Doporučit gumák

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

pepos
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Doporučit gumák

Příspěvekod pepos » sob led 10, 2009 2:35 pm

dobrý den
chtěl bych se zeptat ,potřeboval bych doporučit nafukovací člun v max.mírách a v max.síle motoru abych nepotřeboval kapitánské zkoušky a nemusel nikde platit žádné poplatky, jezdím každoročně do Černé Hory kde bydlím na pláži a sem tam je nějaký ostrůvek na který bych se chtěl dostat a sem tam projížďka kolem pobřeží takové rekreační pohoda , aby se dal složit a přepravovat v combiku, poraďte díky :)
alffa
Site building team
Reputace: 2

Re: Doporučit gumák

Příspěvekod alffa » sob led 10, 2009 4:36 pm

pepos píše:dobrý den
chtěl bych se zeptat ,potřeboval bych doporučit nafukovací člun v max.mírách a v max.síle motoru abych nepotřeboval kapitánské zkoušky a nemusel nikde platit žádné poplatky, jezdím každoročně do Černé Hory kde bydlím na pláži a sem tam je nějaký ostrůvek na který bych se chtěl dostat a sem tam projížďka kolem pobřeží takové rekreační pohoda , aby se dal složit a přepravovat v combiku, poraďte díky :)

Už se tady o tom posalo dost digi-papíru. ;) Rozhlédni se trochu. :)
alffa
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » sob led 10, 2009 6:16 pm

Do Čiernej Hory sa na plachetnicu a ani na dovolenku moc nechodí, takže či majú predpisy a nariadenia o plavbe rovnaké ako v HR neviem. Vo všeobecnosti platí že na výkon motora do 5 k nemusíš mať papiere, pričom čln môže byť v podstate lubovolne velký. V HR nad 3m dĺžky člna musíš platiť poplatok, či je to aj v ČH neviem.
Ak chceš gumák čo ti nezaberie vela miesta v aute, nie je ťažký a je bezpečný na plavbu, tak by som volil dĺžku 3-3,2m s nafukovacím kýlom a s nafukovacou podlahou. To považujem za lepšiu variantu ako nafukovacie V dno skrz prerazenie dna. V žiadnom prípade by som si nekupoval igeliťák aj keď sa naň dá zavesiť motor, ale niečo také ako je Zodiak, Yanmar, Suzumar a desiatky ďalších značiek, teda z poriadneho pevného materialu. Gumák dĺžky 3-3,2m bude s 5 k motorom jazdiť aj v sklze, takže dvojnásobné potešenie z jazdy. Samozrejme vo výtlaku bude jazdiť aj s 2,5k, ale v zlom počasí, napr. v silnom protivetre je lepšie mať výkonovú rezervu. Tým sa ti využitelnosť člna značne zvýši a nemusíš úskostlivo sledovať počasie. Samozrejme lepší je štvortakt. Ešte by som si kúpil malú externú nádrž 12 l, s ňou bude mať čln dostatočný dojazd. Okrem iného sa na vlnách z bandasky velmi blbo dolieva do zabudovanej pidinádržky v motore.
Takže si tu počítaj o skúsenostiach z gumákmi, dosť sa tu napísalo aj o dĺžke 3m a ak bude niečo nejasné tak sa ozvi.
pepos
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pepos » ned led 11, 2009 12:56 pm

děkuji moc za odpovědi zvláště Denisovi :) teď jsem se díval na polské aukční allegro a našel tam zajímavé čluny se zajímavými cenami , myslíte si že jen zavedená značka je kvalitní ? http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=3022523, mrkněte na odkaz co vy na to ???
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon led 12, 2009 12:56 pm

Takmer som ti zabudol odpovedať, prepáč. Člny by som rozdelil na značkové ako je trebars Bombard, alebo Zodiak a na člny obyčajné ako je Suzumar, alebo Yanmar. A potom sú výrobcovia viac menej neznámi a začiatočníci. S tých neznámich som videl na výstave nejakého čínskeho výrobcu a kvalita spojov otrasná. V Brne na výstave bola pre mňa neznáma značka odniekal s pobaltia a kvalita sa mi videla velmi dobrá. Ja osobne som si kúpil Suzumar lebo má velmi dobrý pomer cena/kvalita. Mám ho peť rokov /asi/, jazdím ostošesť, preletel som už aj cez pár brvien /klád/ zanorených vo vode a okrem pár škrabancov na dne úplne v perfektnom stave. Teda tie najlepšie značky sú vždy predražené, ale ponúkajú najvyspelejšie technológie, kvalitné materialy a kvalitu bez zakolísania. Kategória ako je Suzmar a Yanmar ponúkajú dobré materiály, dobrú kvalitu a overené technológie. Pri neznámych výrobcoch si musíš všetko overiť. Z tých polských by som odporučil velkosťou KolibryKM300, ale či to je dobrá cena neviem, kolko je to euro 1770 zl. To je asi aj 700 euro, za to už dostaneš pomaly aj zabehanú značku. Okrem toho neviem či ta podlaha je po celej ploche, alebo sú to len lamely.
Skús vyhrabať niekde aký čln si kúpil tatas.
kzeman
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kzeman » pon led 12, 2009 4:34 pm

To pepos: Kdybych si dnes pořizoval nový gumák, bral bych SUZUMAR 290 z Č.Budějovic (jak doporučuje Denis) abych se vyhnul případné buzeraci v Chorvatsku i když mne s člunem délky 310 nikdy nekontrolovali.
O oprávnění pro příbřežní plavbu bych se však výhledově zajímal z několika důvodů:
Není na škodu se něco naučit, aby bylo co zapomínat.
Nevím jak v Černý Hoře, ale v Chorvatsku musíš mít oprávnění na vše co má pohon i na elektromotor. Nespoléhal bych na to, že kontroly jsou pouze výjímečné.
Kurzy a oprávnění nabízí NAVY CEntrum, ale jde to pořídit laciněji.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » pon led 12, 2009 5:06 pm

Mám takový dojem, že už vloni to u gumáků zkrátili na 2,5 metru. Allf tenkrát napsal, že za pá let se už bude platit i za nafukovací matraci.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » pon led 12, 2009 5:12 pm

bobes píše:Mám takový dojem, že už vloni to u gumáků zkrátili na 2,5 metru. Allf tenkrát napsal, že za pá let se už bude platit i za nafukovací matraci.

Zkrátili a po roce opět prodloužili zpět na ty tři metry.
3,10m ještě tolerují. ;)
alffa
Edit:
Stím motorem by to musela být opět nějaká novinka.
DO 5 hp včetně nebylo třeba žádný papír.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » pon led 12, 2009 10:35 pm

tatas si koupil Suzumar DS290. V HR to je 5kw t.j. asi 6,5Hp a na to je nejlepší Suzuki 6HP, s vložkou v sání omezující
výkon na 5HP a papírem o této úpravě pro zdejší předpisy. Pro HR stačí vložku vyndat. Osobně doporučuji si k němu
pořídit propeler 71/2x6 nebo 71/2x6,5 pokud chcete jezdit ve skluzu s větší zátěží jak 140kg.
Opět se opakuje stejný scénář: Někdo chce za málo peněz super člun s extra motorem a nechce se mu ztrácet čas čtením.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon led 12, 2009 10:52 pm

kzeman píše:To pepos:Kurzy a oprávnění nabízí NAVY CEntrum, ale jde to pořídit laciněji.

kurz není povinnej, pokud se to naučíš sám, jen se přihlásíš na SPS na zkoušku za cenu kolku kol 200Kč, dvě fotky a doktora. Výpis z RT si už snad dělaj sami.
Zodiac310
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zodiac310 » úte led 13, 2009 8:13 pm

Jestli Ti mohu doporučit, udělej si zkoušky uč se sám a si v poho, já to udělal a šlo to v poho a ted vybírám gumák, asi to bude zodiac 340 a k tomu motor počítám Tohatsu15, ale stále se dívám po různých slevách tak vyčkávám :? :? :?
pepos
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pepos » čtv led 22, 2009 6:18 pm

ahojky tak jsem polyžoval a znovu se vracím k těm člunům z Polska , Denisi ta cena bude mnohem menší ten kurz vychází kolem 6.5 nebo 7 korun na zlotý takže ten člun např. KOLIBRI vychází kolem 12000korun což je cena moc zajimavá i když jak je vidět na obrázcích má skládací podlahu ale je tam více zajimavých gumových necek ,, http://www.pontony.net.pl/cennik.php,, no já do toho asi vletím když tak mi pak zůstane motor :D ,,mrkněte na to a dejte vědět díky
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » čtv led 22, 2009 7:17 pm

Na tohle jsem narazil na aukru gumak :?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv led 22, 2009 8:58 pm

Pepos, to si mi ale dal! :x Strávil som na tej stránke vyše hodinu! Skoro dve. :D
Na niečo sú tam velmi dobré ceny, prešiel som to krížom krážom a ja by som si kúpil čln od firmy BUSH s nafukovacím dnom a s nafukovacím kýlom Kaiman K-330A za 3216,-, alebo K-300A za 3050,- k tomu motor Suzky DF6S za 4295,-, k tomu pumpu Bravosuperturbo BST12 s akumulátorom za 455,-, predlžovaciu rumplu MKA-7 za 210,-/ak budeš jazdiť sám/ a prípadne aj GPS so sonarom za úplne bomba cenu Eagle FischElite za 2131,-
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát led 23, 2009 7:40 am

Tu pumpu bych koupil Superturbo BSP 12HP s akumulátorem nebo raději bez (při výměně akumulátoru by mohli být problémy pokud
výrobce používá nějaký speciální) ten se dá použít ať již z auta, motorky nebo z UPS zdroje. Z fotky není jasné jestli ten kastlík
pod pumpou má nějakou speciální propojku s pumpou, nebo je to pouze obal na jakýkoliv akum. Ta pumpa 12HP dává větší
tlak potřebný k nafouknutí podlahy, který bývá 0,8 atm. a pod. Jinak ten člun K 300A je opravdu dobrý. Jenom nevím jestli ty
ceny jsou s DPH, nebo bez a kolik to u nich je. O motoru není pochyb, ten je bez diskuze. Nikde jsem nenašel jakou vrtuli k němu
dávají.
pepos
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pepos » pát led 23, 2009 9:12 am

myslel jsem že tam pošlu mail ale já tam zkusím zavolat nějak se s tou polštinou poperu ;) to K se mi líbí čím dál tím víc má takový ladný tvar a vypadá že půjde i do vln , no vlastně já už se na něm vidím :lol: dám vědět
pepos
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pepos » pát led 23, 2009 12:31 pm

ještě jsem ty čluny našel u nás ,, http://eshop.esako.cz/obchod/kaiman-300r-p-1097.html ,, samozřejmě cenově dražší :)
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát led 23, 2009 12:55 pm

Ten ale má pevnou vkládací podlahu a tu vysokotlakou (jiná nemá cenu) mají pouze v 330.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát led 23, 2009 1:16 pm

pepos píše:ještě jsem ty čluny našel u nás ,, http://eshop.esako.cz/obchod/kaiman-300r-p-1097.html ,, samozřejmě cenově dražší :)

Ten na ktorý si dal odkaz je s pevným dnom. Ten s nafukovacím tam je, akurát že ho majú napríklad K330A za 38900,- a Poliaci ho majú za 3216,-zuotuvek, čo je pomaly o polovicu menej. A o tom motore ani nehovorím.
Podla mňa pôjde ten čln s 6HP motorom pekne do sklzu, čo povieš tataS ?
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát led 23, 2009 7:19 pm

Mám silné podezření, že ty ceny jsou bez jejich DPH a to nevím kolik je. Nevěřím, že by byl tak velký rozdíl v ceně, když je to
dovoz z D.
S tím skluzem bych bez vyzkoušení byl s nadšením opatrný. Podmínkou dobré jízdy je nafoukání na plný tlak jak podlahy,
tak i kýlu. Bude to na 800mbar. Potom je otázka umístění sedaček. Je hezké, že tam jsou dvě pro více lidí ale na jízdu ve skluzu
jsou špatně umístěné. Chtělo by to aby byla tak v polovině. Myslím, že i tady bude platit na skluz max. asi 140-150kg zátěže.
Osobně po loňských velmi dobrých zkušenostech s ploutvemi, je velmi doporučuji. Člun nezvedá příď a je více stabilní. Jestli se
zvedne do skluzu dříve (což v prospektu k nim tvrdí, myslím není podstatné, protože se jedná o vteřiny rozdílu a podmínky na
moři jsou vždy jiné) jsem neměřil a je mě to jedno ale stejně zůstává hranice zátěže jako rozhodující. I když jsem zkoušel
vyždímat z motoru všemi dostupnými možnostmi maximum výkonu, moc se ta hranice neposunula. Letos ještě zkusím vrtuly
s menším stoupáním ale o moc se to asi nezmění. Jízda ve skluzu je hodně silná droga pro kterou po osobním vyzkoušení je
člověk ochoten udělat ledascos ale fyzikální zákony bohužel nezmění a předpis o max. výkonu motoru taky. Rozdíl ve váze
a hlavně ceně u motorů 10- 15HP je zatraceně velký a tak zůstávám na zemi s 6HP, který je pro mě hranicí. Selva má v nabídce
jednoválec 7,5HP, který by určitě přidal dost kg zátěže ale za ty problémy okolo to nestojí (i když od loňského léta na něj
nemohu zapomenout).
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » pát led 23, 2009 7:59 pm

Ty ceny budou brutto, takže s daní. Kontroloval jsem to na jiném polském webu na motorech Parsun, a tay ceny jsou stejné, a jsou popsány jako brutto s vysvětlivkou v závorce.
aktualna cena : 5699.00 zł
ceny są cenami brutto (zawierają podatek VAT) Aspoň doufám, že to chápu dobře....

Tahle cena se týká Parsuna 15 HP v kursu zhruba 6,5 Kč to vychází na 37050..
Ceny u nás jsou dost vyšší..... :?
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát led 23, 2009 8:55 pm

U Czech marine v Č. Budějovicích mají motor Suzuki DF6S za 1106 EUR s DPH což v létě bylo cca 26560Kč. Ten polský je za
4295 Pl x6,5 t.j. 27910Kč. Takže možno říci, že ty ceny jsou velmi podobné. Člun Suzumar DS290Al stojí 880EUR t.j. 23760 Kč
a ten Bush 3050Pl x 6,5 je asi 20000Kč. S tohoto srovnání mě vychází, že tak moc výhodné to zase není abych pro to jezdil do PL.
To by potom asi tady byla diskuze menší.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » pát led 23, 2009 8:59 pm

No, ten Parsun se u nás prodává za 48 900.

A kurz eura je dnes taky jinde,. Směřuje k 29 Kč za euro.
V létě byl kolem 24 -25.
Ten kurz zlotého je dnešní.
Naposledy upravil(a) halladin dne pát led 23, 2009 9:12 pm, celkem upraveno 2 x.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát led 23, 2009 9:04 pm

Mám takový dojem, že utíkáš od původního tématu. O těch Parsunech se tady vedly diskuze jinde a David je silně propagoval.
Já jsem ale konzervativní a hlavně už mám co jsem chtěl.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » pát led 23, 2009 10:21 pm

O cenách zde začali jiní, a o motorech taky - i Ty :D

Zpět na