Gumák s vysokotlakou podlahou

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: Pepa, david, vilma

BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Gumák s vysokotlakou podlahou

Příspěvekod BRUT » stř bře 15, 2023 10:38 am

Zdravim borci,
mate niekto osobnu skusenost s tymito clnmi? Rozmyslam vymenit moj zanovny skladaci RIB za nieco, co dokazem dat do kufra a na vodu uplne sam. Pokukujem vyhladovo po Zodiac Cadet Aero 350 a do oka mi este padol Honvave 380.

https://eshop.imidjex.sk/Zodiac-Cadet-3 ... HTEALw_wcB

https://www.hondamarine.cz/nafukovaci-c ... 38-ie3-lg/
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 37

Re: Gumák s vysokotlakou podlahou

Příspěvekod geus » stř bře 15, 2023 10:46 am

Měl jsem 3 různé gumaky s nafukovací podlahou.neni to ono prostě se to vlní. A o proti RIB jsou jízdní vlastnosti o 3 řady níže
BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod BRUT » stř bře 15, 2023 11:30 am

Ano, pocul som o vlneni podlahy, ale myslim, ze doba pokrocila, s nou aj technologie a nemyslim si, ze by Zodiac vypustil z ruky nieco, co sa bude vlnit. Ked si predstavim tuhost paddleboardu nafukaneho na 0,8 bar, tak si viem predstavit, ze firma ako Zodiac sa dokaze s tymto vysporiadat.
BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod BRUT » stř bře 15, 2023 11:34 am

Mal som 12 rokov maly Zodiac 310 cm, to samozrejme klepalo, ale ked som to porovnal s Denisovym Suzumarom, ktory mal tusim 380 cm, tak rozdiel v komforte jazdy bol vyrazny, cize uz ta dlzka robi vela. Samozrejme, ze ten laminat co mam, je niekde inde, ale aj vahou moznostou prepravy, tak hladam rozumny kompromis.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 26

Příspěvekod Husky » stř bře 15, 2023 12:55 pm

...nechci ti kazit iluze, ale v tomto případě něco jako "rozumný" kompromis neexistuje. Existuje jen kompromis a ten je vždycky na dvě věci. Přitom rozumím tomu, že chceš minimalizovat hmotnost plavidla, protože už uneseš jenom míň a lepší to nebude, ale k loďce patří taky motor a to s nějakou rozumnou hmotností stejně nedáš. Potřebuješ nejmíň 15- 20 ku a budeš tam za 50 kilo i víc. Zachránit tě může jenom dvou takt, ale tam zase narazíš na byrokraty na SPS :crazy:
Jedině motor starší již v eu registrovaný, ale to je sázka do loterie.
BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod BRUT » stř bře 15, 2023 1:06 pm

Motor mam 15 hp stvortakt, rec je o preprave clna a maniupulacii s nim pri rozbalovani a baleni. Hodit na kolecka, motor a supnut do na vodu uz problem nevidim.
Zaujimaju ma jazdne vlastnosti tych clnov, hlavne osobne skusenosti s tym prehybanim u tychto modelov.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 37

Příspěvekod geus » stř bře 15, 2023 1:38 pm

Nemůžeš srovnávat padelbord s gumakem ten pluje 3km za hodinu sotva nedělá.vlny nic. Tady dáš motor a jak zabere tak se tu už vše šponuje plujes přes vlny atd. Mě gumák už nesmí do baráku. 3gumaky a všem se odlepilo zrcadlo.
BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod BRUT » stř bře 15, 2023 2:52 pm

Mal som zodiac gumak a po 12 rokoch ziadne naznaky rozpadania sa. Zavisi asi od kvality, nic nevydrzi vecne, okrem hlinika, ale to vieme.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 26

Příspěvekod Husky » stř bře 15, 2023 4:33 pm

geus píše:Nemůžeš srovnávat padelbord s gumakem ten pluje 3km za hodinu sotva nedělá.vlny nic. Tady dáš motor a jak zabere tak se tu už vše šponuje plujes přes vlny atd. Mě gumák už nesmí do baráku. 3gumaky a všem se odlepilo zrcadlo.

mně u jednoho upadla zrovna celá podlaha (aqua storm, ukrayna), napršelo to toho pár litrů vody, pak jsem to otočil...

gumák je dneska spotřební zboží krátké trvanlivosti, prakticky jenom čína, to v lepším případě (dokonce i ten zodiac zoom), nebo v horším případě nějaký azbukistán (pobaltí, rusko, uk...).

ale jestli někdo po gumáku touží a chce dokonce takovou vymoženost jako je airdec podlaha proč ne.
Zkušenost se nedá sdílet.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Zahajskej » čtv bře 16, 2023 9:46 am

Nafukovací podlaha u takhle dlouhého gumáku určitě ne. Kroutí se to, musíš to furt řídit, protože to uhybá. Také musíš mít vysokotlekou pumpu, ta něco stojí,. Tu, co k tomu dodávají, tím podlahu nenafoukáš. Máš také dva druhy podlah, buď V, nebo rovnou s nafukovacím kýlem. Ta první lépe jede, ale nemáš uvnitř rovinu a veškerá voda ti steče doprostřed a stojíš v ní. Výhodou nafukovací podlahy je nižší hmotnost oproti překližkové či AL podlaze a menší balík po sfouknutí. Kup s překližkou nebo AL, skládání je rychlejší oproti nafukovací podlaze a člun je tužší i když se to taky umí zkroutit. Oproti RIBu počítej nižší rychlost a do kluzu to bude trvat o něco déle. Taky bude nižší komfort ve vlnách, RIB lépe řeže vlny.
BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod BRUT » čtv bře 16, 2023 10:19 am

Preco sa ti zda skladanie s drevenou alebo hlinikovou podlahou rychlejsie? taky cln som mal a strkat tam tie bocne vystuhy bolo casto o prsty. Na starom zodiaku som mal tiez nafukovaci kyl, ktory vytvara tvar V a medzeru medzi vonkajsou gumou clna, po ktorej cln klze a podlahou vnutri v clne. Je mi jasne, ze jazdit ako laminat to nebude a ani to od toho necakam. Ak by to jazdilo ako stary 310 cm zodiac, tak budem rad, pricom tento ma az 350 cm, takez by to malo byt este stabilnejsie.
Asi neostane nic ine len najst niekoho a vyskusat.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Zahajskej » čtv bře 16, 2023 12:41 pm

Podlaha dřevěná či hliníková je jak u kterého člunu, u jednoho jsem si mohl také prsty ulámat, u současného je vkládání krajních lišt pohoda, lezou tam skoro samy.
U gumáku si též ohlídej vnitřní rozměry. Já mám Adventure Master 340cm a je uvnitř stejně velký, jako většina člunů 360cm. Některé gumáky mají velký přesah buřtů za zrcadlo, asi kvůli tomu, aby se nenořily tak hluboko s motorem. Pak jsou sice dlouhé třeba těch 360cm, ale uvnitř jsou krátké.
Rozdíl mezi RIBem a člunem s nafukovacím kýlem je značný. RIBy mají dost zvednutou špici a kýl ve špici hluboký, takže najíždějí, resp.krájejí vlny do určité výše bez problémů. Nafukovací kýl není tak výrazný, vlny spíše přeskakuje a jízda není tak pohodlná, musí se upravit rychlost.
Člunem s nafukovací podlahou jsem se několikráte svezl, jak s V tak i rovnou podlahou. V podlaha šla ve vlnách lépe, vadila mi voda na podlaze, třeba taškám s bordelem na pláž se to nelíbilo, vše bylo mokré. Člun se strašně kroutil a to byla podlaha majitelem nafouknutá o chloupek více, než bylo předepsáno. S rovnou nafukovací podlahou to bylo při stejné délce možná malinko lepší. Hlavně ten pocit pod nohama, jak se to vlnilo, nebyl moc příjemný. Musíš si to zkusit.
Abbé
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Abbé » čtv bře 16, 2023 12:59 pm

to BRUT: Měl jsem Honwawe 3,8 s YAM 10PS/2T dlouhá noha. Taky jsem měl přímý srovnání s klasikou Zodiac Zoom 3,3 s Yam9,9/4T.
Zodiac (nafukovačka) se čtyřtaktem jel tragických 19km/h.
Honwawe 3,8 s podobnou posádkou jel 28km/h (nevěřil jsem tomu, dokud jsem si do toho nesed´).
Ale po 10 letech tomu fičela podlaha a lepená byla už tak na 6-tým roce, odhaduju. Takže člun letěl k rybářům za pár korun.
Činskej plastohliníkovej RIB (Gladiator) z Marine.cz jezdí s tímto YAM 10PS/2T se mnou sólo 36km/h a s 250kg zátěží (ve třech) jede 30km/h. Mám ho, nechám si ho a pár let vydrží, když nebude na slunci. Je to jednoduchej plastovej jebák; na nic si nehraje, ale jízdní vlastnosti má excelentní. Cena proti Zodiaku třetinová. Životnost nevím, ale určitě nepřesáhne 10 let při echt dobrým zacházení. Jinak zakuká dřív. S tím celkem počítám.
Zodiac - je možná dobrá loď (pokud je nová). Jízdní vlastnosti nejsou nic moc. Můj poslední 4,5m Zodiac Futura Mark III s Hondím BF 50 jsem prodal za 90 litrů i s celorolnovým vozejkem. Stáří cca 15 let. Ucházel vnitřní kýlový válec (na opravu už jsem neměl náladu), páč mám laminátovou kajutofku.
Můj závěr: hadráka Zodiac už ne, Honwawe klidně jo. Rozdíl je podle mě zcela zásadní (ve prospěch Hondy).
BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod BRUT » čtv bře 16, 2023 4:50 pm

Mozno ten pocit krutenia podlahy typu V u hondy vs. rovnej s nafukovacim kylom bude vacsi u V-cka kvoli tomu, ze pri rovnej verzii je medzi podlahou v clne a dnom clna vzduch, takze spodna vrstva nieco z narazov absorbuje a podlaha v clne je uz menej deformovana.
Voda v clne by mi vadila, Hondu som uz zavrhol hlavne kvoli tej vode a kvoli vnutornemu priestoru, ktory je pri 380 cm clne rovnaky, ako pri 350 cm zodiaku. Vaha tiez 48 vs 42 kil a velkost zbaleneho clna je pri honde 1,6x vacsia. Honda ma myslim vacsi priemer balonov a v tom je ta vyssia vaha a objem.
Na gumaku so skladacou drevenou podlahou mam uz daco odjazdene, viem, ze vo vacsich vlnach to aj tam prastalo na podlahe a tancovalo to, az som mal obavy, ci sa to nerozsype za jazdy. Ale dalo sa to prezit a v kludnych podmienkach to bolo uplne v pohode.
Abbe: Co sa tyka tych rychlosti, ten rozdiel urcite nebol v znacke clnu, moj cadet 310 s 15k motorom lietal ako raketa s 3 dospelymi ludmi po Dunaji. Ten rozdiel mohol byt podla mna sposobeny dlzkou clnov, dlhsi bude vzdy lepsie lezat na hladine a krajsie klzat a myslim, ze cim slabsi motor, tym viac sa ten rozdiel prejavi. Plus tam mohli zohrat nejaku drobnu rolu nastavenia trimu, pripadne rozlozenie vahy.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 231
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » čtv bře 16, 2023 5:25 pm

Měli jsme několik gumáků. Loď máme na boji u souseda a gumák u mola druhýho souseda. Abychm se dostali u některých ostrovů na břeh taháme gumáka za plachetnicí, což je tady běžné. Dva typy Zodiac tahat skoro nešly. Vzadu u zrcadla se přisály do vody a asi bych je přetrhl. Kamaeád měl Zodiaka a ten se po dvou seoznách komplatně rozlepil a rozpadl. Teď máme 10 let Honway 28 s nafukovací podlážkou do V a ten jede skvěle. Dáme na něj 8 PS motor a jelo nás na něm takhle 9 yachtařů z Prahy. Výhodou této podlážky není jen že se dobře gumák tahá ale není kout v rohu mezi podlážkou a pontonem kam se dostane písek a poškodí tam těsnost. Tehle máme 10 let na vodě u mola nepřetržitě celý leto a tkanina je perfektní. To je nejlepší gumák jaký jsme kdy měli. Už jsem koupil jeden do reservy připravený až tenhle doslouží.
Image1a.jpg
BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod BRUT » čtv bře 16, 2023 6:33 pm

Teraz neviem, ci hovorime o tom istom type nafukovacej podlahy. Bol som v tom, ze tato technologia vysokotlakej podlahy, nieco ako paddleboard sa vyraba len poslednych par rokov.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 231
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » čtv bře 16, 2023 7:59 pm

Máme na půdě Zodiac s nafukovací rovnou podlahou a buřt pod ní jako kýl. Já ale píši positivně o podlážce ze dvou kusů ve forme V.
SAM_0281.JPG
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 34

Příspěvekod Ozzie » pát bře 17, 2023 5:58 am

Ja viem o 3 nafukovacích podlahách.
1. BOMBARD Aerotec. Vysokotlaková "V" podlaha je tu vložená do nafúknutého gumáka. Táto vložka je chránená zo spodu spodkom lode. Je to asi najlepšie riešenie. Gumák je tuhý a dostatočne hlboký na pohodlné cestovanie. Aerotec bol drahý a už sa nevyrába.
aerotec.jpg
aerotec.jpg (37.76 KiB) Zobrazeno 373 x

2. ZODIAC Cadet Aero. Vysokotlaková podlaha je rovná a pod ním je nafukovací kýl. Nevýhodou tohto riešenia je, že vysokotlaková podlaha sa prehne od nafúknutého kýlu a vstrede lode je hrb. Gumák je plytký a nesedí sa v ňom dobre.
cadetaero.jpeg

3. HonWave T IE. Vysokotlaková podlaha do "V" je priamo nalepená na spodok lode. Zo spodu vyzerá ako na fotke od Pavla. Gumák je dostatočne hlboký, ale spodok je nechránený. Stabilitu neviem odhadnúť. V Denisovej partii bol takýto gumák a bol dodatočne vyztužovaný nerezovými trubkami. Asi nie náhodou. Honwave sa vyrába v Číne a je identický s mnohými ďaľšími značkami.
Honwave.jpg

Z týchto vyššie vymenovaných gumákov je najlepšie riešenie Bombard Aerotec. V Nemecku sa ešte dajú zohnať slušné jazdenky.
Ja som mal dávnejšie Zodiac Cadet s preglejkovou podlahou. Bol ľahký, skladný (preglejky zaberajú menej miesta ako ALU podlaha a sú na dotyk teplé) a ceľkom stabilný.
Podlahu som prevážal v kufri auta, bol to asi 10 cm vysoký balík a loď na streche v originálnej taške.
Kľudne by som si ho zobral ešte raz.
BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod BRUT » pát bře 17, 2023 8:09 am

Ozzie: ten zodiac aero sa ti zdal plytsi, ako ted cadet s preglejkou? Ten som mal a hlbka mi vyhovovala. Je to lakave mat cln 350 s vahou, ako mal ten preglejkovy pri dlzke 310, ale zase nie za kazdu cenu. Ten hrb od kylu tiez neznie dobre.
Abbé
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Abbé » pát bře 17, 2023 5:58 pm

Brut: já nevím, mě subjektivně přišla ta Honda lepší než Zodiac. Ale je fakt že jsem, to koupil děravý, fičelo to a tak šel hned z baráku. Člun byl starý 10let, měl jsem k němu i fakturu. Teď už i malýho RIBa 3,8 s Yam10Ps/2T tahám na vozíku ze skútra a letím s ním po dálnici 130. To balení do auta bych už nechtěl dělat. Radši táhnu vozejk. Je to pohodlný a ani o něm nevím.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pát bře 17, 2023 7:57 pm

To Abbé: V žiadnej krajine nemôžeš a ani nesmieš "letieť" s prívesom 130 kmh. To čo ti nalepili na príves ber s rezervou. Platí vždy zákon danej krajiny.
Napr.: http://www.mototuristika.sk/index.php?o ... Itemid=142
Kľudne mi môžeš ale neveriť :lol:
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pát bře 17, 2023 8:12 pm

To Brut: Najlepšie by bolo nájsť si predajcu u ktorého sú gumáky aj k videniu. Tam by si videl ten rozdiel. Na takéto rozhodovanie veľmo dobre poslúžili výstavy, kde boli lode vedľa sebe a videl si ten rozdiel. Pozrel som sa na aktuálnu ponuku Zodiacu a preglejková podlaha sa už neponúka. Zmenil sa svet. Nič sa nedá robiť. Najlepšie sú gumáky RIB, ale tie sa musia voziť na prívese. A keď už ťaháš príves, tak môžeš mať hocičo. atď atď... :D
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pát bře 17, 2023 8:31 pm

Ešte dodám, že žiaľ skončil čas legendárných červených gumákov Zodiac Mark alebo Quicksilver s motormi Mercury Lightning 2T. Občas je ich ešte vidieť a kto vie o čom sú tak si zaspomína, poteší sa ale to je všetko. Žiadný štvortakt ich nenahradí. Z gumákov sa stáva byboat, alebo drahá hračka pre prachatých. A ten aktuálny výber je už o tom.
BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod BRUT » sob bře 18, 2023 12:22 pm

Ozzie: no ja som stary preglejkovy zodiac vymenil za tu rusku rib skladacku 375 cm. Jazdi to s 15 konmi genialne, priestoru kopa, krasna laminatova paluba, zbalim to do auta...len uz to je tazke na to, aby som to na 1 den zobral niekam na vylet mimo Ba, da sa, ale predstava, ze by to malo o 30 kil menej a trochu horsie jazdne vlastnosti sa mi zda pre moj sposob vyuzivania clna praktickejsia. Toto co mam je super nafukat a nechat cele leto na Dunaji, pripadne na 2 tyzdne k moru s trochu vacsim autom, ale na jednodnovky je to ostara.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » sob bře 18, 2023 6:45 pm

:D Mal som malý gumák, potom väčší gumák. Predal som ho, lebo ma nebavili práve tie jednodňovky. Pre hodinu radosti som skladal, nakladal, vykladal, nakladal, čistil atď. 15 HP motor Suzuki vážil 43 kg. Je to už na hrane mojich síl. Teraz mám pevnú loď na vleku a poviem Ti úprimne, že jednodňovky už začínajú byť oštarou. Technické kontroly mi už lezú na nervy. Nejaký čas ešte Cappucchino ostane, ale potom pôjde do sveta.
Ostanú mi len kajaky a žaby a komáre bez otravných ľudí :lol:

Zpět na