Jak skenovat ?

Ptejte se co Vás zajímá a kdo ví nechť neprodleně odpoví. Když ne, budu se toho muset ujmout já a moderátoři fóra. Pozor bude se i hodnotit :-)

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Uživatelský avatar
tatavod
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 123
Registrován: úte srp 12, 2008 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Krásná Hora nad Vltavou

Jak skenovat ?

Příspěvekod tatavod » pon lis 24, 2008 7:28 pm

Vážení.
Mohl by mi někdo znalý věci poradit jak nejlépe skenovat a umístit oskenované na web? Myslím tím text a text s obrázkem ?
Už třetí den se pokouším umístit do "báboviček" plánky ze staré Vodní revue. Stále to ale není k přečtení. Zkoušel jsem to v PDF, JPG, GIF i TIF. Nevím jaké nastavit rozlišení ppi, aby to nebylo moc velké. Když to zmenším, tak to zase nejde přečíst. Díky za radu tatavod :cry:
Uživatelský avatar
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 145
Registrován: úte dub 10, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod stefin » pon lis 24, 2008 7:31 pm

Ahoj, z casopisu staci skenovat s rozlisenim 72 dpi (vetsina tiskaren pracuje s timto rozlisenim). Vystupni scan umistuji do PDF s nizkou kvalitou (neco pod 50%)
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon lis 24, 2008 8:20 pm

Já skenuji standardně na 300 dpi a pak upravuji. Pokud zadávám obrázek přes ImageShack, tak upravuji šíři na nějakých 800 bodů. Formát používám klasicky jpg.
Pokud by jsi měl Photoshop, popíšu ti to přesně. Co používáš, jak to děláš?
Uživatelský avatar
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1157
Registrován: pon kvě 07, 2007 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Praha 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon lis 24, 2008 8:35 pm

Asi záleží na softwaru ke skeneru.
Například já mám skener HP a tam je při skenování možné zadat něco jako "Skenuj do souboru" a když pak nastavím že chci skenovat "Text and Image", tak mi to program automaticky uloží jako PDF (nebo HTML nebo RTF) formát, přičemž se ve výstupním souboru text chová skutečně jako text, tzn. jde například vybrat a zkopírovat do schránky.
Další možností je vrazit skenovanou stránku v nastavení "Text and Image" třeba do Wordu, automaticky to přechroustá OCR na text, obrázky to ponechá, a pak se to dá přes nainstalovanou virtuální PDF tiskárnu vytisknout jako PDF soubor.
I když tenhle způsob někdy dělá neplechu a musí se opravovat.

Chce to nastavit rovnou skenování do souboru a pak si hrát s nastavením typu skenování, protože u mě třeba do PDF souboru umožní přímo skenovat pouze nastavení "Text and Image", ostatní nastavení (text, B&W drawing, B&W photograph, Color drawing atd.) to neumožní.
Nikdy jsem při tomto postupu nic nenastavoval, nechal jsem default hodnoty, a bylo to použitelné.
Uživatelský avatar
tatavod
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 123
Registrován: úte srp 12, 2008 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Krásná Hora nad Vltavou

Jak skenovat ?

Příspěvekod tatavod » úte lis 25, 2008 6:35 am

To Baharis: ke skenování používám HP PSC 1510 a k úpravám buď GIMP, nebo JPEG Resampler.
Zkoušel jsem různá rozlišení, v tom to není. Jde mi o to, že když chci poslat oskenovaný text na web, tak mi ImageShack velký soubor neveme a menší zase není k přečtení.
To Strycek: u mojí tiskárny lze ke skenování nastavit téměř jakýkoliv typ souboru a velkou škálu rozlišení. Ale jak výše: nejde mi to procpat přez ImageShack.
Možná bych to mohl zkusit poslat do " Ke stažení". Tam jsem viděl i velké soubory bez zkreslení.
Jinak díky moc za rady, budu bojovat dál. tatavod
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte lis 25, 2008 7:13 am

Dobře. V bábovičkách stále nic nevidím, abych mohl posoudit. Udělejme to takto. Něco tam vystav, je jedno jak se ti to povede. A to samé, v plné kvalitě mě pošli. Třeba v neztrátové *.bmp. Kam, ti napíšu v SZ. Já to vyzkouším a porovnáme to.
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2663
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 23

Příspěvekod Pepa » úte lis 25, 2008 8:21 pm

tatavod.

Tvůj obrázek jsem stáhl /pískoviště/ , zvětšíl na 900 a znovu uložil. po klepnutí na rozbalení uvidíš z imageshocku jen zmenšeninu, ne ještě plnou velikost. Tu uvidíš když znovu klepneš na obrázek. Potom se rozbalí plných 900 šíře. Je to sice hůře čitelné ale jde to.
1/ chyba, asi jsi skenoval s menším rozlišením??
černý text je vhodné 300 dpi , barevný stačí 200-150 dpi, pokud to ale je jen foto, text, je lepší i při barevném 300 dpi.
2/ při následném zmenšení obrázku musíš dát u textu šířku 800-900 a výšku zadej v měřítku k šířce. Text při 800 bude velmi dobře čitelný.
takový obrázek ale musíš uložit tak aby jsi zde měl jen ikonu. to jest tak jak ji to udělal nyní.
3/u tvého obrázku jsi použil při zmenšování šířku kolem 400 . To je pro text málo. To lze použít maximálně pro foto lodičky na vodě, a to v případě, že zde na foru chceš dát obrázek přímno, bez ikony, potom je velikost do 450-500 šíře maximální, z toho důvpdu, aby nedocházelo k deformaci stránky - bylo by nutno při čtení textu rolovat.
Používej pouze formá JPG, alespoň já mám zkušenost, že s ním to jde nejlépe, například PDF sem nelze dát vbec /do fóra/..Píšu trochu obšírněji to, co ti už radil Baharis. Tak hodně úspěchů. :)
Pepa
Uživatelský avatar
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 145
Registrován: úte dub 10, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod stefin » stř lis 26, 2008 7:37 pm

Pokud text chci automaticky rozpoznavat pomoci OCR, potrebuji opravdu minimalne 300 dpi, pokud ale skenuji fotografii z casopisu ci pokud chci nechat text coby obrazek, je opravdu nejlepsi rozliseni 72dpi, coz je dpi s kterymi se tiskne vetsina casopisu. Skenovani 300dpi a nasledna uprava (snizeni dpi)v grafickem programu dava horsi vysledky nez skenovani pri zminenych 72 dpi.
Anonym
účet uživatele zrušen
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř lis 26, 2008 7:52 pm

stefin píše:Skenovani 300dpi a nasledna uprava (snizeni dpi)v grafickem programu dava horsi vysledky nez skenovani pri zminenych 72 dpi.
Zajímavá informace. Příležitostně vyzkouším :)
Uživatelský avatar
jenda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 103
Registrován: pát srp 11, 2006 2:26 pm
Reputace: 0

Příspěvekod jenda » stř lis 26, 2008 8:48 pm

Baharis píše:
stefin píše:Skenovani 300dpi a nasledna uprava (snizeni dpi)v grafickem programu dava horsi vysledky nez skenovani pri zminenych 72 dpi.
Zajímavá informace. Příležitostně vyzkouším :)

Pokud jsou ty cisla takovyhle, tak je to pravda a duvod je ten, ze pokud se ma obrazek zmensit, tak to jde opravdu ciste udelat jenom tehdy, pokud z vic bodu udelas jeden, tj. zmensovani v celociselnym pomeru - jedna ku dvema, trem atd... a protoze 300/72 samozrejme neni cely cislo, tak se vysledek vzdycky nejakym zpusobem "rozostri". Takze 300 dpi jde ciste zmensit na 100 dpi nebo 60 dpi, ale zmenseni na 72 dpi udela chlupaty cary.
Uživatelský avatar
pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 197
Registrován: sob črc 03, 2010 2:00 am
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pripluv » čtv črc 08, 2010 10:19 pm

stefin píše:Skenovani 300dpi a nasledna uprava (snizeni dpi)v grafickem programu dava horsi vysledky nez skenovani pri zminenych 72 dpi.

Záleží na tom, jaké úpravy děláš a jak je děláš. Taky radši skenuju na větší rozlišení a proženu to PSkem … výsledek rozhodně horší není.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host