Gumák s vysokotlakou podlahou

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: Pepa, david, vilma

Abbé
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Re: Gumák s vysokotlakou podlahou

Příspěvekod Abbé » sob bře 18, 2023 7:54 pm

tedy já musím zcela souhlasit s Ozziem. Je to hrozná oštara, my Čehúni vravíme "vopruz".
Viděl jsem vícekrát, jak karavanisti na Gumsrazu půl dne skládali ty utrápený pětikoňáky, aby za den ujeli 2x12km trasu na Vltavě. Druhej den to stejně útrpně skládali. Pokud ty gumáky dolovali ze břehu - tak ve 3-4 lidech, páč ta loď měla 60-100kg a do mokrýho travnatýho svahu to rvali ze všech sil. Vytáhnout to s manželkou (jakoukoli) bylo naprosto nemyslitelný. No pjekně děkuju. Já tu moji mám 35 let, celkem už si nevadíme, ale takhle bych se jí pomstít skutečně nechtěl. A to do tý studený, špinavý vody a bláta (rovnat Zodiaka na vlek) lezla zásadně ona. My :D matriarchát doma nepěstujeme.
Můj názor:
1) pokial´ s tou soupravou máš kde stát - já bych se přimlouval za RIBa na vozejku (mám ho a super) 10PS pro Lipno, Vranov, Máchovo jezero, Hracholusky, Skalku, Brno a řadu dalších vod co jsou povolené do 10PS. Vč. jednodenních výletů na Lausitzer Seenland (Lužické Jazerá, po slovensky) lehkej, praktickej uveze 4 lidi a primitivní manipulace. Krom toho na něj mám i 2,5kW elektromotor (Haibo 160 lbs) a ten otestuju hned teď zjara u nás na rybníce. Takže s 3,8m RIBem budu moct úplně všude !!!!
2) pokial nemáš možnost to skladovat - šel bych do Honwawe. Nafoukneš ho ihned a motor tam zavěsíš taky. Odpadá sraní s podlážkou a manipulace s deskama. I když jak píše Ozzie, 43kg má i můj YAM 10PS a to není žádná radost to tam rvát. Taky ho mám trvale pověšený na RIBu a na velkou kajutovku ho věším jen jako záložku, když jedu na řeku nebo na moře.
3) a jestli pojedeš s vnoučatama, tak ta příprava (dědo, když už to bude) ti taky na klidu nepřidá
BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod BRUT » úte bře 21, 2023 11:22 pm

Ano, vyvoj nezastavis :)
Kajak ma svoje vyhody...
Na poslednom vylete na bajku zo Sapu smer Pest som obdivoval tie neskutocne kvanta lodenic, zjazdov, plazi... Takto nejak si predstavujem zit s riekou a zajst si poobede do lodenice a podla chuti sa previezt bud na kajaku, alebo aj motoraku, ktory si tam uskladnis a spustis po kolajnickach
BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod BRUT » úte bře 21, 2023 11:31 pm

Abbe: Tak prelozit 1 meter z auta 15k motor na cln a na kolieckach spustit do vody este zvladam v pohode. Mali sme to celkom rychlo nacvicene, dal sa tak stravit krasny dlhy den na vode a zbalil som to za 15 minut ked som si svihol. Vsetko je vec priestoru. Nemam kde, resp. nechcem zabit celu garaz laminatom kvoli 2-3 mesiacom, takze nieco skladatelne zatial, kym chodim po svojich, je u mna podmienka. Necham to vyzriet v hlave, pojazdim este tym, co mam a uvidime, co bude :)
Abbé
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Abbé » stř bře 22, 2023 8:06 am

z hlediska praktičnosti mi ten Honwawe přjde OK. Fakt jen nafoukáš a opravdu jen na pár šťouchů. Měli jsme nějakou obyčejnou pumpu z Decathlonu a fakt stačila. Páč když jsem viděl ty zoufalce co malejma pumpičkama, jak foukali ty pětikoňáky - tak jsem si říkal: todle nikdy.
A ta Honda byla nafoukaná ručně a hned.
Jinak v obytce mám samozřejmě kompresor na 12V. Dvoupíst s pr. pístu 45mm aby to dávalo objem, nejenom tlak. Foukám s tím i kajak i kola (Fatbiky). RIBa foukám dmychadlerm na 12V (opět z Decathlonu). Kupodivu to funguje dobře, překvapilo mě to. V mým věku už jsem k lacinejm věcem přirozeně nedůvěřivej, ale tohle kupodivu funguje dobře.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » pát bře 24, 2023 8:13 pm

Pokud člun používáš pouze v létě, když je teplo, pluješ bez bot, ve dne a nevozíš ostré předměty( třeba nářadí, opilce a pod) je nafukovací podlaha bez problému. Je to opravdu jednodušší a rychlejší jen nafoukneš a pluješ. Pokud ale máš člun jako bajbot nebo pluješ i v horším počasí i v zimě, je pevná podlaha méně zranitelná a praktičtější. Pokud člun nafoukneš a balíš po plavbě překližková podlaha nemá problém. Pokud ale jsi na vodě celé léto ( tj, ve člunu stojí voda) je hliníková lepší. Ta překližka přeci jen natáhne vodu. Co se týče značky měl jsem vždy starší Zodiac Zoom nebo Cadet a nikdy nebyl problém. Rib je samozřejmě nejlepší ale pokud za autem táhnu karavan musím mít člun skládací. Nafouknu si ho na místě v kempu a pak už ho k vodě vozím na střeše. Pokud máš skládání nacvičené je to pár minut.

Zpět na