Je možná plavba v kluzu s motorem 5 HP?
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Re: Je možná plavba v kluzu s motorem 5 HP?
Hele zvirek o čo Ti ide? Neunesieš 5 koňový motor, alebo máš peniaze iba na ten 2 koňový? Prečo čakáš od nás, čo sme vlastne každý už vyskúšali malé motory, aby sme ti to prdítko čo slúží na 50 metrové plavby na bajbóte, schvalovali? Kúp si čo chceš, zober si to do HR a uvidíš. A hlavne si tú vodu užite. Pozor pre všetkých musiš mať záchranné vesty.
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
Kdyby si to tu lide trochu procetli,tak by se nemuseli ptát stále na stejně věci. Jinak včera jsem mel dobrý relax u vody. Chlap a kluk na malém clunu a vzadu vracel ten mixeeer (sekačka) 40minut super zážitek všem doporučují si to poslechnout. Pluli rychlosti chůze po zlatou. To by meli zakázat to bych uvítal.
- vasilacer
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Někteří si tu třeba něco čtou ale pak je napadne proč kupovat dražší,když to bude skoro stejny
,nejlepší by bylo si to vyskoušet a pak bude všem jasno.

- avlada
- návštěvník fóra
- Reputace: 6
Pokud plánuješ moře tak určitě 5hp, a i to je málo když budeš potřebovat se vrátit s plně naloženým člunem a bude foukat a budou vlny.S nevýkonným motorkem se ti může stát,že se nevrátíš vůbec.Ta pětka není o rychlosti ale o určité síle, která ti pomůže proti vlnám.Stoprocentně vol pětku!
U nás na rybníku je to jedno, ale moře je úplně jiné.
- Lemon
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
zvirek píše:
Ale já sám jezdit nebudu, povezu také okolo cca 230 kg ( 2 dospělí, 2 malé děti, věci na pláž, motor ), takže skluz nebude.
Já si ještě dovolím poznámku k tomu člunu - psals 300cm. 2 dospělí , dvě děti..jedeme na pláž...
Když do toho 3m člunu posadíš dva dospělé, dvě děti, všichni na sobě nafukovací vesty, věci na pláž - tedy nějaký slunečník, alespoň 2x kadimatka , s sebou tašku s jídlem a pitím - ideální taková ta plastová krychle nacpaná i ledem, aby jste nejedli opečený chleba až dorazíte a nepili horký čaj místo limonády a břečku místo ( nealko) piva ,..... nějakou další bižuterii jako je opalovací krém, potapěčské brýle , sluneční brýle hračku pro děti ( plavací kruh, rukávky ) mobil, nějaké čtení pro ženu, minimálně druhé plavky pro děti ( aby nenastydly - na to moje žena vždy dbala ) , každý přikrývku hlavy, dále určitě ve člunu nějakou kotvu, provaz, možná malý 5 l kanystr pokud je integrovaná nádrž v motoru, nebo pokud není, tak ještě externí nádrž s přípojnou hadicí, možná bimini - nebo nějakou stříšku, aby jste se neupekli, než se někam doharcujete.... doklady od člunu, svoje doklady, nějaké peníze,...mobil, karty - aby bylo co hrát pod slunečníkem..
.....a další krámy, které většinou první den zapomenete ... třeba pádla, která patří na bok buřtů ...

Zkus si tohle FŠECKO napchat do 300cm člunu, který někde kotví, vlézt dovnitř s celo rodinou , startovat tak, abys někomu nevyrazil zuby ( tohle je rozumné udělat než všichni nalezou a nechat to bublat ) a pak někam v pohodě vyrazit. Počítám, že děti nebudou sedět na buřtech, možná manželka.
Ve člunu se nehnete, každej bude mít nohu něčím zavalenou, ty nebudeš mít místo ani k řízení, natož pak někde z člunu vylejzat, nebo nastupovat, kotvit....a to nemluvím o tom, že vás po cestě vypláchne nějaká vlna od projíždející lodě a všechno v člunu plave.
Kdo si tohle v praxi nevyzkoušel, myslí si, že 300 cm je super - vždyť jsou to 3 metry!!!!! Věř mi, vím o čem mluvím, prošel jsem si tím.
A píšu to tady proto, abys tohle nemusel taky řešit, bejt otrávenej a koupil hned nějaký větší koráb. Děti porostou a ten člun nemáš na rok.
300cm a 2,5Hp je opravdu baybot, jak tu psal Ozzie na cestu z jachty do hospody a z5.
Za mě minimálně víc, alespoň 330cm., nejlépe 360 cm. Ve sbaleném stavu to není o moc větší ani o tolik těžžší. Mám takový člun a je sakra malý pro dvě děti a dva dospělé, pohodlí žádné.
A když jsme se s 5HP motorem první dovolenou ploužili u pobřeží , postupně to všechny přestalo bavit, včetně mě, takže jsem vyjížďky pak dělal jen se synem, se kterým to už jelo v KLUZU. Takže ta pětka v počátcích stačila, ale další dovolenou už jsem měl 15Hp, to už trochu jede i s celou rodinou a někam se už s tím dostaneme. Ale stále máme v člunu zoufale málo místa!!!!
Takže je to furt malý , malý , malý - je to marný, je to marný , je to marný

avlada píše:Pokud plánuješ moře tak určitě 5hp, a i to je málo když budeš potřebovat se vrátit s plně naloženým člunem a bude foukat a budou vlny.S nevýkonným motorkem se ti může stát,že se nevrátíš vůbec.Ta pětka není o rychlosti ale o určité síle, která ti pomůže proti vlnám.Stoprocentně vol pětku!
Děkuji za přínosnou odpověď. Budu tedy vybírat mezi 5 HP motory. A pro ostatní, promiňte, že se na to ptám , ale myslím, že právě od toho forum je. Osobní zkušenost nemám a konkrétně zdůvodnění proč je vhodné volit 5 HP proti 2,5 HP ( když je rychlost v daném případě jen s malým rozdílem ) jsem zde nikde nenašel. Jasně , odpovědí kup si rovnou 20 HP je tu plno, ale myslím, že nanošení v ruce z kempu k moři třeba i několik set metrů bude i ta 5ka víc než dost.
- geus
- zkušený harcovník
Hlavně jde o to ze ten motor nemusís točit na plno tam žere nejvíce, jen mimo. V sobotu jsem plul asi 16km proti proudu Labe.proč skoro nula. Trvalo to dvě hodiny a spotřeba ve výtlaku s mot. 10hp 2t malo používaný 7,5l az 8 což je hodně zpátky to vzalo asi 4 -5. Loď 3metry dlouhá 3dospeli a dítě tj 300kg loď 50 kg a motor 34kg palivo 15l. Tím samém ve skluzu jen dvě osoby plují za pulku
- ferdas
- aktívní jachtař
- Reputace: 36
Čerstvá zkušenost: pevný trup 4,3m, motor 4HP maximálka - 9 km/h. Motor 6HP - 11km/h. Ve stejných podmínkách.
Abych nezakládal nové téma, dovolím se zeptat ještě zde:
Pokud tedy zvolím 5 HP motor, bude nějaký zásadní rozdíl v chování těchto 2 člunů - na řece (i bez motoru ) / na moři ( s motorem )?
Nemusí jít konkrétně o tyto značky, ale obecně člun s pevným zrcadlem vs celogumák.
http://www.boat007.cz/lode-cluny/260-30 ... at007.html
( + má kýl, více komor, asi stabilnější, rychlejší ?
- dražší, těžší, širší, méně prostoru, hůře ovladatelný na řece jako raft bez motoru ? )
( + levnější, lehčí, užší, více prostoru, použitelnější jako raft na řeku bez motoru
- jen 2 komory, nemá kýl, motor se bude zřejmě více bořit pod člun - ( ale ne u 5 HP ? )
Pokud tedy zvolím 5 HP motor, bude nějaký zásadní rozdíl v chování těchto 2 člunů - na řece (i bez motoru ) / na moři ( s motorem )?
Nemusí jít konkrétně o tyto značky, ale obecně člun s pevným zrcadlem vs celogumák.
( + má kýl, více komor, asi stabilnější, rychlejší ?
- dražší, těžší, širší, méně prostoru, hůře ovladatelný na řece jako raft bez motoru ? )
( + levnější, lehčí, užší, více prostoru, použitelnější jako raft na řeku bez motoru
- jen 2 komory, nemá kýl, motor se bude zřejmě více bořit pod člun - ( ale ne u 5 HP ? )
- geus
- zkušený harcovník
Ten první je sracka ta vysokotlaký podlazka ma jediné výhodu ze se vše složí ale zda se mi ze jde malo nafoutnout. Ono se to celé tak nějak na vodě vlni. A to jsem mel znackovej myslí Yam nebo zodiac už si nepamatuji a ten druhy je jeste větší sitka. Ten se bude vzadu kroutit s tou letkou jak budeš zatáčet. Nespekuluj kup si znackovej mas tady dost dobrejch radod lidi co to používán.a nejsou prodejci ty ti vychovali i chciplou kočku ze bude chytat myši. Nebo si kup co chceš ale pak si tu nestezuj.
- Nemo
- návštěvník fóra
- Reputace: 3
- Kontaktovat uživatele:
Žádný gumák s motorem 5HP do skluzu nedostaneš. Na těch 5 HP klade každý gumák příliš velký odpor. Jsem ale přesvědčen, že s pevným trupem vhodného tvaru, s dokonale hladkým povrchem, nízké hmotnosti, vybaveným podvodními křídly a obsazením jen jednou osobou, na klidné nezvlněné hladině, by to neměl být žádný problém. Pokud tomu někdo z tohoto fóra nevěří, vyhledejte si na google "hydrofoil" . Nejen že se pokocháte, ale na videu jsem tam nalezl dokonce jednomístný kajak, který pouhou silou jediného člověka dvoupádlem se dostal do skluzu na křídlo a celý trup se vynořil z vody! Pro mne osobně to byla inspirace a protože mám stále ještě ten nejslabší lodní motor Suzuki BF 2,5 HP, makám na výkresech pro malý lehký člun s křídly, který mám v plánu dostat do skluzu na klidné hladině. Nevím, zda se mi to podaří, ale 2,5 HP je rozhodně víc, než dvojpádlo v rukou jednoho muže.
-
- moderátor
- Reputace: 234
To je teda zvláštní. Třeba na závodech FF jezdí běžně gumáky 340 s pětkou v kluzu s jedním harantem a dospělým doprovodem. Jestli to není tím, že plavou v kluzu a ne skluzu.
- raschi
- návštěvník fóra
- Reputace: 8
Nemo píše:Žádný gumák s motorem 5HP do skluzu nedostaneš.
To je dost silné prohlášení. V tomto vláknu už tu dříve došlo ke shodě, že to možné je. Tady je třeba video s mým prvním člunem (stařičký Avon Rover 2.8m se starou vzduchem chlazenou Yamahou 5hp) https://www.youtube.com/watch?v=faoZEv53ewM Jezdil kluzem s 1 dospělým + 1 dítětem.
Zvirek: srovnání chování téměř stejné dvojice člunů, jako máš v odkazech, je na tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=B4tCXVkiKZ0. Ten celogumový s doplněným držákem motoru je vhodný maximálně pro 2-3hp, motor s 5hp bych na něm ani nezkoušel, ať výrobce tvrdí co chce. Jinak ten zmiňovaný Avon s Yamahou mne stál komplet cca 15.000, u moře jsme jej vyzkoušeli, zjistili, že nás to baví a že potřebujeme větší/výkonnější. Před příští sezónou jsem jej pak prodal ještě o něco dráž, než byl nákup. Kombinaci člun do 3m a motor do 5hp podle mne vůbec nemá cenu kupovat nový, je jich spoustu jetých na prodej. Šance, že po první sezóně budeš měnit za větší, je vysoká.
- ferdas
- aktívní jachtař
- Reputace: 36
Nemo: Zoom 310 + 4 Hp Suzuki 2T, já 83 kg a rychlost v kluzu 24 km/h. Takže cca 38 kg/HP.
- geus
- zkušený harcovník
Nemo si asi pod vodou sluknul z vodní dymky. Dost záleží co je to za gumak,ale s letkou se da ve dvou běžně dostat z vody. Teda pokud tam nevlezou dva po 120kg
Tohle je sice propagační video, kdoví co je to za motor, ale maže to pěkně - člun 330, motor 5hp
video
video
- geus
- zkušený harcovník
Ale to tak jede po pravdě. Hlavně je to značkových kvalitní člun a kvalitní motor. Ale na moři to bude žebrák to je všem jasné.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Nemo píše:Žádný gumák s motorem 5HP do skluzu nedostaneš. Na těch 5 HP klade každý gumák příliš velký odpor. Jsem ale přesvědčen, že s pevným trupem vhodného tvaru, s dokonale hladkým povrchem, nízké hmotnosti, vybaveným podvodními křídly a obsazením jen jednou osobou, na klidné nezvlněné hladině, by to neměl být žádný problém. Pokud tomu někdo z tohoto fóra nevěří, vyhledejte si na google "hydrofoil" . Nejen že se pokocháte, ale na videu jsem tam nalezl dokonce jednomístný kajak, který pouhou silou jediného člověka dvoupádlem se dostal do skluzu na křídlo a celý trup se vynořil z vody! Pro mne osobně to byla inspirace a protože mám stále ještě ten nejslabší lodní motor Suzuki BF 2,5 HP, makám na výkresech pro malý lehký člun s křídly, který mám v plánu dostat do skluzu na klidné hladině. Nevím, zda se mi to podaří, ale 2,5 HP je rozhodně víc, než dvojpádlo v rukou jednoho muže.
Dlho si tu nebol. Jak si pokročil s lodným parkom, postavil si niečo?
- fishmaster
- aktívní jachtař
- Reputace: 0
Takovými čluny-žvejkačkami jsem si prošel taky.Od jakéhosi Fishuntera až Sevylor t-68.Buřty se pokaždé nafouknou jinak-jsou větší a větší.
Nakonec jsem z volil Honwave t-35 ae1 s Mercury 15.No a jsem spokojen.S rodinkou jede v kluzu,nekroutí se to jako had a připadám si tak nějak bezpečněji.
Mimochodem.Mám tady uloženku Honwave t-27 ie1 s hondou 5Hp.Je to ještě nejetý a cena by byla výhodnější než u nového z krámu.Pokud by jsi to chtěl tak napiš SZ.
Nakonec jsem z volil Honwave t-35 ae1 s Mercury 15.No a jsem spokojen.S rodinkou jede v kluzu,nekroutí se to jako had a připadám si tak nějak bezpečněji.
Mimochodem.Mám tady uloženku Honwave t-27 ie1 s hondou 5Hp.Je to ještě nejetý a cena by byla výhodnější než u nového z krámu.Pokud by jsi to chtěl tak napiš SZ.
- Zahajskej
- návštěvník fóra
- Reputace: 12
Zvirek - hlavně nekupuj nic nového. Koukni po bazarech a vyber něco jetého. Uvidíš sám, že budeš po první sezóně s tvou myšlenou sestavou otrávenej a budeš se koukat po vícero kybylkách a delším člunu. Ztráta při prodeji takové sestavy, kterou jsi koupil novou, je horentní. Taky nevíš, jestli tě to bude vůbec bavit.
A nezapoměň taky na to, že v HR potřebuješ na moře i s takovouto sestavou kapitánský průkaz. Tím bys měl začít.
edit: plavba v kluzu s mým starým člunem délky 297cm a 5HP 2T yamahou jen se mnou (něco přes metrák) v naprosté pohodě. Hodně jsem se takhle nalítal.
A nezapoměň taky na to, že v HR potřebuješ na moře i s takovouto sestavou kapitánský průkaz. Tím bys měl začít.
edit: plavba v kluzu s mým starým člunem délky 297cm a 5HP 2T yamahou jen se mnou (něco přes metrák) v naprosté pohodě. Hodně jsem se takhle nalítal.
JJ, díky za info, asi je to nerozumnější, koupit něco staršího a uvidí se. VMP a registrace v HR je asi nutný vopruz, bohužel HR je asi jediné blízké moře, kde má smysl jezdit člunem podél pobřeží, v IT asi nic moc neuvidím, podobně provance. Ostatní už je autem daleko.