Organizace vaření na lodi

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 570
Registrován: pon kvě 19, 2008 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Frýdek-Místek

Příspěvekod Macek0585 » pát črc 16, 2010 12:26 pm

Já budu možná trochu OT, ale vyjádřil bych se k té přípravě stravy, která se obecně řeší tak, že jeden člověk dělá komplet 1(2,3) dny, pak nastupuje druhý kuchař atd atd. Nám se strašně osvědčil systém, že jeden člověk připravuje stravu pro všechny na týden od nákupu surovin, přípravu konzerv až po koření. Zejména když jsme začínali jezdit na moře a tahali s sebou všechno včetně balených vod a chleba. Mělo to nezanedbatelné výhody:
- oslovil jsem zbývající členy posádky s návrhem jídel která bereme sebou a pokud nebylo námitek už jsem s tím nehýbal. Nákup, příprava, všechno v jednom (dle průběžně doplňovaného seznamu), nestalo se nám, že by se na lodi sešly tři pepře a nebyla sůl (jj jednou bylo málo klobásek v Aganě ;) ;) . Navíc jsem si byl schopen připravit i rezervu.
- dokoupení věcí před vyplutím na místě bylo jednodušší v tom, že jsem věděl co potřebuju a opět jsem to nemusel řešit s ostatními "kuchaři"
- nezanedbatelná výhoda - kuchař nemyje nádobí, což v našich objemech převýšilo ostatní nevýhody
- jednoduché účtování, neřešil jsem připomínky typu "my jsme vařili svíčkovou a Pepa nás odbyl párkem".
Uživatelský avatar
pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 197
Registrován: sob črc 03, 2010 2:00 am
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pripluv » pát črc 16, 2010 12:33 pm

Pokračování OT :? :

My jídlo před odjezdem kupujeme společně, když někdo nemůže nebo nechce strávit půl hodiny v hypermarketu, nemusí, ale nemůže si pak stěžovat na to, co jí. Na Dunaji jsme měli čtyřčlenou posádku rozdělenou na dvě družstva – jeden den dva lidi řídili a dělali vše kolem toho (hledání celnic, komunikace a vše), druhý den se starali o jídlo (pravda, strava byla instantně-expedičního charakteru). Pre beneli chodili všichni (museli jsme v rukách a na zádech odtahat okolo osmdesáti litrů, někdy i na několik kilometrů), jeden tedy hlídal loď. A pak zase dokola, prostě obden.
Mělo to samozřejmě výhodu, ře jsme se všichni znali. I před mořskými cestami zpravidla jezdí posádka, co se buď zná, nebo skipper vybere takový lidi, aby si sedli. Největší bruty jsem zažíval, když jsem byl na palubě se čtyřmi právníky a jedním psychologem, nebo s dvěmi doktorkami chemie :D . To byly nejlepší plavby…
Uživatelský avatar
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 722
Registrován: čtv srp 30, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Dolni Kounice

Příspěvekod simon » pát črc 16, 2010 12:59 pm

pripluv, moc demokracie skoid (a po tomto tvem systemu zustavaji vetsinou zbytky) ... idealni varianta, 1 kuchar na cely tyden, ten si vymysli co bude varit (vetsinou staci zjistit u poadky jen kdo ji x neji ryby a kdo ji x neji maso), co chce vzit sebou a co se nakoupi na miste. Drobnosti na zakousnuti mezi jidlem (tycinky, susenky, ) bud kazdy individualne nebo se s prihlednutim k nazorum neco nakoupi dohromady nebo kombinace.
Uživatelský avatar
pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 197
Registrován: sob črc 03, 2010 2:00 am
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pripluv » pát črc 16, 2010 2:55 pm

my jsme nastesti byli ve slozeni, kdy kazdy zere vsechno. o zbytky bychom se spis prali ;)
ale ten dunaj byl trochu jiny pripad, nez klasicky jachting kdesi po jadranu.
faktem je, ze kdyz existuje clovek, co ho vareni bavi a chutna to, rad si ten talir (esus :) ) po sobě i po nem umeju.
Uživatelský avatar
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1731
Registrován: stř pro 23, 2009 1:00 am
Reputace: 13
Bydliště: pri Malom Dunaji

Příspěvekod Ozzie » pát črc 16, 2010 3:26 pm

Som skvelý kuchár, hladám trvalý pracovný pomer na námornej jachte.
ZN. Vážne!

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti