Yamaha F4AMH chvíli chladí, nechladí

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Kolibri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Kolibri » stř říj 30, 2013 10:39 pm

No...
Este jedna vec. Moja vrtula ma 7 1/4 velkost, ale pasuje mi tam aj 7 1/2.
Ako by sa to chovalo, keby kupim vacsiu vrtulu, ale s mensim stupanim ?
Napriklad namiesto 7 1/4 x 8 1/4 by som tam dal 7 1/2 x 8, alebo dokonca 7 1/2 x 7 1/2 ?

Tu vrtulu, co mam teraz je akurat, ked idem sam. Ale chcelo by to este jednu, na vacsiu vahu - 2-3 ludia...
Edit: lebo ked som nalozeny, tak zbytocne "virim" vodu s velkym pitchom, skor by to chcelo lepsi zaber, tlak - a neviem, ako zistit optimalny rozmer, kedze nemozem kupit 5 vrtuli a skusat ich.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » stř říj 30, 2013 10:51 pm

Místo neplodného fantazírování si přečti co se o tom tady píše. Zvětšovat průměr ne . Pouze snížit stoupání. Ve dvou do skluzu ani náhodou.
Kolibri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Kolibri » stř říj 30, 2013 11:06 pm

Akoze ja som to tu minule prehladaval asi 3 dni a nejak vela k tomu nenasiel.
Pritom za internetoveho negramotaka sa nepovazujem. Len zrejme nemam tolko casu, aby som prepatral sedemsto topikov, no...
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv říj 31, 2013 7:50 am

O výběru vrtulí je toho tu dost. Taky se podívej na www.plavidla.cz. Zaměř se hlavně na Vikyho příspěvky. Ve vrtulích se vyzná!

Co se týká motoru, tak přehřátí mu rozhodně nepomáhá. :)
Počítám, že ti asi nikdo nevyvěští co se s motorem stalo.
Mohl se přidřít ve válci, mohla prasknout hlava, mohlo fouknout těsnění pod hlavou, přidřený ventily atd. atd. (teď si nepamatuju, jestli jsi psal o 2, nebo 4T). Nejlepší by bylo to rozdělat a podívat se. Každopádě olej na hladině neznačí nic dobrýho

P.S. do tohohle vlákna už to ale nepiš. Tebe samotnýho by pak napadlo hledat info o vrtuli ve vláknu, který řeší chlazení? Obdobně i s uvařenym motorem.
Kolibri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Kolibri » čtv říj 31, 2013 7:57 am

Povodny a prioritny dotaz mal byt ten s upchatym chladenim (a identicky motor). A ten sa mi sem hodil. Prave preto som nechcel zakladat novy, aby ich tu nebolo 3000 kvoli kazdej jednej otazke - lebo presne tam zlyhava vacsinou hladanie. :)

Ale vdaka za odpoved. Rozoberat to asi nebudem, uvidim ako sa to bude spravat. :(
Kolibri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Kolibri » čtv říj 31, 2013 8:37 pm

Sorry za doublepost, ale len doplnim novinku...
Po vymene olejov v Yamahe motor chodi svizne, presne ako predtym.
Dnes som to bol prevetrat s cerstvymi naplnami a chodi to dobre - takze vrtula po vybruseni je tiez v poriadku. ;)

Zrejme ten stary olej neprezil to zakurenie - dobre, ze som ho hned vymenil za cerstvy.
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

taky dotaz ke chlazení....

Příspěvekod Lemon » úte dub 15, 2014 5:33 pm

Měl bych také dotaz ohledně chlazení. Pořídil jsem zánovní Tohatsu 5HP v dvoudobém provedení. Při testování v sudu jsem motor bez problémů natočil a voda vytéká z kontrolní trubičky pod motorem. Ale ani po cca 5 minutách se voda neohřeje, je v postatě stejně studená, jako ta v sudu. Možná nepatrně teplejší. Plyn tak na 1/4, záběr do šroubu. Když přidám plyn, vody vytéká více, ale pak už to šlo ze sudu ven :-(
Když jsem měl v Chorvatsku půjčený člun, voda co vytékala z motoru byla poměrně teplá, až horká.
Co může být špatně? Nedostatečné prohřátí motoru, nebo nefunkčnost chlazení? Za běhu jsem sundal dekl motoru a vlastní motor včetně hlavy se zdá být také poměrně studený.
Takže nevím, jestli je to jen krátkou dobou provozu v sudu, nebo problémem s chlazením. Nechtěl jsem nechat motor běžet déle, aby se třeba nepřehřál, i když posouzení podle teploty rukou tomu nenasvědčovalo.
Pak bych se rád zeptal, čím konzervujete kovové části motoru prot vlivům vlhkosti ( soli) jakou vazelínu, mazivo?
Díky
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » úte dub 15, 2014 5:46 pm

Nejspíše nefunkční thermostat v hlavě motoru- stále otevřený. Jelikož se 2T motory již cca 10let tady neprodávají, tak ta zánovnost asi nebude
tak super.
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » úte dub 15, 2014 10:40 pm

tataS píše:Nejspíše nefunkční thermostat v hlavě motoru- stále otevřený. Jelikož se 2T motory již cca 10let tady neprodávají, tak ta zánovnost asi nebude
tak super.

Jo, to by odpovidalo - termostat, jestli to funguje jako v aute, pak tedy vymena termostatu.
Dvoutakty se tu neprodavaji od roku 2007 coz neni 10 let ale jen 7 :-) . To ale neznamena, ze se neda koupit ten motor uplne novy.
Viz. napr. lode-bazar
Tady je nepouzity v krabici. Ja koupil v podobnem stavu tez v origos bedne ,bez jakyhkoliv znamek pouzivani, bez skrabancu, dovolil jsem si tedy napsat zanovni. To ze 6 let nebezel nejspis zavinilo ono zaseknuti termostatu. I kdyz jsem si stahnul servisni dokumentaci a nemuzu tam termostat najit. Muj dotaz puvodni dotaz mel spis smerovat jestli se motor dokaze za 5 minut ohrat tak, aby vytekala tepla voda z kontrolniho otvoru.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » úte dub 15, 2014 11:24 pm

Dotaz byl na : ...... z přepadu a šla jen pára. Řeším stejný problém starší Yamaha 6 koní , nový impeler ,a po 15 minutách pára.

1. sundal jsem nohu - 4 šrouby na spodní přírubě a rozpojení řazení (žádná věda).
2. nasadil hadici z vodovodu na trubičku chladící vody a nastaroval motor . Vodu stačilo pouze nepatrně pootevřít .
3. Sundal jsem hadici z vodovodu bez uzavření a posoudil průtok - byl nepatrný a přesto motor dlouhodobě chladil
4. Potopil jsem spodní část nohy do sudu a aku vrtačkou točil s hnací hřídelí a tedy i s čerpadlem . Voda stříkala , ale nemá dostatečný tlak .
5. Rozebral jsem čerpadlo (žádná věda ) , kovové součásti jsou vyběhané a netěsné.
6. Objednal jsem v prodejně motorek Yamaha WATERPUMP REPAIRSET . Obsahuje vrtulku, skříň čerpadla , zákl desku , těsnění , šrouby . 1 400 Kč.
V sobotu to vyměním .
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte dub 15, 2014 11:25 pm

Lemon píše: I kdyz jsem si stahnul servisni dokumentaci a nemuzu tam termostat najit. .

bodejť bys ho našel, když žádnej nemá :lol:

a voda má téct pořád
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » úte dub 15, 2014 11:40 pm

Dotaz : jestli se motor dokaze za 5 minut ohrat tak, aby vytekala tepla voda z kontrolniho otvoru.

Když bude v záběru tak po 5 minutách by měla voda být teplá.
Domnívám se, že z lodního přívěsného motoru by neměla za běžného zatížení jít hodně horká voda .

Má li motor termostat, bude nahoře nad svíčkami. Pokus se jej vyndat a rozchodit.

Motory na moře se nesmí mazat grafitovou vazelínou . (nějaká reakce s mořskou vodou) .
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř dub 16, 2014 4:32 pm

Snad David íše že tam žádnej neni já ho tam taky nikde na 10h nemám
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » stř dub 16, 2014 8:02 pm

david píše:
Lemon píše: I kdyz jsem si stahnul servisni dokumentaci a nemuzu tam termostat najit. .

bodejť bys ho našel, když žádnej nemá :lol:

a voda má téct pořád

Díky, to jsem potřeboval vědět. Neboli se to prostě v sudu neprohřálo a chtělo by to normální zátěž.

Zkusím to na vodě, uvidíme.

Díky.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv dub 17, 2014 12:40 am

¨dík za dík, poslední dobou to tu není zvykem :hmm:

dvoutakty snesou hodně, žádnej strach. byly i modely, co studený chodily líp než teplý :whist:

Zpět na