Variče - plynové, liehové

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Variče - plynové, liehové

Příspěvekod Andrejjeep » ned bře 20, 2016 1:50 pm

Zdravím vospolok.
Čosi tu už bolo popísané o varičoch takých onakých makových.
Každopádne sa v najbližšej dobe chystám prerábať kuchynský kútik na svojej kajutovke a vyvstal problém na čom ohrievať, pripravovať čo to k jedlu, kafe, čaj a pod. A keďže sa jedná o 5m plachetničku moc miesta na rozdávanie tam nieje.
Ako bývalý tramp a cyklista som používal jednoduchý horák od Colemanu na plynovú kartušu. V núdzi by sa aj to asi dalo použiť, ale nieje to 2x stabilné nakoľko je to malé. Dodnes to beriem zo sebou na závody a pod. slúži to exelentne už cca 25r.
1. riešenie som mal spraviť tomu držiak do lode a na hrnce, akurát nevládnem zváraniu a tobôž nereze a ísť niekoho otravovať a vysvetlovať sami moc nechce.
2. varianta iný prenosný varič. Teraz plynový či liehový. Môj predpoklad niečo kompaktné aby som nemusel ťahať plynovú bombu, hadice atď. Akurát bohužiaľ plynové kompakty čo sa predávaju moc nesplňajú predpisy a sú docela prúserové. Takže tomu by som sa rád vyvaroval.
Z liehovým moc skúseností nemám.

Pôvodne bola v lodi kolíska v nej vložená 2-5kg plynová bomba z horákom z dobaslenými aretáciami pre zaistenie hrnca. Toto šlo preč, nakoľko zaberalo dosť priestoru, ktorý viem aj lepšie využiť.

Takže uvítam postrehy, skúseností iných, kto čo má a ako je spokojný.

Andrej
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 203
Kontaktovat uživatele:

Re: Variče - plynové, liehové

Příspěvekod geronimo » ned bře 20, 2016 2:21 pm

Každopádně doporčuji lihový Origo, bezpečný, nezabere moc místa, ani nemusí být v kardanu. Na tak malé lodi stejně nebudeš vařit za plavby...
Proč ne plyn ? Určitě sis přečetl ostatní vlákna o plynu a lihu na lodi, o explozích lodí atd... rozhodnutí je nakonec na tobě...těžko se v novém vlákně dozvíš něco nového.... :?
xiom
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod xiom » pon bře 21, 2016 10:45 pm

Zaregistroval jsem u malých lodí používání "placatých" vařičů na PB kartuše (jako typ Bistro) Normální turistický vařič při své výšce je náchylný k zvrhnutí.
Obrázek
Kardanové závěsy na vařiče - hotovky se už neprodávají a když, tak byly na kartuše, které jsem u nás neviděl - Obrázek.
Občas se na ně dá narazit na ebay, ale ty ceny :-(
Mi se zalíbilo řešení s placatým vařičem a s odkladištěm (zásobníkem) kartuší, ať nejsou uvnitř v lodi :
Obrázek
Návod k výrobě : http://www.clcboats.com/life-of-boats-b ... .html?jm=1

Zásobník
Obrázek
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod MaM32 » pon bře 21, 2016 10:47 pm

Mám taky ten placatý vařič a jsem spokojen.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » úte bře 22, 2016 7:10 am

Ahoj

od akého výrobcu máte ten placatý plynový varič? Nakoľko som zaregistroval, že aj česká aj holandská aj naša inšpekcia presne tento typ variču nedoporučuje z dôvodu požiaru a nadmerného zahrievania plynovej kartuže. Proste klasický placatý varič v čiernom plastovom obale, výrobca niekde vo Vietname. Povačšinou sú cenovo od nejakých 10 do 50 Eur čo našiel na webe.
Takže otázka ako sa zahrieva spodok toho variču.
Ten momentálne viem zohnať od Campingasu.

Ta vychytávka do vchodu je hodne zaujímavá a na výrobu nič zložité.

A.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod MaM32 » úte bře 22, 2016 7:23 am

Ahoj.
Mám to taky nějakou Čínu.Já ho používám jen na ohřívání a abych řekl pravdu nějak jsem si nevšiml,že by se ohřívala kartuše.Ale to bude tím,že ho mám zastavěný do kuchyňky.
To ohřívání kartuše je zajímavá informace,dík.
pepabagi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod pepabagi » úte bře 22, 2016 9:13 am

Ahoj, mám ten placatej typ na kartuše značky Campingaz a naprostá spokojenost. Samozřejmě nejde srovnávat s výkyvným vařičem na kterém lze vařit i za plavby, ale i na ten plochý by se dala udělat kyveta. Vařím na palubě v závětří za kabinou a dokoupil jsem i smaltovanej gril nad hořák. Nadměrné zahřívání kartuše jsem za celou sezónu nezaznamenal, spotřeboval jsem tři nebo čtyři a jako přednost vidím absenci hadic a jakýchkoliv spojek, prostě jen po použití vycvaknu mechanizmus a kartuše je odpojená. Kupoval jsem v Decathlonu za 499,- plus 79,- kartuše. Kartuše skladuju extra a vařič ukládám v kufříku do podpalubí a nikde nepřekáží. Jako podklad používáme zbytek překližky z rekonstrukce interiéru na které zároveň i krájíme a kolikrát vařič využijem díky kufříku i na břehu. Další plus je bezvadně fungující integrovaný mechanicky zapalovač, funguje na první cvaknutí. Za mě v poměru cena/výkon za 1!
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » ned pro 30, 2018 7:44 pm

Caves Andrej - ,, v najbližšej dobe chystám prerábať kuchynský kútik - varic,, Tak ako si to nakoniec vyriesil? Ja akurat riesim tento problem ale 250€ za dvojvaric s kardanom a dvoma aretaciami na hrnce sa nechystam investovat a tak spekulujem co dalej.. Napadlo mi ze urobim kolisku a vlozim do nej dvojvaric campingaz base camp, za varic chcu 30€ a koliska bude stat podobne... co vy na to pani, ktori uz v lodi mate varice a lode vam nestoja v garazi ale na vode?
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » pon pro 31, 2018 7:04 am

Ahoj popravde ešte nijako.
Mal zdravotné problémy ktoré sa ťahali dosť dlho, takže moc nerobil.
Ale vzhľadom na veľkosť lode to asi tiež vyriešim nejakým varičom na malé kartuše, akurát asi nebude v závese (príliš málo miesta, priestor na kuchynku je cca 50cm). A vzhľadom že nie som kamarát z CO zváračkou, tak aj tak by musel niekoho naháňať kto by čosi povaril. Som rád že vôbec tu na Sk som našiel niekoho, kto mi aspoň nejaké výpalky porobí za rozumnú cenu.

A.
ivan20
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 36

Příspěvekod ivan20 » pon pro 31, 2018 9:33 am

Je také možnost benzínový, např. Coleman.
stažený soubor.jpg
stažený soubor.jpg (5.81 KiB) Zobrazeno 11704 x
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » pon pro 31, 2018 12:21 pm

Benzin je svine i v kanystru. Ja jsem zastance lihoveho varice. Neznam nic bezpecnejsiho.
Asi neni tak rychly jako plyn, ale zatim nebylo nic, co bych na nem nezvladl.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » pon pro 31, 2018 1:38 pm

Lihový vařič měl i Petr Ondráček na osamělé sóloplavbě kolem světa bez zastávky a chválil jej; za 7 měsíců nonstop plavby spotřeboval snad jen 50 litrů. Používám jej na Orlíku. Mě to taky připadá jako nejlepší řešení co se týče bezpečnosti, univerzálnosti (náhradní náplně na plyn jsou v každé zemi jiné) a nezávislosti (akční radius lodi). Jen má trochu menší výkon, ale to nepotřebujeme; manželka ale nevyvařuje ani doma :-)
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » pon pro 31, 2018 2:00 pm

Ahoj
Jsem posera takže když jsem přivezl loď tak jsem hned vyndal plyňák a nacpal jsem Origo(dometic)douplotna.Po první sezóně můžu konstatovat že je to paráda.I moje paní je spokojená protože docela vařime (žádný jídla o třech chodech ale snídaně oběd někdy večeře). není to tak rychlý jako plyn.Jen si ohlídej jakej líh. Já používám z DM drogerie v zelenej flašce Tenhle .Nešpiní tolik hrnce.Ještě jsem chtěl zkusit biolíh do krbů.
pokud projdeš inzerce tak najdeš i jetej není co by se na něm podělalo.
Hodně štěstí do Nového roku
Šutrák
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pon pro 31, 2018 2:31 pm

Nevim, kolik ma ten zeleny % alkoholu, ale dival bych se hodne vysoko. Chtej lihy primo do varice v min koncentraci 85%. Spise ale vice, 90 - 95%. Cena kolem 3 EUR / litr odpovida. Ale po naplneni kartuse ti to pak na dolivani vystaci pomerne dlouho.

Na svb.de maji treba lih s 94% koncentraci. Ja mam nejaky mistni (NL) modry v koncentraci kolem 90%. Taky v pohode.
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » úte led 01, 2019 11:15 am

Máte někdo zkušenost s lihovými vařiči Meva? Dělaly se jak jedno, tak dvouplotýnkové. Spíš tak ze zájmu o starou techniku jsem si pořídil tenhle kousek, ale zatím jsem se ho neodvážil vyzkoušet ani na souši.
meva.jpg
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » úte led 01, 2019 11:52 am

Ahoj
Měl jsem jednoplotnu.Pokud není vyrezlej vnitřek a je v pohodě knot(ten je asi azbestovej) tak to docela funguje ale trvá to dýl než origo. Jinak musíš odlejt do misky(otevřít a zavřít kohout),zapálit aby to začalo plynovat a až pak to jede jak má.
Šutrák
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte led 01, 2019 11:53 am

Stačí sebemenší závada, únik tekutého lihu, prasklé těsnění a shoří ti loď.... :whist:
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » úte led 01, 2019 12:15 pm

Nejlepší a nejčistší líh je origo Origo :) ale cena nic moc.
PePo do biokrbů je levný, ale špiní docela dost. Pak jsem vzal na zkoušku nějaký biolíh od germánů, ale bylo to podobné. Technický líh jsem zatím nezkoušel. Lepší je, když je ho v kartuši víc. Jak to dohořívá, tak to víc čadí a připaluje se to rouno.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » úte led 01, 2019 12:55 pm

geronimo píše:Stačí sebemenší závada, únik tekutého lihu, prasklé těsnění a shoří ti loď.... :whist:

Aha, tak to je jen na nehořlavé lodě.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte led 01, 2019 1:01 pm

Každá loď je hořlavá, včetně posádky... stačí, když ti chytí kalhoty a máš velký problém... :?
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » úte led 01, 2019 2:33 pm

Ja som rozhodnuty jednoznacne pre plyn, len sa stale neviem stotoznit s tou cenou za varice a to nehovorim o varicoch s trubou. Ale kedze viem, ze cokolvek co sa da kupit na lod hotove aj ked za ,,velke peniaze,, je lepsie kupit, ako sa trapit s nejakou alternativou, ktora nakoniec ani nemusi fungovat a tak nakoniec asi predsa len vyberiem nieco z ponuky osvedcenych znaciek.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte led 01, 2019 5:54 pm

Luboši1 tuto Mevu a podobné z NDR, jsem měl na lodi v osmdesátých letech. Byli spolehlivé a vcelku bezpečné. Proces zapalování vyžaduje delší dobu tvoji pozornost. Pozor, aby po vypnutí byl dost utažený ovládací kohout. Jinak samospádem vykapává líh. Trochu problém byl při zavěšení v kardanu. Plná a prázdná nádrž měla různou vázhu, a bylo potřeba do vařiče přidat posunovací závaží, aby byly hrnce rovně.
Koncem devadesátých let jsem měl vařič petrolejový. Malé trysky se ale často zanášely a hrnce byly černé od sází.
Potom jsem měl lihoví Origo. Funguje výborně, občas se musí dolévat líh a zavírat na neoprenové těsnění.
Nyní mám propanbutan a přijde my nejlepší.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte led 01, 2019 9:13 pm

Kazdopadne nezapomente na odvetrani mista, kde bude plynova lahev. A nejen shora, ale take zespodu s odvodem primo na vodu, tedy ven z lode.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » úte led 01, 2019 9:55 pm

Ceho se bojis zapal a uvidis mam tento. lih kupuji na cernem trhu litr za 15kc je navonenej necim nesmrdi necoudi. Jestli je tam knot to neni videt me funguje perfektne a takovej koupis od 50kc do 500 ja dal 30kc na blesaku
15463760621326765034183411880823.jpg
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » úte led 01, 2019 10:17 pm

geus píše:Ceho se bojis zapal a uvidis mam tento. lih kupuji na cernem trhu litr za 15kc je navonenej necim nesmrdi necoudi. Jestli je tam knot to neni videt me funguje perfektne a takovej koupis od 50kc do 500 ja dal 30kc na blesaku15463760621326765034183411880823.jpg

Ahoj
Přesně tenhle jsem měl, a ten knot je v tý trubičce pod nádržkou za maticí je tam jen aby držel přetlak.¨
Šutrák

Zpět na