Poruchy závěsného lodního motoru

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon črc 21, 2014 12:37 pm

Selva Black Bass ma pochopitene gumu, je to docela novej motor.
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod jsekera » pon črc 21, 2014 1:03 pm

samozřejmě, že myslím urvaná od gumy, to ostatní by mě ani nenapadlo
( teda pokud se s tím po snížení otáček dá zase jet.....)
na první pohled to na té vrtuli ani není poznat, do určité síly/otáček je to schopno
přenášet výkon, u mě se to projevilo až těsně pod maximem výkonu, po ubrání ihned
plný přenos síly do vody zase až tak do 80% výkonu, pak mě to zas proklouzlo.....

Ta vrtule vypadá jak nová, nic jí na první pohled není, ten"silentblok" je tam totiž
tak těsně nalisovaný, že na nějakou prasklinku už není místo......
a jen tak pro info:
možnost 1.:
náhradní HUB ( tak se to jmenuje, ten silentblok) na můj motor
30Hp, na vrtuli SOLAS stojí cca1500 káčé + doprava z ameriky, tady to skladem nikdo nemá
+ vylisování starého a zalisování nového ( to ale nemá kdo udělat, bavil jsem se tel. se
spoustou prodejců a nebo servisáků, většina ani nevěděla vo co de :mad: , jedinný, kdo
přiznal zkušenost byl pán z czechmarine , ale říkal , že se jim to ještě nikdy nepovedlo
nalisovat rovně, vždycky pak ta vrtule házela.......... ) takže celkově na nic........

možnost 2.:
nová vrtule - mají skladem skoro všude, bez komplikací, cena cca 3000-4500káčé (dle značky...)

tož asi tak

sek

p.s.: byl jsem hrdina, myslel jsem že nalisujem, ale nakonec jsem zvolil možnost č. 2, protože i čas jsou peníze.......
Naposledy upravil(a) jsekera dne pon črc 21, 2014 5:14 pm, celkem upraveno 1 x.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod mirus » pon črc 21, 2014 2:04 pm

sek-a ta stará(vrtule) je na tom jak,je utržená nebo přisávala vzduch na plný výkon?Jak se chová ta nová??
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod jsekera » pon črc 21, 2014 2:31 pm

moje stará (vrtule) vypadá, jako že jí nic není, utržení není vidět, ten špalek
gumy je skoro dvakrát tak veliký, jako otvor, je to tam ovravdu zalisované a pozná
se to až při rozebrání, nebo právě při jízdě. fakt jsem s tím laboroval dlouho, myslel jsem
nejdřív, že právě přisávám vzduch (mám krátký člun a silný motor) dlouho jsem pozoroval
a zkoušel a vyloučil vše, krom utržení..... pak jsem si pujčil vrtuli ( stejné stoupání, průměr,výrobce)
z jiného motoru a bylo jasno - problémy zmizely.
Samo, že mě to štvalo, ale aspoň jsem pak vyzkoušel i jiné vrtule (jiné stoupání) a teď jezdím
místo původní 3x10,1x13 na 3x10,1x15 a říkám si, že mě to nepotkalo dřív, jak jsem si polepšil...... :D

Starou (vrtuli) vozím ssebou, je pořád ještě slušně použitelná, beru to zatím jako náhradní nouzovku na dojetí
(pokud se prudce neakceleruje, nebo se nejede na plný kotel, tak funguje)
a když se budu někdy nudit, tak to z cvičných důvodů zkusíme přelisovat............ takový pokusný materiál......

ono to nikdy nepřisávalo vzduch, spíš bych to přirovnal k prokluzující spojce, jestli jste to někdy zažili....

sek
pivovarnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pivovarnik » pon črc 21, 2014 8:50 pm

Jede to presne,jak popisuješ,někde pred maximem to zařve a zase jedu znovu,pak opět kravál.
Jen me zaráží,ze se to stane u relativne nového motoru,má 2 roky. Az doteď jsem doufal,ze to bude tím vzduchem,mám tu plochu nad vrtulí dost blízko hrany zrcadla. Tak že nová vrtule.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon črc 21, 2014 8:57 pm

vrtuli můžeš utrhnout při první plavbě 8)
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pon črc 21, 2014 9:01 pm

Osobně si myslím (dle demontáže vrtule s gumou a drážkovou vložkou), že je to tam navulganizovaný a že nebude stačit nalisování. Ještě bych
zkusil snížit osazení u matky vrtule, případně dát obyčejnou korunkovou nerezovou matku a velkou podložku pod ní aby se vrtule více namáčkla
do gumy. V tomto stavu se to více podělat nemůže.
pivovarnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pivovarnik » pon črc 21, 2014 9:25 pm

Zeptám se takhle,je to na reklamaci?
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pon črc 21, 2014 9:42 pm

Pokud od data nákupu neuplynuly 2 roky, tak ano.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » úte črc 22, 2014 7:09 am

Ahoj
jen se zeptám, kde to prokluzuje? Jestli mezi silentblokem a vrtulí nebo je utržená guma od pouzdra .
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » úte črc 22, 2014 10:17 am

Tak to jsem zvědav co to nakonec bude.Když se mě stalo něco podobného,tak to prokluzovalo čím dál víc a častějc až se to vydřelo úplně.
pivovarnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pivovarnik » úte črc 22, 2014 11:41 am

Díky moc za rady!
Mám jeste dvě otazky. Pokud to je utržené,je to zmetek z výroby, nebo to je moje chyba zapříčiněná případnou nevhodnou jízdou? (Trim,kavitace)Jde mi o to,jestli se to da ovlivnit a předejít tomu,děkuji.
Jinak to jeste jednou vyzkouším,jestli to fakt jen nekavituje,protože ta plocha nad vrtuli je asi dost blízko hrany zrcadla. Každopádně dám vědět.
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod knoki » čtv črc 24, 2014 12:08 pm

Jestli jsem si ji dobře našel, tak to vypadá, že tam máš střižný kolík a ve vrtuli Spring drive..... Je to tak, ať tu zbytečně netápeme?
Naposledy upravil(a) knoki dne sob črc 26, 2014 8:29 am, celkem upraveno 1 x.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » čtv črc 24, 2014 3:09 pm

To je ovšem těžké. To by to musel rozebrat ale on zkouší (tak jako mnoho jiných tady) to nějak očurat a nejlépe kdyby mu to někdo sám udělal.
Ovšem potom jsou servisy asi zbytečný. Těžko někomu radit, když to neukáže rozebraný.
Reno
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Reno » pát črc 25, 2014 12:18 am

Ahoj, to knoki dneska se ty střižné kolíky již nedělají, je tam drážkovaná hřídel v gumě. http://www.lodniobchod.cz/lode-cluny/se ... -a-15.html . To spring drive znamená ve volném překladu pružný přenos nebo jako pružný pohon. To je ta guma uvnitř. Není to nalisované, jak již výše psal Tatas. Mě se to utrhlo jednou taky a rukou to nepoznáš. Je to jednoduše na nový propeller. Ty od Solasu jsou dobré, já mám takové dva a spokojenost cena je cca 2000 Kč.
pivovarnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pivovarnik » pát črc 25, 2014 6:23 pm

Vrtuli jsem dal dolu uz pred par dny a je tam střižný kolik,hřídel je vlastně jen kulatina osazena na konci zavitem.
Vrtule ma tzv.hardy spojku,tak ze vlastně něco jako silen blok.
V servisu mi řekli,ze kdyby byla urvana vrtule,tak je urvany i kolik. Mel jsem vrtuli nasazenou na kulatině s výstupky,at se vrtule nemůže pro točit a i když to mělo do kazde strany malinkou vuli,neprotocilo se to,tak ze nevím,ale asi urvana nebude. Rano to beru na vodu,vyzkouším jeste trǐm a pokud to nedopadne,na pondělí jsem domluveny v servisu.
Tak že pro tvou informaci Tatasi,servis neberu az jako poslední možnost,ale nejdrive se zeptám,at to tam třeba natahám kvuli kravině. Pokud mám na člun a motor,tak s penězma za servis počítám.
Naposledy upravil(a) pivovarnik dne pát črc 25, 2014 6:51 pm, celkem upraveno 1 x.
pivovarnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pivovarnik » pát črc 25, 2014 6:26 pm

To Reno: a tebe se ten kolik neurval,kdyz jsi kousl vrtuli?
Na ty solas jsem se uz díval.
Reno
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Reno » pát črc 25, 2014 11:08 pm

Ahoj, ty máš tedy asi nějaký starší motor ne? Já myslel, že máš Selvu a tu vrtuli co je na tom mém odkazu. Již hodně dlouho se to dělá v tomto provedení a tam žádný kolík není. Mě se stalo to, že jsem prudce přidal plyn a najednou to jen zařvalo a ke břehu jsem dojel jen na max. třetinu plynu. Ta guma je jednoduše silenblok který se ti může utrhnout zrovna jako u auta třeba na motoru. Nasadil jsem jinou rezervní vrtuli a jezdí to dál.
pivovarnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pivovarnik » pát črc 25, 2014 11:46 pm

No to je právě divne,motor je 2012 ka, ale fakt ma jen střižný kolik a jinak hladká hřídel,snad to neni nejaka překopávka...
Protože i v czmarine odkud je ten motor prodavaji prave ty solas vrtule a ty mají drazkovani.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » sob črc 26, 2014 7:54 am

dej sem fotku toho motoru ať vidíme co to vlastně máš. doufám že nemáš motor s nápisem Design by a něco dál
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod knoki » sob črc 26, 2014 9:01 am

Pochopil jsem dobře - máš to v záruce? Uplatni reklamaci!
1) Jinak - pokud Ti to ty 2 roky (na stejné lodi, při stejném nastavení) předtím nedělalo, tak je problém v motoru.
2) Pokud se Ti jeví vrtule dobrá (dle Tvé zkoušky), tak potom může být problém v uložení svislé hřídele = nahoře nebo dole tisícihran, případně pastorek.... (Toto bych u jiného 2-letého motoru nenapsal, ale "je to Selva" - materiál = bláto.).
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » sob črc 26, 2014 9:16 am

pokud tam má střižnej kolík tak s vrtulí nic nemůže být ten odejde jako první a dál moc nepojede. já si myslím že mu to někde přisává vzduch stačí melé vlny protivítr nebo špatně rotožená váha a trim a zlobí to. mě to teď taky přisávalo posádku jsem posunul do zadu a hnbed se to zlepšilo to si každej musí doladit podle situace
marekparek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod marekparek » sob črc 26, 2014 10:02 am

čus, mám Selva Piranha a taky se mi utrhnul silentblok, objednal jsem si nový možná to zkusím přelisovat doma. Dám vědět
marekparek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod marekparek » úte pro 02, 2014 3:06 pm

tak jsem ten šroub zanesl sem http://www.silentbloky.cz a oni mi ho tam navulkanizovali za 600 Kč
ten náhradní silentblok jsem si nechal radši nechal na někdy jindy
Radek68
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Radek68 » stř čer 17, 2015 9:32 pm

tataS píše:Některé koncovky na hadici od nádrže jsou volné v koncovce na motoru a jdou nasazovat šikmo. Na té u motoru je většinou ostrá
hrana na přechodu z kužele na válcovou plochu a tou se většinou zničí těsnící O kroužek v koncovce hadice. Bohužel nikdo tyto
O kroužky nevede a tak je nutno koupit koncovku novou a tu přendat na hadici. Proto sebou vozím min 1 náhradní. Vadný O kroužek
se ovšem projeví při pumpování balonkem stříkáním benzínu ve spojce. K přisávání vzduchu stačí trochu poničený O kroužek.
Ke kontrole toho kroužku je dobré udělat na hadici u spojky oblouk nad kryt motoru a sledovat jestli benzín ve spojce nemokvá při
zhasnutém motoru. Při výběru spojky na hadici chce vybrat tu, která jde nejtěsněji nasunout. U různých značek a ostatních výrobců
bývají rozdíly dle toho v jakých mírách měří (mm, inche) a to dosti značné.

Ty O kroužky stojí 2,- Kč a jsou k dostání ul. U služeb- klínové řemeny, na netu to najdeš. Někdy se stává, že trn, který nezamáčkne pořádně těsnící kuličku sjede a nepustí potřebné množství paliva. Balonek se pak vycucne- zdeformuje . Toť servis lodních motorů.

Zpět na