Řecko 2018

Na četná přání ... a také někteří se plaví rádi v této nádherné lokalitě a rádi se podělí o své zkušenosti.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

dakar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Řecko 2018

Příspěvekod dakar » úte črc 18, 2017 2:56 pm

Ahoj jachtaři všechny zdraví Dakar a jeho posádka :good: Příští rok někdy třeba v květnu by jsme chtěli zorganizovat spoluplavbu několika lodí v oblasti Atén. Bude nás na lodí asi 8 jako vždy pánská jízda.Letadlem nebo autem -jěště nevím, Předem díky za podměty a rady. :)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Re: Řecko 2018

Příspěvekod lynx » úte črc 18, 2017 3:09 pm

dakar píše: Předem díky za podměty a rady. :)

A přísudky taky bereš? :P
dakar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod dakar » úte črc 18, 2017 3:15 pm

Zdravím do Prahy :good: :good:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » úte črc 18, 2017 3:49 pm

Když už jsem se ozval, tak jeden podnět přidám. Nevím, jak hodně chcete plachtit, ale vřele doporučuji k návštěvě místo Monemvasia na východní straně Peloponéského poloostrova (36.6848553N, 23.0554242E). Přezdívá se mu řecký Gibraltar. Marina je v přilehlém městečku Gefyra.
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Michal123 » úte črc 18, 2017 6:37 pm

A to víte že bude pěkně? :whist: Pokud si můžete vzít flexibilně volno, zkusil bych last moment. Rozhodnutí tak dva dny před odjezdem.

Autem raději ne. Letadlo vyjde levněji a ještě ušetříte 3-4 dny volna.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte črc 18, 2017 7:49 pm

Michal123 píše:Letadlo vyjde levněji a ještě ušetříte 3-4 dny volna.
Cenu rozebírat nebudu i když mám pochybnosti, ale na co prosím tě potřebuješ 3-4 dny volna? :shock:
Teď v pátek ve tři hodiny odpoledne mě bere posádka v Lužicích a v sobotu v pět přebíráme loď. V čem je problém? Lítám i jezdím, obé má své. V sólo jízdě (manželka spolujezdec) jsem to dal za 20 hodin. Teď mám zprávy že už konečně dodělávají dálnici před Bělehradem, tam byla přes sto kilometrů sedmdesátka, tak se to zase zrychlí.

Ty ostrovy jsou pěkné všechny, o antiku zakopáváš na každém kroku. Zátoky prostorné, hloubky na mapách lehce poddimenzované. Dost trávy, špatně drží kotva. Výhoda stálého větru Meltémi, i když kolem prázdnin je stálejší a silnější. Co bych tedy neopomněl.

Sounion N37 39 16.5 E24 01 16.1 - se zbytky Poseidonového chrámu na útesu
Fikiáda N37 24 53.0 E24 22 55.7 - pro mě nejhezčí zátoka (východní část) s nějakým kostelíkem z náctého století
Ornos N37 25 11.8 E25 19 25.2 - poměrně frekventovaná zátoka s výborným posezení a večeří přímo na pláži
Délos N37 23 30.5 E25 15 38.4 - muzeum v přírodě, narodil se zde (prý) Apollón. Není zde povoleno být přes noc. Tu v Ornosi a ráno přeplout na Délos.
Adamas N36 43 26.1 E24 26 49.2 - městské molo, pěkné městečko, plánuji vždy na polovinu pobytu k dotankování vody
a spousta dalších .....

Pamatuj že dolů se dostaneš velmi rychle, ale nahoru to jde hůř. Navíc se může změnit počasí, vlny jsou v Egeji trochu výživnější než a Jadranu a věř že někdy to nejde ani na motor. Opatrně a dávat si rezervu. Za ten rok zde určitě pochytáš spoustu dalších mouder. Dobrý byl na Řecko Lakomec, ale ten zde již není.

To jsou má kotviště.......................EDIT: tak to tam vypadá teď
Obrázek Obrázek
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » stř črc 19, 2017 1:55 pm

Iba by som stručne doplnil:
Sounion, kotviť odporúčam s väčšími rozostupmi, vietor sa točí a keď fúkne, tak tam lode dosť "lietajú" zo strany na stranu.
Adamas má "nové" (v pilotovi to nebolo, na google áno, v Navionics je obrys) plávajúce mólo, je tam búdka so službou a platí sa, WC mestské, sprchy tam nie sú, voda elektrika. Pozor, vyväzovať sa ďalej od seba (ako ostatné lode), nie ako v HR. Občas príde vlna z boku a lode narážajú o seba sťažňami, poprípade bokmi (osobný zážitok/videl som). Chce to dobre zaryť kotvu a vyšponovať zadné laná. Tiež pozor na vietor od mestečka, môže byť silný. Chlap čo tam kotvil dlhšie mi tvrdil, že môže fúknuť aj 6Bf. (predávam ako som kúpil)
Na Milose je ešte jedno pekné kotvisko v "divočine" Kleftiko Beach N36 43 26.1 E24 26 49.2. Cez deň dosť navštevované, na noc väčšina lodí odpláva. Odporúčam starostlivo vybrať miesto na kotvu, poprípade sa vyviazať o breh. Vietor a vlny tam nie je nič výnimočné, takže ak ste si nie istý, lepšie sa je vrátiť späť na Adamas a pod.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř črc 19, 2017 2:43 pm

Díky za ten Adamas. Už jsem tam tak 5 roků nebyl, ale v pondělí to asi napravím. Alespoň takový mám plán.

Takže mooringové lana stále nejsou? Mám dojem že když jsem tam byl naposledy u toho pevného mola, některá stání mooring měla...
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod mipe » stř črc 19, 2017 3:08 pm

Pridávam link na dva moje itineráre.

Link na môj Disk Google: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Tie súbory si stiahni a potom ich otvoríš - po kliknutí na ne sa Ti otvorí Google Earth ak ho máš nainštalovaný.
Fotiek na Gúgli je celá kopa.
Na trase z roku 2016, kliknutím na moje značky sa otvorí aké - také info o miestach a plavbe.
Keďže more, vietor, prístavy, ľudia a ceny sú vždy iné, zdržím sa poradenstva, to hlavné už padlo - Meltemi moc nepustí..
Šťastnú plavbu.
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » stř črc 19, 2017 3:39 pm

Baharis píše:Díky za ten Adamas. Už jsem tam tak 5 roků nebyl, ale v pondělí to asi napravím. Alespoň takový mám plán.

Dobrý plán, držím palce :good:

Baharis píše:Takže mooringové lana stále nejsou? Mám dojem že když jsem tam byl naposledy u toho pevného mola, některá stání mooring měla...

Hm, tak teraz si ma dobehol... ;) Sústredil som sa na to mólo, ale pripúšťam, že na tom pevnom móle dáke muringi boli. Ale bolo tam plno a väčšinou veľké motoráky, sem-tam katroš. Jediné voľné miesto bolo pri stojane na vodu, ako je ten zlom, ale nebol som si istý, či sa tam s ´45 vojdem :? pohľad z móla bol iný, vošiel by som sa :D
Na plávajúcom móle boli dve miesta na severnej (vnútornej) strane a východnej 1/4 móla. Trochu fučalo, tak som s ponorom 2,5 musel dávať pozor ako hodiť ďalej kotvu a pritom tam nezostať visieť, viď Navionics. Nakoniec som to hodil na úrovni rybárskych lodiek, viď google maps, hĺbky je tam akurát aj s malou rezervou si myslím. Pokiaľ drží kotva, je to komfortnejšie státie, ako na opačnej strane, kde je kokpit nekrytý, ale to už nech si každý zváži.
Tie izobaty podľa mňa celkom nesedia s mapou v Navionics, lebo popred mňa veselo plávali jachty s pasažiermi ktoré sa vyväzovali na tomto móle. Buď to miestny dobre poznajú, alebo to tam majú vybágrované.

PS: Klímu na lodi budeš mať? Tá horúčava tam bola neznesiteľná.
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Michal123 » stř črc 19, 2017 7:03 pm

Baharis píše:
Michal123 píše:Letadlo vyjde levněji a ještě ušetříte 3-4 dny volna.
Cenu rozebírat nebudu i když mám pochybnosti, ale na co prosím tě potřebuješ 3-4 dny volna? :shock:
Teď v pátek ve tři hodiny odpoledne mě bere posádka v Lužicích a v sobotu v pět přebíráme loď. V čem je problém? Lítám i jezdím, obé má své. V sólo jízdě (manželka spolujezdec) jsem to dal za 20 hodin. Teď mám zprávy že už konečně dodělávají dálnici před Bělehradem, tam byla přes sto kilometrů sedmdesátka, tak se to zase zrychlí.
/xbfd6dey7/]Obrázek[/url]

No z Lužic to máte trochu blíže, než zbytek republiky, ale i tak 20 hodin 1800 Km to je dost dobrý čas. (Mýtné brány, hranice, tankování, pomalé Makodonské a Srbské cesty.)
Blbý jsou Srbský hranice, my jsme měli štěstí a většinou to bylo zpoždění jen hodina dvě. Spousta lidi nám tvrdilo, že tam stálo mnohem déle.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv črc 20, 2017 2:39 pm

Vše dobré, jenom ty "pomalé Makedonské silnice" mě neštymují. Za mě se celá Makedonie (skoro) profrčela po poloprázdných až prázdných dálnicích.

Navíc mám zprávy že Srbové jsou už skoro hotoví s tou svou nekonečnou stavbou dálnice do Bělehradu. To bylo snad přes sto km sedmdesátkou a mělo by to být minulostí. Takže zrychlení. Mmch: U toho Bělehradu na sedmdesátce jsem chytil flastra.

No uvidím v reále. Zítra ve tři vyjíždíme, udělám záznam gpx a dám report.
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » čtv črc 20, 2017 4:29 pm

Pozerám svoje záznamy z cesty, vracali sme sa zo soboty na nedeľu (15-16.7.17) a aj so státím na hraniciach a malým poblúdením pri Beograde to trvalo od macedónskych hraníc Tsoliades až do Maďarska, išli sme cez Horgos, necelých 8,5 hodiny. V Srbsku je dosť nových diaľnic, platí sa po cca 1,50€, nie všetko je spoplatnené. Niektoré mýtnice sú postavené, ale ešte nie sú v prevádzke.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv črc 20, 2017 5:00 pm

Hezké :thmbup:

Jenom, proč jste sjížděli z té A1 do Bělehradu? To jste tak toužili si prohlídnout střed města? My tam skoro vždy popojížděli v kolonách, tedy pokud to nebylo v noci/nad ránem. Á-jednička by už měla být průjezdná kolem celého Bělehradu.
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » čtv črc 20, 2017 6:49 pm

Aby som to zamotanie pri Belehrade uviedol na správnu mieru. K mestu sme prišli večer so zápasom slnka a brali sme prvú odbočku na Novi Sad, teda zapadný obchvat. Prvá časť bola obyčajná cesta, potom jeden dvojpruh diaľnice a potom riadna diaľnica. Neviem posúdiť či nás to spomalilo alebo nie, lebo sme ďalej nestretli žiadne referenčné vozidlo. Myslím si, že skôr urýchlilo.
Veľa záleží na tom ako sa zdržíš na hranici a iné zdržania po ceste. Mi sme mali na hranici šťastie, minimálne zdržanie na mýtnici a relatívne prázdne cesty.
PS: Napadlo, že v Grécku je posunutý čas, tak neviem či som sa s tým časom nesekol. Aby som ti nepokazil časový plán. Tiež sme išli solo auto čo je rozdiel keď ideš v skupine.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv črc 20, 2017 9:15 pm

Díky. Jsem rád za každé nové info, ale beru to pouze jako zajímavost, aby byl člověk v obraze kdyby náhodou zase někdy jel sám. Posádka si mě doveze a odveze, jak to udělá to je její věc. Teď třeba tam jedeme autem ale zpět mě zaplatí letenku protože tam zůstávají dýl. A celkem dobrá cena. I s příplatkem na 15kg bágl jenom 3.417 CZK V sobotu 18:50 odlet, v 20:00 v Blavě.
Jinak já se snažím celou cestu prospat, mě začíná šichta až přebíráním lodě. A po předání zase klídek...:lol:
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » pát črc 21, 2017 7:08 am

Baharis píše: ... mě začíná šichta až přebíráním lodě. A po předání zase klídek...:lol:

Do šichty? Tak ďaleko? A na tak dlho? To máš blbé.... mňa by to nebavilo... :lol:
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod PetrC » ned črc 23, 2017 9:25 pm

Jestli vás bude 8 lodí, tak to bude dost letenek :-) My jsme měli občas problém koupit 8-10 letenek v jednom letu (na jednu loď), tak nevím jak by bylo reálné koupit třeba 60 letenek ... Ale třeba to vyjde, s dostatečným předstihem ... v květnu bude ještě relativně volno.
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » ned črc 23, 2017 9:31 pm

Ještě k těm letenkám ... letošní plánovanou plavbu v Řecku jsme začali řešit v listopadu 2016. Než se z cca 20 zájemců složila posádka 10 lidí a než se těch 10 lidí rozhoupalo poslat zálohu na loď a letenku, tak ta stála už 5-6 tis. :-)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned črc 23, 2017 10:19 pm

Nějak mě uniká koho že bude někde osm lodí, ale nevadi.

Chci hlásit že mě Egej trochu zklamala. Respektive Meltémi. Stojím na kotvě v zátoce Kavia na Kéa totální bezvětří, zítra jsem chtěl na Milós, ale podle předpovědi bychom to dali jenom na motor. A to není jachting. No nic, ráno vyplujeme (cca 55 mil) a uvidíme jestli se mizerná předpověď vyplní.
Když jo, není nám Mílos souzený a soustředíme se na krásný Délos.

To je už podruhé, co mě v historii Meltémi vypekl.[LOUDLY CRYING FACE]

BTW: Cestu mám zaznamenanou na gps, jak dojedu domů, výstavním. Paměť mizerná, ale vyjížděli jsme v patek až kolem půl šesté a v sobotu kolem čtvrté místního času jsme byli na místě. A to bylo zastávek víc než mě bylo milé.

Odesláno z mého SM-T719 pomocí Tapatalk
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » ned črc 23, 2017 11:51 pm

[quote="Baharis"] Nějak mě uniká koho že bude někde osm lodí, ale nevadi.

Ano, trochu se mi to semlelo v té větě "...zorganizovat spoluplavbu několika lodí v oblasti Atén. Bude nás na lodí asi 8..."
Tak se omlouvám za dezinformaci, na první pohled mi to přišlo jako 8 lodí :-) V každém případě to bude "několik" lodí, takže s počtem letenek to i tak nebude jednoduché.
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » pon črc 24, 2017 8:57 am

Baharis píše:Chci hlásit že mě Egej trochu zklamala. Respektive Meltémi. Stojím na kotvě v zátoce Kavia na Kéa totální bezvětří, zítra jsem chtěl na Milós, ale podle předpovědi bychom to dali jenom na motor. A to není jachting. No nic, ráno vyplujeme (cca 55 mil) a uvidíme jestli se mizerná předpověď vyplní.
Když jo, není nám Mílos souzený a soustředíme se na krásný Délos.

To je už podruhé, co mě v historii Meltémi vypekl.[LOUDLY CRYING FACE]

Hm, a to som si vravel, keď som do predpovedi v piatok pozeral, že to vyzerá sľubne a budeš mať pekný jachting. Teraz vidím, že tie tlakové polia sa dáko divne na Európou prelievajú, je to celé nestabilné, a ešte to vyzerá, že podľa poseidona pozajtra poobede začne fúkať juhozápad. No uvidíme, snáď sa to zlepší. Ako pokračuješ? Rozdiel medzi Milosom a Delosom z Kea je minimálny, tak nerozumiem zmene plánu. Z Milosu by ťa krásne dofúklo späť.

Baharis píše:BTW: Cestu mám zaznamenanou na gps, jak dojedu domů, výstavním. Paměť mizerná, ale vyjížděli jsme v patek až kolem půl šesté a v sobotu kolem čtvrté místního času jsme byli na místě. A to bylo zastávek víc než mě bylo milé.

Takže cesta celkom pohodová rýchla cesta. :)
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » pon črc 24, 2017 10:30 am

Baharis píše:No nic, ráno vyplujeme (cca 55 mil) a uvidíme jestli se mizerná předpověď vyplní.

Mas pripravenou plavbu 55 mil za slabeho vetru a plneho slunce? Jak dlouho to chces plout? Kolik vas tam je a po kolika hodinach se menite u kormidla?
Pro mne by to znamenalo druhy den plout pod vlajkou nejakeho indianskeho kmene a facelift vcetne odstraneni stare kuze bych mel zarucen :-)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon črc 24, 2017 11:00 am

Tak on ten Délos mě připadal příhodnější kvůli návratu, kdyby se připomnělo Meltemi. Vím už co to je se proti němu vracet. Navíc si myslím že by jej posádka bažící po památkách ocenila více.
Ale všelidové hlasování potvrdilo původní záměr. Takže jsme v 07:00 ve dvou zvedli kotvu a mažeme střídavě na motýla a na motor. Tak 50/50. Teď už jsou všichni hore a okoupaní. Vaří de oběd. Jak spadne rychlost pod 4,5 tak startuju. Teď zrovna motorujeme, jsme na úrovni Seriphos a do cíle 29 NM, kolem páté bychom měli být tam.
Je nás devět a jsem zvyklý odřídit celý týden sám. Chvílemi, když má někdo chuť si to vezme, ale je to pro mě větší utrpení než když si řízení nevšímají.
Snad to je vše. V mobilu a na přímém slunci to není žádná prča...

Ťapkám pomocí Galaxy S7
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » pon črc 24, 2017 11:50 am

Ten Milos považujem za dobrú voľbu.
I keď dnes to je asi jedno kade, ja som sa ťahal viac na more na zadobočák, bol tam lepší vietor, 4Bf... z Kythnosu v podstate ma jednu halzu... :)
To slnko a horúčavu cítim ešte dnes, na motýľa to musí byť náročné, som ti písal, či si objednal klímu... ;)

Zpět na