Plechová deska na vlek pod kýl plachetnice

Technické podpůrné prostředky pro jachting (auta. přívěsy, šífy).

Moderátoři: vilma, Pepa, david

jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Plechová deska na vlek pod kýl plachetnice

Příspěvekod jakubsipek » pon říj 17, 2016 9:57 am

Ahoj, měl bych pár dotazů :)
Měl jsem na vleku pod kýl plachetnice dřevěnou desku, ale ta mi shnila :( a tak bych jí chtěl nahradit plechem.
Loď váží 1 500 kg.

1. Mám použít nerez nebo hliník?
2. Jakou tloušťku plechu?
3. Čím mám dorovnat tloušťku plechu na tloušťku původní dřevěný desky? Gumovými pásy na každý nosník pod deskou?

Díky.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: Plechová deska na vlek pod kýl plachetnice

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pon říj 17, 2016 11:04 am

Ahoj, já mám stejně řešený vlek, jen mám ploutvokýlovou loď. Fošna mi taky shnila, tak jsem ji nahradil zase fošnou. Myslím, že nese hlavní zatížení a boční opěrky jsou fakt jen opěrky. Dřevo tlumí nárazy a určitě nekluže jako, kdyby si měl kov na kov. Měla by zase chvíli vydržet.
Jirka
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » pon říj 17, 2016 4:08 pm

Nevím, co jsi dával za původní desku, že Ti shnila. Já mám pod kýlem (cca 1700 kg) bankerai fošnu, už 8 let, a beze změny. Boční opěrky jen drží loď v rovné poloze. Tohle dřevo je odněkud z Asie (Indonesie??) a nehnije.
Standa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa » pon říj 17, 2016 6:03 pm

Já tam mám voduvzdornou překližku asi 15 let.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » úte říj 18, 2016 7:20 am

Rozhodne drevo, je šetrnejšie ako kus plechu.

A.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte říj 18, 2016 8:13 am

Jakube, zásadním argumentem pro dřevo je jeho váha - při stejné odolnosti proti únavové deformaci by ocelová deska byla výrazně těžší než dřevěná. Železo bys musel mít profilované nebo příhradové, s pružným a protiskluzovým prvkem, abys dosáhl stejných vlastností.
Napusť tu fošnu nějakou mastnotou, stačí piksla fermeže, a za cca 200,-/rok máš nejméně na 5 let vystaráno, i když koupíš borovici a nesáhneš na ni. Jestli si s tím chceš vyhrát, kup u Rouska na Synkáči odřezky vodovzdorné překližky a poskládej z nich tloušťku, kterou potřebuješ; mají pruhy cca 150 x 30 cm v centimetrové tloušťce asi za stovku kus.
jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jakubsipek » čtv říj 20, 2016 11:17 pm

Přesvědčili jste mě, zkusim tam dát zase dřevo.
Původní deska byla překližka a když jsem vlek kupoval byla už "jetá".

Pokud bych chtěl použít fošnu z masivu, jakou máte tloušťku?
Pokud bych dal vodovzdornou překližku, mám jí dát nějakou povrchovou úpravu?

Díky.
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » pát říj 21, 2016 8:37 am

Sílu fošny těžko odhadnout. Loď musí sedět na kýlu a boční opěry jen vyrovnávají. Pokud máš patky opěr šroubovací, máš výhodu, můžeš nastavit přesně co potřebuješ. Já mám patky pevné, tak jsem na vlek dal fošnu bankeraie (cca 2,5 cm) a patky jsem vypodložil k trupu pláty gumy.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 203
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát říj 21, 2016 11:52 am

Mám smrkovou fošnu silnou asi 50 mm, širokou 30 cm natřenou luxolem, dával jsem jí tam v roce 2009 a je jak nová....ale parkuji pod střechou. Osvědčila se mi ještě jedna už slabší až na začátek vleku, po které chodím při spouštění a vytahování lodi.
P7170397a.JPG

P7100248.JPG

P9180579.JPG

P9180582.JPG
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » ned říj 23, 2016 9:26 am

Co se tlošťky týče, tak jak píše Geromino: U pevných patek podle prostoru, který tam máš, u pohyblivých tak dvoucoulku. Ona tam není potřeba až tak velká pevnost, protože váhové těžiště lodě by stejně mělo sednout na osu kol, a dvoucoulka ten zbytek udrží určitě.

Jestli překližka, nebo fošna, to je spíše otázka peněz a toho, co se Ti povede sehnat. U překližky jenom bacha, aby to byla opravdu vodovzdorná, to znamená stavební, někdy se jí říká vagónová nebo venkovní. Existují totiž také voděodolné překližky do interiérů, to je nějaký sračkoidní materiál, nejspíš bříza, který má z jedné nebo z obou stran navařené nějaké lamino. Když se do toho dostane voda z boku, tak se to rozleze. Stavební tohle neudělá.

U překližky je problém, že když neseženeš zbytky nebo odřezky, prodává se v deskách, a to je obvykle víc materiálu, než potřebuješ, a poměrně drahého. Zkus toho Rouska na Synkáči, mívají tam odřezky.

Pokud zvolíš fošnu a napustíš ji nějakou mastnotou, klidně vyjetým olejem nebo zbytkem z friťáku, tak máš taky vystaráno. Hlavně ji nebarvi něčím co ji zavře - někudy se do ní voda vždycky dostane a když nebude moct vysychat, začne hnít.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » ned říj 23, 2016 8:11 pm

Felix píše:Pokud zvolíš fošnu a napustíš ji nějakou mastnotou, klidně vyjetým olejem nebo zbytkem z friťáku, tak máš taky vystaráno.

Jedlý olej nedoporučuju, natřel jsem s ním plot a zachutnalo to jakýmsi larvám.
jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jakubsipek » pát lis 11, 2016 11:54 pm

Tak jsem koupil u Rouska na Synkáči 2 odřezky překližky 1cm silný a dal je na sebe.
vlek.jpg

Jinak patky mám myslím posunovací, tak i jiná tloušťka by byla asi ok.

Kamarádi ještě radili:
- betonářská s folii jak se dává do vozíků
- překližka multiplex (tmavě lakovaná) tloušťka ideálně 18 nebo 21 mm. Je vodě a mechanicky docela odolná a na tyto účely má dlouhou životnost. Dělají se z ní podlahy návěsů náklaďáků a výplně vozejků.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » sob lis 12, 2016 10:10 am

Důležité je, aby kýl (a váha lodi) nestál jen na překližce, ale na konstrukci vleku ...
pepabagi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod pepabagi » stř lis 16, 2016 9:03 am

Ahoj všem, vím že je to trochu mimo téma, ale přijde mi zbytečné extra nové zakládat (už právě kvůli těm fotkám které tu jsou).
Zaujalo mě prodloužení oje u geronimova vleku. Obcas je někde na slipu tak málo vody že stojím zadkem auta ve vodě a loď je na vleku pořád ještě dost nad hladinou a jen těžko se sundavá a nebo je slip plný bláta a rád bych zůstal hnanou nápravou na suchu. Je to spíš otázka na geronima, mohl jsem použít SZ ale třeba má s tímhle systémem zkušenosti i někdo další a mohlo by to zajímat i jiné než jen mně.
Jestli teda dobře koukám, tak máš na jedné straně lešeňovky přivařenou kouli a na druhé straně bude předpokládám klasická čuba. Takže najedeš vlekem až k vodě, vysuneš kolečko u vleku, pak teprv spojíš a poté zacouváš uplně do hloubky? A nebo s takhle prodlouženým vlekem couváš už od shora. Umím si představit jak to vytahuješ (v tahu problém nevidím), ale mám (možná neopodstatněné) obavy, jestli se to při zajíždění (couvání do vody) nějak neláme, nepříčí to prodloužení? A jak dostaneš tu kouli co je na lešeňovce zespoda do čuby vleku? Mě se občas nechce čuba zacvaknout a to leží na kouli zvrchu celou svou vahou.
Ps: ty naváděcí tyče (s mirelonem) jsou super a k nezaplacení (polovina starostí).
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř lis 16, 2016 1:37 pm

Jeste je reseni poradne auto ;),

ale jinak to funguje tak jak pises, prodlouzeni oje

Obrázek
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř lis 16, 2016 3:34 pm

pepabagi píše:Zaujalo mě prodloužení oje u geronimova vleku. Obcas je někde na slipu tak málo vody že stojím zadkem auta ve vodě a loď je na vleku pořád ještě dost nad hladinou a jen těžko se sundavá a nebo je slip plný bláta a rád bych zůstal hnanou nápravou na suchu. Je to spíš otázka na geronima, mohl jsem použít SZ ale třeba má s tímhle systémem zkušenosti i někdo další a mohlo by to zajímat i jiné než jen mně.
Jestli teda dobře koukám, tak máš na jedné straně lešeňovky přivařenou kouli a na druhé straně bude předpokládám klasická čuba. Takže najedeš vlekem až k vodě, vysuneš kolečko u vleku, pak teprv spojíš a poté zacouváš uplně do hloubky? A nebo s takhle prodlouženým vlekem couváš už od shora. Umím si představit jak to vytahuješ (v tahu problém nevidím), ale mám (možná neopodstatněné) obavy, jestli se to při zajíždění (couvání do vody) nějak neláme, nepříčí to prodloužení? A jak dostaneš tu kouli co je na lešeňovce zespoda do čuby vleku? Mě se občas nechce čuba zacvaknout a to leží na kouli zvrchu celou svou vahou.
Ps: ty naváděcí tyče (s mirelonem) jsou super a k nezaplacení (polovina starostí).

Je to tak, jak píšeš, záleží na sklonu sjezdu. V Barrandovské na Orlíku mi stačí zajet zadníma kolama lehce do vody a loď pluje. U nás na Hracholuskách jsem byl líný odpojovat vlek a musel jsem s autem do vody do půlky dveří u řidiče... :D
Pokud couváš s vlekem na tyči není to problém, zvlášť u dvouosého vleku, který dobře drží směr a pokud ho moc netlačíš autem a jede samospádem, jede rovně.
Další možností je, upevnit tyč na vleku na dva body, to znamená na tažné a dál na příčku vleku a tím vznikne pevné, neotáčivé prodloužení oje, s kterým se dá couvat. Ale je to složitější na výrobu i montáž.
S rozpojením auta a tyče problém není (pokud nemáš čubu ze šrotu) jen to celé nesmí být v tahu, takže musíš vlek zabrzdit nebo založit kola a lehce o pár milimetrů couvnout autem.
Ty naváděcí tyče jsou výborné hlavně při bočním větru, ale musí mít dostatečnou pevnost aby je loď nevylomila. Jsou demontovatelné, za jízdy je vozím spolu s tyčí na vleku pod lodí.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř lis 16, 2016 3:39 pm

DSC04927.JPG

DSC04931.JPG
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » stř lis 16, 2016 5:02 pm

Mám něco podobného,akorát v místě ,kde máš kouli zasazenou do žehličky přívěsu,tak to mám ještě prodloužený pod rám přívěsu a tam to ještě jistím třmenem na rám.Tím je to zpevněný a znemožňuje to otáčení na kouli.Používám to když je málo vody nebo malý sklon do vody.Pokud nemám blatníky pod vodou,tak loď do vody nedostanu.
pepabagi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pepabagi » sob lis 19, 2016 4:40 pm

. . . to je presne ono, prave kdyz je malej sklon a pod vodou diry mezi kameny tak clovek obcas musi zatlacit autem (nejde to samospadem), takze upevnit na dvou bodech. No, mam zas co delat nez zacne mrznout, dik za inspiraci. :good:
pepabagi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pepabagi » sob lis 19, 2016 4:48 pm

geronimo, to predni kolecko je original nebo bantam??
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » sob lis 19, 2016 4:58 pm

Pokud spouštím na betonu, stačí originální kolečko na vleku, na nezpevněném povrchu, jako je štěrk a písek, používám robustnější dvoukolo, které jsem si vyrobil.

DSC04924.JPG
DSC04919.JPG

DSC04924a (2).JPG
DSC04924a (2).JPG (168.64 KiB) Zobrazeno 13506 x

Zpět na