Ozzie, je to tak.
Keď som prvý krát spúšťal MacGregora do Balatonu, vedľa spúšťacieho slipu (maďarsky šója), mali obrovské gumáky s asi 2x180HP, vodní policajti.
Nabehli práve keď som spúšťal ... mladý sa čudoval nad "pomocným 60HP motorčekom" a tak sa dali so mnou do reči. Jeho starší kolega sa zmienil že jeden taký MacGregor26 na Balatone funguje už dávnejšie.
Spomenul že keď raz patroloval pred prichádzajúcou búrkou a všetkým plavidlám nariaďoval okamžitý návrat maximálnou rýchlosťou, tak MacGregor im v pohode dal na frak. Policajti nemohli využiť výkonovú prevahu na drsnejšej vode v začínajúcej búrke, avšak MacGregor s ostrým predkom v pohode rozrážal neveľké no pre gumák už veľmi nepríjemné krátke vlny a na širokom plochšom zadku sa udržal v rýchlej jazde v sklze.
Nikdy som neprovokoval rýchlejšou plavbou blízko brehov, a ak si to chcel niekto chvíľu naplno vyskúšať (môj mekáč slúži ako demo), tak v strede a v podstate mimo dohľad. Nikdy som nemal s políciou žiadny problém.
Domáci často keď v bezvetrí či slabom vetre alebo ak sa im nechce na stúpačku, motorujú, povytiahnú pro forma kúsok genoi. Nikto však nebuzeruje ani tých, čo nevytiahnú nič, iba motorujú ak sa im nechce do protivetru ťahať alebo ak dosť nefúka.
A súhlas so žralokom, Balaton je perfektný jachtársky revír. A teraz už má - tak ako moria a oceány - občas aj žraloka.