Sterilizovana strava na lod - AdventureMenu

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Uživatelský avatar
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 827
Registrován: stř zář 23, 2009 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Kurim u Brna CR

Sterilizovana strava na lod - AdventureMenu

Příspěvekod TashonkaWitko » úte čer 26, 2012 6:50 pm

Nahodou jsem narazil na dalsiho vyrobce sterilizovaneho jidla vhodneho na lod - firmu AdventureMenu (AM). Pri srovnani se zde jiz dobre znamym ExpressMenu (EM) to ve zkratce vychazi asi takhle :

- jidlo je dodavano v temer stejnem "alu"pytliku jako jidla z EM - stejny vzhled, velikost a velmi pravdepodobne stejna technologie. Pytliky jsou polepene obrazkem jidla a informacemi (na rozdil od EM jsou pytliky dodavany samostatne - tedy bez papiroveho obalu)

- jedna se o hotove jidlo opet ceskeho vyrobce - podle udaju vyrobene bez konzervantu a barviv (tedy stejne jako EM. V podstate i legenda o vyrobnim procesu na strankach vyrobce je totozna jako u EM)

- Informace na pytliku udava velikost porce 1-2 (EM tvrdi ze 2)

- podstatny rozdil vsak je, ze jidlo je vcetne prilohy

- jidlo lze podle popisu ohrat bud "klasicky"v hrnci, nebo teple vodni lazni a nebo za pouziti ohrivaciho pytliku (dalsi info viz nize)

- cena za jidlo je 134 Kc za pytlik (vc DPH)

koupil jsem na zkousku po 1 vzorku z cele stavajici nabidky - kdyz tak sem vzdy hodim kratky popis

Hodne zajimava hracka je Samoohrev - samoohrivaci pytlik

Kupuje se samostatne (31 Kc). Je to igelitovy pytlik s textilnim sackem uvnitr (ten obsahuje chemikalie - oxid vapenaty a hlinikovy prasek). Cele ohrivani spociva v tom, ze do igelitoveho obalu se k sacku zasune alupytlik s jidlem, ktere chcete ohrat. Nalijete dovnitr trochu vody, zahnete okraj a kolickem zajistite. Uvnitr se spusti chemicka reakce, ktera produkuje pomerne hodne tepla - ububla to uvnitr jak o zivot a skvirami unika para. Po 12 minutach ma byt jidlo ohrate.

Zkousel jsem to na gulasi a muzu konstatovat, ze to funguje - jidlo bylo teple. Nebylo ani horke (jak z hrnce), ani studene. Dalo se okamzite jist a jeho teplota pro me subjektivne byla prijemna (nemam moc rad hodne horka jidla). Trosku nevyhodou muze byt, ze takto ohrate jidlo na taliri docela rychle vychladalo. Chce to snist hned bez nejakeho vetsiho prodleni.

Ten samoohrev je samozrejme na jedno pouziti. Dulezitejsi ale je, ze je to univerzalni vec - tj. klidne by v tom slo ohrat i jidlo od EM (vzhledem k tomu, ze pytliky maji stejnou velikost), pripadne i neco jineho.

No a nakonec jeste rychla recenze prvniho vzorku - Hovezi gulas s bramborem

Za me tak 2 (jak ve skole). Libove kusy masa, brambory dobre konzistence (tak akorat). Omacka chutna, rekl bych snad jen, ze gulas od EM mi chutna vic. Tothle mi prislo trosicku vic jako bramborovy gulas nez jako hovezi. Ale jidlo obecne dobre. Snim to kdykoliv znovu a rad. Co se velikosti porce tyka - cely pytlik je pro hladoveho velkeho chlapa tak akorat, pro dva lidi ? No snad jen pro zensky, nebo jako lehci jidlo. Takze info na pytliku moc nelze.

Vice info se da najit primo na webu vyrobce Taky jsem nasel i dve recenze - http://www.powderline.cz/detail/cs/tech ... -na-cesty/
http://www.quadmania.cz/detail-clanku/a ... 13267.html
Uživatelský avatar
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 821
Registrován: úte lis 30, 2010 1:00 am
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte čer 26, 2012 7:23 pm

Přijeď ke mně Honzo na plavidlo a já ti uvařím guláš že že ty pytle se super žrádlem budeme házet za loď :P :P Delám si legraci, Stále pro crusing nevidím velké použití těchto věcí. Pro offshore závody ano. Něco jsme už vyzkoušeli a stálo to za prd. Strašně mne pálila žáha. Takže zpátky do kuchyně.
Uživatelský avatar
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 827
Registrován: stř zář 23, 2009 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Kurim u Brna CR

Příspěvekod TashonkaWitko » úte čer 26, 2012 8:40 pm

no tak domaci gulas je domaci gulas ... to ale nemuzes srovnavat ;) Ale jak chces delat poradnej gulas nekde x-ty den na vode ? Mne se na techto jidlech libi nejvic tohle - je to skladny - prevezes kopec jidla pro x lidi na y dni a zabere to minimum mista. A nerozbije se to. Driv kamos zavaroval - nicmene je s tim prace, obcas nebylo vse ok, a hlavne co s tim sklem ? Navic, je to hotovy za chvilku, je to teply a me to docela chutna :-) Specielne na lodi.

To je jak s tema polivkama co je zalejes v hrnicku horkou vodu a mas hotovo. V zivote bych to doma do huby nedal. Ale na lodi je miluju. Spec v noci na nocnich sluzbach je to neco, kvuli cemu vylezu ochotne z postele. Teda jakz takz ochotne
Uživatelský avatar
Jezura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 105
Registrován: ned bře 30, 2008 1:00 am
Reputace: 7

Příspěvekod Jezura » úte čer 26, 2012 10:15 pm

Ahoj pane,

shodou okolností jsem se loni na nějaký motocyklistický akci potkal s klukem, který Adventure menu vyrábí-prodává. Pochopil jsem, že bere Expres menu a přidává k tomu svoji samoohřívací technologii (pytlík s chemikálií a pytel ve kterým se to ohřívá).

Takže by ty produkty měly být v podstatě totožné, Adventure menu se hodí někde, kde nebudeš mít vařič
Uživatelský avatar
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 223
Registrován: sob říj 20, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » stř čer 27, 2012 11:41 am

Taky jsem narazil na způsob stravování velmi vhodný na loď. Zejména na dlouhé plavby. Pravda, není asi vhodný pro každého :lol:

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/254808-henri-monfort-clovek-ktery-uz-devet-let-nejedl.html
Uživatelský avatar
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 827
Registrován: stř zář 23, 2009 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Kurim u Brna CR

Příspěvekod TashonkaWitko » stř čer 27, 2012 11:53 am

Jezura píše: Pochopil jsem, že bere Expres menu a přidává k tomu svoji samoohřívací technologii (pytlík s chemikálií a pytel ve kterým se to ohřívá).

Cau Jezuro. Tohle se mi moc nezda .. ta nabidka jidel se u Am a EM docela lisi. Staci porovnat nabidku obou firem na jejich www. A dalsi, zasadni odlisnost jsou ty prilohy, co jsou uz uvnitr. Na me to dela dojem velmi podobneho, ale rozhodne ne totozneho produktu. Navic ten alu-pytlik je, jak jsem psal, hodne podobny, ale neni totozny - lisi se perforace pytliku a nejake drobne detaily .. ten samoohrev je uz jen takovy zajimavy bonus navic .. o uzitecnosti (obzvlaste na lodi, kde je k dispoziic varic) lze rozsahle diskutovat

Edit doplneno - to Komin - :lol: :lol: to me pobavilo .. Francouz tvrdi, ze nemusi uz x let jist a vlastne ani pit. A to se tomu venuje teprve 9 let. Zatimco takovy bezny Sadhu, indicky svaty muz, ktery se tomu venuje skoro cely zivot, bezne zebra o potravu a nijak se za to nestydi. Nepotreuje toho jidla moc,ale neco jist preci jen musi. Ale Francouz ne .. prijde mi, ze Francouzi jsou stejne dobri valecnici jak svati muzi... nikdo je sice nikdy poradne nevidel delat ani jednu z tech cinnosti, ale podle sveho tvrzeni jsou v tom rozhodne nejlepsi :lol: :lol:
Naposledy upravil(a) TashonkaWitko dne stř čer 27, 2012 12:06 pm, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1124
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř čer 27, 2012 12:04 pm

Tě pic...Jdu vyházet z lodi kuchyň...Komplet...Jsem vždy tvrdil,že je to na lodi důležitější věc jako motor a podobné kraviny,na lodi jenom beroucí místo.Místo kuchyně budu mít šamanskej koutek.Tak...zese jsem ušetřil.A ani to poonďatou lednici už spravovat nebudu
:blink:

howk
Monty
Uživatelský avatar
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 827
Registrován: stř zář 23, 2009 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Kurim u Brna CR

Příspěvekod TashonkaWitko » stř čer 27, 2012 12:12 pm

Bacha na to MOnty ... to neni jen, ze nepotrebujes jidlo .. ale to taky znamena, ze si uz si nedas ani pivo nebo rum ;) Ja tedy nevim jak chutna "prana" ale obavam se, ze na poradne vychlazenou Plzen to stacit nebude
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1124
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř čer 27, 2012 12:20 pm

Jak to...se píše,že stačí šluknout i to pivo...to budu sedět v hospodě do nekonečna a budu na mol 100 dní v roce...A mám to zadarmo...

howk
Monty

Á propos a ledviny a játra jako batole.Si pak schválně nechám udělat hepatální testy.
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1124
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř čer 27, 2012 1:02 pm

Ale abych nebyl zase tak Off topic...Nejsu zástancem konzerv a sterilizované stravy na lodi...ani polotovarů.Pokud jsou ale tyhle věci opravdu bez konzervantů a barviv a hlavně bez glutamanu,tak by to mohlo být nouzové řešení v době,kdy se k sporáku nedá postavit bez toho,aby polívka byla i na stropě.Ale to u rekreačního plácání se na vodě zase tak moc nehrozí...???Já bych jenom rád věděl,proč si lidi odmítají uvařit na moři jídlo a raději to řeší takhle.Myslím že kdosi mi tady na to odpověděl,že když jede na týden na loď,nebude se zabývat něčím jako vařením a raději si to užije jinak.Opravdu nevím,co na to říct.Jedu na týden na moře a budu se krmit gulášem...??? Nebo svíčkovou...A ještě k tomu s pytlíku...???A i když ryby nekupuju a ani jiné potvory z moře vytažené a dokonce jsu zastánce teorie,že chceš li rybu,chytni si ji,je už ale opravdu lepší,zajít ráno na rybářskou tržnici,koupit něco z toho,co rybáři natahali a udělat si normální jídlo...A nebo dobrej zážitek gastronimickej nepatří k dovolené...??Jdete na loď na týden,tak to můžete klidně jednou denně do restaurace a prubnout místní kuchyň.Ale lidi jsou od nás trochu jiní...I když našinec do restaurace jde,jde na pizzu....Já osobně tyhle pytlíky bych asi nedal,kromě stavu nouze.U nás se moc solí a to já už fakt nemusím.Ale i když jsu na moři furt,,tak stav nouze,opravdové nouze trvá tak 2-5 dní do roka.Dělat palačinky v pětimetrových vlnách zase takovej problém není.I když...není pětimetrovka,jako pětimetrovka,že ano.
A taky k ceně toho jídla...Přes 5,-€... plus pytlík na ohřev.Za to uvařím oběd pro 2-3 lidi a jenom a pouze z čerstvých potravin.Ne šlichtu z fazolí a vajíček...Ale tři kousky pěkné krkovice,na grilu,k tomu trochu zeleniny,dušené a nějakou zeleninu na grilu,k tomu trochu cous-cousu a nebo čerstvou bagetu a čtvrtku merlotu.A to všechno za 6 euro a ještě mně zbyde na zmrzlinu...Tak proč tohle dělat...???No a kdyby někdo chtěl použít argumentů,jako že se mu nechce stát u plotny,tak věz,že tohle mám hotové taky za těch 12 minut i s přípravou...A to jsem tady pleskl jenom jednu z možností...Je jich milion.Lidi si ke mně na loď nosili konzervy,pytlíkoví polívky a podobné věci.Nehledě na to,že tady tyhle věci stojí polovinu jako u nás,všechno mně to pak zůstávalo na lodi a rozdával jsem to bezdomovcům...Na lodi vždy vozím nějaká jídla v konzervě,pro případ nouze,ale drtivou většinu pak vyhážu s lodi,bo konzervy proreznou a nebo to rozdám bezdomovcům.Z albatrosu jsem naposledy vynesl 4 plné igelitky s polévkami v pytlíku.A myslím,že jak jsem albatrose prodal,tak se tam stihla nazbírat tak další igelitka.Takže opradvu a realně mi tady někdo vysvětlete,pročpak tohle dělat...???Co k tomu lidi vede...??? Nenáročnost na stravu,neznalost řemesla kulinářského,nemožnost koupit čerstvý potraviny...???Nebo co...???

howk
Monty
Uživatelský avatar
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 827
Registrován: stř zář 23, 2009 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Kurim u Brna CR

Příspěvekod TashonkaWitko » stř čer 27, 2012 2:04 pm

Monty mas v tom trosku zmatek ... cerstva bageta a k tomu grilovana krkovice ? Tak to jo ... to beru ... ale .. tyhle jidla (EM nebo AM) nemaji (asi) resit jidlo, kdyz sedis celej den na zadku nekde v zatoce, nebo u mestskyho mola, kde si muzes rano vyrazit na trh a nakoupit si cerstvy veci a uvarit si z ciste radosti. Mas na to cas a i suroviny a naladu. Nebo kdyz si v lete tyden uzivam v HR a prejizdim od konoby ke konobe, take souhlas - pak nemusim zrat pytliky.

Takze k cemu ty pytliky jsou? Treba - kdyz jedes dal a vic dni v tahu a nemas ani chut ani cas se s tim varenim moc drbat ? Kdyz mas omezeny zasoby, nebo moznosti jak cerstve veci uskladnit ? Treba, kdyz jsme s Vackem (znas ho) prevazeli tu jeho skorapku z HR na Lipary. Jeli jsme to nonstop ve dvou, (treti byl na mori poprve). Takze bud kormidlujes nebo spis. Nejakych 7 dni. S jednou zastavkou cca 3 hodiny. Zadna bagetka, zadne cerstve maso (lednice mu moc nefungovala, asi jako ted tobe) ... Nastesti Tom tehda vezl nejaky zavareny veci, ze kterych neco vzdycky splacal. Tohleto je to samy, jak zavareny veci, jen se s tim nemusis doma drbat.
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1124
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř čer 27, 2012 2:41 pm

Promiň náčelníku,ale tohle je jenom špatnej úhel pohledu.Plul jsem plavby,jenž trvali sedm a více dní,naplul jsem jich hodně,plul jsem jich často sám s lodí,jejiž plavební vlastnosti trochu pokulhávali za moderními plachetnicemi z bakelitu.Konzervy jsem nejedl,až na par výjimek např.když jsem byl v 3 metrových vlnách už druhej den nonstop za pínou,bo helmuut se poroučel do věčných lovišť.To jsem snědl za studena konzervu nějaké zelí z uzeným(800G konzerva za myslím 75 centů)...No příšernej blivajz,ale aspoň něco do břicha...Promiň,ale kdyby jsi řekl,že jste pluli na severní pól,tak to beru...Ale vy jte pluli vedle pobřeží a měli jste 3 hoďky pauzu.Ten co byl poprvé,mohl alespoň vařit.Už fakt asi volské oko by bylo lepší. Maso ti vydrží i v nachlazené lednici dva dni,bageta taky tak a když není ,pak nastupujou potraviny charakteru trvácnějšího.Takovou polívku a nebo guláš,jenž uvařím před plavbou taky vydrží 3 a více dní i bez lednice a v 35°C ve stínu...Jenom třeba vědět jak.A jak víš,gulaš je nejlepší na druhej den...A kopec jídel taky.Ono...Spíše se vám nechtělo se s tím dělat...Tohle je jistě pohodlnější.Na druhou stranu...Nouzí o čerstvé maso netrpím ani po dvou týdnech na moři bez lednice.Na co máš udici...???A co je proboha jednoduchšího jako upéct rybu...???Je to asi jenom otázka přístupu a stravovacích návyků.Jinak si to nedovedu vysvětlit.Ale co já vím...???Třeba by mně ten guláš z pytlíku taky chutnal...Ale zkoušet to nebudu,nerad bych se svezl na tuhle jednoduchou obživu...To by mně asi časem zabilo.... :lol:

howk
Monty
Uživatelský avatar
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 379
Registrován: pon říj 20, 2008 2:00 am
Reputace: 93
Bydliště: Praha

Příspěvekod Dvojka » stř čer 27, 2012 4:14 pm

To je asi úhel pohledu českého konzumenta vychovávaného společností, jenž od 50tých let neustále vtlouká koupěchtivému zákazníkovi – konzerva Ti ušetří čas a je chutná a výživná :mad: (jako ty óbr knedlíčky v pytlíčku polévky plné vitamínků…).

Na plavbách dělám vždy kuchaře (kromě jiné práce) a to za jakéhokoliv počasí a jde to 8) (pouze musím dát menší množství potravin do většího hrnce a přivázat se ke sporáku). Taky si vyzásobím kuchyni na čas plavby (přes oceán jsem ještě nejela, ale všeho dočasu, doufám :D ) a věř nebo ne, žádné pytlíky „zdravé a výživné polévky“, žádné polotovary (vyjma snad nakládané zeleniny a výrobků z ovoce- ale toho míň, zbytečně moc cukru).

Pokud nepluji totálně mimo, vždy se dá „přibrzdit“ na 20min u mola (bezplatně) a dojít na nákup.

Ale abych se vrátila k českému konzumu jídla – loni mě kluci po týdnu a půl, při přesunu lodě do jiné turistické lokality, už prosili, že si uvaří nějaké ty Éčka :D (rozuměj polévka z pytlíku), protože jejich chuťové buňky, zdegenerované množstvím soli, glutamanu a všelijakých dalších „přísad“ signalizovaly mozku, že nutně musí pozřít něco nezdravého na vyvážení tolika zeleniny (na trhu, přímo od pěstitele, bóže, to hned vypadá jinak než u nás v super/hyper/óbrmarketech). Podotýkám, čerstvé maso bylo každý den.

Ten odkaz od Komína je dobrý, tak mě napadlo, že naši výrobci a prodejci potravin, nás už na tento způsob výživy připravují – kolikrát je v těch výrobcích tak málo původní ingredience, např. rajčat v kečupu, masa v uzenině (ještě že to už nejím), že nelze mluvit o konzumaci potraviny. Je to prostě obarvený, chemický, ochucený blivajz.

Taky se za socíku lidem (hlavně ženám) vtloukalo, že jíst se musí, aby se mohlo plnit pětiletky :D , ale vaření je ztráta času, kterou lze kompenzovat polotovarem, nebo v závodní jídelně. Že jídlo má být výživné, že ho má být hodně, že má být podle norem, ale nikde se už neříkalo, že má být chutné a zdravé. Nikde se neříkalo, že vaření a konzumace jídla je požitek, že lze sedět u jídla večer s rodinou i pár hodin a vychutnávat si obojího, společného času i jídla - to by zavánělo buržoazním požitkařením. Odmala to bylo - sněz to všechno a jez rychle. Tak se nelze divit, že je dnes lidem zatěžko si uvařit a největší blaho je velká porce hotovky za malé peníze. :hmm:
Uživatelský avatar
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 351
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod lebon » stř čer 27, 2012 5:34 pm

Hoši,super názory,když máš l´ˇd na které bydlíš s veškerým zařízením,kde nemusíš uvažovat,jesli vzít ten hrnec,nebo raději 4 piva v plechu.Samozřejmě na to nemyslí ani námořníci,co si lodě půjčují v půjčovně,kde vybavení vč.ledničky a příslušenství vymyslí majitel a nemusí se celý rok starat o opravy,inovaci případně vymýšlet nové uspořádání.Mám maličký 5m motoráček s kajutkou pro 2 a né celkem v poho se tam každý víkend naložíme celá rodina.Jezdíme řeky i přehrady v Čechách i na Slovensku(tam to máme blíž).Pytlíkovanou stravu používáme.už z důvodu prostoru,protože PB vařič se vejde,je to rychlé a jsme všichni dospělí,takže žádné čerstvé kašičky nepotřebujem.Samozřejmě vozíme nakládaný krček večer do COOBíku,ale zbytek času lyžujem,nebo se potápíme,případně řek jedeme a čumíme.Přenosná lednička je pouze pro pivo a slivovicu.Vývařovat může stará doma přez týden.Za to jsme jí vděčni.
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1124
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř čer 27, 2012 7:10 pm

Lebone...Měl jsem 6.5 metrovej kajutovej člun...Plul hlavně po Dunaji...A tam jsem neměl nic...žádná lednice,žadnej vařič,jenom pro případ nouze jsem sebou vozil tur.vařič,co to jede na benzín,líh a i naftu,jenom musíš na naftu a petrolej vyměnit trysku.Užíval jsem ho ale max.na kafe.Každej den se večer někde zakotvilo u břehu,udělal se oheň a vařilo se...Na ohni.Ne pytlíky,ale dobré mňam jídlo.Někdy teda jenom vejce se slaninou,někdy ryby co se nachytali,ale pořád nic s vitamínem E,glutamanem a jinýma pochutinama.Oběd...???Já moc neobědvám a normálně jím až večer,ale na oběd jsme se někde stavili,dali třeba halázsle,nebo rybu,ale nejčastěji dobrej krvavej.Takže nebude to ani o tom...Je to opravdu jak jsem si myslel jenom o stravovacím návyku.Jsu tak nějak srozumenej s tím,že našinec si na jídlo moc nepotrpí,ale když jedu ven,na loď,na chatu,do hor,trochu zarelaxovat ,tak tohle by mně jenom kazilo náladu...Ale asi jsu moc rozmazlenej.Já nevím...třeba kdybych chodil na týden do Hr.na necky,třeba by mi to stačilo ten týden...Ono,za týden se nedá nic stihnou,tak možná,z důvodu toho stihnout co nejvíce,bych čas nemarnil vařením...I když opravdu se rychlovky dají udělat snad ještě rychleji jako uhřát ten pytlík.Na druhou stranu bych se asi po týdnu vrátil utahanej,jako kdybych kopal celej týden kanály...No a víkend na řece...Ha...Co může být klidnější než tohle...A to nemáš čas a prostor...To ti dobré jídlo opravdu k pohodě nechybí...Tak jako třeba večer studená dvanáctka...???(do pudele,abych tady nevypadal jako pedofilní nekrofil) :D :D :D ...

howk
Monty
Uživatelský avatar
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 351
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod lebon » stř čer 27, 2012 9:37 pm

Ale,to Víš,že žrádlo je krásná věc,nakonec vážím 120kg,tak co dodat.Kupoval jsem ten plovoucí flašinet pro to,aby byl spustitelný do každého kačáku,nežral(60Hp)aby nerujnoval rodinný rozpočet a mohli jsme být na vodě každý víkend,na to,abych někde po večerech upytlačil nějakého karasa a pak ho okuřoval nad ohěm a druhou rukou odháněl komáry,případně s baterkou v zubech pátral na břehu,abych tam nešlápnul do toho,co ti,kteří sedí a čumí do vody nemůžou odnést domů zároveň s úlovkem mě vzhledem k věku a v době kosmických letů moc nebere.A řeknu Ti,že si klidně večer v kajutě pokud je signál klidně na notebooku pustíme televizi a hučení Niagáry a vzpomínky starého tuláka mám celkem na háku.Mj.ta Polská anténa za pár šupů fakt funguje.Kromě Dalešek,tam hraje místama akorát Rádio Vysočina.Nacpu se přez týden,přez víkend se žrádlem nezdržuju.Ale opravdu jsme na vodě co 5 dnů.
Uživatelský avatar
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 827
Registrován: stř zář 23, 2009 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Kurim u Brna CR

Příspěvekod TashonkaWitko » stř čer 27, 2012 10:20 pm

Sorry ale asi se neshodneme ...

Monty : ...To jsem snědl za studena konzervu nějaké zelí z uzeným(800G konzerva za myslím 75 centů)...No příšernej blivajz, .. a vom tom to je .. nemusel bys zrat blivajz z konzervy za 75 centu .. po kterym Ti bylo asi blbe ... mohl sis ohrat nebo samoohrat EM nebo AM, coz je docela slusny jidlo :-)

Dvojka - sorry ale to (obecne) jsou strasny "blekoty" ... nic ve zlym .. jen ve zkratce :

- uz jsem neco malo (ne zdaleka vse) projel a ke sporaku jsem se jeste neprivazoval. Ty uz snad ano ? A kde prosim ? Varil jsem kdyz bylo OK, nevaril jsem kdyz bylo echt hnusne. Bud se varit da, nebo neda. Den ci dva se to vydrzi na studenych syrech z lednicky. Jeste jsem ale nejel tak daleko a tak dlouho v tak zoufalym pocasi, abych se musel ke sporaku vazat .. jen jsem o tom cetl ....

- pres ocean uz jsem jel a jidlo je humus .. i kdyz pravda, jeli jsme to docela dlouho, dyl nez obvykle a dyl nez se cekalo, asi 4 tydny ... blbe mi bylo uz skoro ze vseho .. ryby, palacinky, univerzalni jidlo z konzervy delane na stale stejny zpusob, o rybach nemluvim (uz jsem je nechtel ani chytat) ... uprimne (a je to jen muj nazor) .. mit na teto plavbe vyber z vyse diskutovanych hotovek, bylo by mi vyrazne veseleji .. Nerikam, ze jidlo bylo neco na cem takova plavba stoji ci pada, ale bylo by to prijemne zprestreni ...

- pokud jsi uz nekdy prevazela lod z bodu A do bodu B, asi vis, ze se proste neda pribrzdit u mola na rychly nakup. Mluvim o pripadu, kdy zalezi na case, ktereho je malo. Monty ma sice pravdu, ze ve Stredozemi se jede kolikrat "podel" brehu, ale ono i to zminovane podel brehu muze znamenat v pripade pristani i 6-8 hodin ztraty (vzalenost 10 NM od brehu, rychlost 4-5 kts .. cesta tam 2-3 hod, zastavka 1 hod, cesta zpet na moe 2-3 hod= cca 8 hodin)... coz uz je nekdy moc ... takze se jede a jede .. nezastavujeme .. zer co najdes v lednici ... popisuji jen moje zkusenosti ... mozna jinde je to jinak

- taky si radsi dam cerstve jidlo .. ono je to ale mnohdy zavisle na tom, zda je z ceho varit, zda ma kdo varit a jak umi varit. Uz jsem zazil, ze nechtel varit nikdo .. utahani a jenom spali ... uz jsem zazil chlapika, co miloval vareni i na takove preplavbe udelal original omacku Bolognese na spagety .. cerstva cibule, cerstve mlete maso, bazalka, 3x podlite cervenym vinem a nasledne redukovane - vysledek genialni - akorat se s tim varil asi hodinu a mozna i dyl a tezko se da spolehat ze tak bude varit kazdy den .. a uz jsem taky zazil, ze z dobrych surovin parta neumetelu uvarila hnusnej blaf ... byl jsem hladovej a tak jsem to nejak sezral .. ale co ja bych ten den dal za neco standardniho - prdevarenyho v pytliku a v klidu a s plnym zaludkem sel spat ..

Zaver - kaslu na dalsi diskuzi .. kazdy z nas ma jine predstavy a jine zkusenosti. Tudiz se k podobnemu jidlu stavi jinak. Zde uz neni moc o cem mluvit. Staci vedet ze neco takoveho zde je a na kazdem z nas je rozhodnuti, zda to vyuzije ci ne a v jakem pripae.

Howgh

TW
Uživatelský avatar
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 351
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod lebon » stř čer 27, 2012 10:43 pm

Pro Monty,lepší je studená dvanáctka než teplá desítka,ale já opravdu kopu kanály a na loďce chcu mít co prostor dovolí maximální komfort,a to žrádlo fakt z toho pytlíku po dochucení není špatné,fakt zatnout pěsti a vyzkoušet.
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8270
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř čer 27, 2012 10:47 pm

Já jsem náčelníku s tebou.
Zastánci zdravé a echt domácí stravy si mohou vyprávět co chtějí, mě nedostanou :crazy:
Když jedu (spíš jezdil) lozit, nejel jsem vařit. To samé platí o běžkách, turistice a v neposlední řadě také jachtingu. Kašlu na domácí stravu! Jedu tam pro úplně jiné zážitky a co do sebe nahážu mě pramálo zajímá. Důležité je pouze to, že to má tu nutriční hodnotu.
Je to zdravá nadsázka, ale v podstatě to tak je. EM jsem měl již na mnoha plavbách, kde se jaksi neustavil kuchař a v žádném případě neurazí. Naopak, mě to velmi chutná. A není to žádná "socialistická konzerva". Dobré poctivé vaření si nechávám pěkně na doma. V klídku, všechno čerstvé ingredience, od vypražené slaniny, přes cibulový základ, až po český česnek (a guláš zahušťuji chlebem!!!)
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1124
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » čtv čer 28, 2012 2:54 am

No...jestli to možná nebude tím,že na lodi více méně doma jsu a doma asi nikdo z vás pytlíky neohřívá....Stejně se ale v tomhle náčelníku neshodneme.Pár lodí už jsem preplul z bodu A do bodu B.Ale nikdy mně nikdo nehonil,a po tom co třeba zjistili,že nemusí platit posádku a že ty jejich necky ji přivezu sám z Malagy do Marseille,tak jim vůbec nevadilo,že jsem se tři dni válel v Barceloně a jedinou starost měli,jak mi tam zaplatit útratu.A to jsem v podstatě v Barceloně neměl co hledat a z Mallorky tradákat přímo dom.Takže zkušenosti asi jiné.No a asi jsi to trochu špatně pochopil...Blbě mi na lodi nikdy nebylo a to jsem se po Atlantiku flákal přes rok.Ke sporáku jsem se nikdy neuvazoval,na to byl třeba Albatros dobře postaven a bylo se do čeho zapřít.Ale ano,byli chvíle,kdy jsem třeba kilo hovězího z polívky naháněj i po plafonu.No...že by se na lodi ale co i jenom jeden den nevařilo,pokud se plulo si ale vážně nevzpomínám.Tím bych asi tuhle debatu taky zavřel,bo pokud budu moct, k pytlíkum asi sahat nebudu. :D .Eště by se mě to zalíbilo... :D

howk
Monty

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti