ELEKTROPOHON

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » ned pro 18, 2011 9:54 pm

Ferdasi , je vidět, že jsi technik a umíš to spočítat. Já od toho nečekám zázraky a moje logika vychází z toho, že pro mé ukojení nepotřebuji předražené 4kw motory, ale právě naopak mi bude stačit motor s příkonem 0,6kw při maximálním odběru 50A. vzhledem k tomu, že na plný výkon člověk pořád nepluje, tak budu uvažovat o průměrném zatížení cca 30A. když na plachetku dám tři trakční 120Ah, tak mám rezervu cca 300Ah, což mi vydá minimálně na 7-8 hodin plavby na motor, což pro plachetku je až dost, neb chci hlavně plachtit. Dobití těch akumulátorů bude určitě levnější než benzín propálený v 2,5HP motoru za 8 hodin plavby. A pokud bych byl mimo dosah zásuvky, tak to jistí malý 1000 watový generátorek se spotřebou do 0,5l a dobíječka.
Jak už jsem napsal dříve, tak jsem s malou 44Ah na gumáku dokázal blbnout skoro celé odpoledne na Vltavě od Lahovic po Zbraslav s příkonem 380W. Pravda, nebyl tam proud stoleté vody, ale i tak to tam teče relativně rychle.

Ty údaje, z kterých vycházím, pochází od britských uživatelů .
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » ned pro 18, 2011 10:17 pm

To je jasný. Píšu o tom jednak proto, že mě trochu nadzvedlo tvrzení o zázračné účinnosti elektromotorů - viz např. karvin.cz apod. Na příští rok promýšlím takto omotorovat 5m laminátovou kanoi. Tak pro jednoho, max. pro dva. No a čím víc se tomu věnuju, tím víc vyplouvá dalšch aspektů.
Tož. tak.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » ned pro 18, 2011 10:18 pm

To bych tě chtěl vidět, jak ty 3 baterie po á 32kg taháš z lodě na nabytí a potom zpět. Nehledě na místo co zaberou. Za těch cca 12000kč co budou stát
by byl o mnoho lehčí motor cca 3,5HP, který by měl také mnohem delší životnost a nemusel bys sebou tahat další krám- ten generátor. Na těch 8hod
ježdění by stačil 1 kanystr benzínu. Ono jenom uskladnit na min 1/2 roku tak velké baterie je problém. Při životnosti cca 5 let kromě ceny za elektriku
musíš taky připočíst cca 2400kč/rok ať budeš jezdit nebo ne a to je cca 70l benzínu, který neprojedeš s tak malým motorem za rok.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » ned pro 18, 2011 10:20 pm

Ja myslim ze Ferdas opomiji jeden zasadni problem:

Pokud nekdo chce plout "na pohodu" s elektrickym motorem, vzhledem k vybijeci charakteristice trakcni baterky ma ucinnost spis lepsi a baterka mu vydrzi dlouho.

Kdyz to samy chce zkusit s benzinakem, ucinnost benzinoveho motoru s ubyvajicim zatizenim silne klesa a muze se mu stat, ze skutecna ucinnost klesne nekam k 3%, jednak proto, ze sroub na tak maly otacky neni stavenej (jak naznacuje David a neni duvod mu neverit) a jednak proto, ze kdyz se motor blizi k volnobezne spotrebe, uz se jeho vystupni vykon neda se spotrebovanou energii paliva v podstate nijak srovnavat.

Jako priklad uvedu jizdu na volnobeh s benzinovym motorem. Motor stale bere pri 1500ot treba 0.3l/h (coz je teda asi 20MJ), ale vyuzity vykon muze byt maximalne 200W, takze vykonana prace je kousek pod 1MJ a pet litru paliva mam na 15h.

Kdyz to samy provedu s elektrikou. tzn. pojedu na 200W, tak budu mit tu 12V/200Ah baterku na 10 hodin jizdy, s 24V systemem mi tech 200W vydrzi jezdit 20h.

To je prave ten duvod, proc je elektrika na courani vhodnejsi nez benzin. Vubec to neni o tom, kolik toho ujedu s 3.2HP motorem na plnej plyn, ale fakt, ze s klesajici zatezi se uz tak mizerna ucinnost benzinovyho motoru blizi k cisty nule.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » ned pro 18, 2011 10:35 pm

Abyste si nemysleli, ze jsem nejakej fanatickej zastance elektropohonu, za letosni sezonu jsem s Parsunem F5BMS mel prumernou spotrebu asi 0.8 litru na hodinu, s cimz jsem spokojenej, ale trochu mi obcas vadilo, jak se to spatne chova pri courani na Sandberku, kde je povolena maximalni rychlost 5km/h. Dalsi vec je, ze hrozne nerad rusim slepy ramena Labe brblajicim motorem. To si radsi vemu do ruky padlo. Ta elektrika mne zajima jako druhej pohon na tyhle prilezitosti.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » ned pro 18, 2011 10:47 pm

máš pravdu, při volnoběhu bude bilance nepříznivá. Jenže 200W na pohyb lodě je fakt málo. Na vyjetí z kotviště - ano. Na pomalou couračku rychlostí tak 2 km/h. na klidné hladině - ano. Jako recese - ano.
Můj první nápad byl ten, že takhle omotoruju surfový prkno. Dopředu dám solární panel 120W, jednu sedačku uprostřed, pár piv v zásobě a budu celý den brázdit vody Vranovské přehrady. A to jste měli vidět, jak jsme měřili potřebný výkon. Já klečel na prkně, v ruce tahoměr a ze břehu ně tahali na laně. Podívaná pro bohy. No, změřil jsem, že pro alespoň trochu nějaký pohyb potřebuju tah asi 1,5 kg. To mi vycházelo dobře i na výkon motoru - asi 50W.

No a proč o tom mluvím: letos jsem dojížděl s gumákem na volnoběh ke břehu a teprve jsem si uvědomil, jaká síla mě strká dopředu. Na volnoběh. Že těch 50W bude nula nula ho..... Takže změna, mám tu kánojku a slibuju si od toho víc.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon pro 19, 2011 12:28 am

O kanoji jsem taky uvazoval. Tam bych to bral za zcela adekvatni hlavni pohon. Kdyz uvazim, jakyho trvalyho vykonu je clovek schopen, takovej 200W elektromotor ho v pohode nahradi.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon pro 19, 2011 8:41 am

Surcouf píše:bude stačit motor s příkonem 0,6kw při maximálním odběru 50A. vzhledem k tomu, že na plný výkon člověk pořád nepluje, tak budu uvažovat o průměrném zatížení cca 30A. když na plachetku dám tři trakční 120Ah, tak mám rezervu cca 300Ah, což mi vydá minimálně na 7-8 hodin plavby na motor, .

vážení zastánci elektriky, vaše úvahy, že třeba z olověný baterky 200Ah vezmete celých 200Ah je scestná. běžně se doporučuje počítat pouze s POLOVINOU KAPACITY, neb jinak baterka dostává těžký kouř a výrazně se jí snižuje životnost.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pon pro 19, 2011 9:14 am

Davide já taky nevím kde se ty čísla vzali, ale narážku na mou matematickou a elektrickou negramotnost jsem tím myslím zodpověděl.
Tatas nevím jak rozděluješ inteligenci na co se dá používat, takhle se dá snad rozdělit talent, ale i ten bývá přenosný a jde píš o to na co ho člověk využívá či ho baví. Rozdíl v určitých oborech vědění pro mě vyznívá v nutnosti začít vše nastudovat od začátku, nebo moci něco pochopit intuicí a vždy velmi záleží na schopnostech znalého se podělit, čímž nechci říci že jsem schopný pochopit všechno světě.

tataS píše:To bych tě chtěl vidět, jak ty 3 baterie po á 32kg taháš z lodě na nabytí a potom zpět. Nehledě na místo co zaberou. Za těch cca 12000kč co budou stát

Na plachetnici bývají dvě baterie běžně, centrála už se taky vozí často a soláry taktéž.
Proto mě zaujala cena versus poměrně velký výkon motorku na odkazu od samolitra, to že to nese další náklady je přeci všem jasné.

Jenže rýpáním se nikam nic neposune, je vidět že se dá vést konstruktivní debata, ale musí se chtít.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pon pro 19, 2011 10:48 am

Řeči, řeči,řeči. Na to musí být oba na podobné znalostní úrovni aby to mělo nějaký smysl. Nejde jenom něco chtít a nic o tom nevědět. Sám taky nejsem genius
na vše a tak si napřed nastuduji dostupné informace. Tady je spíše rozšířeno, že dotyčný někde něco vidí, nebo slyší a bez toho, že by se snažil o tom
někde něco zjistit, tak hned začne vyzvídat kdo mu co k tomu řekne. Z jeho otázek je většinou znát že o tom ví hodně málo.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » pon pro 19, 2011 11:18 pm

Elektrotéma sa nám s odstupom času zase fajne rozbehla.
S potešením konštatujem zapájanie do diskusie členov znalých, nadšených ale aj triezvejších či prehnane skeptických.
Niektorí zápalení diskutéri sa aj odmlčali - napríklad majircan.

Prešiel som vlákno od počiatku a narazil som na zopár nezodpovedaných otáznikov - skúsim ich začať riešiť postupne:
marks píše:
Milos píše:Na trhu sa objavili cenovo zaujímavé elektromotory "nemeckej" produkcie Excursion (samozrejme dovezené asi priamo z číny :D ).
Sú vybavené iba odporovou reguláciou výkonu (5 stupňov vpred, 3 vzad). Neodolal som, a za cca 260 € som si zadovážil najsilnejší model Excursion NRS 86. Na napájanie vyžaduje 24V, čiže dva do série zapojené 12V akumlátory. Udávaný príkon cca 1,1 kW, max prúd okolo 45A, výkonovo zodpovedá 1,5HP, statický ťah 86 lbs (cca 42kg), váha 12kg.
Predpokladané využitie pre mňa - záložný a "rybársky" tichý pohon cca 1400 kg vážiacej 8m motor-plachetnice MacGregor26M (hlavný pohon závesný motor 50-60HP).

Ahoj miloši, už to bude rok co jsi si zadovážil tento elektromotor, jak jsi spokojený s odstupem času. Nějaké další zkušenosti by nebyly?

V tejto súvislosti som si uvedomil, že stále dlhujem reportáž z rybárskej expedície z Dunajskej delty ... takže iba krátko a heslovite ohľadom využitia špeciálnej elektrickej výbavy:
Plavidlo: MacGregor26M - tentokrát bez sťažňa, rahna a plachiet. Na mieste toalety inštalovaná veľká absorpčná 120l chladnička, daľšia kompresorová mraznička 45l je pod stolíkom.
Na pohon chladenia ale aj na elektropohon lode pri love (vláčenie, wobbling a tiché presuny) slúžili okrem štandardnej štartovacej 70Ah a "svetelnej" 55Ah aj prídavné Pb AGM 12V akumlátory 3 x 150Ah + 2 x 30Ah (expedičné na pohon dinghi). Išlo o akku už viacročne používané v UPS, po ich vyradení boli vyskúšané nabíjacím/vybíjacím cyklom, premerané a vybrané z viacerých ako najviac funkčné.

Použité boli low cost (270€ + 200€) závesné elektromotory "Excursion":

- model NRS86 - 24V, 48A, 1152W, statický ťah 86lbs = 37.2kg, odporová regulácia 5 stupňov vpred, 3 vzad, odporučený na pohon lodí do výtlaku 2780kg, hmotnosť motora cca 14kg. Osadený na otočnom úchyte ľavého kormidla lode MacGregor26M (8m, špeciálny expedičný výtlak určite hooodne vyše 2t). Využili sme výhody tichej elektroplavby v leknových kanáloch a jazerných rybárskych revíroch delty mimo tečúci prúd. Odporovú stratovú reguláciu sme využili minimálne (iba pri manévroch a rozbehoch). Rýchlosť plavby kolísala okolo 7km/h dľa GPS. Odoberaný prúd po rozbehu lode klesol na menej ako 30A (pri 24V = príkon do 720W). Trakčné akku 2X150A poskytli energiu s malou rezervou na cca 4h plavby.
Pre plavbu ľubovoľným kurzom v silnom vetre alebo proti silnému prúdu je však pre danú loď výkon elektromotora nedostatočný. Pri použití silnejšieho elektropohonu (napr. závesný Torqueedo Cruise 4kW), či možno aj dvoch NRS86, by to ale už nemuselo platiť.

- model NRS55 - 12V,52A, 624W, statický ťah 55lbs = 25kg, odporová regulácia 5 stupňov vpred, 3 vzad, odporučený na pohon lodí do výtlaku 1760kg, hmotnosť motora cca 13kg. Osadený na dinghi- nafukovací čln INTEX Mariner s adaptérom - doskou na motor. S 30Ah baterkou + 30Ah záložnou sa dalo vyraziť aj na dlhšiu expedíciu. Tento motor sa ukázal byť ale pre intexa prisilný, pustený naplno dosť brutálne deformoval tvar nízkotlakých komôr z tenšieho PVC. Lepšie mu sedí oveľa slabší motor do 30lb, s akým som na vtedy novom intexe pred 5 rokmi absolvoval napr. splav Malého Dunaja.
Bohužiaľ, PVC odvtedy citeľne stratilo pružnosť aj tesnosť ... intex neodporúčam, nemá dlhšiu životnosť ako zopár rokov.

Nabíjanie akumlátorov priebežne riešila motorová plavba - alternátorom hlavného motora - Yamaha FT50 a troškou (október) prispeli aj dva kufríkové solárne fotovoltaické panely 2 x 17 W. Keď nás s vybitými baterkami zastihol jeden daždivý deň, využili sme ho z veľkej časti aj na dobitie pomocou kufríkovej centrálky KIPOR 1000. Bežala v lese kam až kábel dočiahol, nádržka 2,6l postačovala na asi 4 hodiny dobíjania. Keď sa konečne prvá dávka paliva minula, dlho sa nikto sa nehrnul dolievať palivo.
Generátor je síce kapotovaný a relatívne tichý, ale po 4 hodinách aj keď bol na brehu a za kopčekom daľej od lodi, liezol už dosť na nervy. Nabudúce beriem podstatne dlhší kábel. Fungoval občas aj počas plavby zavesený na gumicukoch vpredu na zábradlí, a bol na otvorenej hladine hlukovo už znesiteľnejší popri tom ako bežal aj lodný prívesný motor na 1/2 či 1/3 max otáčok. O nabíjaní Kiporom viac na http://jachting.info/modules.php?name=F ... 97&start=0

Faktom ale zostáva že kvôli zbytočne preexponovaným chladiacim aj oloveným akumlačným kapacitám, ako aj inej mnohej viac-menej zbytočnej "nadvýbave" či aj totálnej hromadnej osobnej telesnej nadváhe posádky, sme boli fest preťažení a loď išla do sklzu iba symbolicky pri naplno vytočenom motore. To nám však na expedičnej plavbe v rozsiahlej oblasti s obmedzenými tankovacími možnosťami nevadilo, plavili sme sa zväčša pohodovo vo výtlačnom a ekonomickom "polplynovom" režime rýchlosťou cca 10km/h.

Záver - odpoveď marksovi - elektropohon nafukovacej dinghi aj ako pomocný pohon materskej expedičnej lode MacGregor26 elektromotormi Excursion sa na rybárskej expedícii v Dunajskej Delte osvedčil. Myslím, že za tie prachy stoja a na ľahkej 6m plachetničke by si hociktorý z nich úspešne použil. Pýtal si sa aj, či môžeš napájať 24V motor iba z 12V accu, odpoveď ti už Viki napísal správnu. Išlo by to, ale veľmi pomaly. Lepšie je napájať 24V a regulovať cez PWM (=pulzná šírková modulácia) elektronický "bezstratový" regulátor, umožňujúci výrazné zvýšenie dojazdu za cenu spomalenia.

David píše o znižovaní životnosti Pb accu ak sa využíva plná alebo skoro plná kapacita - to je vyskúšana pravda.
Obyčajné štartovacie autobaterky sa neodporúča cyklicky vybíjať pod 50% kapacity.
Trakčné typy znesú viac, typicky niekoľko stoviek cyklov pri vybíjaní 70% kapacity. Aj tak Nič moc!

Oveľa lepšie sú novšie typy trakčných akku - LiFeYPO4. Vydržia tisíce cyklov pri 80% využití kapacity, poskytnú vysoký záberový prúd, majú zanedbateľné samovybíjanie a nízku hmotnosť. Ideálne aj pre serióznu elektroloď.
http://www.ev-power.eu/?p=p_46&sName=li ... ells-(3.2v)
Mám s nimi zatiaľ dobrú skúsenosť v súvislosti s elektrifikovaným bicyklom pre moju polovičku.(to je však iná téma)

Poznámka k regulácii: Odporová - stratová regulácia je akceptovateľná krátkodobo pri manévroch a rozbehu. Plánujem zhotovenie (alebo zakúpenie) bezstratového elektronického PWM regulátora, ktorý umožní aj zvýšenie dojazdu.
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » úte pro 20, 2011 1:51 am

Miloši,
díky za tvůj věcný a konkrétní příspěvek, diskuse tak dostávý nový a racionální směr.

Bylo by fajn, kdyby se připojili i další "elektrikáři" se svými zkušenostmi.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte pro 20, 2011 7:25 am

blbý je, že LiPol baterka 24V/100Ah vyjde na 23 200,-Kč bez DPH
100Ah není nic moc a pak už by bylo lepší mít pár galejníků.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » úte pro 20, 2011 7:26 am

Díky Miloši, super odpovědi na spoustu otázek. Ty baterie jsou velmi zajímavý výdrží i rozměrově.
Z ceny jsem díky davidovi vystřízlivěl, ale směr to mělo :cry:
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Milos » úte pro 20, 2011 10:55 am

david píše:blbý je, že LiPol baterka 24V/100Ah vyjde na 23 200,-Kč bez DPH
100Ah není nic moc a pak už by bylo lepší mít pár galejníků.

To máš teda pravdu, olovo (v serióznejšej trakčnej akku) výjde asi na polovicu.
Zase životnosť by mala u LiFeYPO4 byť oproti olovu rádovo vyššia, udávajú zachovanie kapacity v pásme 10% počas až 7000 cyklov s 70% hĺbkou vybitia (cca 4000 cyklov pri 80% vybíjaní).
Potešiteľný je aj vývoj cien - pred 3 rokmi boli ich ceny dvojnásobné. S rozširovaním ich využívania pôjde cena dolu, podľa mňa časom olovo vytlačia z trhu.
Zatiaľ triedim vyradené olovo z UPS, keď sa k nemu občas dostanem ... má to výhodu, že o hĺbku vybíjania sa moc starať nemusím. Nepríjemné je, že to v lodi niečo nemálo váži - ťahám totiž obvykle aj + 50% až 100% rezervu navyše pre prípad náhlej smrti "recyklovaných" accu.
Nie som žiadny fanatik, tak ako väčšina, jazdím na vietor, benzín ... elektro (zatiaľ) iba sporadicky, tam kde mi to pripadá vhodné.
Splavy, lov rýb, tichá romantika v ramenách ... väčšinou na gumáčiku.

No a LiFeYPO4 na elektrobajku je super, napíšem s tým skúsenosť do príslušnejšieho vlákna. 8)

BTW:
Viky_CZ píše:Solar bych moc jako nepropagoval, 3kW v panelech zabere na rodinnym domku pul strechy. :-) To spis jenom na takovy lehky dobijeni.
Docela za zajimavy bych povazoval tu moznost, ze jeste jeden 10HP motor pouzijes jako generator a nabastlis ho na nejakej aspon 10HP motor ze sekacky, tim bys udelal krasnou motorovou nabijecku a zrejme by to s ni i pekne frcelo.

Mimochodem..... jeste mrkni sem:

Je to clun kterej pouziva napeti 72V.... a mrkni se na ampermetr kolem 2:30.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=A-6NHM5DJYw&feature=related[/youtube]

na stránke
http://www.ev-power.eu/?p=p_56&sName=dc-motors
je aj motor AGNI použitý vo videu ...
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte pro 20, 2011 12:23 pm

To je pekna obludka, pres 3kW na 24V, to je teda neco! Evidentne by mu sluselo primy napojeni na sroub, bez prevodovky.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte pro 20, 2011 3:01 pm

Milosi, prosím tě k těm novým aku se používají normální nabíječky, nebo pouze tyto co jsou v nabídce u těch aku?
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Milos » stř pro 21, 2011 1:38 am

Tieto akumlátory vyžadujú elektronické riadenie nabíjania aj vybíjania, rovnako ako je to v notebookoch alebo telefonoch.

Nabíjanie je podobné ako u iných LiPoly, nabíjačka musí byť elektronicky riadená. Jednoduchú pasívnu nabíjačku na olovené batérie použiť nie je vhodné.
Prúd pri rýchlonabíjaní spočiatku môže dosiahnúť až hodnotu trojnásobku kapacity (s kontrolou teploty článku ktorá nesmie presiahnúť 80°C). Takto je možné nabiť cca 70% kapacity za cca 20 minút - tolko by ani nebol problém stráviť na "e-pumpe" pauzou na kafíčko ...
Dosiahnutím 4V na článok, nabíjanie musí skončiť, prekročenie 4,2V článok zničí!
Na vyrovnanie kapacity resp stavu nabitia všetkých článkov sa používajú tzv balančné členy. Pracujú obvykle tak, že článok/články ktoré prvé dosiahujú limitné napätie 4V vybíjajú do umelej záťaže (žiarovka, rezistor, výkonový tranzistor) tak aby sa dali doplna nabiť aj ostatné viac vybité články. Tieto balančné obvody majú na starosti aj ochranu pred prílišným vybitím, zabezpečujú výstrahu, obmedzenie a následné odpojenie odberu pri vybití. Vybitie pod 2.5V totiž článok taktiež zničí!

Tu sú parametre článku 200Ah:
LFP200AH – WB-LYP200AHA TALL
Model name LFP200AHA-B (TALL) Older marking TS-LFP200AHA-B, TS-LYP200AHA-B
Nominal voltage 3.2 V Operating voltage under load is 3.0 V
Capacity 200 AH +/- 5%
Operating voltage max 4.0V - min 2.8V At 80% DOD cell life > 4000 cycles
Deep discharge voltage 2.5 V The cells is damaged if voltage drops bellow this level
Maximal charge voltage 4.0 V The cells is damaged if voltage exceeds this level
Optimal discharge current < 100 A 0.5 C
Maximal discharge current < 600 A 3 C, continuous for max 15 minutes from full charge
Max peak discharge current < 4000 A 20 C, maximal 5 seconds in 1 minute
Optimal charge current < 100 A 0.5 C
Maximal charge current < 600 A < 3 C with battery temperature monitoring
Maximal continuous operating
temperature
80 °C The battery temperature should not increase this level
during charge and discharge
Dimensions 183x100x276 mm Millimeters (tolerance +/- 2 mm)
Weight 7.7 kg
lodnik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod lodnik » stř pro 21, 2011 9:51 am

Ačkoliv nevím, zda to platí i u těch LiPol aku, které zmiňuje Miloš, ale obecně tento typ aku může mít tendenci k výbuchu a/nebo vzplanutí (například při poškození). Ty historky, jak slušnější firmy kvůli tomu stahují desetitisíce notebookových baterií a jak někomu vzplane nebo exploduje mobil při použití LiPol aku méně slušnější firmy, asi znáte. U olova jsem o ničem takovém zatím neslyšel (vyjma případů, když třeba spadne nějaký větší montážní klíč zrovna na odkryté kontakty akumulátoru).

Je ale fakt, že, pokud si to správně pamatuju, třeba Segway nebo některá elektrokola LiPol aku také používají. Ale z hořícího Segwaye seskočím a nic se nestane (pokud jsem s ním tedy zrovna nedojel do muničního skladu). Přiznám se ale, že na lodi by mne plameny a jedovaté dýmy linouci se z akumulátoru patrně dost znervóznily.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » stř pro 21, 2011 2:57 pm

Ještě dotaz na upřesnění (i když tuším jak to je): pokud budu skládat zdroj pro motor 24-48V z těchto článků, tak budu vycházet z počtu 48:3,2=15, nebo
48:4=12? U olověných aku se uvádí napětí 12V ale fakticky mají 13,5-13,8V.
A ještě dotaz: k auto aku existují hlídače napětí, které vypnou (odpojí) spotřebič od aku, když napětí klesne pod nastavenou bezpečnou hodnotu napětí.
Existuje něco takového také k těmto aku. U těch na olověné aku bývají na max. 10-15A, což je pro napájení lodního el. motoru dosti málo, tady by se
jednalo taky o velké hodnoty.
Při použití el. centrály na lodi s nabíječkou pro tyto aku se vychází z napětí 220V, nebo jsou i jiné hodnoty pro tyto nabíječky?
ZofMart
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod ZofMart » stř pro 21, 2011 9:38 pm

Tyhle baterky se velice hojně používají v modelářství od jednoho článku ( jm. napětí je u Li-Pol 3,7V/čl. a Li-Fe 3,3V/ čl.) až do xxx čl. Na různých modelářských fórech je toho strááááááááááááášně móóóóóóóóóóóóc. Přeji příjemné googlování :good:
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Milos » čtv pro 22, 2011 1:07 am

kópia textu z fóra http://www.auto88.cz/forum/showthread.php?t=8&langid=3

Novou generací lithium iontových nabíjecích baterií jsou akumulátory postavené na lithium železo fosfátu (LiFePO4). Toto označení získaly díky katodě vyrobené z tohoto materiálu. Anoda je jako u ostatních li-ion baterií vyrobena z uhlíku. Mezi jejich hlavní přednosti oproti klasickým lithium iontovým akumulátorům patří především schopnost dodat vyšší proud a to, že při extrémních podmínkách nevybuchují.
Bezpečnost LiFePO4 akumulátorů vyplývá z vlastností tohoto materiálu. Katoda je u klasických li-ion článků tvořena z LiCoO2 . Vazba Fe-P-O je daleko silnější než Co-O, takže při špatném použití (zkratování článku, vystavení vysoké teplotě) je daleko těžší uvolnit atomy kyslíku. LiFePO4 akumulátory jsou tedy velmi bezpečné a stabilní.
Nominální napětí LiFePO4 článků je zhruba 3,2 V (mezi 3,0 až 3,3 V), maximální nabíjecí napětí je 4,25V. Minimální napětí na které je možné článek vybít je obvykle 2,8V. Některé akumulátory jsou schopny dodat pracovní proud impulsně až 10C (tj 10x kapacita) a životnost je udávána více jak 2000 cyklů. Lze je použít v rozmezí teplot -20°C až 70°C. Samovybíjecí efekt u těchto akumulátorů prakticky neexistuje a je možné je nabíjet v jakémkoliv stavu vybití (nemají paměťový efekt).

Predáva sa 12V kompaktná batéria - pozostávajúca z 4 článkov, napäťie pri záťaži bude cca 3V x 4 = 12V, naprázdno po ukončení nabíjania dosiahne 16V. Takže na zaťažený 24V zdroj treba 8 článkov, na 48V treba 16 článkov.

Súčasťou riešenia by určite mala byť ochrana pred prílišným vybitím pod 2.5 - 2.8 V na článok.
Na mnou elektrifikovanom bicykli je táto ochrana dokonca zdvojená - elektronika v baterke zabezpečujúca aj vybalancovanie rôzneho stupňa nabitia článkov odpojí odber pri poklese ľubovoľného článku pod 2.5V a ukončí nabíjanie ak všetky články dosiahnu cca 4V.
Regulátor - BLDC kontrolér - odpojí motor pri poklese napätia pod hodnotu zodpovedajúcu 2.8V na článok. Táto hodnota je obvykle programovateľná, určuje hĺbku vybíjania a tým aj očakávateľnú životnosť článkov.

V otázke výberu riešenia pri nabíjaní pomocou centrály pokladám za praktické použitie univerzálnych a komerčne dostupných prvkov.
Centrálka generuje 240V 50Hz, čo je štandard umožňujúci aj použitie iných štandardných spotrebičov a náradia. K nej pripojím komerčnú nabíjačku/čky napr 240V / 48V, kde napätie koncom nabíjania dosiahne až 64V. Využijem ju samozrejme aj na nabíjanie z bežnej siete.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » čtv pro 22, 2011 7:48 am

Děkuji velmi pěkně za vyčerpávající odpověď. Nyní mají všichni ti co horují pro el. pohon možnost pořídit to nejlepší co v tomto oboru je. Pokud horují
pro ekologii, tak pro ně 100tisíc a víc jistě nebude žádná překážka.
Bohužel s každým dalším příspěvkem rapidně klesá počet nabíjecích cyklů. (z 7000 na 2000) což ovšem atraktivnost dosti snižuje.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » čtv pro 22, 2011 9:10 am

Keď sa pozreme na pôvod elektrického prúdu tie elektromtory nemusia byť až také čisté ako sa zdá na prvý pohľad. Nie som z fachu a strašne by ma zaujímal údaj, že aké percento elektriky pochádza z ekologicky čistých zdrojov? Vie to niekto?
Keď sa elektrika vyrába spalovaním uhlia, alebo rôzneho bordelu tak ľahko sa môže stať, že nejaké elektrické auto, či loď bude mať v prepočte vyššie emisie ako moderný benzín, či diesel.
Samozrejme kde sa dá používať iba elektromotor tak tam musíme zaplatiť tú predraženú elektroniku, lebo: navigare necesse est! :)
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » čtv pro 22, 2011 1:08 pm

Pro Tatase - těch 2000 cyklů reprezentuje 5,5 roku nonstop každodenního nabití a vybití, což se mi zas tak špatné nezdá, protože určítě budu muset dělat také jiné věci. Ipři výběru kvalitních profesionálních zažízení s přemýšlením ty investice sice možná budou trochu vyšší než do kvalitní spalovací soupravy, kde ale také budu potřebovat částečně investovat do zdrojů a uchovávání eletřiny, ale ten provoz pak bude méně zatěžující po všech stránkách.

Pro Ozzieho - ta elektřina již vyrobená je, takže jejím použitím žádné znečištění již nepáchám. Jinak ona vlastně žádná opravdu ekologicky čistá elektřina neexistuje, protože pro výrobu těch tzv. ekozařízení je potřeba strašná spousta neekologických technologií a energie a navíc po skončení jejich životnosti z nich je spousta ekologicky nebezpečného odpadu.
Stejně tak výroba spalovacích motorů a nafty a benzínu je ekologicky vysoce zatěžující, často až katastrofická -viz Mexický záliv, a navíc jejich používáním opět produkujete toxické exhalace a dalčí znečišťování(různé úniky paliv, olejů,atd. a další odpad ve formě šrotu, jehož liikvidace je opět ekologicky zatěžující.
Naposledy upravil(a) Surcouf dne čtv pro 22, 2011 5:40 pm, celkem upraveno 1 x.

Zpět na