lepeni gumaku
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- avalon
- aktívní jachtař

- Reputace: 10
lepeni gumaku
ma niekto skusenost s lepenim gumaku alebo ma niekto adresu na niekoho kto profesionalne lepi gumaky?
- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
Lepení gumáku je popsáno v návodu k použití od člunu. Většinou udávají, že díra na válci do velikosti 1 insche (25,4 mm) se provádí
svépomocí a větší se dává do servisu (k prodejci). K lepení se používá stejný materiál z kterého je ten díl člunu vyroben (mají jej pro
dejci a je dost drahý). Pozor na lepidlo- jsou různá lepidla (většinou celá sada t.j. čistidlo, lepidlo a tužidlo za cca 750,-Kč) dle materiálu
člunu. Používá se asi 5 druhů materiálů a technologický postup nebývá stejný. Servisní cena lepení se pohybuje od 500 do 1200,- Kč za
10 centimetrů díry. Používá se přesah min. 5cm od díry na všechny strany a materiál záplaty bývá zatraceně drahý. Většinou se dá koupit u prodejců (např. Navy centrum u Prahy- mají také serviz nebo v Č. Budějovicích a jinde) ale je lepší si to nechat udělat se zárukou.
Některé materiály se vaří např. Zodiac.
svépomocí a větší se dává do servisu (k prodejci). K lepení se používá stejný materiál z kterého je ten díl člunu vyroben (mají jej pro
dejci a je dost drahý). Pozor na lepidlo- jsou různá lepidla (většinou celá sada t.j. čistidlo, lepidlo a tužidlo za cca 750,-Kč) dle materiálu
člunu. Používá se asi 5 druhů materiálů a technologický postup nebývá stejný. Servisní cena lepení se pohybuje od 500 do 1200,- Kč za
10 centimetrů díry. Používá se přesah min. 5cm od díry na všechny strany a materiál záplaty bývá zatraceně drahý. Většinou se dá koupit u prodejců (např. Navy centrum u Prahy- mají také serviz nebo v Č. Budějovicích a jinde) ale je lepší si to nechat udělat se zárukou.
Některé materiály se vaří např. Zodiac.
lepení gumáku
Jenom bych doplnil, že kromě úvodního čistidla/odmašťovadla se používá jěště tekutina, která povrch v místě záplaty trochu jakoby rozpustí - prostě načne - a ten se pak dobře spojí s lepidlem. "Naleptávají" se tím obě styčné plochy.
Takže postup:
- u záplaty bacha na to, která strana je vrchní!
1) omýt a vysušit
2) obrousit a zdrsnit smirkem
3) odmastit
4) "naleptat"
5) nanést lepidlo na obě plochy
6) nechat zaschnout (cca 10-15 min)
7) přitlačit k sobě (silou, někdo to i zaklepává opatrně kladívkem)
8) nechat vyzrát (1den? na sluníčku?) - dle návodu k lepidlu
Tímhle způsobem se lepí i ZODIACy. Jestli někdo víte, kdo je umí svařovat tak, jako to dělají ve fabrice, tak dejte vědět, prosím.
To by mohlo být SUPER. Ty záplaty, co prodávají v www.marine.cz a v NavyCentru, jsou podle mého z mateiálu na ZODIAC.
Takže postup:
- u záplaty bacha na to, která strana je vrchní!
1) omýt a vysušit
2) obrousit a zdrsnit smirkem
3) odmastit
4) "naleptat"
5) nanést lepidlo na obě plochy
6) nechat zaschnout (cca 10-15 min)
7) přitlačit k sobě (silou, někdo to i zaklepává opatrně kladívkem)
8) nechat vyzrát (1den? na sluníčku?) - dle návodu k lepidlu
Tímhle způsobem se lepí i ZODIACy. Jestli někdo víte, kdo je umí svařovat tak, jako to dělají ve fabrice, tak dejte vědět, prosím.
To by mohlo být SUPER. Ty záplaty, co prodávají v www.marine.cz a v NavyCentru, jsou podle mého z mateiálu na ZODIAC.
- tataS
- zkušený harcovník

to Renda: V návodech se většinou uvádí 3 nátěry lepidlem ve slabé vrstvě kolmo na sebe s minimálně 15 minutami na odvětrání a v opravnách to zatěžují nebo stahují mezi dvě desky svěrkami na 48 hod.
Jinak cituješ návod perfektně. Bohužel ubývá lidí kteří si umějí spravit duši u auta (jsou nezdušová kola) a tak je pro ně správně opravit
člun velký problém. Ještě bych podotknul, že návody doporučují záplaty s velkými rádiusy a min. 5cm od díry na všechny strany.
Jinak cituješ návod perfektně. Bohužel ubývá lidí kteří si umějí spravit duši u auta (jsou nezdušová kola) a tak je pro ně správně opravit
člun velký problém. Ještě bych podotknul, že návody doporučují záplaty s velkými rádiusy a min. 5cm od díry na všechny strany.
Re: lepeni gumaku
avalon píše:ma niekto skusenost s lepenim gumaku alebo ma niekto adresu na niekoho kto profesionalne lepi gumaky?
to Avalon: tak jsme se tu rozpovídali a on má na opravy založené vlákno návštěvník fóra - profík KUS - viz:
http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=1462
(upozornil na to jinde Baharis).
[hr]Tak jsem zvědav, jestli to moderátoři sloučí nebo ne, protože téma je korektně v obou kapitolách... V každém případě jsou tam související informace.
Naposledy upravil(a) Renda dne čtv srp 14, 2008 3:30 pm, celkem upraveno 1 x.
- tataS
- zkušený harcovník

to Renda: Všechny tyto teorie jsou pěkně takto popsané v návodech od nového člunu ale jako lepící soupravu ti dají od každé barvy
na člunu kousek plátna a k tomu malou tubu lepidla tak maximálně na jednu dírku do toho jejich 1/2 inches. Každý rok na mě někdo
loudí v HR lepidlo, protože lidé škudlí a myslí si, že když výhodně se slevou koupí starší člun, tak je zbytečný výdaj dát pár stovek za
pořádnou soupravu na lepení a spoléhají se, že někoho ukecají, nebo si ve své namyšlenosti ani nepřipustí nějaký problém.
na člunu kousek plátna a k tomu malou tubu lepidla tak maximálně na jednu dírku do toho jejich 1/2 inches. Každý rok na mě někdo
loudí v HR lepidlo, protože lidé škudlí a myslí si, že když výhodně se slevou koupí starší člun, tak je zbytečný výdaj dát pár stovek za
pořádnou soupravu na lepení a spoléhají se, že někoho ukecají, nebo si ve své namyšlenosti ani nepřipustí nějaký problém.
- tataS
- zkušený harcovník

V běžných návodech od člunů se o leptání nepíše a v soupravě je jen malá tuba lepidla na dírku do 1/2 inches. Větší díry jsou pro servis. Osobně jsem v servisech viděl leptání u Zodiaca při lepení válců. na podlahy se používá něco jako Chemoprén Extrém a drží to taky. Leptadlo bývá v lepících sadách za cca 800,-Kč a je určeno pro lepení PVC s gumou nebo s PVC. Tam se musí používat pouze
komponenty ze sady (leptadlo, lepidlo a tužidlo) a poměr nutno dost přesně odměřit. Každá značka má dle materiálu na rourách doporu
čené lepidlo.
Mají to všichni větší prodejci člunů, ale většina lidí si to dává dělat. Materiál na záplaty je zatraceně drahý a servisy jej mají ve větším
balení. Také sady lepení ve velkém jsou levnější.
Přeji všem aby to nemuseli zažít. Největší problém při díře zespodu je ve vysušení vnitřku válce od mořské vody. Ničím se tam nedostaneš a když tam trocha zůstane tak je problém navždy. Ve vyfouknutém a srolovaném člunu se slepuje vnitřek rour, protože
z klouzku je lepidlo.
komponenty ze sady (leptadlo, lepidlo a tužidlo) a poměr nutno dost přesně odměřit. Každá značka má dle materiálu na rourách doporu
čené lepidlo.
Mají to všichni větší prodejci člunů, ale většina lidí si to dává dělat. Materiál na záplaty je zatraceně drahý a servisy jej mají ve větším
balení. Také sady lepení ve velkém jsou levnější.
Přeji všem aby to nemuseli zažít. Největší problém při díře zespodu je ve vysušení vnitřku válce od mořské vody. Ničím se tam nedostaneš a když tam trocha zůstane tak je problém navždy. Ve vyfouknutém a srolovaném člunu se slepuje vnitřek rour, protože
z klouzku je lepidlo.
Nechtěl jsem zakládat nové téma, tak to zkusím dát tady: nemá někdo foto, případně nákres jakýchkoliv přepouštěcích ventilů ve vzduch. válcích?
Zajímá mě princip, protože mi není pořád jasná jejich funkce. Čistě teoreticky (dosud jsem je neviděl): pokud vyrovnávají tlak mezi 2 válci, a přitom 1 z nich uniká, tak nakonec by měly být oba prázdné. Ale asi to bude nějak jinak.
Zajímá mě princip, protože mi není pořád jasná jejich funkce. Čistě teoreticky (dosud jsem je neviděl): pokud vyrovnávají tlak mezi 2 válci, a přitom 1 z nich uniká, tak nakonec by měly být oba prázdné. Ale asi to bude nějak jinak.
- tataS
- zkušený harcovník

Netvrdím, že nejsou ale podle mých zkušenosti u menších gumáků je přepážka ve válci udělaná měkká, která se při nižším tlaku ve
vedlejším válcí vyboulí směrem do něj. Žádný ventil jsem tam neviděl. Slyšel jsem něco o malém zalepeném otvoru, který při výrazně
rozdílném tlaku v sousedních komorách pouští pomalu vzduch. V návodech se uvádí, že se komory mají nafukovat postupně vyšším
tlakem ve všech aby nedošlo k poškození přepážek. Z toho usuzuji na tuto funkci. Více by ti asi řekl "kus" . Ten je lepil. Má to být
záchrana na první chvíly ale logicky to nemůže dlouho vydržet za jízdy, spíše na místě.
vedlejším válcí vyboulí směrem do něj. Žádný ventil jsem tam neviděl. Slyšel jsem něco o malém zalepeném otvoru, který při výrazně
rozdílném tlaku v sousedních komorách pouští pomalu vzduch. V návodech se uvádí, že se komory mají nafukovat postupně vyšším
tlakem ve všech aby nedošlo k poškození přepážek. Z toho usuzuji na tuto funkci. Více by ti asi řekl "kus" . Ten je lepil. Má to být
záchrana na první chvíly ale logicky to nemůže dlouho vydržet za jízdy, spíše na místě.
- tataS
- zkušený harcovník

Napřed zkus kde to utíká. Na to je dobré (na suchu) potírat povrch člunu houbičkou (nebo hadrem) namočeným ve vodě s Jarem. Bubliny ti ten únik ukáží a potom teprve začni řešit co s tím. Pokud je to pouze místní, tak to jde zalepit ale když je již únik na více místech (zpuchřelý člun), tak to vrátit. Všeobecně
se nevyplatí kupovat člun starší 10let. Taky zkontroluj ventily.
Tento případ je zářným příkladem o šetření na nesprávném místě.
se nevyplatí kupovat člun starší 10let. Taky zkontroluj ventily.
Tento případ je zářným příkladem o šetření na nesprávném místě.
lvbor píše:koupil jsem si starý gumový člun.prodávající mě ujišťoval že se mi člun ani nehne a ejhle do rána komory na půlce co večer.chci se zeptat zda existuje ´´něco´´co dát dovnitř a nějak zamezit uniku vzducu,nebo tak nějak.do duší u kola se kdysi dávalo mléko sdělil mi kolega.děkuji za odpověď.
Existuje toto:
www.allinflatables.com
po otevření klikni vlevo na: sealant for inflatables
Dávám to jen pro zajímavost, nemyslím si, že by to někdo kupoval na starý člun.
vrácení to asi nepřipadá v úvahu,prodejci jsem volal a odpověď byla že to není možné že rok na něj nesáhnul a stále byl stejně nafouklý jak když jsem jej v té chvíli kupovalTataS samozřejmě toto moudro beru a dodávám - je to moje chyba o které jsem věděl,levná koupě drahá koupě,pokusím se hledat kde to uchází.jen mám strach aby to nebylo všade - spuchřelý!!děkuji za odpovědi.
- Milos
- aktívní jachtař

- Reputace: 6
samoliter píše:Lepidlo Ultraflex + tvrdidlo přilepí i pvc na gumu. Teď na jaře jsem zkoušel lepit Hypalon na Plastel Pvc, pak na 25 let starý člun Gumotex Barum, poctivý kaučukový nános, a vše drží.
Lepené místo na člunu i záplata se musí smirkovým papírem pořádně zdrsnit, odrat, vodorovně a pak o 90 stupňů napříč. Prach, bordel, setřít vlhkým hadrem. Počkat tak 20 minut, aby se vlhkost z materiálu odpařila, nebo tomu pomoci fénem. Pak čisté místo potřít hadříkem, který je namočený v Toluenu. Čistý Toluen mám v malé lahvičce od Alpy. V balíčku vedle záplat, smirku a hadříků, dvou dřevěných lišt a pár modelářských svorek.
Ne ředidlo a podobný sračky, ale čistý Toluen. Dá se koupit v některých drogeriích, ale musíte přesvědčit prodavačku, že nejste feťák, ale opravujete gumový člun a odmastění materiálu nemá být technickým benzínem, ale Toluenem.
Toluen se nechá pár minut odpařit a pak podle návodu dát lepidlo Ultraflex + tvrdidlo Harter. Nechám trochu zavadnout a pak přiložím k sobě a mezi dvě lišty stáhnu svorkama. Nechám 24 hod v klidu. Prý proto Toluen, že mikroskopicky naruší, naleptá lepený materiál. Nejsem chemik, jak jsem koupil, tak prodávám.
Tak mne to naučil chlapík, co měl firmu Dravex v holešovickým přístavu asi před šesti léty.
Třeba v odborných firmách to lepí, svařují jinak, ale mne se to osvědčilo. Nafukovací člun na divokou vodu má zalepené dno, 80 cm dlouhá záplata a drží jak helvétská víra už pár let. Záplata je namáhána tlakem vzduchu v komoře, a též odírána přes šutry, balvany a jezy. Pokud někde na okraji se záplata o šutr trochu uvolní, tak místo vysuším a dám kapičku vteřinového lepidla.
Tady jsou i příklady lepení: http://www.rakoll.cz/HBFuller/index.php ... -technicka .
A tady je lepidlo Ultraflex a tvrdidlo: http://www.nafukovacicluny.cz/doplnky.htm .
A tady: http://www.boatpark.cz/lepidlo-ultraflex-700ml-z1755/ .
A tady: http://www.vodaci.sk/vodak/eshop/18-1-D ... lex-700-ml .
samoliter.
Prepáč samoliter, že som si dovolil Tvôj návod sem nakopírovať. Určite ho budem/e niekedy potrebovať a tu ho bude možné skôr nájsť.

- samoliter
- účet uživatele zrušen
- Reputace: 0
Díky Milosi, že jsi to dal i sem. Mne to nenapadlo. Pan Matějka, tuším, měl f. DRAVEX v holešovickém přístavu. Lepil, opravoval nafukovací čluny, taky občas i vyrobil nový. Před pár lety někam zmizel. Snad šel dělat do zahraničí. Mne něco o lepení vysvětlil, poučil. Kdyby někdo na něj měl aktuální kontakt, prosím napsat přes SZ. Dík. samoliter.
-----------------------------------
Firma, co zastupuje tady výrobce Ultraflexu, mi napsala, že tvrdidlo do Ultraflexu dávat jen pokud je vyžadována zvýšená tepelná odolnost. Třeba v průmyslovém použití. Na lodě to stačí bez tvrdidla.
samoliter.
-----------------------------------
Firma, co zastupuje tady výrobce Ultraflexu, mi napsala, že tvrdidlo do Ultraflexu dávat jen pokud je vyžadována zvýšená tepelná odolnost. Třeba v průmyslovém použití. Na lodě to stačí bez tvrdidla.
samoliter.