Jak jednoduše spustit nafukovací člun na vodu?

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Jak jednoduše spustit nafukovací člun na vodu?

Příspěvekod Biggles » pon bře 22, 2010 8:11 pm

Zdravím všechny,

asi Vám to přijde jako zbytečná otázka u relativně malého člunu jako je Zodiac Zoom 310 a 5 HP motor, ale člun váží 47 kg a motor 25 kg. Což vzhledem k rozměrům není úplně jednoduché na manipulaci. Až bude teplo, tak je to v pohodě, dám člun na vodu a přijdu s motorem a ten přišroubuju. Přitom se namočím tak po kolena do vody.
Nicméně bych rád člun vyzkoušel co nejdříve a teď se mi do vody fakt nechce :).
Není na to nějaký osvědčený postup na to, jak dostat člun na vodu suchou nohou, který zatím neznám? Vím, že existují kolečka, ale o nich zatím neuvažuji.

Díky

Biggles
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Jak jednoduše spustit nafukovací člun na vodu?

Příspěvekod david » pon bře 22, 2010 8:37 pm

Člun strčím do vody po přídi, na suchu přidělám motor, vezmu ho za vyklopenou nohu a postrčím do vody. Když plave,tak ho nakopnu dál, lanem z přídě člun otočím a přitáhnu po přídi ke břehu. Nenamočím si ani kecky. Pomůže kousek nějaké kulatiny pod kýl.
Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Biggles » pon bře 22, 2010 8:50 pm

Díky. To je přesně to, co jsem potřeboval.
maximilian
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod maximilian » pon bře 22, 2010 10:23 pm

Praktické, aj keď nie práve lacne (kovové veci sú z nehrdzavejúcej ocele), sú bantamové kolieska, ktoré sa montujú na zrkadlo gumeného člna. Už sa tu na fóre o tom písalo. Čln sa dá zmontovať aj s motorom hocikde, kde je to pohodlné, a potom ho pritiahnuť bez väčšej námahy k vode a nacúvať do vody. Podobne bezproblémové je aj vyťahovanie člna z vody. Na všetko stačí jeden človek. Výhodou je tiež, že sa nešúcha dnom člna o kamene, atp. Keď je čln na vode, kolieska sa jednoducho prehodia z polohy dole do polohy hore - treba si ale namočiť ruky :( .
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pon bře 22, 2010 10:44 pm

Na to aby si člověk nenamočil nohy ve vodě, již tuze dávno vymysleli holinky a rybářské boty (případně se dá koupit vojenský atomový boty do pasu).
Jak vidno, jsou lidi stále více rozmazlení. Jedna z možností je taky jeřáb.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pon bře 22, 2010 11:07 pm

Gumák rozbalím pri vode tak že konce válcov sú trochu vo vode a čln poskladám a nafúkam. Samozrejme že nie všade je breh taký aby to bolo možné. Potom špicu zdvihnem do výšky, konce válcov sú vo vode a bezproblémov čln šuchnem na vodu. A ďalej už tak ako to popísal David, čln otočím zrkadlom k brehu a vytiahnem trochu na breh, nasadím motor, zadok trochu prizdvihnem a šup na vodu. Vzhladom na to, že čln mám trochu ťažší a ostatné veci dávam až keď je čln na vode, tak prídu na rad aj gumáky. Keď v sobotu nebude pršať a budem mať nové paiere, tak to idem zas nacvičovať.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » úte bře 23, 2010 7:00 am

To David, za vyklopenú nohu sa čln nikdy nezdvíha a ani sa nemanipuluje na to slúžia držiaky-madlá na gumáku. Náhodou budeš potrebovať silnejšie zabrať a môžeš poškodiť motor, alebo zrkadlo.
My chodíme väčšinou traja, alebo minimálne dvaja a dáme čln špicou do vody, aby už skoro plával a potom nasadíme motor. Mám suzuki 15 váha 44 kg, ešte som sám neskúšal, ale asi by som to zvládol. POZOR na pošmyknutie, už sa mi to stalo že som sa pošmykol a spadol do vody, perfektné divadlo pre rybárov.
Bez toho aby človek nenamočil nohy to asi nepôjde, ja používam kotníkové neoprenové boty na zips, kúpil som ich pred vianocami za polovičnú cenu. Sú perfektné.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte bře 23, 2010 9:34 am

Ozzie píše:To David, za vyklopenú nohu sa čln nikdy nezdvíha a ani sa nemanipuluje na to slúžia držiaky-madlá na gumáku. Náhodou budeš potrebovať silnejšie zabrať a môžeš poškodiť motor, alebo zrkadlo.
.

No, pokud máš větší sílu než motor.... Navíc nic nezvedám, spíš nadlehčuju. Tady se zrovna ukazuje výhoda lehkejch dvoutaktů.
Náš teda smůlu, sám se nesvezeš :hmm:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte bře 23, 2010 10:48 pm

Motor za jazdy dostáva také pecky, že malé prizdvihnutie za nohu nemôže mať žiadny vplyv na jeho funkčnosť a to isté platí aj o zrkadle. Dôležitejšie je fúkať válce na predpísané tlaky a to zrkadlo fixuje dostatočne. Nie raz som tak ako popisujem spúšťal čln do vody a všetko je v pohode. Ledaže že by ten Biglessov motor bol moc útlocitný :D .
maximilian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod maximilian » stř bře 24, 2010 8:49 pm

Prenos člna tak, že sa drží za vyklopený motor vyslovene zakazujú návody k motorom. Je jasné, že prizdvihnutie nemôže nič urobiť tak s motorom ako aj so zrkadlom. Samozrejme, nesmú sa pri takomto úkone pošmyknúť nohy a pritom riadne trhnúť motorom. Ak sa drží vyklopená noha u vrtule, je dosť veľka páka a môže to narobiť škody. Ako som písal, ja používam kolieska, chvílu síce čln vyzera ako fúrik, ale na vode, ak som na mieste viac dní, kolieska odmontujem a dám ich naspäť až pri odchode z dovolenky.
Sice nemá to veľa spoločné so spúšťaním gumaku do vody, ale skvelá vec je elektrická pumpa na fúkanie člna, najmä ak má v sebe akumulátor. Ani mi tak nejde o námahu s nožnou pumpou, pohyb je skvelá vec. Výhoda je, že na elektrickej pumpe sa dá prednastaviť tlak a človek má istotu, že má taký tlak vo valcoch, v kýle alebo podlahe, aký je predpísaný. Nezanedbateľná vec je, že aj vysatie vzduchu je rýchle a úplné. Zloženie člna je potom oveľa jednoduchšie.
velkejtom
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod velkejtom » čtv bře 25, 2010 4:31 pm

Osobně si myslím že když chceš v březnu s člunem na vodu tak Tě těch 5 minut po kolena ve vodě nezabije. A jestli jo tak slovy klasika : "to máš blbý v čem budeš lyžovat" :mad:
Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Biggles » čtv bře 25, 2010 9:07 pm

Díky všem za příspěvek. Jestli bude o víkendu aspoň trochu slušně, tak Zooma vykoupu a dám vědět, jak to dopadlo :)
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv bře 25, 2010 9:32 pm

když se nelíbí zvedání motoru za nohu, dá se motor položit do lodě, a po sešoupnutí člunu do vody motor pověsit na vodě. s 25 kg to je v pohodě, dával jsem tak i 42kg - to už je trochu hoňka
Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Biggles » sob bře 27, 2010 10:40 pm

Tak mi to dnes vyšlo a spustil jsem odpoledne Zooma poprvé na vodu. S kamarádem jsme člun přinesli až k vodě a pak na něj ještě na břehu přišroubovali vyklopený motor. Člun jsme pošoupli do vody a bez problému nastoupili a odrazili se od břehu. Po 13 minutách brblání na volnoběh jsem začal jezdit na 1/3 a později na 1/2 plynu. Po hodině a čtvrt jsem bez problémů přistál u břehu, uložil člun do auta a začalo pršet.
Bylo to paráda a bez problémů :) .
Díky všem za rady.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » ned bře 28, 2010 7:52 am

No vidíš, že to ide bez problémov, spúštanie na vodu je vždy iné, keď treba tak si namočím aj nohy, určite sa oplatí namočiť si nohy pre ten zážitok.
Nepíšeš aké máš "brblátko" 5 koňové a ako Ti to jazdí. Keď som mal ešte Hondu 5 tak mne sa strašne dlho trvalo kým sa motor zahrial a na sytiči dosť smrdel. Potom keď sa zahrial tak pracoval ozaj poctivo.
Gargi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gargi » ned bře 28, 2010 5:16 pm

Zavidim :oops:
Já vyrážím poprve az přístí vikend. Mam zbrusu nový motor - 5 koní z Číny! Sem zvědav, jak budou šlapat.
Uz se těšim, jak si namočim nohy...
Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Biggles » ned bře 28, 2010 8:53 pm

Mám 5 HP Tohatsu. Chytil na 3. škubnutí a od začátku běžel moc pěkně, pravidelně a nečadil. Když se po 13 min. na volnoběh dostal do zátěže, tak se na chvíli trochu ohřál, tak jsem ubral plynu a po chvíli jsem se dostal zase na přibližně stejné otáčky, ale motor se již neohříval. Celkem jsem si dal na tom záběhu záležet. Mimochodem to byla dobrá zábava pro ty okolo, protože mě běžel motor a přitom jsem vesloval, abych to udržoval tam, kde jsem potřeboval :D .

Jestli nebude pršet, tak příští víkend bych chtěl vyrazit zase.

Trochu jsem bojoval s tím naložit to všechno do kufru Octávky,asi to neumím ještě správně složit, ale buď mi leží složený člun na motoru, což asi není nejlepší, protože to nějakou váhu má a nebo leží motor na složeném člunu a to se zase bojím, aby na to třeba nevytekl olej nebo benzín.
kzeman
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Převoz gumáku

Příspěvekod kzeman » pon bře 29, 2010 4:50 am

To Biggles: Nevím jak garážuješ, jak jsi vybaven a jaké máš nároky, ale pro inspiraci. Člun 310 délky vozím téměř v nafouknutém stavu na střeše a motor mohu vozit na kouli tažného zařízení. Naštěstí projedu vraty garáže v namontovaném stavu, takže výprava a návrat je podstatně pohodlnější. Do rychlosti cca 120 s tím není problém, rychleji jsem to nezkoušel a k Vltavě to mám 200 km daleko. Do Chorvatska jsem to balil.

Zpět na