pepabagi píše:Zaujalo mě prodloužení oje u geronimova vleku. Obcas je někde na slipu tak málo vody že stojím zadkem auta ve vodě a loď je na vleku pořád ještě dost nad hladinou a jen těžko se sundavá a nebo je slip plný bláta a rád bych zůstal hnanou nápravou na suchu. Je to spíš otázka na geronima, mohl jsem použít SZ ale třeba má s tímhle systémem zkušenosti i někdo další a mohlo by to zajímat i jiné než jen mně.
Jestli teda dobře koukám, tak máš na jedné straně lešeňovky přivařenou kouli a na druhé straně bude předpokládám klasická čuba. Takže najedeš vlekem až k vodě, vysuneš kolečko u vleku, pak teprv spojíš a poté zacouváš uplně do hloubky? A nebo s takhle prodlouženým vlekem couváš už od shora. Umím si představit jak to vytahuješ (v tahu problém nevidím), ale mám (možná neopodstatněné) obavy, jestli se to při zajíždění (couvání do vody) nějak neláme, nepříčí to prodloužení? A jak dostaneš tu kouli co je na lešeňovce zespoda do čuby vleku? Mě se občas nechce čuba zacvaknout a to leží na kouli zvrchu celou svou vahou.
Ps: ty naváděcí tyče (s mirelonem) jsou super a k nezaplacení (polovina starostí).
Je to tak, jak píšeš, záleží na sklonu sjezdu. V Barrandovské na Orlíku mi stačí zajet zadníma kolama lehce do vody a loď pluje. U nás na Hracholuskách jsem byl líný odpojovat vlek a musel jsem s autem do vody do půlky dveří u řidiče...
Pokud couváš s vlekem na tyči není to problém, zvlášť u dvouosého vleku, který dobře drží směr a pokud ho moc netlačíš autem a jede samospádem, jede rovně.
Další možností je, upevnit tyč na vleku na dva body, to znamená na tažné a dál na příčku vleku a tím vznikne pevné, neotáčivé prodloužení oje, s kterým se dá couvat. Ale je to složitější na výrobu i montáž.
S rozpojením auta a tyče problém není (pokud nemáš čubu ze šrotu) jen to celé nesmí být v tahu, takže musíš vlek zabrzdit nebo založit kola a lehce o pár milimetrů couvnout autem.
Ty naváděcí tyče jsou výborné hlavně při bočním větru, ale musí mít dostatečnou pevnost aby je loď nevylomila. Jsou demontovatelné, za jízdy je vozím spolu s tyčí na vleku pod lodí.