Opačný problém - potápanie gumáku
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Opačný problém - potápanie gumáku
Zdravím Vás,
Troška ľutujem, že som na toto fórum nenatrafil skôr ako som kúpil, svoj prvý veľký(nad 4m) čln. Doteraz som mal Kolibri 300(rovná podlaha, drevená, bez kýlu + 5HP Hidea) max. spokojnosť, ale samozrejme po prvej sezóne chýbal výkon. Tak som kúpil nový a tu začali problémy:
Kolibri 450DSL - hliníková vystužená podlaha - po zložení prišlo poznanie, že tento čln už na streche nepreveziem, tak som kúpil vozík. Ďaľšie poznanie bolo že 5HP satčiť nebude, tak som kúpil HIDEA 15HP z diaľkovým ovládaním. Po mesiaci čo sme sa trápili zo sedačkami na mieru, konzolou a zapojením, sme zobrali čln na vodu - naštartoval po 10sec sa zhasol a už nešiel (problémy boli - zaseknutý plavák, pretlačenie benzínu do oleja, a najhoršie nefunkčnosť olejového čerpadla, po opletačkách a viacerých reklamáciách sa ho však podarilo vrátiť) Takže sme išli do niečo lepšieho - SELVA KINGFISH 25 (ono do 30 HP krátka noha toho moc na výber nie je)
A teraz POTÁPANIE:
Kolibri má max 35HP a max 88kg - Selva má 25HP a 77kg - takže tu sme nič neprekročili a máme rezervu. Motor ide krásne, okamžite naštartoval.
na člne sme boli dvaja spolu tak 180kg + základná výbava nič navyše.
1/4 plynu - čln prešiel do sklzu cca 10-12uzlov v sklze drží do 9 uzlov
1/2 plyny - príjemná rýchlosť cca 15 uzlov - relatívne všetko OK až na hopsanie na kľudnej hladine, ale to je OK pri gumáku (čln zohnutý do U - je to vidieť na vesle, ktoré nedrží v držiaku, lebo balón je prehnutý)
viac ako 1/2 plynu - PROBLEM - čln zo sklzu prešiel do potápanie - zadná časť člnu sa začala potápať zrkadlo aj z motorom sa tlačili pod stále nižšie a nižšie k hladine - predná časť člnu to isté a stred člnu sa sa vynoril. Čln mal tvar A voči hladine
Pokusy na riešenie (niečo z vlastnej hlavy, niečo z pohľadu servisu odporučeného výrobcom)
- výstuhy podlahy sú dve (kratšia a dlhšia) výrobca udáva vzadu dhlšie, v predu kratšie - servis odporučil výmeniť ich na striedačku
- presunutie váhy
- zmena odklonu motora voči zrkadlu
- na fúkanie som kúpil aj pumpu s tlakometrom, aby bolo nafúknutie 100%
Ani jedna rada z týchto nepomohla - čln je pri viac ako 1/2 pridaní plynu nestabilný a potápa sa
a ešte jeden problém - aj pri úplne kľudnej hladine po ubratí plynu a prechodu zo sklzu do tlačnej plavby, ma dobehne veľká vlna, ktorá je niekedy tak vysoká ako motor
Ďakujem za rady
Troška ľutujem, že som na toto fórum nenatrafil skôr ako som kúpil, svoj prvý veľký(nad 4m) čln. Doteraz som mal Kolibri 300(rovná podlaha, drevená, bez kýlu + 5HP Hidea) max. spokojnosť, ale samozrejme po prvej sezóne chýbal výkon. Tak som kúpil nový a tu začali problémy:
Kolibri 450DSL - hliníková vystužená podlaha - po zložení prišlo poznanie, že tento čln už na streche nepreveziem, tak som kúpil vozík. Ďaľšie poznanie bolo že 5HP satčiť nebude, tak som kúpil HIDEA 15HP z diaľkovým ovládaním. Po mesiaci čo sme sa trápili zo sedačkami na mieru, konzolou a zapojením, sme zobrali čln na vodu - naštartoval po 10sec sa zhasol a už nešiel (problémy boli - zaseknutý plavák, pretlačenie benzínu do oleja, a najhoršie nefunkčnosť olejového čerpadla, po opletačkách a viacerých reklamáciách sa ho však podarilo vrátiť) Takže sme išli do niečo lepšieho - SELVA KINGFISH 25 (ono do 30 HP krátka noha toho moc na výber nie je)
A teraz POTÁPANIE:
Kolibri má max 35HP a max 88kg - Selva má 25HP a 77kg - takže tu sme nič neprekročili a máme rezervu. Motor ide krásne, okamžite naštartoval.
na člne sme boli dvaja spolu tak 180kg + základná výbava nič navyše.
1/4 plynu - čln prešiel do sklzu cca 10-12uzlov v sklze drží do 9 uzlov
1/2 plyny - príjemná rýchlosť cca 15 uzlov - relatívne všetko OK až na hopsanie na kľudnej hladine, ale to je OK pri gumáku (čln zohnutý do U - je to vidieť na vesle, ktoré nedrží v držiaku, lebo balón je prehnutý)
viac ako 1/2 plynu - PROBLEM - čln zo sklzu prešiel do potápanie - zadná časť člnu sa začala potápať zrkadlo aj z motorom sa tlačili pod stále nižšie a nižšie k hladine - predná časť člnu to isté a stred člnu sa sa vynoril. Čln mal tvar A voči hladine
Pokusy na riešenie (niečo z vlastnej hlavy, niečo z pohľadu servisu odporučeného výrobcom)
- výstuhy podlahy sú dve (kratšia a dlhšia) výrobca udáva vzadu dhlšie, v predu kratšie - servis odporučil výmeniť ich na striedačku
- presunutie váhy
- zmena odklonu motora voči zrkadlu
- na fúkanie som kúpil aj pumpu s tlakometrom, aby bolo nafúknutie 100%
Ani jedna rada z týchto nepomohla - čln je pri viac ako 1/2 pridaní plynu nestabilný a potápa sa
a ešte jeden problém - aj pri úplne kľudnej hladine po ubratí plynu a prechodu zo sklzu do tlačnej plavby, ma dobehne veľká vlna, ktorá je niekedy tak vysoká ako motor
Ďakujem za rady
Re: Opačný problém - potápanie gumáku
Prikladám aj foto

- sedivak
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 6
Ta dobíhající vlna je normální, proto se po ubrání rychlosti z kluzu ještě jednou přidává plyn, aby se jí ujelo.
Máš člun dostatečně nafouklý?
Máš člun dostatečně nafouklý?
Ano mám, kupoval som kvôli tomu pumpu s tlakomerom, aby to bolo na 100%
- Lemon
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Něco podobného je popisované zde:
viewtopic.php?f=101&t=10160&p=180517&hilit=E+bay#p180517
Majitel také píše o přisávání člunu na hladinu. A že mu to kopíruje vlny atd...
Zkusil bych hnout s TRIMem tak, aby to záď člunu vytlačovalo...
Podle mě je ale problém nejspíš v tom člunu. Jednoduše. V motoru problém být nemůže, zbývá člun.
Je mi jasné, že to nikdo slyšet nechce, ale prostě ty levné gumové čluny nejsou nijak optimalizované a jsou vyrobené
právě ve stylu "co nejlevněji"
Je to vidět i na tvaru buřtů - ukončení. Vím, že to provedení DSL má být jako nejvyšší řada, ale papír snese všechno.
Ta 300 cm Kolibri má podle mě lepší konstrukci než 450 a i tak je pomalejší než Zodiac 300 ( Cadet ) Zkoušeli ho tu od nás dva maníci , půjčoval jsem jim pětku 2T Tohatsu. Zodiac vyleze z vody hned, Kolibříkovi to trvá a jede pomaleji...
Jak popisuješ prohýbání toho člunu, to je špatně. Ta rovina buřtů by se neměla hýbat. Je jasné, že při té délce 4,5m je to horší pevnost udržet, ale kvalitnější čluny za dvojnásobnou cenu to zvládají... Při téhle délce už by to stejně chtělo laminátový ( pevný ) kýl, který člun i vystuží.
Zkusil bych to pořádně nafouknout ( o něco víc ) , kýl by měl mít asi vyšší tlak, a hlavně ten tlak je na slunci a na vodě jiný...počítat s tím.
Když to bude furt jako matrace na vodě tak prodat a koupit něco vyzkoušeného. Tady najdeš majitele prubnutých značek a doporučení také.
viewtopic.php?f=101&t=10160&p=180517&hilit=E+bay#p180517
Majitel také píše o přisávání člunu na hladinu. A že mu to kopíruje vlny atd...
Zkusil bych hnout s TRIMem tak, aby to záď člunu vytlačovalo...
Podle mě je ale problém nejspíš v tom člunu. Jednoduše. V motoru problém být nemůže, zbývá člun.
Je mi jasné, že to nikdo slyšet nechce, ale prostě ty levné gumové čluny nejsou nijak optimalizované a jsou vyrobené
právě ve stylu "co nejlevněji"

Ta 300 cm Kolibri má podle mě lepší konstrukci než 450 a i tak je pomalejší než Zodiac 300 ( Cadet ) Zkoušeli ho tu od nás dva maníci , půjčoval jsem jim pětku 2T Tohatsu. Zodiac vyleze z vody hned, Kolibříkovi to trvá a jede pomaleji...
Jak popisuješ prohýbání toho člunu, to je špatně. Ta rovina buřtů by se neměla hýbat. Je jasné, že při té délce 4,5m je to horší pevnost udržet, ale kvalitnější čluny za dvojnásobnou cenu to zvládají... Při téhle délce už by to stejně chtělo laminátový ( pevný ) kýl, který člun i vystuží.
Zkusil bych to pořádně nafouknout ( o něco víc ) , kýl by měl mít asi vyšší tlak, a hlavně ten tlak je na slunci a na vodě jiný...počítat s tím.
Když to bude furt jako matrace na vodě tak prodat a koupit něco vyzkoušeného. Tady najdeš majitele prubnutých značek a doporučení také.
LEmon- hej popisujú to podobne, ale majú nafukovaciu podlahu, ja mám vystuženú hliníkovú - a tá čln očividne neudrží. Vlny tiež kopíruje, čln sa láme podľa vlny (a to boli len vlny čo zostali po mne na kludnej hladine)
TRIM som vyskúšal všetky polohy - jediný rozdiel bol ako rýchlo sa dostal do sklzu - prechod zo sklu do potápania zostal v každej polohe (aj ked pri inej rýchlosti)
Tlak som skúšal tiež - presne nafúkaný, aj prefúknutý - dofukoval som priamo na vode počasie sa nemenilo - takže sa tlak nemenil. Nepomohlo.
Včera som zistil, v čom je asi problém - väčšina člnov má presach túb za zrkadlo viac ako 0,5m (dokonca aj kolibri 330 ktorú mám) pri 450 však tuba končí cca 5cm za zrkadlov a ďalších cca 5cm sa zužuje. Motor tak trčí za člnom 25cm - predpokladám, že tým pádom nemá dostatočnú oporu na svoju váhu - myslím si správne? (lebo aj na obrázkoch je vidieť presah oveľa dlhší ako v reále je)
TRIM som vyskúšal všetky polohy - jediný rozdiel bol ako rýchlo sa dostal do sklzu - prechod zo sklu do potápania zostal v každej polohe (aj ked pri inej rýchlosti)
Tlak som skúšal tiež - presne nafúkaný, aj prefúknutý - dofukoval som priamo na vode počasie sa nemenilo - takže sa tlak nemenil. Nepomohlo.
Včera som zistil, v čom je asi problém - väčšina člnov má presach túb za zrkadlo viac ako 0,5m (dokonca aj kolibri 330 ktorú mám) pri 450 však tuba končí cca 5cm za zrkadlov a ďalších cca 5cm sa zužuje. Motor tak trčí za člnom 25cm - predpokladám, že tým pádom nemá dostatočnú oporu na svoju váhu - myslím si správne? (lebo aj na obrázkoch je vidieť presah oveľa dlhší ako v reále je)
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
V tom to asi nebude to muze mit mozna mozna vliv pri rozjezdu ale ne v kluzu na vlnkach. Spis je to blato i
rozjazd je bez problémov. Pokúšam sa čln vyreklamovať, že nespĺňa požadované parametre, neviem či sa mi to podarí. Existuje možnosť ako sa dá celý čln spevniť?
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, my taháme gumáka za plachetnicí a v zálivu na něj dáme motor a jedeme na výlety kolem ostrovů.
První Zodiac s pontonem kolem dokola a s laťovou podlážkou tahat vůbec nešel. Při rychlosti kolem 3 uzlů se záď natolik přisála do vody, že bychom ho asi přetrhli. Dával jsem do něj napříč tři fendry a bylo to lepší. Pak jsem udělal do něj překližkovou podlážku a bylo to ještě lepší.
Teď máme Honway 280 s nafukovací dvojdílnou podlážkou ve tvaru V. Ten táhneme neomezenou rychlostí a udržím ho jedním prstem. Dávám na něj Johnson 8 Hp, jede skvěle ve skluzu.
Moje zkušenost je, že záleží na tvaru a tvrdosti a tvarové stabilitě dna. Tam je obtok člunu
První Zodiac s pontonem kolem dokola a s laťovou podlážkou tahat vůbec nešel. Při rychlosti kolem 3 uzlů se záď natolik přisála do vody, že bychom ho asi přetrhli. Dával jsem do něj napříč tři fendry a bylo to lepší. Pak jsem udělal do něj překližkovou podlážku a bylo to ještě lepší.
Teď máme Honway 280 s nafukovací dvojdílnou podlážkou ve tvaru V. Ten táhneme neomezenou rychlostí a udržím ho jedním prstem. Dávám na něj Johnson 8 Hp, jede skvěle ve skluzu.
Moje zkušenost je, že záleží na tvaru a tvrdosti a tvarové stabilitě dna. Tam je obtok člunu
a nejaký návrh ako ho spevniť? aby sa nelámal?
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Tvůj typ neznám, tak těžko Ti poradím. Ale z fotografií mi Tvůj gumák spíš připomíná kondom divného tvaru než gumový člun.
Honway se pupuje buřty na 0,25 bar a podlážky na 0,8 bar. To ale neznamená že každý snese tento tlak. Záleží na materiálu a lepení nebo svařování. Konstrukce nafukovací podlážky je jakýsi sedvič s kolmými vlákny uvnitř.
Samozřejmě je laminátové dno nejlepší, ale takový člun nejde moc složit.
Jak máš dno udělané?
Honway se pupuje buřty na 0,25 bar a podlážky na 0,8 bar. To ale neznamená že každý snese tento tlak. Záleží na materiálu a lepení nebo svařování. Konstrukce nafukovací podlážky je jakýsi sedvič s kolmými vlákny uvnitř.
Samozřejmě je laminátové dno nejlepší, ale takový člun nejde moc složit.
Jak máš dno udělané?
-
- moderátor
- Reputace: 234
Neřeš, prodej to.
Podlaha je AL. Kyl je nafukovaci tubus. Ktory je cez gumu podlaahovu cas pripevneny k bocny tubam. Cize nie to co si dal ty na foto, ale ten jednoduchsi typ kylu.
Tuby sa fukaju na 0.15 a kyl ma predpisane 0.25 - co vzhladom na tvoje udaje je velmi malo
Takto neako to vyzera
https://goo.gl/images/sLk68S
Tuby sa fukaju na 0.15 a kyl ma predpisane 0.25 - co vzhladom na tvoje udaje je velmi malo

Takto neako to vyzera
https://goo.gl/images/sLk68S
David - ono sa zle predava cln ktory ma najazdene pol motohodiny a zainvestovane do neho tak 500eur. Ked ho predam tak budem dost v strate. Okrem toho predat nieco co nie je bezpecne mi nie je moc prijemne
-
- moderátor
- Reputace: 234
Stejně ho jednou prodáš. Akográt se budeš dýl trápit. Nebo ho prodejci omlať o hlavu. Z Trabanta Mercedes neuděláš.
- geus
- zkušený harcovník
Asi tak David Ti radí dobre prodejn a kup osvědčenou značku a ne sracku? Nic víc stejně nevymslis. A vyztuzovat a latat to zvedne váhu a výsledek nejistej
- kocur
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Mojmu laickemu oku to pripada tak, ze ten cln nema dostatocnu pozdlznu tuhost. Jednoducho nie je konstrukcne stavany na tu dlzku. Vela sa s tym urobit neda. A s clnom je to ako so zenskou - bud si sadnete hned, alebo pa - pa... 
Predat nejakemu rybarovi, co si na to zavesi 5 koni a potrebuje vela miesta...

Predat nejakemu rybarovi, co si na to zavesi 5 koni a potrebuje vela miesta...
- Michal1
- návštěvník fóra
- Reputace: 10
Ahoj, ja mám gumák Honwave 4 metrový, u mňa sa tubusy fúkaju na 0,25 a kýl na 0,35 baru, tiež mám dve kratšie a dve dlhšie lišty, pričom na jednu stranu ide dlhšia a kratšia a na druhú stranu kratšia a potom dlhšia. Aj pri plnom nafúknutí niekedy zacítim ako sa čln prehne, ale nie pri pridávaní rýchlosti (npr. nabehnem na vlnu) . Otázkou je aká rýchlosť sa v skutočnosti dá dosiahnuť s tým člnom, síce sa v tom nevyznám, ale možno použitím silnejšieho motora ( aj keď to výrobca povoľuje) možno vyššiu rýchlosť nedosiahneš. Možno ešte skúsiť naložiť 5 ludí a pri rôznych rýchlostiach sa rôzne premiestňovať a skúšať. ja som bol naložený 3 ludia ( hmotnosť skoro za štyroch) a dve malé deti a maximálku dolu prúdom po Váhu to malo cca 34 km/h.
Michal
PS skús vyhodiť box na sedenia a dať tam lavičku, čo môže zmeniť tlak vo valcoch a rozloženie váhy v člne ( možno práve kvôli tomu sa sústreďuje váha na jedno miesto podlahy a tá sa potom lahšie ohne)
Michal
PS skús vyhodiť box na sedenia a dať tam lavičku, čo môže zmeniť tlak vo valcoch a rozloženie váhy v člne ( možno práve kvôli tomu sa sústreďuje váha na jedno miesto podlahy a tá sa potom lahšie ohne)
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Škoda. Investoval si veľa peňazí do lode ktorá nefunguje. Prečo? Na túto otázku odpoveď nedostaneš. Niekde pri gumákoch som dávnejšie písal, že za značkovými gumákmi je dlhoročný vývoj, testovanie a hlavne skúsenosti. "Lacné" (vôbec nie sú lacné, len o niečo lacnejšie od kvalitných) gumáky sa iba kopírujú z fotiek. Vývoj a skúsenosti sa nahradia šikovným marketingom ako dobrá cena, farebné kombinácie atď. Aj Tvoj gumák je veľmi atraktívný. Stavím sa že pri kúpe zavážila tá farebná kombinácia
Ja tiež radím predať ho. Prerobíš na tom, ale za blbosť sa platí. Potom si pohľadaj niečo značkové ako: Bombard Commando C3, C4, Zodiac má viac modelov, Mercury Heavy Duty. Posledný sa vyrába aj v zelenej farbe a volá sa Adventure. Budú drahé, ale budú dlhé roky, desaťročia fungovať.
A ešte otázka: Keď chceš takto vybavenú loď, ktorú ťaháš na prívese prečo skladací gumák a prečo vôbec gumák?? Pevný čln podobných rozmerov disponuje oveľa väčším vnútorným priestorom

Ja tiež radím predať ho. Prerobíš na tom, ale za blbosť sa platí. Potom si pohľadaj niečo značkové ako: Bombard Commando C3, C4, Zodiac má viac modelov, Mercury Heavy Duty. Posledný sa vyrába aj v zelenej farbe a volá sa Adventure. Budú drahé, ale budú dlhé roky, desaťročia fungovať.
A ešte otázka: Keď chceš takto vybavenú loď, ktorú ťaháš na prívese prečo skladací gumák a prečo vôbec gumák?? Pevný čln podobných rozmerov disponuje oveľa väčším vnútorným priestorom

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Ozzie má pravdu, výhoda gumáku je ho složit a dát do auta.
Na přívěs je lepší pevný člun, třeba hliníkový, který je lepší na ježdění než nejlepší a nejdražší gumák.
A nezapomeň na propíchnutí gumáku třeba při přistávání.
http://www.honda.de/marine/products/inf ... rview.html
Hliníkové loďky najdeš třeba tady:
http://linder.se/produkter/batar
http://www.buster.fi/sv/modeller
Na přívěs je lepší pevný člun, třeba hliníkový, který je lepší na ježdění než nejlepší a nejdražší gumák.
A nezapomeň na propíchnutí gumáku třeba při přistávání.
http://www.honda.de/marine/products/inf ... rview.html
Hliníkové loďky najdeš třeba tady:
http://linder.se/produkter/batar
http://www.buster.fi/sv/modeller
Ozzie píše:Škoda. Investoval si veľa peňazí do lode ktorá nefunguje. Prečo? Na túto otázku odpoveď nedostaneš. Niekde pri gumákoch som dávnejšie písal, že za značkovými gumákmi je dlhoročný vývoj, testovanie a hlavne skúsenosti. "Lacné" (vôbec nie sú lacné, len o niečo lacnejšie od kvalitných) gumáky sa iba kopírujú z fotiek. Vývoj a skúsenosti sa nahradia šikovným marketingom ako dobrá cena, farebné kombinácie atď. Aj Tvoj gumák je veľmi atraktívný. Stavím sa že pri kúpe zavážila tá farebná kombinácia![]()

Nejhorší na tom je, že si to přečte dalších 100 začínajících a někteří stejně neposlechnou. Budou používat argument: mám to jen na 14 dní v roce, tak jsem myslel, že mi to stačí.....
Toto není tvůj případ, protože píšeš, že jsi se na tyto stránky podíval, až po koupi toho shitu. Mimochodem palec nahoru, že jsi se zbavil toho 1. motoru, ale palec dolů za volbu toho 2. motoru.
- kocur
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Ale nic si z toho nerob - nie si sam. Ja som tiez najprv kupoval az potom cital - cln Rapid 330 s alu podlahou a k tomu Yamaha 5 koni. Zatial jedna dovolenka - zena a deti boli sice nadsene ( oproti mensiemu Intexu seahawk s veslami to je velky pokrok ), ale ja uz vidim, ze je to male a slabe. Decka budu rast a uz teraz sa len tak tak pomestime. Rad by som to predal a kupil vacsi parnik, ale nikto to nechce... 

knoki píše:
Mimochodem palec nahoru, že jsi se zbavil toho 1. motoru, ale palec dolů za volbu toho 2. motoru.
Proč palec dolů za druhý motor? Selva 25 je přestříknutá YAMAHA.
Mimochodem palec nahoru, že jsi se zbavil toho 1. motoru, ale palec dolů za volbu toho 2. motoru.
Proč palec dolů za druhý motor? Selva 25 je přestříknutá YAMAHA.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Ja mam napad, ale je to asi hrozna blbost....
Nepomohlo by na ten clun namontovat nejaky kvalitnejsi bimini? Precejenom ty snury by ten clun mohly podrzet ve spravnym tvaru....
A taky by podle myho pomohlo udelat nejakej pomocnej ram kterej by sedacku pilota propojil se zadnim celem, tim by vaha posadky nepůsobila na deformaci plovaku.
Edit: Vono by mozna nebylo spatny ty sedacky propojit všechny a ještě to oprit o podlahu, tim by se to mohlo z hlediska prenosu sil v ty podivny sprcce dost vylepsit.
Nepomohlo by na ten clun namontovat nejaky kvalitnejsi bimini? Precejenom ty snury by ten clun mohly podrzet ve spravnym tvaru....
A taky by podle myho pomohlo udelat nejakej pomocnej ram kterej by sedacku pilota propojil se zadnim celem, tim by vaha posadky nepůsobila na deformaci plovaku.
Edit: Vono by mozna nebylo spatny ty sedacky propojit všechny a ještě to oprit o podlahu, tim by se to mohlo z hlediska prenosu sil v ty podivny sprcce dost vylepsit.
- geus
- zkušený harcovník
Si delas kozy s bimini tak sr bude kroutit i bimini to tskyvy tlak rozhodne neudrzi to tsm muze dat dve lesenove trubky na ty valce ze