Plavba v kluzu.

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

5olv
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Re:

Příspěvekod 5olv » ned črc 19, 2020 3:14 pm

tataS píše:To jsou kecy. Já mám 90kg a se Suzumarem 290AL s motorem Suzuki 6HP t.j. 90+60+30=180kg:6HP= 30 jezdím sám ve skluzu okolo 26km/hod.

Inak teraz po pár jazdách na mori v Chorvátsku som zistil nasledovné... Neviem či to je tvarom člnu, ale môj Admiral boat 290 + SeaKing 5hp išiel do kluzu aj s 200 Kg t.j. 40KG/1HP !!! Rýchlosť cca 22km/hod.
dany01
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 3

Re: Plavba ve skluzu.

Příspěvekod dany01 » čtv srp 20, 2020 9:52 pm

napisem len čo som videl: ked sme sa vozili nedavno po Starom Dunaji smer Dunakility, tak som stretol parik na gumaku do 3 metrov s 5 PS motorom,
naschval som sa šiel pozrieť aky motor tam ma. Nevedeli sa s tym dostať do sklzu, nech robil čo robil, pani dokonca sedela na špici člna aby ho preklopila cez vlnu, aj napriek tomu nie a nie. My sme to otočili 2 x, a stale išli vo vytlaku.
Ja idem do sklu pri 19 kmh, pri 360 + 20 PS.
5 PS som skušal v chorvatsku každy rok, mali sme laminatku s velkym V , ale do sklzu ani nahodou....
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát srp 21, 2020 12:29 am

Obecne se da rict, ze s 5HP se dostanes dost pravdepodobne do kluzu jenom v jednom cloveku. Na slany vode je to malinko snazsi (mensi ponor), ale dostat se do kluzu ve dvou je velky stesti. Taky zalezi na stoupani vrtule, zkousel jsem na Parsunu 5HP (puvodne Yamaha F4) stoupani 7" a 6", s tou sestkou vyrazne lepsi, taky mi to jelo tech 22km/h, ale to je na hranici maximalnich otacek. Z hlediska vyuziti vykonu je to idealni, ale docela rychle jsem motor uhonil.
Maros1
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Maros1 » úte lis 17, 2020 5:53 pm

Ja som jazdil v sklze s 3.5 hp Mercury na člne kolibri km300. Max rýchlosť 20km/h . A to vážim 90kg . Celý problém je v dizajne člna, jednoducho sú značky ktoré to nevedia. Potom som čln vymenil za Adventure Master 330 a motor za Suzuki DF 6 HP a Max rýchlosť som mal 28km/h a do sklzu isiel aj pri dvoch osobách obaja po 90kg, rýchlosť 16km/h. Kamaráti majú prevažne člny Kolibri 330D a s 5 hp motorom idu aj s dvoma osobami v sklze.
Odkaz na moju jazdu v sklze s 3,5hp Mercury.
https://youtu.be/5Rb13yDj5eM
Maros1
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Maros1 » úte lis 17, 2020 5:55 pm

Dany01, aký máš čln? Ja teraz zháňam niečo k honde bf 20, ideálne 3.6m alebo trochu viac. Dik za odpoveď.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř lis 18, 2020 2:44 pm

Maros1 píše:Odkaz na moju jazdu v sklze s 3,5hp Mercury.
https://youtu.be/5Rb13yDj5eM

To vypada moc pekne.
Ja vcera testoval pramicku co jsem delal pro tatu na ryby. S 5HP jsem to do kluzu dostal a vazim skoro 120. :lol:
Jeste by to chtelo doladit trim, ale jemu to bude stacit. :D

https://youtu.be/RDGZQD40tkU
dany01
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod dany01 » sob lis 21, 2020 9:47 pm

Kolibri 360 KMD alu podlaha. vypracovanie dobre, kúpil som vak + sedák pod lavicku. s 20 PS to lieta 40 km/hodinu , skôr je čln uz ľahký na ten motor, pre dobrú jazdu je dobre mat živú záťaž, potom to uz je ok.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Re: Plavba v kluzu.

Příspěvekod Husky » stř lis 25, 2020 6:58 pm

Kolibříci řady KMD jsou podobné čluny jako Storm řady STK. Stejný materiál stejná země původu a téměř totožná konstrukce. Jsou to poměrně rychlé čluny.
Na řeky a jezera bych doporučil.
Na moře bych se trochu bál, vzhledem ke stabilitě ve směru příčné osy a absenci některých bezpečnostních prvků.
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Re:

Příspěvekod david » stř lis 25, 2020 7:21 pm

.Solv:. Neviem či to je tvarom člnu, ale môj Admiral boat 290 + SeaKing 5hp išiel do kluzu aj s 200 Kg t.j. 40KG/1HP !!! Rýchlosť cca 22km/hod.[/quote]

Při dobrém dnu je začátek kluzu už od 70kg/hp. Dobrej je od třiceti a čistej od patnácti.. By jsme si to ujasnili.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Zahajskej » pát lis 27, 2020 10:25 am

Můj první gumák, no name s délkou těsně pod 3m + 5HP Yamaha, ext.nádrž, harampádí a moje maličkost kousek přes metrák, tj.vše pospolu také cca 200kg a v kluzu lítal pěkně, jen jsem musel při rozjezdu hodně do špice s prodlouženou pínou, jinak se to rozjíždělo jak z Bajkonuru, špicí do oblak. Současný Adventure Master 340 s 15HP Mercury to dá i k 50km/h, měřeno pomocí GPS. Má velmi dobré jízdní vlastnosti. Jen je to už při této rychlosti o ústa, stačí menší "nerovnost" na vodě a už to lítá do stran, protože člunu ve vodě moc není a nemá ho pořádně co vést. Je třeba si při takovém bláznění trochu přibrzdit řízení. A taky je voda při této rychlosti už dost tvrdá.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát lis 27, 2020 5:22 pm

S patnácti padesát? Z říše snů. Věřím tak 42.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » pát lis 27, 2020 5:34 pm

Některý nazory v tomto vlakne nechapu.
Plavba v kluzu je fajn, votom ani potom.

Nižší spotřeba, komfort jizdy.
ALE proč s petikunem bez papírů kluz za kazdou cenu?
A jestli někdo jezdí se skládacím gumakem 50 ( a nekeca), tak je nebezpečný sobě i okoli. To je mimo komentář

:crazy:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Re: Re:

Příspěvekod Denis » pát lis 27, 2020 8:59 pm

david píše:.
Při dobrém dnu je začátek kluzu už od 70kg/hp. Dobrej je od třiceti a čistej od patnácti.. By jsme si to ujasnili.

Skús prosím ťa zadefinovať dobré dno. Teraz nemyslím na gumáčiku, ale všeobecne. Chystám sa na dúchod postaviť plážovú lodičku, ktorú by som si mohol nechávať na zahrade pri Dunaji a s 5-6 k motorom mohol v sklze ísť proti prúdu Dunaja. Zatial mám predstavu šírku dna pri zrkadle 120 cm, dĺžku celkovú 5 m, na vodoryske asi 4 m, dno rovné ako na pramici . Každá rada je vítaná.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » sob lis 28, 2020 9:11 pm

Denis. Treba vedieť a Ty to vieš veľmi dobre :D , že čo pôjde na Dunaji do kopca s 6 HP v sklze to bude ľahký gumák s jednou osobou, alebo ľahká úzka pramica, ktorá vo vlnách môže byť aj nebezpečná. Čo je dobré dno? Ceľkom dobré dná majú takzvané "Bass Boat" ktoré používajú rybári. Ide o plytké, široké (to asi nechceš) a veľmi stabilné lode väčšinou z AlMg3 ktoré dosahujú veľmi dobré plavebné vlastnosti a slušnú rýchlosť už aj s 10 HP motorom. Ich dno je nejaký hybrid medzi plochým a mierným "V" dnom. U nás nikto také lode nerobí a ani iné, ale v HU som nedávno natrafil na výrobcu, ktorý ponúka skvelé lode. Nie som ich agentom a video ktoré sem dám je čisto iba pre info o tom, že ako idú tie lode s 9,9 HP ktoré v HU netreba registrovať: https://www.youtube.com/watch?v=r13t4NazjLM
Keď som ešte mal Suzuki 15 DF som hľadal čln ktorý by na ten motor pasoval. Žiaľ oni ešte vtedy neboli. Robia lode od 2017.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned lis 29, 2020 12:38 pm

Ozzie dík, nechcem tu vo vlákne o sklze s gumeným člnom rozoberať moju loďku čo nebude nafukovacia, len som chcel vedieť názor na dobré dno. Ja nejaké predstavy mám, požiadavky na člnok sú zadefinované, gumák ich nespĺňa lebo je ťažký. Keď to bude aktuálne , tak to rozoberiem v inom vlákne.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » ned lis 29, 2020 9:40 pm

To se budu tesit. :-)
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » úte pro 01, 2020 10:59 am

to Husky, david: nikde jsem nepsal, že tak jezdím furt. Jen jsem si zkusil, kolik to dá, to snad zajímá každého, kolik ze své kocábky vymačká. GPS snad nelže, 47-48 to jelo, jen jsem musel na podlahu. Pokud jsem seděl na buřtu, bylo to o 4-5km dolů.
Jinak má optimální cestovní rychlost je rozjet to do kluzu a pak ubrat, abych se v něm udržel, tj.okolo 23-25km/h, záleží podle zátěže. Motor si pak jen pobrukuje, spotřeba minimální, nedrncá to tolik.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » úte pro 01, 2020 12:58 pm

Tak to je jiná, Zahajskej.
Vyznělo to, že těch 50 lítáš imrvére. To potom Sorry, jako. :crazy:
Taky jezdím na pohodu 21 to ukazuje a motor si brumlá při 3500 pmr, 3,5l/h 2 takt! teda když nejsou vlny
Taky jsem zkusil kolik to udělá, ale mám gumák bachratý, skoro širší než delší s 50 buřtama. Takže jsem z toho vymáčkl závratnejch 32 na plnej knedlik . Řvalo to jak sviňa a už to ztrácelo směrovou stabilitu
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » úte pro 01, 2020 3:12 pm

Mám taky 2T motor. V kluzu motor jen bzučí. Změna zvuku je slyšet hlavně při přechodu z výtlaku, motor tichne.
Jednou kolem mě v Chorvatsku proletěl nějakej magor s laminátkou, předjížděl mě a to hodně blízko. Vlna od něj jak prase a jak jsem se do ní dostal a jel po ní z kopce, letěl jsem najednou snad jednou tak rychle. Připadal jsem si jak s autem na dálnici. V úleku jsem prudce ubral plyn, protože to byl fakt šílenej fofr. Výsledek byl jasný. Vlna od motoru, co mě dohnala, plus vlna od druhého člunu, co mě tlačila, v gumáku 10 čísel vody nad podlážkou. K nejbližší pláži jsem sotva dojel, motor měl co dělat, aby člun utlačil.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte pro 01, 2020 4:15 pm

Zahajskej píše:to Husky, david: nikde jsem nepsal, že tak jezdím furt. Jen jsem si zkusil, kolik to dá, to snad zajímá každého, kolik ze své kocábky vymačká. GPS snad nelže, 47-48 to jelo, jen jsem musel na podlahu. Pokud jsem seděl na buřtu, bylo to o 4-5km dolů.
Jinak má optimální cestovní rychlost je rozjet to do kluzu a pak ubrat, abych se v něm udržel, tj.okolo 23-25km/h, záleží podle zátěže. Motor si pak jen pobrukuje, spotřeba minimální, nedrncá to tolik.

No, já jen že jsem natrhl díru RIBu 3,6 s novým 15 Mercury a děvčetem cca45 kg svoji 9,9 2t na bajbotu. A ten teda přes čtyřicet zcela jistě nejede.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » stř pro 02, 2020 10:27 am

S novým motorem nějaké max výkony nedáš. Jel jsem s novým 20HP 4T a měl jsem pocit, že má kobylek s bídou 15. Nejel. Po řádném zajetí to už bylo jiné. Můj 2T Mercury 15HP dá na zádel mnohým 15HP 4T. Dvoutaktní koně jsou oproti čtyřtaktním poněkud jiné.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř pro 02, 2020 11:18 am

Znam lidi daji navigaci GPSku a jedou pak seknou zatacku v tom ta navigace klidne zaznamena o 10 i 15 km vic pak se kouknou jakou meli maximalku a tvrdi 50 tecj 50 musi jet stale a rivne treba 50 0etru nebo kilak. A koukat na to
david
moderátor

Příspěvekod david » stř pro 02, 2020 3:28 pm

Zahajskej píše:S novým motorem nějaké max výkony nedáš. Jel jsem s novým 20HP 4T a měl jsem pocit, že má kobylek s bídou 15. Nejel. Po řádném zajetí to už bylo jiné. Můj 2T Mercury 15HP dá na zádel mnohým 15HP 4T. Dvoutaktní koně jsou oproti čtyřtaktním poněkud jiné.

Ale tady mi nejde o čtyř versus dvoutakt, ale o skutečnou rychlost. Jinak potrvrzuji geuse, mám úplně stejnou zkušenost.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát led 29, 2021 8:52 pm

avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » sob led 30, 2021 2:10 pm

caves, ja vidim tvoj problem v motore a jeho realnom vykone. Dalsi problem je hmotnost clnu a teda aj celkova hmotnost. Z praxe viem o 5Hp Honda + 330 gumak RAPID s pevnou skladacou podlahou s 80kg osobou plaval bez problemov v klze a dokonca vedel plavat s dvoma dospelymi cca 70 + 60kg. To iste platilo aj pre moj YAM 250 s pevnou skladacou podlahou a motorom 5HP Tohatsu + 80kg ( ten cln doslova lietal po vode) no a do tretice cln Grand 360 s pevnou skladacou podlahou + Toahtsu 9,9 plaval v klze s dvoma dospelymi a dvoma detmi.
Co sa tyka tlaku ci tvrdosti balonov, v pripade Ribu to nie je az taka klucova vec ako pri skladacich gumakoch kedze laminatove dno sa nevlni.

A veticku k Denisovi : moja pramica ma 6m a s 5hp motorom plavam cca 19-20 co v reale znamena ze hore Dunajom 10 a dole 30 a to aj s 40kg psom :-) S 9.9 je to skoro to iste ale s dvoma dospelymi. Pripajam video prototypu 2014. :D
https://www.youtube.com/watch?v=OLsVgkl9Qo0&t=120s
Takze vyskusaj iny motor a este sme zabudli na dlzku nohy.

Zpět na