Motor Tummler
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Motor Tummler
Nazdárek, mohl by mi někdo poradit jak mám zapojit elektriku u Tummlera rv. 1960? Od cívek mi jdou tři kabely jeden je ke svíčce a ty dalši dva nevím kam dát.
- bobes
- aktívní jachtař

- Reputace: 6
Tummler a vlastně většina starých lodních motorů má pod magnetkou dvě cívky. Jednu inukční to je ta odkud vede kabel ke svíčce a druhou světelnou ze které jde 1 drát. Na tom naměříš cca 6-8 V střídavých. Třetí drát jde od kladívka. Pokud ho přes tlačítko ukostříš, ukostříš vlastně kladívko a motor tzv. chcípne. 

Naposledy upravil(a) bobes dne pon úno 09, 2009 8:54 pm, celkem upraveno 1 x.
- Olchor
- návštěvník fóra

- Reputace: 1
Mám Tummlera z r. 77 a tam jsou kromě VN zapalovacího kabelu ještě 3 dráty. Jeden je kostra, druhý vývod cívky generátoru 6V/3A a třetí chcípák, který stopne motor při spojení s kostrou. Takže když ty dráty budou nezapojeny, měl by jít motor nastartovat. Pak bych vzal žárovku z auta ( nějakou menší, ne tu z hlavního reflektoru) a zkoušel dát mezi drát a kostru. Když motor chcípne, mám chcípák, když bude žárovka trochu svítit, mám generátor, když nic, mám kostru a generátor tam není. Chcípák je tam snad vždycky, jestli neupadl.
Tady to je:
http://www.faltbootbasteln.de/fbb-tuemmler.html
http://www.faltbootbasteln.de/fbb-tuemmler.html
- bobes
- aktívní jachtař

Ten na obrázku je 2,5 koně. Taky ještě můžeš mít starší verzi 1,5 koně při stejném zdvihovém objemu. U té starší verze namotáváš při každém startování šňůru na otevřenou řemeničku. Ten starší motor je stejný jako jeho předloha Sachs podle jehož licence se Tumler vyráběl. Ten novější na obrázku je už práce východoněmeckých soudruhů.
- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
to bobes:
Nevíš náhodou čím zvedli výkon o Hp při stejném obsahu. Bude tam asi jiný karburátor a zvedli otáčky jiným nastavením předstihu a
zvýšením komprese- ale o jaké hodnoty. Pokud je k tomu dílenská příručka, nebo něco podobného asi by to zajímalo více lidí. Občas
s ním někdo příjde a chce abych mu to nadupal. Většinou to jsou šroty, které sotva drží pohromadě.
Nevíš náhodou čím zvedli výkon o Hp při stejném obsahu. Bude tam asi jiný karburátor a zvedli otáčky jiným nastavením předstihu a
zvýšením komprese- ale o jaké hodnoty. Pokud je k tomu dílenská příručka, nebo něco podobného asi by to zajímalo více lidí. Občas
s ním někdo příjde a chce abych mu to nadupal. Většinou to jsou šroty, které sotva drží pohromadě.
- bobes
- aktívní jachtař

Tenhle starší tumler má karburátor stejný a ten válec se skoro také neliší. Kompresní poměr bude asi o něco větší, ale podle mě je zde ten výkon udělaný jen propisovačkou. Chytá ale na první otočení teplý i studený. Mám ho od Ninži zde z fóra a jeho přítelkyně Julči a jejich babička s ním byla jednou na kanoi.
- tataS
- zkušený harcovník

U těch Suzuki má 4a5ka stejný karburátor jako 6ka ale s menším difuzorem, hl. a volnoběžnou tryskou a emulzní trubičkou. Také cívka zapalování je jiná. Propeler je u všech tří stejný. Motor je dle údaje výrobce ovládán inteligentním zapalováním. Problém je, že při
větším zatížení člunu nejde motor do vyšších otáček a při větším přidání plynu se dusí. Chtělo by to propeler s měnitelným nastavením úhlu lopatek, protože se jinak motor nedostane do otáček s největším kroutícím momentem. To měření otáček u jednoválců bez zdroje stabilního napětí je taky problém. Zůstává pouze osobní subjektivní názor a praxe uživatele toho kterého motoru. Je hodně lidí, kteří otočí plyn na plno a dusí motor bez efektu vyšších otáček a potom se diví jakou mají spotřebu a jak se motor zahřívá.
to olchor: Když má ten novější motor redukci do pomala, má taky jiný průměr propeleru, nebo jiné stoupání?
větším zatížení člunu nejde motor do vyšších otáček a při větším přidání plynu se dusí. Chtělo by to propeler s měnitelným nastavením úhlu lopatek, protože se jinak motor nedostane do otáček s největším kroutícím momentem. To měření otáček u jednoválců bez zdroje stabilního napětí je taky problém. Zůstává pouze osobní subjektivní názor a praxe uživatele toho kterého motoru. Je hodně lidí, kteří otočí plyn na plno a dusí motor bez efektu vyšších otáček a potom se diví jakou mají spotřebu a jak se motor zahřívá.
to olchor: Když má ten novější motor redukci do pomala, má taky jiný průměr propeleru, nebo jiné stoupání?
Re: Motor Tummler
Knop píše:Nazdárek, mohl by mi někdo poradit jak mám zapojit elektriku u Tummlera rv. 1960? Od cívek mi jdou tři kabely jeden je ke svíčce a ty dalši dva nevím kam dát.
Tak, jak jsi dopadl s tím motorem, už běží?
- tataS
- zkušený harcovník

to olchor: V topiku o vorech a pod. na 3tí stránce má bobes odkaz na tuze zajímavou publikaci o přívěsných motorech od roku 1906.
Je tam vše o motorech vyráběných v Německu a od Tummlera jsou i grafy a obrázky složení. Je to nejlepší co jsem viděl!
Podle technických dat byl orig. 133 a pro těžší 100mm stoupání 2 listy pro2,5ps.
Je tam vše o motorech vyráběných v Německu a od Tummlera jsou i grafy a obrázky složení. Je to nejlepší co jsem viděl!
Podle technických dat byl orig. 133 a pro těžší 100mm stoupání 2 listy pro2,5ps.
Naposledy upravil(a) tataS dne čtv bře 05, 2009 5:06 pm, celkem upraveno 1 x.