Příspěvekod Denis » sob led 10, 2009 6:16 pm
Do Čiernej Hory sa na plachetnicu a ani na dovolenku moc nechodí, takže či majú predpisy a nariadenia o plavbe rovnaké ako v HR neviem. Vo všeobecnosti platí že na výkon motora do 5 k nemusíš mať papiere, pričom čln môže byť v podstate lubovolne velký. V HR nad 3m dĺžky člna musíš platiť poplatok, či je to aj v ČH neviem.
Ak chceš gumák čo ti nezaberie vela miesta v aute, nie je ťažký a je bezpečný na plavbu, tak by som volil dĺžku 3-3,2m s nafukovacím kýlom a s nafukovacou podlahou. To považujem za lepšiu variantu ako nafukovacie V dno skrz prerazenie dna. V žiadnom prípade by som si nekupoval igeliťák aj keď sa naň dá zavesiť motor, ale niečo také ako je Zodiak, Yanmar, Suzumar a desiatky ďalších značiek, teda z poriadneho pevného materialu. Gumák dĺžky 3-3,2m bude s 5 k motorom jazdiť aj v sklze, takže dvojnásobné potešenie z jazdy. Samozrejme vo výtlaku bude jazdiť aj s 2,5k, ale v zlom počasí, napr. v silnom protivetre je lepšie mať výkonovú rezervu. Tým sa ti využitelnosť člna značne zvýši a nemusíš úskostlivo sledovať počasie. Samozrejme lepší je štvortakt. Ešte by som si kúpil malú externú nádrž 12 l, s ňou bude mať čln dostatočný dojazd. Okrem iného sa na vlnách z bandasky velmi blbo dolieva do zabudovanej pidinádržky v motore.
Takže si tu počítaj o skúsenostiach z gumákmi, dosť sa tu napísalo aj o dĺžke 3m a ak bude niečo nejasné tak sa ozvi.