Přeprava čtyřtaktního motoru
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Přeprava čtyřtaktního motoru
Včera mi kamarád říkal,že závěsný čtyřtakt se může převážet jen ve vertikální poloze,že jinak nateče olej do válce a pak nejde nastartovat.Je to opravdu tak?Chceme koupit motor na loďku,chtěli jsme čtyřtakt ale jelikož nevím,jak bychom motor v autě převáželi na výšku,možná by byl lepší dvoutakt.Jak to s tím tedy je,co byste doporučili?Jedná se o motor do 5ti HP.
- Charlie
- zkušený harcovník

- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Převážet jen ve vertikální poloze je nesmysl, lze i položený, ale je třeba dbát na to, na kterou stranu je položený a závisí to na typu motoru. Třeba Yamahu jsem dával přes rukojeť, Hondu zas rukojetí nahoru, na každém motoru je to napsané, či namalované a mívá i takové plastové packy na které se pokládá. Takže na ležato vozit jde, ale musí se na správném boku.
Jinak u Hondy jsem to původně nevěděl a položil ho zrovna obráceně a pak skutečně nešel nastartovat, musel jsem držet za šňůru mírným tlakem, až se olej vytlačil, tak asi 8 pomalých zatažení, pak zakouřil a běžel normálně. Ale při správném pokládání bez problému.
Jinak u Hondy jsem to původně nevěděl a položil ho zrovna obráceně a pak skutečně nešel nastartovat, musel jsem držet za šňůru mírným tlakem, až se olej vytlačil, tak asi 8 pomalých zatažení, pak zakouřil a běžel normálně. Ale při správném pokládání bez problému.
- Ozzie
- zkušený harcovník

- Reputace: 42
Ahoj Pitrs, Tvoj kamarát je zle informovaný. Štvortakný motor sa dá prepravovať ležato. Keď si ho kúpíš, tak v návode bude presne uvedené na ktorej strane.
Môj Suzuki 15 DF (štvortakt) v aute:
Uploaded with ImageShack.us
Môj Suzuki 15 DF (štvortakt) v aute:
Uploaded with ImageShack.us
- mysacek
- s/y Kirké
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Jak napsal Charlie, na spodnim dilu zadeklovani motoru jsou vystupky na polozeni. Samolepka je fajn, ale casem se strhne a manuals sebou nemas, podle pacek se nemuzes netrefit. Napriklad Tohatsu 3,5 Hpma rukojet nahore, Tohatsu 10 Hp rukojet dolu, pamatovat se to neda. A jak bylo popsano vyse, da se postupne vytlacit ale chce to trpelivost...
Mysak
p.s. zkuste to nekdo vyfotit a postnout sem...
Mysak
p.s. zkuste to nekdo vyfotit a postnout sem...
- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
V orig. návodu k transportu 4t motorů se uvádí, že se nikdy nesmí zvedat noha motoru výše než je motor (nebezpečí natečení vody do válce), motor se smí položit až
když vyteče všechna voda z chlazení a při uložení do vodorovné polohy se má dát pod vlastní motor podložka cca 5cm silná aby noha motoru byla cca 15-30° nahoru.
Ta podložka by měla být ještě skosená cca 15° aby zadní část motoru (směrem ven z lodě), kde jsou ventily, byla výše kvůli nenatečení oleje přes ventily.
Toto se vyplatí hlavně při transportu autem, kde olej v motoru dosti šplouchá. Osobně motor při převozu autem zvedám ještě více abych nemusel na konci cesty
čistit svíčky od oleje.
když vyteče všechna voda z chlazení a při uložení do vodorovné polohy se má dát pod vlastní motor podložka cca 5cm silná aby noha motoru byla cca 15-30° nahoru.
Ta podložka by měla být ještě skosená cca 15° aby zadní část motoru (směrem ven z lodě), kde jsou ventily, byla výše kvůli nenatečení oleje přes ventily.
Toto se vyplatí hlavně při transportu autem, kde olej v motoru dosti šplouchá. Osobně motor při převozu autem zvedám ještě více abych nemusel na konci cesty
čistit svíčky od oleje.