záchranář při povodni

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

záchranář při povodni

Příspěvekod Finn » čtv říj 16, 2014 8:17 pm

https://www.youtube.com/watch?v=VP9DZOe71wY
Kvalita mizerná - telefon, hádejte kde se tohle událo.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod J » pát říj 17, 2014 10:06 am

Budu hádat, jo? Podle názvu videa by to mohlo být v Troubkách?
Bord
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Bord » pát říj 17, 2014 11:01 am

J nechci se s tebou přít. Nejspíš to je v Troubkách :mad:.Vypadá to na zkušeného vůdce naštěstí měl vestu.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod J » pát říj 17, 2014 11:42 am

:-) úžasné jsou ty hlášky kolem kamery... "já bych mu dal dýchnout" a podobně :-).
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pát říj 17, 2014 11:50 am

Já bych to moc nešířil, nebo někoho napadne, že zavede povinnou praktickou zkoušku k VMP i pod 100 kW. :hmm:
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » pát říj 17, 2014 12:00 pm

No to bych Zdendo uvítal. Jinak jasně Troubky. Tam se děly věci, škoda že někdo nenatočil, jak mi zničili člun a tatrou rozválcovali lodní vlek.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát říj 17, 2014 12:01 pm

a proč ne? kdo to umí, tomu to může bejt fuk, a kdo neumí, se aspoň naučí.

dyť takovejdle blb je nebezpečnej nejen sobě, ale hlavně okolí.
karel-h
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod karel-h » pát říj 17, 2014 12:31 pm

Třeba jen chtěl udělat "eskymáka" a trochu to nedotočil :lol:
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » pát říj 17, 2014 1:04 pm

Sakra. Já myslel že to je chyták a tipoval Benátky v Itálii :hmm:
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » pát říj 17, 2014 1:33 pm

Finn píše: Tam se děly věci, škoda že někdo nenatočil, jak mi zničili člun a tatrou rozválcovali lodní vlek.

to vážne?
rxd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rxd » pát říj 17, 2014 2:36 pm

No nevim, rizeni maleho gumaku je kapitola sama o sobe. Tady mnohdy nepomuze ani strizlivost a zkusenosti. Ja po mnoha letech plaveni obcas sednu na gumak a jedu jak opilej.

Nejhorsi je mit pak na gumaku motor s ovladanim plynu na pine (mnoho mensich motoru). Tak se memu otci stavalo ze nedokazal zkoordinovat ten pohyb a pri zataceni vzdy pridaval, coz pak vypadalo dosti komicky :) No a jednou tak narazil do zakotvene lode a nemohl se od ni odlepit, a jak pridaval tak ramenem narazel do vsech fendru. Skoda ze to nemam natocene :D

Vubec bych se nedivil kdyby se dotycnemu stalo neco podobneho, chtel se vyhnout a omylem pridal plyn.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » pát říj 17, 2014 3:24 pm

Jo, copy, hodil sem na rajče pár fot, trochu to je vidět. http://finnlod.rajce.idnes.cz/Troubky_povoden_2010
Bord
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Bord » pát říj 17, 2014 5:00 pm

To je dílo vidim to na fotkách je mi z toho všelijak.Je to pěkné bydlet u vody nebo kousek od ní.Zlaté naše "bramborové"hory,někdy na ty kopečky nadávám ale tady sjede i velimi vydatný přívalový déšt bez větších škod.
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » pát říj 17, 2014 5:22 pm

Katastrofa. Bol si poistený?
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » pát říj 17, 2014 6:28 pm

Byl, pojistka na bydlení je podle mě základ. Tato povodeň nebyla tak hrozná, to v roce 97 bylo asi o 80 cm vody víc. Ale přesto, že mám vodu rád, jsem se odstěhoval na bezpečné místo o 20km vedle. Exmanželka tam zůstala.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pát říj 17, 2014 9:51 pm

tak to se teda vidi snad jednou za zivot Trouba v Troubkach jeste ho mela seknout vrtule hnupa V
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » sob říj 18, 2014 8:53 am

david píše:a proč ne? kdo to umí, tomu to může bejt fuk, a kdo neumí, se aspoň naučí.

dyť takovejdle blb je nebezpečnej nejen sobě, ale hlavně okolí.

V tom máš samozřejmě pravdu.
Já jen, že v některých zemích to jde i bez řidičáku (samozřejmě nevim jak je tam bezpečno). U nás bychom si to zase dobrovolně zpřísňovali.
Nehledě na to že stávající praktická zkouška akorát tak ověří, že člověk umí přirazit k molu.

Lidi jsou tak chráněný zákonama ze všech stran, že ztrácí soudnost a pud sebezáchovy. Myslíš, že by někoho napadlo sednout bez výcviku a
zkušeností např. na motorku 100 kW a vyrazit? Asi ne... ale na loď klidně vlezou a uhání ve skluzu.
Bord
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Bord » sob říj 18, 2014 9:29 am

Finn tak teď je mi to jasný.Zadal jsem si na mapách tvé bydliště a nějak mi to nepasovalo s Troubkama.Hlavně že bylo pojištění.Tam je to bezněj asi sebevražda.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » sob říj 18, 2014 9:49 am

Zdenda12345 píše:Já jen, že v některých zemích to jde i bez řidičáku

U nás je jiná situace. Nejdřív to byl sport bílejch límečků, když se to trochu vzpamatovalo, nasadil bolševik zákaz od Prahy nahoru a vodní motorista byl 27 let třídní nepřítel. To je jedna generace. Mimo to to nikdy nebyl masový sport, masová zábava. Na Labi bylo pár lodí v Čelákovicích, Lovosicích a Brné. Takže krom těch pár , co přežili jako já, chybí jakákoli kontinuita.

Na koloběžce to zkoušel každej, pak na kole, kozím dechu, fichtlu, mašině, autě. A s lodí?

mimoto, jsou i unás místa bez VMP
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » sob říj 18, 2014 1:08 pm

David: "Na koloběžce to zkoušel každej, pak na kole, kozím dechu, fichtlu, mašině, autě. A s lodí? "

Nemůžeš Davide předhazovat staré časy ! Byli jste výjimky. Žádná vyjímečnost už není ! Aspoň ne u nás ... .
Naši ostravští bardí zanevřeli na staré revíry, protože masa z nich udělala nechutnou drahotu a zátoky změnila v hlučné pitkařské mety.

Finne, fotky jsou výmluvné. Jste stateční lidé. k.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » ned říj 19, 2014 11:35 am

No, ještě k tomu videu - podle mne by na loď neměli nikde pouštět nikoho, kdo nemá aspoň základní zkušenosti. Je obrovský rozdíl mezi rybníkem, ať už vznikne při povodni třeba kilometr široký někde včetně přilehlé vesnice, ale jedná se o více-méně stojatou vodu, nebo o vodu, která se valí mezi domy, ploty, mezi stromy a podobně. Tam pak svěřit loď někomu, kdo ani netuší, že z klidu do proudu musí najíždět opatrně a přídí proti a počítat s tím, že mu ji to hned bude brát po proudu, nebo se nechat natlačit třeba na svodidla a podobně, tak to je skoro sebevražda. Živě si pamatuju na záběry v TV z povodní v Praze v r. 2000 (2002?), kdy záchranný motorový člun najel suverénně zpoza domu kolmo do proudu a bylo jen velké štěstí, že je to neotočilo. Jako bývalému vodákovi mi pak vstávají vlasy hrůzou, když vím, co voda dokáže a co někteří lidé předvídějí za diletantství.

Pro kritiky - něco málo o vodě vím, stejně tak i o povodních - v r. 97 jsem se dokázal dostat do Olomouce k rodičům (asi 20 cm vody) a poté večer hned pod Olomouc do Nemilan k bráchovi (asi 1 m tekoucí vody) až z Jihlavy pomoct jim, co ještě šlo zachránit, a před půlnocí zase zpět. A neodpustím si poznámku, že Olomouc tehdy zažila naprosto zbytečně vysoké škody a tehdy měli jednoznačně zatknout a pozavírat tu bandu blbců, co tehdy seděla na na Povodí v Olomouci. Já jen z informací z televize jsem dokázal předpovědět od Jihlavy, že na Olomouc se valí něco, co dosud nikdo nepamatuje, a v úterý jsem telefonicky varoval rodiče před hrozící povodní. A na Povodí v OL tehdy seděli "odborníci", kteří ač varováni kolegy z horního toku Moravy, problém bagatelizovali a neudělali prakticky nic pro varování lidí a záchranu majetku. O podcenění problému svědčí i to, že povodňový štáb se 3x stěhoval, protože si vždycky vybrali místo, které bylo během pár hodin zaplavené ...
A může mne někdo zkusit žalovat, vše lze svědecky doložit.

Pavel.
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » ned říj 19, 2014 12:39 pm

Pro kritiky - něco málo o vodě vím, stejně tak i o povodních - v r. 97 jsem se dokázal dostat do Olomouce k rodičům (asi 20 cm vody) a poté večer hned pod Olomouc do Nemilan k bráchovi (asi 1 m tekoucí vody) až z Jihlavy pomoct jim, co ještě šlo zachránit, a před půlnocí zase zpět. A neodpustím si poznámku, že Olomouc tehdy zažila naprosto zbytečně vysoké škody a tehdy měli jednoznačně zatknout a pozavírat tu bandu blbců, co tehdy seděla na na Povodí v Olomouci. Já jen z informací z televize jsem dokázal předpovědět od Jihlavy, že na Olomouc se valí něco, co dosud nikdo nepamatuje, a v úterý jsem telefonicky varoval rodiče před hrozící povodní. A na Povodí v OL tehdy seděli "odborníci", kteří ač varováni kolegy z horního toku Moravy, problém bagatelizovali a neudělali prakticky nic pro varování lidí a záchranu majetku. O podcenění problému svědčí i to, že povodňový štáb se 3x stěhoval, protože si vždycky vybrali místo, které bylo během pár hodin zaplavené ...
A může mne někdo zkusit žalovat, vše lze svědecky doložit. Pavel.[/quote]

Neboj,dosvědčím a doložím také,.....něco tak diletantského jsem nezažil,...slavný IZS se jen prezentoval k nacucání nesmyslných dotací na nesmyslně využívané hračky,....co teklo s nimi do něčích kapes,....škoda mluvit,....
Jak je vidět z tohoto výše uvedeného záběru.....nic se nezměnilo,naopak,.....ty nesmyslné hračky potajmu mimo hlavní viditelný rozpočet tečou nesmyslně dále
Shodou okolností jsem byl účasten i povodní v Praze......odborník žasne,laik jen čumí :gun: IZS se nejen při těch dotacích nepoučil,ani povodí,z Moravy,.... udělání chyby,byt je s tak obrovskými následky,je lidské,.....zopakování už ale není hloupé,ale trestně zodpovědné,.... :gun:
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » ned říj 19, 2014 5:56 pm

No já jsem u toho nebyl, neseděl jsem v týmu těch odborníků a povodí apod. Vy jo? když už do nich tak šijete

Nemohlo to třeba bejt tak, že oni to hlásili správně, ale místní zastupitelé a členové krizových štábů (parchanit a trafikanti) z toho pochopili velký kulový a už pak neudělali nic? Třeba nechtěli zbytečně plašit občany. :D
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » ned říj 19, 2014 8:24 pm

Zdendo, mohu ti garantovat, že co jsem napsal, za tím si stojím a jsou to informace ze zdrojů na 100%.
Informace na Povodí Moravy v Olomouci z výše položených poboček byly dostatečné a důrazně varující. A i kdyby nebyly žádné, jak je možné, že mně stačilo jen sledovat tehdejší ČT1 a reporáže z Hanušovic, později Šumperka a v úterý z Litovle, aby mi bylo jasné, že se řítí na Olomouc něco, co nikdo nepamatuje. A to jsem to nebezpečí vyhodnotil jen z pozice člověka, který jezdil závodně divokou vodu. K čemu pak by asi tak seděli lidé na Povodí a brali za to peníze, a hlavně měli za to mít také odpovědnost? Nechci tehdy cokoli svalovat na vedení města, protože tam seděli lidé, kteří vůbec o vodě nemuseli mít šajnu a nemuseli tušit podle toho, co se dělo nahoře, že se valí něco mimořádného. Ale na Povodí to lidé vědět měli a pokud vím, varování dostávali. Měl jsem pak info i od lidí, kteří dělali na Povodí v Olomouci.
Naprosto zbytečně se utopily kvanta aut, dokonce tramvaje a podobně, nebylo žádné varování, lidé ráno normálně odešli do zaměstnání, aby se odpoledne už neměli kam vrátit. A mnohde stačilo jen nábytek a elektroniku vynést do 1. patra a auto odvézt někam výš. Olomouc nejsou Troubky, kopců je tam dost.

Nicméně tady jsme na jachtařském fóru a tohle je OT. Co kritizuji a co se mi nelíbí, tak že se v rámci záchranných akcí mnohdy naprosto zbytečně riskuje a na vodu se s čluny pouštějí lidé, kteří vůbec nemají žádné zkušenosti s tekoucí vodoua s tím, co dokáže. Nikdo si asi nedokáže představit, jak je obtížné např. dostat někoho nad hladinu, když ho proud vody na něco přimáčkne, třeba na blbý drátěný plot. Kdysi jsem tahal nad hladinu kluka přicucnutého k mezeře mezi kládami ve šlajsně, loď přimáčknutou pod vodou proudem vody k balvanu neutrhne nikdo. Proto tvrdím, že záchranáři by měli projít výcvikem i na tekoucí vodě, protože tam se musejí chovat jinak než na rybníku, jinak ohrožují sebe a případně i ty, které mají zachraňovat.

Pavel.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » ned říj 19, 2014 9:41 pm

Já to samozřejmě nerozporuju. Navíc jak jsem psal, nebyl jsem u toho.
Jen vím, že se občas (vlastně dost často) stává, že odborníci podaji správnou a přesnou informaci. Bohužel tito odbornci většinou nemaji žádnou pravomoc, tak tu přesnou a správnou informaci předaji svýmu nadřízenýmu. To už ale může bejt jen politik, trafikant,nebo podobnej vohnout, kerej tomu vůbec nerozumí. No a protože se takový lidi řídí heslem kdo nic nedělá nic nzkazí.... tak už tu informaci dál nepošlou, nebo z toho udělaj něco jako "hele naheře je sice hodně vody, ale u nás to snad bude v pohdě".
Nic ve zlym.
Tehdy byla ta situace hrozná. Kamarád z Litovle vyprávěl, jak to přišlo rychle. Stihl jen zvednout auto v garáži na špalky. Jak voda stoupala, tak to fut zvedal, až už prý měl auto skoro u stropu. Nic dalšího nezachránil. Odneslo to celý přízemí. :(

Zpět na