poloha motora katamaran

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

janco101
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

poloha motora katamaran

Příspěvekod janco101 » úte bře 29, 2016 10:34 am

Ahojte,

hladal som tuto temu, ale nic konkretne som nenasiel. Viem, ze poloha antikavitacnej dosky motora by mala byt zhruba palec (2,5cm) pod spodnou hranou zrkadla. Ja som vsak kupil cln s katamaranovym dnom madarskeho vyrobcu Kmaxxi a stredna cast zrkadla je podstatne vyssie, ako plavaky. Ako je to v tomto pripade? Mam byt s antikavitacnou doskou len pod strednou castou zrkadla, alebo 2,5cm pod plavakmi?
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Re: poloha motora katamaran

Příspěvekod Andrejjeep » úte bře 29, 2016 10:57 am

Ahoj

osobne by som šiel pod plaváky. Možno skúsenejší povedia niečo iné.
Bude dostatočne pod hladinou aby si neprisával vzduch.

A.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » úte bře 29, 2016 11:30 am

Poloha antikavitacni desky není určena výškou zrcadla ale výškou hladiny. Hlavně ať je potopená. Stačí kousek. Jinak to potáhne bublinky z hladiny a ty zničí vrtuli.
janco101
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod janco101 » úte bře 29, 2016 12:51 pm

dakujem za info. toto bude moja prva lod, takze nemam ziadne skusenosti. Moj 50k motor nema elektricky trim, takze neviem, ako ho mam nastavit. Ako by ste odporucali, aby som postupoval?Motor ma iba par dier na nastavenie. Mam cln nalozit na maximum, ako planujem cestovat a potom laborovat s trimom? Cital som, ze niekto podkladal zrkadlo, aby zmenil polohu motora voci lodi- mam si vyrobit nejake podlozky a skusat? Nema niekto nahodou elektricky trim na 50k Yamahu 2T?
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » úte bře 29, 2016 1:58 pm

Než ti tu odpoví lidi, kteří tomu opravdu rozumí, tak přidám i svůj názor. je podložený především tím, co jsem se tu v různých vláknech dočetl. Se závěsným motorem mám zkušenost jen s pětikoňkou ve výtlaku.

Antikavitační deska musí být cca 2 cm pod hranou zrcadla. Mám to takto namalováno i v manuálu. Kdybys jí dal jen 2cm pod hladinu, tak ti to jednak bude v kluzu přisávat vzduch, a jednak budeš mít vrtuli částečně schovanou za zrcadlem a v místě kde voda ve výtlaku vře. Asi se to tak neříká, ale snad mi budeš rozumět.
Ber v úvahu, že v kluzu se loď vyhoupne z vody. Měl bys pak vrtuli ve vzduchu.

Co se týká trimu, tak tam si to musíš sám osahat. V každym režimu zatížení a rozložení váhy to bude jiný. Na druhou stranu mě u 140hp mercruisera trim zatím nefunguje vůbec. Noha se opře o doraz a taky to klouže. :) Hraní s trimem podle mě sice má význam, ale zase to není až tak citlivý. Pořád je lepší mít nohu raději víc položenou, než pak aby čučela příď do vzduchu.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » úte bře 29, 2016 6:31 pm

Ahoj Janco101. Ten elektrický trim je nefunkčný, alebo tam nikdy nebol? Trim má vplyv na plavebné vlastnosti lode. U mňa napr. aj na priamý chod lode. Trim sa tiež využíva pri rozjazde, aby sa čln rýchlejšie a ľahšie dostalo z vody, teda do klzavého režimu plavby, a tiež pri pristávaní k brehu. Bez trimu sa dá žiť, ale je to veľmi užitočná pomôcka. Keď ho máš nefunkčný, tak skús zistiť kde je chyba. Môže sa pokaziť motor, dostane sa doňho voda a je vymalované. V hydraulickej časti zvyknú odísť tesnenia, následkom vplyvu počasia a slanej vody. Dajú sa ceľkom jednoducho vymeniť, ale pozor! Poškodený piest (poškodený tvrdochrom) zničí za chvýľku aj tie nové tesnenia. Motor trimu je riadne drahý, v závislosti od typu motora môže stáť 350-600 EURO. Keby sa pokazil trim na mojom motore, by som asi kúpil niekde na západe náhradný motor a použil by som ho ako donor. Je tu ešte možnosť kúpiť si nový motor, ale :whist:
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » úte bře 29, 2016 7:59 pm

Protoze takovy clun mam tak ti odpovim jednoduse a kratce. Bydes si to muse vychytat sam a laborovat. I nekdy original zrcadlo na ktakou nohou nevyhovuje musi se snizit o treba 2cm. Ja tam dal dlouhou nohu musel jsem zrcadlo zvysit a posgupne s nizovat. Ale stejne to neni takove jako u vecka z tunelu lita dost voda proste doladovat budes muset nekdy se do tunelu do prostred dava takove jako vecko ploutvicka aby to cecakalo. Stejne to nekdy v zatacce nasaje. Zduch
janco101
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod janco101 » stř bře 30, 2016 9:17 am

El. Trim na motore nikdy nebol. Ja to proste manuálne trimovanie, kde prehadzujes tycku do jednotlivých dier a tým menis polohu motora voči zrkadlu.
To geus: dik za info, budem skúšať. Ja inak tu plutvicku uprostred zrkadla medzi plavakmi mám. Ja som ten čln kupoval na rybačku, takže priorita pre mňa je stabilita. tento typ člna som mal týždeň pozicany v IT a bolo to super. Jazdné vlastnosti pre mňa boli OK.

Zpět na