Příspěvekod Ozzie » pát srp 20, 2010 7:22 am
Vlani keď som plánoval kúpu, som prešiel všetky možné výstavy a obchody kde bolo možné gumáky vidieť. Tiež som dlho uvažoval, že si kúpim RIB (Rigid Inflatable Boat). Bol som sa pozrieť na rôzne a dospel som k názoru, že tie cenovo dostupné sú vyrábané v tej istej fabrike v číne, čo by ani nevadilo. Pri prehliadke som zistil, že tie s dlžkou 310-320 sú strašne úzke cca 152 cm. Špeciálne som sa venoval Allroundmarinu RIB, ktorá je veľmi podobná Suzumaru. Tú "hlbokú" V podlahu som vnímal ako výhodu, keďže som 191 cm vysoký, aspoň budem pohodlne sedieť - nohy hlboko v člne. Sám predajca ma upozornil, že ten čln s mojim motorom Suzuki 15 DF bez volantu bude nebezpečne vratký, práve vďaka V dnu a faktu, že pri rýchlej plavbe šlauchy budú v lufte a nebudú zabezpečovať stabilitu. Druhá nevýhoda je ich váha. Spomínaný Allroundmarin RIBstar 310 váži 52 kg. Ako na prvý pohľad je to v poriadku, ale zas musím povedať že je to strašne malý čln. A keď som si pozrel dlžku 340-350 tam už vyskočila váha na 75-85 kg.
(Môj Zodiak Cadet Solid 340 váží 49 kg) ďalšou nevýdou je preprava. Keďže som nechcel investovať do ťažného zariadenia a do vozíka najprv som chcel voziť RIB vyfúknutý a zložený do púzdra na streche. Upozornili však mňa, že je to možné iba kýlom dole, čo znamená treba si vrobiť niaký držiak na strešný nosič. Keby sa vozil ten RIB opačne, hrozí predratiu látky na spojoch s laminátovým korpusom.
Teraz k tým výhodám: samozrejme že RIB má lepšie jazdné vlastnosti hlavne na mori vo vlnách, ale od 310 cm sa zázraky nedajú očakávať ani tam. Táto dlžka je podľa mňa "tendrová". Keď má niekto ťažné a príves a chce si kúpiť gumák, tak smelo do RIB člnu.
Ale dlžku od 350cm nahore.