Hřídel kýlové rolny na přívěsu

Technické podpůrné prostředky pro jachting (auta. přívěsy, šífy).

Moderátoři: vilma, Pepa, david

vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Příspěvekod vasaditkavasa » ned pro 18, 2011 7:34 pm

Maris... Pokud myslíš tu plastovou trubičku uvnitř rolny, tak ta je široká stejně jako rolna, tedy celých 200mm a je v té gumě asi nějak nalisovaná, takže jediné co se pak točí je celá rolna na hřídeli...

Felix... Jo jo vím přesně jak to myslíš, ale domnívám se, že mám vrátek dostatečně vysoko a táhám to jakoby nahoru, nikoliv že bych přes páku zvedal zadek a přídě mi pak silou tlačila dolů a deformovala hřídele. Ta trubka to asi nebyla dobrá rada ve Feroně, měl jsem rovnou koupit kulatinu tak jak jsem chtěl a možná jsem mohl mít klid a nemusel teď tady nic řešit a na jaře nic předělávat. No když už jsem si tu práci dal a stálo mě to dost hodně času i financí, tak to zksím dotáhnout do konce, snad to bude úspěšné.

Zkusím se ještě zeptat jinak... Kdo z Vás má na vleku jako hřídel použitou kulatinu (tedy plný materiál) a kdo má trubku?
Libor třeba píše, že loď má i stijně težkou a na celé délce má jen 4 rolny. Ploutvovka bude mít jinak rozloženou váhu, ale i tak, mám jich o 5 více...
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned pro 18, 2011 8:33 pm

Aké máš iné možnosti ako tam dať plnú gulatinu? Mohol by si po celej dĺžke to rolne podložiť trubkou, alebo joklom, s nejakou 1-2 mm medzerou. Tiež máš možnosť kúpiť gumenú rolňu s večším vnútorným priemerom, predáva sa to ako bočná rolňa, je dlhá 30 cm a tak ju primerane zrezať. Ja tam takú jednu mám a vnútrajšok bol tuším 20 mm, tam som vtlačil nerez trubku a potom ako hriadel normálnu gulatinu.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » ned pro 18, 2011 8:41 pm

Já mám kulatiny, nevím jak silné, neměřil jsem je, mám tři kýlový rolny a 4podpěry trupu, váha 1350kg.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » ned pro 18, 2011 8:43 pm

Měl jsem na vleku původně tři rolny, ale vyhodil jsem je, loď vždy sedla na rolny nakřivo i při jeřábování. Nahradil jsem je dřevěnou fošnou a je klid. Loď (1700-1800 kg) seděla na dvou rolnách osa byla závitová tyč M16 a neohnula se !
Obrázek

Obrázek

Obrázek
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vasaditkavasa » pon pro 19, 2011 9:45 am

Geronimo.. To je pro mě opravdu důležitá informace, díky... Tvoje loď je ještě těžší a když jsi loď natahoval, tak tam loď musela jet jen po jedné rolně a pak až přejíždět na další a vše vydrželo... Použití závitové tyče jsem viděl i na jednom velku v Brně na Boat.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon pro 19, 2011 10:49 am

Poprvé jsem loď usazoval jeřábem, jinak jí naplavuju. Pokud byl už vlek z vody, s lodí už nešlo pohnout na rolnách ani o cm.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » pon pro 19, 2011 11:28 am

Z těch fotek je vidět, že je jedno jestli tam bude trubka, nebo kulatina (raději kulatina nerez - ta je spíše houževnatá než křehká- o průměru o 0,5-1mm
menší než je díra v rolně aby se mohla volně točit ). Hlavní problém bude v bodovém zatížení rolen velkou váhou lodě a poskakováním za jízdy. Průměr
těch hřídelí by musel být o hodně větší aby se neprohnuli- cca 25-30mm, možná více. Možná by trochu pomohli standartní gumové obdélníkové silentbloky
na ocelovém pásku, přidělávané šrouby, které by byli mezi rolnami napříč kýlu a na které by loď dosedla po propružení osy rolen o něco málo níž.
Původní provedení s pásem gumy bylo výsledkem zkušeností co váha lodi dělá s podvozkem.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon pro 19, 2011 2:42 pm

[quote="Použití závitové tyče jsem viděl i na jednom velku v Brně na Boat.[/quote]

jo a ta plastová trubka, co je v tý gumě, zatížená jednou a vice tunama se na tom závitu sqěle točí :puke:
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon pro 19, 2011 3:03 pm

Tak jsem to šel přeměřit, závitová tyč M 16, průměr ocelového pouzdra v rolně je 32mm.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pon pro 19, 2011 3:04 pm

Že jo? Ta závitová tyč je "ideální", jak píše David.
Ale jen pro výrobu: koupí s závitová tyč, uřízne se na potřebnou délku, dají se 2 podložky a 2 matky s plastovým pojistným kroužkem, vypadá to pěkně, profesionálně. Přece si nebudou nechávat dělat na zákázku hladkou tyč se závitem jen na konci, to by přece stálo víc!
To, že když po tom jede loď a jak se to točí pod zatížením tak závity rozdrbou plast/gumu uvnitř, to asi výrobce už nijak netrápí.
Vyrábějí se a prodávají svorníky, uprostřed hladké, závit jen na konci, určitě jsou i nerezové.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon pro 19, 2011 3:09 pm

MartineB máš pravdu, ale hlavně je špatně ten plast v rolně !
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pon pro 19, 2011 3:15 pm

No, jo, ocelová vložka uvnitř, místo plastu, to je jiné kafe.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon pro 19, 2011 4:28 pm

MartinB píše:No, jo, ocelová vložka uvnitř, místo plastu, to je jiné kafe.

takže to drží především 32 trubka s cca 7mm stěnou. to je ovšem jiné kafe!
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vasaditkavasa » úte pro 20, 2011 6:33 pm

Jo jo ta plastová trubička uvnitř rolny je nešťastné řešení. Silně zvažuji tu plastovou trubičku vyměnit za kovovou nebo za nerez trubku, čímž by se to určitě zase zpevnilo.

Dneska jsem byl staveny v nástrojárně a říkali mi, že dát tam trubku byla blbost a že kdybych se přišel zeptat rovnou, tak mi hned řeknou ať tam dám kulatinu.

Lacně jsem sehnal ocel hlazenku, takže mám teď doma 9 hřídelí, ale s montáží musím počkat do jara, ale i tak silně ještě zvažuji tu nerez. Metr nerezové kulatiny o průměru 16mm bych měl možnost sehnat asik za 250,- Kč. Potřebuji zhruba 3 metry, tak do toho bych ještě šel, ale hlavně aby to bylo OK, jinak mě šlak trefí :mad:

Všem děkuji za každý názor a dobré rady.

Liborovi a Geronimovi za měření a vložené foto :)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte pro 20, 2011 7:18 pm

Daj tam to čo máš a uvidíš. Do antikory môžeš investovať hocikedy.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » úte pro 20, 2011 8:32 pm

Hlavně to chce vyměnit tu plastovou trubku v rolně za ocelovou. A do té dát raději nerezovou tyč s vůlí cca 0,5-1mm aby se tam vešel nějaký mazací tuk a
aby šla lépe vyndat ta tyč při kontrole a mazání po použití pod vodou. Pokud se to bude točit, tak nejspíše v pásovinách na koncích.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte pro 20, 2011 10:17 pm

16 mm na ohyb je málo, dokud nevyměníš plast trubku za železnou. pak to bude na střih a to stačí

Zpět na