplně kruhová zátoka Dwejra Bay nedaleko Azurového okna na Gozu je jeden z nejdokonalejších přírodních přístavů, které jsem kdy viděl. Zátoky na severozápadním pobřeží nabízejí také přírodní zajímavosti, zejména severní část zátoky Gnejna Bay, podobně jako dvojice zátok na jihovýchodním cípu Malty po obou stranách mysu Ras il-Fniek.
Další místa propagovaná často v turistických průvodních, jako je Blue Lagoon na Cominu jsou v sezóně ovšem tak nacpané turisty, že kotvení je tu téměř nemožné. Návštěvu dalších zajímavých míst, jako je třeba úzký mořský kaňon Wied L-Ghasri na Gozu komplikují vlny a je možná jen za skutečně ideálních podmínek.

Všude je ovšem nutné dávat si dobrý pozor na kameny u pobřeží. Mapy obvykle nemají dostatečné rozlišení, a pokud nemáte nějakou skutečně spolehlivou vlastní mapu, jsou při kotvení nutné hlídky na přídi a velmi obezřetná rychlost při zajíždění do zátok.

Nadšené plachtaře taky musím upozornit, že vzhledem k tomu, že Malta i s Gozem má na délku něco přes 20 mil, bude týden strávený v tomto revíru takové motání pořád dokola. Ne, že by se nebylo kolem čeho motat, ale některé by to mohlo začít po pár dnech nudit.

Další rozdíl vůči typických destinacím, jako je Chorvatsko nebo Řecko je minimální možnost přístupu lodí k městům, městečkům a vesničkám na pobřeží. S výjimkou Valletty a jejích několika přístavů a marín je ve většině pobřežních osad u mola pro plachtetnice příliš mělko. Na Maltě vedou do každé vesničky silnice a tak tu nikdy nepotřebovali mola s dostatečnou hloubkou pro větší lodě, jako má každá mrňavá chorvatská vesnička, kam se jinak než lodí třeba stavební materiál dovézt nedá. Nepočítejte tedy s tím, že pokud se budete chtít podívat do nějakého městečka na pobřeží, jen tak lehce si přirazíte k místnímu nábřeží a vystoupíte z lodě přímo do kavárny. Bude to chtít člun a často taky motor, protože kotvit budete moct až mimo skrumáž místních člunků na bójkách. Ne, že by příbřežní osady vypadaly kvůli moderní panelákovité zástavbě bůhvíjak lákavě.
To, co chybí na pitoresknosti většině pobřežních měst, bohatě vynahradí nádherná Valletta a další historická městečka ve vnitrozemí.
Valletta se má být roce 2018 evropským městem kultury a musím říct, že přípravy jsou rozsáhlé a z velké části hotové. Dříve začernalý pískovec zdí opevnění i památek teď nově září krásnou medovou barvou a pohled z moře je skutečně působivý. Vjezd do jižních zátok Vallety, kde člověka ze všech stran obklopují masivní hradby hned několika pevností je skutečně silný zážitek.

Malta je pro návštěvníky velmi přívětivá tím, že nabízí kombinaci severoafrického klimatu a evropské funkční příčetnosti. Anglicky se domluvíte všude a s každým, funguje tu euro a sice jižanský, ale Brity přece jen trochu vycepovaný přístup.

Tím se dostávám k poněkud negativnímu zážitku, a to charterové firmě Malta Charters (marina Kalkara), od které jsme měli loď. Naše Beneteau Oceanis 40 měla při stáří cca 6 let klasické neduhy, na které je zvyklý každý, kdo se někdy musel potýkat s údržbou ve stylu chorvatských mariňáků. Urvané tyčky bimini při vázané šňůrkou, nefunkční kotevní světlo kvůli kabelu přežvýkanému u paty stěžně neustálým uvazováním člunku, atd.
Jinak probíhalo nalodění poměrně slušně. Charterovka zařídila i transfer z letiště a odvoz na nákupy potravin. Stání v domovské maríně bylo zdarma, voda a elektrika se ovšem platily zvlášť na čipu. Samotná marína Kalkara má sice krásný výhled na Valletu, ale není zrovna ideální pro návštěvy města. Jediná časově rozumná možnost je vodní taxi za 10 euro, kterým jste ve Vallettě za 5 minut. Místnímu autobusu to po souši trvá něco přes půl hodiny.
Nebýt nepříjemného překvapení po návratu, bych charterovku hodnotil celkově jako slušný průměr. Když jsem se ovšem vrátil, zjistil jsem, že kauci 2000 euro, kterou jsem skládal kartou, firma neblokla, ale stáhla z karty jako běžnou platbu a poté zase vrátila jako platbu. To v praxi kvůli eurovým kurzům a poplatkům znamenalo rozdíl cca 3800 korun, což je nezanedbatelné.
Když jsem po návratu zjistil tento rozdíl, pomyslel jsem si napřed, že mi třeba něco dodatečně strhli za nějaké poškození, které „objevili“. Firmu jsem kontaktoval na mail jejího majitele Jonathana Gambina s dotazem na to, čím je způsobený tento rozdíl. Teprve po výměně mailů s ním jsem zjistil, že kauci strhávají jako platbu. Na toto není nikde upozornění. Na jejich stránkách, na charterové smlouvě, nikde nic. Napsal jsem Jonathanovi, že to je vůči klientům mimo euro zónu neuvěřitelně nefér a že by na to měli přinejmenším upozornit, protože jde pouze o jejich rozhodnutí, že platbu strhnou namísto toho, aby ji jen blokovali. Uvedl jsem, že rozumím tomu, že je pro ně jednodušší řešit případné zadržení kauce, ale že podle mě není fér, abych za to já zaplatil zbytečně nějakých 140 euro. Argumentoval jsem, že kdyby mě alespoň upozornili na to, že kauci strhnou jako platbu, tak by ji složil jinak, pro mě méně nákladným způsobem.
Jonathan mi v odpovědi nabídl, že mi jako částečnou kompenzaci pošle 100 euro. Tu jsem přijal, poděkoval a poslal příslušné bankovní údaje. A tím to ze strany Malta Charters skončilo. Nepřišlo nic, za uplynulý měsíc jsem poslal čtyři maily a nedostal ani slovo odpovědi.
Kvůli tomuto jednání firmu rozhodně nedoporučuju.

Maltu jako destinaci pak celkově rozhodně doporučit můžu, i když spíš jako několikadenní zastávku, třeba na dvoutýdenní přeplavbě kolem Sicílie.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Re: Malta - zkušenosti s charterem na Maltě

Příspěvekod JaOCZ » čtv říj 13, 2016 9:37 pm

Malta byla krasna. Pokud by mel nekdo chut, tak tady je povidani z nasi cesty v roce 2014: http://onheiser.cz/Onheiser/Rozcestnik/ ... _2014.html

Zpět na