Variče - plynové, liehové
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
- RACEK
- zkušený harcovník

- Reputace: 100
Re: Variče - plynové, liehové
S knoty problém nebyl. Občas bylo potřeba očistit ovládací ventily.
Když jsou knoflíky utažené, nesmí líh kapat. Když je povolíš kape do misky.
Kdyby to nějak nešlo, vyšroubuj knoflíky ven a očisti konus na konci tyčky.
Když jsou knoflíky utažené, nesmí líh kapat. Když je povolíš kape do misky.
Kdyby to nějak nešlo, vyšroubuj knoflíky ven a očisti konus na konci tyčky.
- Lubos01
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
A za provozu má ten líh odkapávat do misky nebo to už funguje jen na principu odpařování?
- sawfish
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Ahoj,
jednoplotýnkovou Mevu mám už asi 5let a funguje bez problému. Jen jsem ji vyčistil a natřel stříbřenkou na kamna. Používám nějaký líh do Biokrbu. Konvici na kafe s 1l vody ohřeje za cca 20 minut. Při zapalování trochu šlehají plameny než se začne zplynovat líh, tak na plotýnce nechávám konvici. Spotřeba lihu je minimální.
jednoplotýnkovou Mevu mám už asi 5let a funguje bez problému. Jen jsem ji vyčistil a natřel stříbřenkou na kamna. Používám nějaký líh do Biokrbu. Konvici na kafe s 1l vody ohřeje za cca 20 minut. Při zapalování trochu šlehají plameny než se začne zplynovat líh, tak na plotýnce nechávám konvici. Spotřeba lihu je minimální.
- BigTwin_Jirka
- návštěvník fóra

- Reputace: 8
ivan20 píše:Je také možnost benzínový, např. Coleman.
stažený soubor.jpg
Přesně tenhle mám a používám asi patnáct let. Benzín je obvykle dostupná komodita, používá se co je mi známo snad i do spalovacích motorů. Jediná nepříjemnost je, že se občas musí párkrát zacvičit pumpičkou (benzín se dopravuje z nádržky do trysky pod mírným tlakem a ne samospádem). Výkon dostatečný, vařit je možno současně i ve dvou poměrně velkých hrncích.
Ještě větší pomocník je pro mě benzínová lampa stejného výrobce, na pár deci svítí celý večer silným jasným světlem.
https://s7d1.scene7.com/is/image/Colema ... 0&hei=1000
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Na menší loď jen lihový, je pohodlný a bezpečný. Teď jsou tu vánoční slevy. Benzín bych vůbec neuvažoval.
ORIGO ONE jednohořákový 1499.-SEK (1725.-SEK)
https://www.seasea.se/inredning/pentry/ ... -origo-one
ORIGO TWO dvouhořákový 1699.-SEK (2049.-SEK)
https://www.seasea.se/inredning/pentry/ ... -origo-two
ORIGO ONE jednohořákový 1499.-SEK (1725.-SEK)
https://www.seasea.se/inredning/pentry/ ... -origo-one
ORIGO TWO dvouhořákový 1699.-SEK (2049.-SEK)
https://www.seasea.se/inredning/pentry/ ... -origo-two
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Na naší lodi máme 45 let petrolejový Optimus s předehřívacími hořáky jako se používají na punčoškových lampách. Hořák je klasický jako jsme měli na chatě. Je to ale nostalgická informace, protože se vařič už dlouho nevyrábí. Občas se dá sehnat na Blocket použitý.
- RACEK
- zkušený harcovník

- Reputace: 100
Benzínový vařič do lodi nepatří. Co na benzínový vařič říká SPS?
- geus
- zkušený harcovník

- Reputace: 40
Co by sps rikala nic . neni zakazany a hlane nikdo nepozna jestli je na jih nebo benzin
- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
avalon píše:Caves Andrej - ,, v najbližšej dobe chystám prerábať kuchynský kútik - varic,, Tak ako si to nakoniec vyriesil? Ja akurat riesim tento problem ale 250€ za dvojvaric s kardanom a dvoma aretaciami na hrnce sa nechystam investovat a tak spekulujem co dalej.. Napadlo mi ze urobim kolisku a vlozim do nej dvojvaric campingaz base camp, za varic chcu 30€ a koliska bude stat podobne... co vy na to pani, ktori uz v lodi mate varice a lode vam nestoja v garazi ale na vode?
Pri plynovom variči si treba rozmyslieť kde budeš meniť flaše, skoro v každom štáte sú iné, treba hladať medzinárodnú značku ktorej flaše 2 - 3 kg sú dostať bežne po celej Európe. Neviem či sú to Coleman, alebo Campingaz.
Benzínový varič Coleman mám, ale sú velmi citlivé na starý benzín, asi to má nejaký súvis s biozložkou, neuveritelne to čadí a zanieslo mi to generátor. Ten sa nedá vyčistiť, takže po ročnom zisťovaní čo tomu môže byť som začal zháňať generátor, ten nie je zadarmo, aj keď drahý nie je. Benzín maximálne mesačný.
- BigTwin_Jirka
- návštěvník fóra

- Reputace: 8
Denisi máš pravdu s tím benzínem, já ale všude kupuji jenom ten vysooktanový, tam se nepřidává biosložka. Totéž do lodních motorů, těch pár korun navíc mi za to stojí.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Je to VERVA 100 a dá se koupit u Benziny (ne u každé).
Já už ho několik let dávám do všech malých motůrků: sekařka, křoviňák, Mercury 5hp 4T, i do ženinýho autíčka s litrovým motůrkem.
Já už ho několik let dávám do všech malých motůrků: sekařka, křoviňák, Mercury 5hp 4T, i do ženinýho autíčka s litrovým motůrkem.