Suzuki Suzumar DS310VIB
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Suzuki Suzumar DS310VIB
Ahoj
Aký máte názor na tento čln?
Vlastníte(vlastnili ste) ho niekto,ako ste (boli) s ním spokojný?
Nevlní sa za jazdy,akú má smerovú stabilitu?
Sú stabilizačné klapky prínosom v porovnaní s člnom s naf.kýlom,alebo skôr brzdou?
Koľko má sedačiek?
Aká je rýchlosť člna s vaším motorom?
Ak máte fotky,hoďte ich sem.
Dík
Aký máte názor na tento čln?
Vlastníte(vlastnili ste) ho niekto,ako ste (boli) s ním spokojný?
Nevlní sa za jazdy,akú má smerovú stabilitu?
Sú stabilizačné klapky prínosom v porovnaní s člnom s naf.kýlom,alebo skôr brzdou?
Koľko má sedačiek?
Aká je rýchlosť člna s vaším motorom?
Ak máte fotky,hoďte ich sem.
Dík
- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
Zkoušeli jsme jej na Vltavě v loni na podzim. Jediná výhoda je ve váze. Jinak nic moc. Při jízdě ve skluzu je dosti nestabilní (mělké V), podlaha je do V a hůře se po ní chodí.
Nutno podlahu foukat na 800mbar. Neřekl bych, že ty zadní klapky jsou stabilizační, efekt to žádný nemělo. S motorem Suzuki 6Hp to jezdilo v jednom (90-100kg) okolo
26-27km/hod dle gps. Vzhledem k tomu vysokému tlaku podlahy to asi bude třeba během dne podle teploty vody dofoukávat. Sedačku to mělo jednu, stejnou jako ostatní
Suzumary. Obrázek má třeba Czechmarine i s TTD ostatních člunú. Osobně bych si jej nekoupil. To raději nějaký RIB. Suzumar má sice 67kg ale je dosti bytelný. Existují
i s váhou do 50kg. Ta vysokotlaká podlaha se bude špatně zpravovat aby držela. Někdo jej tady vychvaloval ale asi nepoznal nic jiného. Je to člun spíše pro klidnou jízdu
rybářů, než-li pro lítání ve skluzu. Taky mají omezen výkon motoru. Tento typ člunů má tendenci při jízdě se silnějším motorem a měkkým dnem se při vyšších rychlostech
zavírat. Již se tady o tom psalo. Málo čteš. Jinak po předchozích zkušenostech očekávám, že než si zase něco koupíš, tak o tom tady bude opět alespoň 8 stránek.
http://www.czmarine.cz/Suzumar.html
Nutno podlahu foukat na 800mbar. Neřekl bych, že ty zadní klapky jsou stabilizační, efekt to žádný nemělo. S motorem Suzuki 6Hp to jezdilo v jednom (90-100kg) okolo
26-27km/hod dle gps. Vzhledem k tomu vysokému tlaku podlahy to asi bude třeba během dne podle teploty vody dofoukávat. Sedačku to mělo jednu, stejnou jako ostatní
Suzumary. Obrázek má třeba Czechmarine i s TTD ostatních člunú. Osobně bych si jej nekoupil. To raději nějaký RIB. Suzumar má sice 67kg ale je dosti bytelný. Existují
i s váhou do 50kg. Ta vysokotlaká podlaha se bude špatně zpravovat aby držela. Někdo jej tady vychvaloval ale asi nepoznal nic jiného. Je to člun spíše pro klidnou jízdu
rybářů, než-li pro lítání ve skluzu. Taky mají omezen výkon motoru. Tento typ člunů má tendenci při jízdě se silnějším motorem a měkkým dnem se při vyšších rychlostech
zavírat. Již se tady o tom psalo. Málo čteš. Jinak po předchozích zkušenostech očekávám, že než si zase něco koupíš, tak o tom tady bude opět alespoň 8 stránek.
http://www.czmarine.cz/Suzumar.html
tatas,dík za pomerne rozsiahlu odpoveď,čo som sa dočítal tak skôr o 350VIB a to dno vzhľadom k veľkosti člna je "nervoznejšie",predpokladal som,že 310 bude pevnejšia.
Lavicu som predpokladal,že bude mať iba jednu,ale mám tu jednu fotku,kde má čln 2 lavice a nevyzerá,že by bol dlhší ako 3,10m.Ten "najbližšie" k nám
8 stránok sem 8 stránok tam,ale ako som bol teraz v HR,bol tam horší prístup k vode a narobil som sa ako na stavbe.Nechcem sa učiť na vlastnej chybe a preto sa pýtam.
Čital som ešte pred kúpou v niektorých príspevkoch,že s 5hp motorom ide v sklze s 200kg aj viac na palube,no ja by som ten "sklz" chcel vidieť .
Podľa toho asi nestačí ani 8 stránok,nakoľko 5hp motor so 150kg proti prúdu a má dosť a je to skôr trápenie ako jazda.
Predpokladal som,že klapky neumožnia člnu aby sa zadok "zabáral" zadok do vody,ako je to u člnov s alu podlahou a tým pádom že "netlačí vodu" pôjde ľahšie.
Uploaded with ImageShack.us
Lavicu som predpokladal,že bude mať iba jednu,ale mám tu jednu fotku,kde má čln 2 lavice a nevyzerá,že by bol dlhší ako 3,10m.Ten "najbližšie" k nám
8 stránok sem 8 stránok tam,ale ako som bol teraz v HR,bol tam horší prístup k vode a narobil som sa ako na stavbe.Nechcem sa učiť na vlastnej chybe a preto sa pýtam.
Čital som ešte pred kúpou v niektorých príspevkoch,že s 5hp motorom ide v sklze s 200kg aj viac na palube,no ja by som ten "sklz" chcel vidieť .
Podľa toho asi nestačí ani 8 stránok,nakoľko 5hp motor so 150kg proti prúdu a má dosť a je to skôr trápenie ako jazda.
Predpokladal som,že klapky neumožnia člnu aby sa zadok "zabáral" zadok do vody,ako je to u člnov s alu podlahou a tým pádom že "netlačí vodu" pôjde ľahšie.
- fishmaster
- aktívní jachtař

- Reputace: 0
Tatasi nějak si pleteš fyzikální jednotky.1bar je asi 0,99atm.Nešlo při tom foukání o kilopascaly?800mbar by bylo v naší atmosféře trošku podfoukané.Než něco napíšeš tak se podívej na GOOGLE
Anebo ti tam chybí nula. 
Anebo ti tam chybí nula. 
Naposledy upravil(a) fishmaster dne úte srp 10, 2010 6:01 pm, celkem upraveno 2 x.
- tataS
- zkušený harcovník

to fismaster: Ano ten tlak je 800mbar t.j. asi 0,8atm. Válce se foukají na 250mbar a kýl na 350mbar. Mám to na el. pumpě na stupnici předvolby vypnutí. 1bar=1000mbar.
Nákladní auta foukají pneu na 8bar- nebo na 0,800kp a to je 8atm. Nevím čím bys to do člunu natlačil a co by to udrželo.
to ljuk: Asi na to jdeš obráceně. Já musím k sjezdu do vody v HR cca 400m a tak nechávám člun na vodě celé 3 týdny, protože jako invalidní důchodce, bych to každý den
nezvládl. Nakonec člun s kolečky uvážu za auto a vytáhnu jej zpět do kopce cca 100m vysoko. Tak to dělají tam všichni, kromě několika čechů, slováků a poláků, kteří tam jsou přitom jenom na týden. Jako kotvu používám zesílenou tašku z Bauhausu na objem 0,25 m3 naplněnou kamením a nerezový řetěz 3m s bojkou od které jde lanovka
cca 15m na břeh. Je to tady někde i s obrázkem. Jenom to chce pohlídat abych to instaloval za vysokého přílivu, jinak to člun zvedne a odplave ke břehu.
Jo a i když má člun dvoje držáky na lavičku, tak dodávají pouze jednu a tu druhou si musíš draze koupit. Já ji mám udělanou ze silné (cca 25mm) vodovzdozné
překližky (té lakované) a nahoře 3cm silný molitan přikrytý vodotěsnou batohovinou. Široká je cca 35cm aby se na ni dalo ležet. Bohužel žena (pro kterou jsem to dělal)
při ležení má po cca 10min z houpání mořskou nemoc. Zespodu mám po délce na kraji dva duralové joecklové čtyřhrany 15x15mm s distancí od dřeva a na těch visí
podlavičková taška na zip. Lavička je až k bočním páskům s lany a skrz oka je nerez šrooub M6 do nábytkové matky (v plastovém válečku) M6. Jelikož je to až do kraje,
tak to nemá snahu cestovat i bez těch šroubů.
[IMG=http://img691.imageshack.us/img691/6205/img2533bh.jpg][/IMG]
Nákladní auta foukají pneu na 8bar- nebo na 0,800kp a to je 8atm. Nevím čím bys to do člunu natlačil a co by to udrželo.
to ljuk: Asi na to jdeš obráceně. Já musím k sjezdu do vody v HR cca 400m a tak nechávám člun na vodě celé 3 týdny, protože jako invalidní důchodce, bych to každý den
nezvládl. Nakonec člun s kolečky uvážu za auto a vytáhnu jej zpět do kopce cca 100m vysoko. Tak to dělají tam všichni, kromě několika čechů, slováků a poláků, kteří tam jsou přitom jenom na týden. Jako kotvu používám zesílenou tašku z Bauhausu na objem 0,25 m3 naplněnou kamením a nerezový řetěz 3m s bojkou od které jde lanovka
cca 15m na břeh. Je to tady někde i s obrázkem. Jenom to chce pohlídat abych to instaloval za vysokého přílivu, jinak to člun zvedne a odplave ke břehu.
Jo a i když má člun dvoje držáky na lavičku, tak dodávají pouze jednu a tu druhou si musíš draze koupit. Já ji mám udělanou ze silné (cca 25mm) vodovzdozné
překližky (té lakované) a nahoře 3cm silný molitan přikrytý vodotěsnou batohovinou. Široká je cca 35cm aby se na ni dalo ležet. Bohužel žena (pro kterou jsem to dělal)
při ležení má po cca 10min z houpání mořskou nemoc. Zespodu mám po délce na kraji dva duralové joecklové čtyřhrany 15x15mm s distancí od dřeva a na těch visí
podlavičková taška na zip. Lavička je až k bočním páskům s lany a skrz oka je nerez šrooub M6 do nábytkové matky (v plastovém válečku) M6. Jelikož je to až do kraje,
tak to nemá snahu cestovat i bez těch šroubů.
[IMG=http://img691.imageshack.us/img691/6205/img2533bh.jpg][/IMG]
Naposledy upravil(a) tataS dne úte srp 10, 2010 9:20 pm, celkem upraveno 3 x.
- fishmaster
- aktívní jachtař

Asi šlo o 8bar nebo 2,5 bar.Opravdu si pleteš dojmy s pojmy.Kup si lepší pumpu.Anebo zkus GOOGLE.Píšu že 1 bar je 0,99atm.Co takhle meteostanice? 980mbar je již tlaková níže.Zkus se podívat třeba na barometr,když už ten internet neovládáš.
Malé písmeno m znamená mili.Nevím jak za tvé účasti ve škole,ale posledních 100let to tak je.
Nechybí ti tam nula?
Zkus něco nafoukat na nižší tlak,než je atmosférický.Bude to tvrdé nebo ne?
Malé písmeno m znamená mili.Nevím jak za tvé účasti ve škole,ale posledních 100let to tak je.
Nechybí ti tam nula?
Zkus něco nafoukat na nižší tlak,než je atmosférický.Bude to tvrdé nebo ne?- tataS
- zkušený harcovník

Již toho nech. Je mě jedno co ty píšeš. Jsem sice již starší a ty jednotky se několikrát měnili ale vím na rozdíl od tebe co to znamená.Podlaha toho člunu je vysokotlaká a fouká se na 800mbar t.j. 0,8atm. Jak chceš potom vysvětlit, že regulátory na PB k bombě jsou na 30a 50mbar? To by atmosféra přetlačila ne?
Ty si pleteš atmosferický tlak s tlakem uvnitř tělesa. ZP má ještě menší tlak cca 20mbar a svítiplyn měl ještě menší 8-12mbar. Na SZ můžeš zdělit, kam si mám
přijít pro tu flašku na omluvu.
Ty si pleteš atmosferický tlak s tlakem uvnitř tělesa. ZP má ještě menší tlak cca 20mbar a svítiplyn měl ještě menší 8-12mbar. Na SZ můžeš zdělit, kam si mám
přijít pro tu flašku na omluvu.
tatas,no keď ťa upozorní majiteľka apartmánu,že čln si radšej vytiahite a "dajte si ho sem ku mne"do garáže,lebo za bieleho dňa nedávno ukradli komplet čln s motorom a ukazala by ti čo všetko im tam ukradli vrátane vykopania už zasadených stromov a ako sa tam kradne,tak by som ťa chcel vidieť ako by si ho nechal vo vode.
Ja ho jednoducho vytiahnem a nebudem dávať zlodejom príležitosť.
Ja ho jednoducho vytiahnem a nebudem dávať zlodejom príležitosť.
- stenlykolibri
- návštěvník fóra

- tataS
- zkušený harcovník

To již zajeď až do Selců. Je to po promenádě kolem moře cca 3km. Jezdí tam i vláček za 15kn. Je to mnohem klidnější městečko než Crikvenica. Na konci je Slaná úvala a
tam v tom volném přístavu stávám. Tam začínají na břehu skály, kde nahoře vede značená stezka. Po ní dojdeš do zátoky Jasenova, kterou mám na fotkách. Je i u koleček
akorát není otevřená. Tam je božský klid, protože se tam jezdí jenom na člunu, nebo lodi a voda čistější, než na těch městských plážích. Na kopci za pavilony hotelu Slaven
v Selcích (kde býváme již 15 let) je spousta apartmánů, kde si můžeš domluvit pobyt na příští rok. Na výlety člunem tam máš spoustu možnosti, kolem dokola.
Jezdíme sem a v plné sezoně za 37+1 EUR/den s polopenzí to je lepší než apartmán s kuchyní, kde si musíš vařit a nakupovat. Objednávám cca 3týdny předem faxem a můžu
přijet kdykoliv během týdne a ne pouze v sobotu. Jezdíme ve čtvrtek, kdy je menší provoz.
http://www.hrvaska.net/hoteli/crikvenic ... slaven.htm
Na té fotce ve fotoalbu vpravo nahoře je vzadu vidět zátoka Slaná úvala, kde je volný přístav a od toho začínají skály do dáli.
[IMG=http://img822.imageshack.us/img822/246/a710057.jpg][/IMG]
tam v tom volném přístavu stávám. Tam začínají na břehu skály, kde nahoře vede značená stezka. Po ní dojdeš do zátoky Jasenova, kterou mám na fotkách. Je i u koleček
akorát není otevřená. Tam je božský klid, protože se tam jezdí jenom na člunu, nebo lodi a voda čistější, než na těch městských plážích. Na kopci za pavilony hotelu Slaven
v Selcích (kde býváme již 15 let) je spousta apartmánů, kde si můžeš domluvit pobyt na příští rok. Na výlety člunem tam máš spoustu možnosti, kolem dokola.
Jezdíme sem a v plné sezoně za 37+1 EUR/den s polopenzí to je lepší než apartmán s kuchyní, kde si musíš vařit a nakupovat. Objednávám cca 3týdny předem faxem a můžu
přijet kdykoliv během týdne a ne pouze v sobotu. Jezdíme ve čtvrtek, kdy je menší provoz.
http://www.hrvaska.net/hoteli/crikvenic ... slaven.htm
Na té fotce ve fotoalbu vpravo nahoře je vzadu vidět zátoka Slaná úvala, kde je volný přístav a od toho začínají skály do dáli.
[IMG=http://img822.imageshack.us/img822/246/a710057.jpg][/IMG]
Naposledy upravil(a) tataS dne stř srp 11, 2010 8:35 am, celkem upraveno 2 x.
- fishmaster
- aktívní jachtař

Takže jelikož to zde nikdo nerozseknul,tak to rozseknu já.Gumák se fouká max do 3-4psi což je cca 250-275 mba.
Tatasi nezlob se za moje narážky,ale čekal jsem,že se někdo ozve a dá ti za pravdu.
Jinak láhev jako omluva tě nemine,stačí se někde sejít(seplout?).Fuj to je ale ošklivé slovo.Jsi z prahy,takže to máme kousek k sobě.Co takhle jakmile klesne voda?Čas mám většinou o víkendu.Co piješ?
PS:gumák se fouká tak,aby se mu při postavení zádí na zem nedeformovaly buřty.To není moje moudro.Je to zde někde vyčtené a vyzkoušené.
Tatasi nezlob se za moje narážky,ale čekal jsem,že se někdo ozve a dá ti za pravdu.
Jinak láhev jako omluva tě nemine,stačí se někde sejít(seplout?).Fuj to je ale ošklivé slovo.Jsi z prahy,takže to máme kousek k sobě.Co takhle jakmile klesne voda?Čas mám většinou o víkendu.Co piješ?
PS:gumák se fouká tak,aby se mu při postavení zádí na zem nedeformovaly buřty.To není moje moudro.Je to zde někde vyčtené a vyzkoušené.
Naposledy upravil(a) fishmaster dne úte srp 10, 2010 9:01 pm, celkem upraveno 2 x.
- fishmaster
- aktívní jachtař

- maximilian
- návštěvník fóra

Možno by ste mali kúpiť každý fľašku, pretože aj Fishmaster mal pravdu. Prirodzene, že tlak gumovom člne nie je trebárs 250 mb. Je tam tlak 250 mb + momentálny atmosférický tlak. Inak by sa ten čln na našej matičke Zemi dosť slušne scvrkol. Vo väčšine prípadov sa však udáva pretlak, t. j. rozdiel medzi tlakom v nejakom uzavretom priestore a referenčným tlakom, spravidla atmosférickým. Ak by bol Tatas napísal, že vo valcoch člna je pretlak 250 mb, tak by si to víno zaslúžil. 

- tataS
- zkušený harcovník

Ty čtyři úchyty jsou na větších člunech. U menších (3m a méně) jsou dva. Ten kryt vepředu je taky na uložení věcí, které tam nechávám přez noc (lehátka, kanystr a pod.)
Nahoře je zevnitř suchý zip, kterým se to zavře. Ploutve, masku apod dávám pod sedačku. Rozměrově je to dělané tak aby se tam vešla taška s třemi složenými lehátky.
[IMG=http://img148.imageshack.us/img148/6268/img2529l.jpg][/IMG]
[IMG=http://img21.imageshack.us/img21/3700/a700096.jpg][/IMG]
Tyto podložky pro cvičení spojené gumovým lanem jsou sice dražší ale na pláže s oblázky jsou výborné. Ovšem 3x 2kusy jsou již tlusté cca 18cm a tahat je každý den
domu je otrava.
Nahoře jsem doplnil fotky ze Selců.
Nahoře je zevnitř suchý zip, kterým se to zavře. Ploutve, masku apod dávám pod sedačku. Rozměrově je to dělané tak aby se tam vešla taška s třemi složenými lehátky.
[IMG=http://img148.imageshack.us/img148/6268/img2529l.jpg][/IMG]
[IMG=http://img21.imageshack.us/img21/3700/a700096.jpg][/IMG]
Tyto podložky pro cvičení spojené gumovým lanem jsou sice dražší ale na pláže s oblázky jsou výborné. Ovšem 3x 2kusy jsou již tlusté cca 18cm a tahat je každý den
domu je otrava.
Nahoře jsem doplnil fotky ze Selců.
Naposledy upravil(a) tataS dne stř srp 11, 2010 8:39 am, celkem upraveno 2 x.
- tataS
- zkušený harcovník

To maxmilián: Ty máš strašně složitý život. Než něco řekneš ideálně správně, tak ten problém přestane být zajímavý. V dohadování šlo o nafukovací tlak člunu a ne o
vědeckou diskuzi okolo toho co nás obklopuje. Jelikož se používá k určení tlaku několik takřka stejných stupnic, tak v tom má hodně lidí zmatek. Mám silné podezření,
že jseš jeden z těch puntičkářů, kteří to způsobili.
vědeckou diskuzi okolo toho co nás obklopuje. Jelikož se používá k určení tlaku několik takřka stejných stupnic, tak v tom má hodně lidí zmatek. Mám silné podezření,
že jseš jeden z těch puntičkářů, kteří to způsobili.
- maximilian
- návštěvník fóra

TataSovi: Dosť často diskutujúcim píšeš, že málo čtou. Ja zase tebe musím napísať, že často "zle čteš", t. zn. že si riadne neprečítaš príspevok, na ktorý reaguješ. Keby si lepšie čítal, tak by si zistil, že som písal, že nerozoznávaš tlak a pretlak. To bolo celé nedorozumenie v diskusii s fishmasterom. Nepleť do toho rôzne jednotky tlaku. Platí už desiatky rokov SI sústava, tak už by ťa to už nemuselo zaťažovať. Napríklad, zabudni na atm. Používaj pascaly, prípadne bary.
Nj nj,ale napr. 320AL má nad 3m a má iba dva úchyty
Ozzie,najradšej by som 360AL,ale som nútený čln po každom výjazde k vode skladať a nosiť a mal som dosť (lepšie povedané manželka) už aj s váhou 290AL,ale je to len úvaha.
Ozzie,najradšej by som 360AL,ale som nútený čln po každom výjazde k vode skladať a nosiť a mal som dosť (lepšie povedané manželka) už aj s váhou 290AL,ale je to len úvaha.
Naposledy upravil(a) Ljuk dne stř srp 11, 2010 9:25 pm, celkem upraveno 1 x.
- tataS
- zkušený harcovník

to maximilián: Učitele národů i jiných již dosti dlouho nemusím. Ono těch jednotek je ještě více než uvádíš a mě je celkem fuk v čem je to uvedené, protože se v tom ještě slušně orientuji. Mimo ISO se ve světě pořád používají i jiné jednotky a světe div se, oni platí. Američani používají svoje inche, galony a jiné míry a je jim u prdele
na co si tady hrajem. Když jseš tak úžasně chytrý, tak zodpovídej dotazy hned a nečekej za bukem abys v tom potom mohl šťourat a dělat chytrého. Taky si přečti
návody ke člunům a sprdni prodejce, že tam mají napsáno: nafoukat na max. tlak ... a ne přetlak. Asi na tom záleží nesmrtelnost chroustů na Slovensku. Čus!!!
na co si tady hrajem. Když jseš tak úžasně chytrý, tak zodpovídej dotazy hned a nečekej za bukem abys v tom potom mohl šťourat a dělat chytrého. Taky si přečti
návody ke člunům a sprdni prodejce, že tam mají napsáno: nafoukat na max. tlak ... a ne přetlak. Asi na tom záleží nesmrtelnost chroustů na Slovensku. Čus!!!