Plnění plynových lahví

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Plnění plynových lahví

Příspěvekod Komín » pát zář 02, 2016 1:38 pm

Ahoj všem. Na lodi vařím na plynu a mám chorvatské lahve 2kg. Jedu na měsíc do Itálie a chtěl jsem si vzít české lahve jako rezervu, ale zjistil jsem, že mají jiný závit. Možná budu potřebovat v Itálii naplnit prázdné lahve. Nevíte někdo, jak to tam funguje? Vyměňují nebo plní? Mají stejný závit?
A když už jsme u toho: jak to chodí jinde na světě?
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Re: Plnění plynových lahví

Příspěvekod martinptacek » pát zář 02, 2016 6:46 pm

Me jedna láhev vydrzi na 3 týdny. Takže kdybys mel tři, tak mas dost velkou rezervu.

Jinak jsem plnil lahve v Chorvatsku a z varice furt kapala fialová lepkavá tekutina. A každých 14 dni jsem čistil trysky. Přešel jsem na ceskej plyn a mám po starostech. Psal jsem do mory a tam me to potvrdili, ze maji bordel v plynu.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pát zář 02, 2016 7:22 pm

Byl jsem účasten pokusu naplnit plyn na Gran Canaria. Jeli jsme přímo do fabriky/plnírny.
Měli jsme českou, anglickou a myslím ještě nějakou a španělskou.
Bylo nám řečeno, že tam naplní vše.
Takže jen tu španělskou zvládli.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob zář 03, 2016 6:12 pm

Zkus
http://www.flaga.cz/cz/plnirny#!/catid=3

maji tech plniren vic a jiste to budou mit i dalsi distibutori plynu. V Opatovicich se plnilo bezne a neco se usetrilo.

Tady si udelali redukci a plnili si i kartruse. Soused prepoustel z 10 kg do auta..drive. Vedle chaty fesak kupoval jako zamestnanec plyn a plnil sousedum....ve sklepe...barak je uz fuc.
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod PetrC » pon zář 05, 2016 1:19 pm

Nám v Itálii vyměnili vždy kus za kus, cena od 8 do 13 EUR (Vieste). Dá se to tam i naplnit, ale není to na počkání - do druhého dne a s italskou spolehlivostí. Měli jsme jednu bombu takovou starší, orezlou, tu nám odmítli vyměnit, ale naplnili jí. Stejný závit i rozměry jako mají v Chorvatsku.
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » pon zář 05, 2016 6:30 pm

Díky PetrC za info. A všem za reakci :-) .
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » ned črc 01, 2018 10:12 pm

Důležitá věc - už to dorazilo i do Chorvatska, setkal jsem se s tím teď v Sukošanu. Na starších lodích byly bomby a redukční ventily tuším stejné, jako jsme zvyklí u nás. V současných nových lodích ale zavedli asi nové ventily, které mají zhruba o 1 mm menší závit. A může se stát (a stalo se), že na charterové lodi budete sice mít záložní plné bomby, ale nenašroubujete do nich redukční ventil. Novější bomby jsou taky oranžové barvy, ale liší se výrazně větší mosaznou redukcí se zpětným ventilem (ocelovou kuličkou), než měly staré bomby. Lze to ověřit i tím, že uzávěr z nové bomby (zátku s okem na přenášení) jde do staré bomby volně, nechytíte závit. A ze staré bomby ho pro změnu nenašroubujete (nevejde se) do bomby s novým uzávěrem. Prostě mají 2 různé normy (vlastní ocelová nádoba přitom je stejná). Charterovka to v mém případě vyřešila tak, že nám na moři předali bombu z jiné lodě, kterou asi zrovna někam převáželi.

Pavel.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » pon črc 02, 2018 7:57 am

Ve Svedsku mate s ceskou 2kg Pb bombou take smolika. S LPG do auta je take problem. LPG stanic je minimum.
igorino
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod igorino » pon črc 02, 2018 9:24 am

nechaj si urobiť doma redukciu jeden koniec do bomby a druhý ako plnička lpg do auta a v tal na menších pumpách doplníš niekde sa síce zvyknú krútiť ale vždy som doplnil
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » pon črc 02, 2018 7:48 pm

No viděl jsem na LPG čerpačce frajera, který plnil v kufru nějaké staré šunky podivné flašky. Musím říci, že jsem raději odcouval o kus zpátky a byl velmi rád, že dotyčný zaplatil a bez ohňostroje odjel.
Viz příspěvek od Bedy dříve - plnil PB lahve ve sklepě a barák už je fuč - asi pil RedBull , mrška (tedy ten barák) ....

V tom Švédsku to bylo tak, že LPG stanice na čerpačkách, dle našich zvyklostí, jsou snad jenom dvě, zbytek jsou prodejny PB s omezenou pracovní dobou, kde, jako bonus, v nějaké kůlně, čerpají i LPG. Na jednu takovou jsme dorazili, nabrali LPG do auta a požádali o naplnění PB lahve. Pán se opravdu snažil, ale potřebnou redukci nenašel.
Ten nápad s LPG autoredukcí je zajímavý, ale jsem v případě samodomo elektrotechnických a plynárenských konstrukcí dosti opatrný. Přece jen, dle Svěráka: kdo dá místo pojistek hřebíky, vyhoří a může začít od píky.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » pon črc 02, 2018 10:33 pm

Manipulace s plynovým zařízením je asi vždy trochu nebezpečná, nicméně za dodržení základních bezpečnostních opatření, v otevřeném prostoru, bez nějaké inicializace by to nemělo blafnout. Redukce musí mát určitě odpovídající těsnění styčných ploch, těsnost napojení na hadici se dá prověřit u kteréhokoli instalatéra plynových kotlů nebo revizáka, který má vždy "čuchometr", kterým musí prověřit spoje u plynového potrubí a přívodu k hořáku kotle. Ale i tak bych byl opatrný. Konec konců proto jsou obvykle bomby na lodi někde vzadu v otevřeném prostoru.

Pavel.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte črc 03, 2018 10:29 am

Česká loď ve Stockolmu mi před třemi dny píše:
Ahoj. Vyměnil jsem naší 3kg Camping Gas bombu v Vasa marine ve Stockholmu

Zpět na