Jak vyrobit stojan na motor 5 HP
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- rrr1970
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Nevytiahnu ,je to durch cez stenu .z druhej strany navarene platnicky a vpredu zavarene matice. tak nech sa zabavaju. mam to v humne
{hospodarska budova} v dielni. zabezpecil som aj hlavne dvere ,totiz uz ma uz raz vykradli a prisiel som o kosacku+motorovu pilu.mal som blbec len vysiaci zamok. tak som sa trocha zabezpecil proti kradezi l i ked dostat sa da vsade .ale aspon ich spomalim ,popripade odradim.
{hospodarska budova} v dielni. zabezpecil som aj hlavne dvere ,totiz uz ma uz raz vykradli a prisiel som o kosacku+motorovu pilu.mal som blbec len vysiaci zamok. tak som sa trocha zabezpecil proti kradezi l i ked dostat sa da vsade .ale aspon ich spomalim ,popripade odradim.
- Gargi
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Jedna varianta je zavěšení na křeslo nebo sedací soupravu. Majitel může opravovat motor doma v teple a u toho třeba sledovat televizi.
http://img339.imageshack.us/img339/9947/verze2.jpg
Druhá varianta je zavěsit motor na vanu. Lze i překlopit přímo do vany - motor pak funguje jako hodně výkonná Yakuza
http://img291.imageshack.us/img291/5895/verze1.jpg
Bohužel podmínkou těchto variant je tolerantní (nebo mrtvá) manželka
http://img339.imageshack.us/img339/9947/verze2.jpg

Druhá varianta je zavěsit motor na vanu. Lze i překlopit přímo do vany - motor pak funguje jako hodně výkonná Yakuza
http://img291.imageshack.us/img291/5895/verze1.jpg

Bohužel podmínkou těchto variant je tolerantní (nebo mrtvá) manželka

Napíšu to sem ať nezakládám nové vlákno. Mám tenhle stojan viz:níže
Vím že se to nedá takhle s určitostí poznat ,ale vůbec nevím kolik může unést. Doteď jsem na něm měl 5hp ,ale teď kupuju 15hp(50kg)
Papíry k němu žádné nejsou. Zkuste si jen tak tipnout kolik by jste na něj dali. Díky
PS: Na stojanu je vyfocený motor (nevím jak silný ani kolik váží) ,ale to je z původního inzerátu kde jsem ho kupoval. Předchozí majitel také nevěděl jaká je maximální nosnost.

Vím že se to nedá takhle s určitostí poznat ,ale vůbec nevím kolik může unést. Doteď jsem na něm měl 5hp ,ale teď kupuju 15hp(50kg)
Papíry k němu žádné nejsou. Zkuste si jen tak tipnout kolik by jste na něj dali. Díky
PS: Na stojanu je vyfocený motor (nevím jak silný ani kolik váží) ,ale to je z původního inzerátu kde jsem ho kupoval. Předchozí majitel také nevěděl jaká je maximální nosnost.

- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 5
Ten motor na fotce je max. 6HP a to znamená, že váží cca 25-30kg. Váhu tvého motoru najdeš na stránkách každého prodejce. Motory 15HP 4T
mají okolo 40kg a to by ten stojan měl unést bez problému. Pokud chceš přesnou nosnost, tak se obrať na nějakého konstruktéra strojaře, nebo si kup orig. stojan z nějaké marine prodejny.
mají okolo 40kg a to by ten stojan měl unést bez problému. Pokud chceš přesnou nosnost, tak se obrať na nějakého konstruktéra strojaře, nebo si kup orig. stojan z nějaké marine prodejny.
- Danar
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
To jsem zapomněl dodat: tvař se při tom jako motor
No ne, tak samozřejmě jsem to myslel tak, že když po zkoušce vlastní vahou budeš mít pocit, že je to na hraně, tak bych to tam nedával.. Ideálně pokud máš třeba 80kg, tak postupným zatěžováním můžeš zjistit, jak se do toho můžeš opřit, než to začně nějak pracovat.. Když to bude mít rezervu, je to v pohodě.
Ale pokud máš pochybnosti, jestli by to vydrželo tenhle test (abys mi pak nevynadal, že to nevydrželo otestování
), tak je asi lepší tohle prodat ještě zdravé a koupit silnější nadimenzovaný stojan..
PS: já jsem v takových věcech taky hodně opatrný..

No ne, tak samozřejmě jsem to myslel tak, že když po zkoušce vlastní vahou budeš mít pocit, že je to na hraně, tak bych to tam nedával.. Ideálně pokud máš třeba 80kg, tak postupným zatěžováním můžeš zjistit, jak se do toho můžeš opřit, než to začně nějak pracovat.. Když to bude mít rezervu, je to v pohodě.
Ale pokud máš pochybnosti, jestli by to vydrželo tenhle test (abys mi pak nevynadal, že to nevydrželo otestování

PS: já jsem v takových věcech taky hodně opatrný..

Sednul jsem si na něj. Mám 100kg a držel v pohodě.... šlo mi spíš asi hlavně o tu překližku. Přece jenom když si na to sedneš tak je právě veliký rozložení váhy . Když zahákneš motor tak těch 50kg drží poctatně menší plocha na tý překližce. Ale tak čtu tady že překližka by to měla vydržet. Asi ho tam pověsím a budu na něj chvíli koukat co to udělá
Pro inspiraci ohledně přepravy i skladování. Já jsem vymyslel a vyrobil tohle. Na držáku to mám v technický místnosti na zdi a na autě už taky otestováno cca 200km a naprosto super - alespoň motor nesmrdí v autě a hlavně nezabírá tam místo. http://rimmerak-freewind.rajce.idnes.cz/Drzak/
Ozzie píše:A môže sa ten motor v tejto polohe prepravovať? Normálne sa štvortakty prevážajú na boku. Výnimka je nová Yamaha 4-5-6.
Není to o moc víc nakloněný než když je motor na člunu vykloněný při manipulaci v mělký vodě. Ještě jsem si to ale ověřoval a konkrétně u tohodle motoru v téhle poloze je válec nahoru, takže olej je dole v klikový skříni a nemůže kolem pístu protékat kam nemá. I když jsem vyndal kontrolní zátku na olej, bylo vidět jak je olej pěkně tam, kde má být. Naopak podle manuálu psali, že se motor má pokládat na bok a když jsem to udělal přesně podle pikrogramu na motoru nakresleném, tak jsem měl během hodiny převozu motoru olej proteklej do sání.
Takhle jsem ho vezl od Kladna do Živohošti na Slapy a po namontování chytil na první zatáhnutí.
PS: mám Focus combi, člun 3,2m a netuším, jak se do toho auta naskládáme na dovolenou do Chorvatska. Člunu byl plný kufr. Jsme 2, na zadních sedačkách leží zl. retrívr. Kam dáme ostatní věci nevím

- MilanR
- návštěvník fóra
- Reputace: 3
- Kontaktovat uživatele:
Levné řešení
Já použil (myslel jsem dočasné, ale znáte to...) ultralevné řešení - rudlík z IKEA za 299,-,který jsem malinko upravil. Přiohnul jsem držadlo a místo na upevnění motoru zpevnil překližkou, malou desku jsem dal i dolu, aby se noha opřela.
Přepravuji to tak, že v Dusteru posunu sedadlo spolujezdce zcela dopředu a motor i s vozíkem postavím za něj. Dopředu se vejdou jen tašky, ale manželka se na zadní sedadlo za motor vejde.
Motor je Mercury 5HP. Je to sranda, když jedu v autě já, žena, dvě děti, pes a motor, lidi nevěří
Přepravuji to tak, že v Dusteru posunu sedadlo spolujezdce zcela dopředu a motor i s vozíkem postavím za něj. Dopředu se vejdou jen tašky, ale manželka se na zadní sedadlo za motor vejde.
Motor je Mercury 5HP. Je to sranda, když jedu v autě já, žena, dvě děti, pes a motor, lidi nevěří

- josef12345
- návštěvník fóra
- Reputace: 8
Re:
Re: Jak vyrobit stojan na motor 5 HP
Tak dneska jsem si asi tři hodinky hrál se zbytkama co se mi válely v dílně.

- maxik1958
- zkušený harcovník
- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
Pěknej růdlík 

To není z rudlíku, to je z toho, co dům dal. Někde jsem i musel materiál nastavovat.....