Budu přes zimu vyrábět novou převodovku (tělo saildrivu) a nevím jaký materiál by na to byl nejvhodnější. Rozměr polotovaru bude 160x180x100mm pak se bude frézovat do požadovaných tvarů.
Nejvhodnější se mi zatím zdá pevnostní dural, kvůli hmotnosti, snadný obrobitelnosti. Ale stávající tělo převodovky je z přívěsnýho motoru a po sezoně ve vodě značně oxiduje, přes to, že je tam originál umístěná anoda. Samotný pevnostní dural z kterého mám náboj převodovky taky pěkně vykvetl a změnil barvu na tmavě hnědou.
Tělo převodovky je šroubama spojený s nerezovým mezikusem.
Oxidaci bych chtěl na nový převodovce zabránit, tak abych nezvolil nějakej totálně nevhodnej materiál, případně kdyžtak nějakou povrchovou úpravu. Nejlépe aby to vydrželo i ve slaný vodě, ale primárně je to určený jen na sladkou vodu.
Vím že nejlepší by bylo zvolit nerez, ale do toho se mi vůbec nechce.
Materiál na tělo převodovky
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Charlie
- zkušený harcovník

- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Tak zatím je favoritem dural, ENAW 6082 (AlMgSi1) - vysoce odolný korozi, mořské vodě, s mechanickou pevností 320MPa z kterého se dělají lodní pláty, trupy plavidel, vagóny
Nebo ENAW 7075 (AlMgCu1,5) s pevností 500MPa, ale ten je nutné povrchově upravovat kvli velmi špatné korozní odolnosti.
Tak zatím se ještě rozhoduji, nechám to až po novém roce, teď už toho stejnak moc neudělám a zatím ještě laboruju se sílou stěny, na převodovce lodního motoru je min. 2,5mm stěna. Tak podle toho upravuji tvar, nové převodovky, no je potřeba si s tím vyhrát.
Nebo ENAW 7075 (AlMgCu1,5) s pevností 500MPa, ale ten je nutné povrchově upravovat kvli velmi špatné korozní odolnosti.
Tak zatím se ještě rozhoduji, nechám to až po novém roce, teď už toho stejnak moc neudělám a zatím ještě laboruju se sílou stěny, na převodovce lodního motoru je min. 2,5mm stěna. Tak podle toho upravuji tvar, nové převodovky, no je potřeba si s tím vyhrát.