Návrat z Balatonu 2012

Revír u našich "skoro" sousedů.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

zralok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Návrat z Balatonu 2012

Příspěvekod zralok » stř srp 29, 2012 1:46 pm

Pánové,
letos můžu srovnávat chorvatsko i Balaton v jedné sezoně.
Prostě v mých očích jasně vyhrál Balaton!!!!!!!!!!!Usměvaví lidé,příjemné ceny,fouká neustále.vodní plocha 14km x 80km dostačující.Nic nesmrdí nebodá,motoroval jsem každý den a to mám 70ps.Policie jen mává a nebuzeruje.Plachetnic stovky !!jako zápalky.10-12metrovky..
Prostě jen to není křišťálová voda.Mariny na VIP úrovni !!!!!

Pivo za 28Kč a to klidně i naše :lol: Teqila za 45Kč
Naschledanou CHorvati :gun: :P
Určitě si to střihnu zas.

Zralok
kargee
nováček na fóru
nováček na fóru

Lodice

Příspěvekod kargee » stř srp 29, 2012 2:03 pm

Zdravím, na čem jsi plul?
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Pefry2012 » stř srp 29, 2012 2:10 pm

ja jsem tu tusim nekde cetl, ze s motorakem na Balatonu to nejde... nebo mas motor u plachetnice?
p.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » stř srp 29, 2012 5:15 pm

Na Balatone môžeš mať len pomocný motor! Na takom McGregorovi to môže byť aj 70 PS. Samozrejme nesmieš to s rýchlosťou preháňať!
Píše o tom niekde Miloš. :D
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » stř srp 29, 2012 8:03 pm

Ozzie, je to tak.

Keď som prvý krát spúšťal MacGregora do Balatonu, vedľa spúšťacieho slipu (maďarsky šója), mali obrovské gumáky s asi 2x180HP, vodní policajti.
Nabehli práve keď som spúšťal ... mladý sa čudoval nad "pomocným 60HP motorčekom" a tak sa dali so mnou do reči. Jeho starší kolega sa zmienil že jeden taký MacGregor26 na Balatone funguje už dávnejšie.
Spomenul že keď raz patroloval pred prichádzajúcou búrkou a všetkým plavidlám nariaďoval okamžitý návrat maximálnou rýchlosťou, tak MacGregor im v pohode dal na frak. Policajti nemohli využiť výkonovú prevahu na drsnejšej vode v začínajúcej búrke, avšak MacGregor s ostrým predkom v pohode rozrážal neveľké no pre gumák už veľmi nepríjemné krátke vlny a na širokom plochšom zadku sa udržal v rýchlej jazde v sklze.

Nikdy som neprovokoval rýchlejšou plavbou blízko brehov, a ak si to chcel niekto chvíľu naplno vyskúšať (môj mekáč slúži ako demo), tak v strede a v podstate mimo dohľad. Nikdy som nemal s políciou žiadny problém.
Domáci často keď v bezvetrí či slabom vetre alebo ak sa im nechce na stúpačku, motorujú, povytiahnú pro forma kúsok genoi. Nikto však nebuzeruje ani tých, čo nevytiahnú nič, iba motorujú ak sa im nechce do protivetru ťahať alebo ak dosť nefúka.

A súhlas so žralokom, Balaton je perfektný jachtársky revír. A teraz už má - tak ako moria a oceány - občas aj žraloka. ;) :D
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Pefry2012 » stř srp 29, 2012 8:50 pm

to mas toho mcgregora 26?...koukal jsem na youtube a moooc pekna lodicka, univerzalni...
p.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » stř srp 29, 2012 10:29 pm

Pefry,
MacGregor26 je ako ľahko transportovateľný trailer-sailer alebo power-sailer pre ktorý dynamická rieka ako je Dunaj nie je problém, podľa mňa dobrý kompromis, hlavne pre nás, vnútrozemcov. Rozmerové (šírka, dľžka) aj hmotnostné parametre sú nastavené na hraniciach možností pre legálny transport na prívese za vhodným osobným autom.

Ale vlákno je o Balatone (aj keď sa mekáč ako hračka na Balaton veľmi hodí) ... ak chceš vedieť viac, pozri napríklad tunajšie vlákno modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5428&start=25 alebo US stránku lode MacGregor26M, alebo mi pošli správu.
zralok
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zralok » stř zář 05, 2012 11:23 am

Ano ,
mám Mac gregor 26 a na něm 70PS motor.Zašlu tady fota z Balatonu -soukromých motorových člunů které tam volně jezdí.Asi to jsou nějací VIP ...možná, ale jeli klidně ve skluzu bez skrupulí.
A nebyli to policajti nýbrž dvě kozaté vysmáte holky :-)))))Taky kolem mně prolítl soukromý Bailainer ..Plachetnic tam je ale 99%.
zralok
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zralok » čtv zář 06, 2012 7:13 pm

Jinak byl dotaz kde je to nej.Severní strana je asi nejhezčí.Na svazích jsou nádherné vinice-víno Balaton rossé :-) je tam větší hloubka a nejsou tam večer mušky.Ale mi se líbilo všude. :lol:
Mimochodem fámy typu že voda smrdí a ukoušou vás komáři je mylná!!!Ano na jihu je něco jako komár ve stovkách kusů ale neštípou jen bzučí jako komár.Byli jsme bez repelentu a neměli ani jeden bodanec.
Fota tady neumím dát :hmm:
martin64
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod martin64 » pát zář 14, 2012 10:29 pm

Nazdar zralok.
Pozitívna informácia!
Môžeš prosím poradiť vhodné miesto na spustenie lode na vodu? Mierny slip alebo žeriav?
Prípadne marínu, camp, miesto na parkovanie aj s vlekom, prípadné ubytovanie, ceny za služby(žeriav, slip,parkovné apod)
A čo cesta, v pohode?
Ďík.
Maťo, S/Y Corveette 600.
zralok
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod zralok » úte zář 25, 2012 9:38 pm

Pro Martina,
jel jsem tam poprvé a na slepo.Dle mého názoru to jsou všechno něco jako kluby.Mariny jsou oplocené se závoru.Věšel jsem dovnitř a zeptal se šéfa jestli tam můžu spustit lo´d a za kolik.Bez jeřábu zdarma.Auto jsem i s vlekem nechal taky u nich za plotem..Zdarma.
Takže chodit a ptát se.Neměli s tím žádný problém.Musel bych se mrknout na mapu kde to bylo.
zatím čau
Jozef.
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jozef. » čtv led 03, 2013 2:52 pm

Táto téma sa nakoniec nedokončila.
Na Balatone sa jednoznačne nesmie plaviť na motorovom člne. Raz som počul v maďarskom rozhlase reportáž na túto tému. A vyplynulo mi z toho toľko, že tí čo jazdia majú urobené rôzne živnosti napr. na záchrannú službu alebo na školenia a zneužívajú to na privátne jazdy. V minulosti bolo takýchto povolení vydaných viac ako sto. Postupne tie povolenia likvidujú s cieľom dosiahnuť vylúčenie plavby so spaľovacím motorom.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pát led 04, 2013 5:05 pm

Ano na Balatone je všeobecný zákaz plavby so spalovacími motormi. samozrejme, že nejakí chytráci a nadľudia majú výnimku, veď Maďarsko je tiež postkomunistická krajina. Za peniaze a cez známosti sa dá vybaviť všetko. Videli sme vo Fürede velkú poschodovú jachtu ktorá sa plavila medzi Füredom a Tihanyom. Pendlovali celý deň. Asi to bola plávajúca nemocnica. Videli sme na jachte ozaj pekné sestričky, len mali veľmi skromnú uniformu :D
Pravdou ale ostáva, že plachetnice môžu mať pomocný spalovací motor. Aký veľký, to už zákon nereguluje.
Podľa mňa ten zákon o zákaze je nekorektný. Každý zákaz považujem za totálné obmedzovanie slobody. Ja nemôžem, iný čo je v balíku a má známosti môže. Môže sa plaviť s 30-40 metrovou plachetnicou s hocijakým pomocným motorom (stav pomocných motorov nikto nekontroluje. Väčšinou ide o zastaralé dvojtakty) a ja napr. nemôžem s novučičkým a ekologickým 5 koňovým motorom. Navyše plávajú tam staré neekoloické lode, ktoré sú ale nesmierne dôležité, lebo vykonávajú turistický ruch. Samozrejme pre súkromnú firmu, alebo akciovku kde má štát nejaké to mizerné percento. Zasa výnimka a tak to ide. Je veľmi nespravodlivé a pokrytecké niečo striktne zakázať, ale nie pre všetkých. Ten zákon by mali zmodernizovať a zakazovanie jednoznačne spojiť s ekologickými podmienkami. Napríklad ako na Bodensee. Ale ja nato bohužiaľ páky nemám, tak všetko ostane ako bolo. Márne, zvyk je železná košela a tak môj gumák asi nikdy neochutná Balatonskú vodu. :(
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát led 04, 2013 5:53 pm

Tak na nej dej plachty. :-) Do 12m2 to bude legalni.

Edit: Jo sorry, ted koukam ze mas sice novucicky ekologicky motor, ale ne 5-konovy.... tak nic, uz mlcim.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pát led 04, 2013 6:06 pm

V Maďarsku do 10 m2!!!

Zpět na