Ani jsem na "úpravu karburátoru" neměl moc času, tak že to byla rychlost radost, spíše čištění. Na měření difuzoru jsem si nedělal kalibr, měřil jsem to přibližně, až po úpravě. Spíše to byla rutinní záležitost.
Zkoušeli jsme s kamarádem motor 5hp Tohatsu, s tímto „vyčištěným“ karburátorem, na gumáku Honda s nafukovací podlahou, na Labi Srnojedy Pardubice. Max rychlost 14.5 km/h, proti proudu, proud minimální. Nešlo o zkoušky výkonu, ale spolehlivosti a orientačně i spotřeby.
Vrtule původní 7,8x8, 3 list se výpočtem šroubovice posunovala 28km/h, při 5080 ot/min. motoru, převod na vrtuli 2,15:1, to znamená že prokluz ve vodě je 50%. Ideální je 20%. Ale, abych kvůli tomu kupoval jinou vrtuli, kterou stejně nemají, to asi né...
Ale jinak dobré, jede to, spokojenost! Kamarád, se kterým jsem to zkoušel se vyjádřil, že kdyby člun nebyl přetížený (oba máme celkem min.180 kg), kdybychom nebyli vyžraný, jel by rychleji a prokluz menší. Tzn, vrtule dobrá!!!
Spotřeba je někde mezi 2 a 3 lit/hod. Přesněji zatím nevím, nezabýval jsem se s tím, nezměřil jsem přesně délku trasy...

Spotřebovali jsme, od stavidel Srnojedy po stavidla Pardubice a zpět (samozřejmě nutno odpočítat cca 500m od stavidla), dvě nádržky benzínu v motoru, to je asi 2 x 1,3 l. Kolik zbylo v nádržce, nevím. Doléval jsem asi 1 km zpět, po otočce v Pardubicích. Zanedbal jsem rychlost proudu Labe a měření rychlosti po proudu zpět.
Tohatsu 5HP má 123ccm obsah, to znamená, že teoreticky by mu šel zvýšit výkon na 7- 9 HP. Ale, konstrukční parametry převodovky (rozměry) neumožňují montáž větší vrtule. Plyne z toho, že i při zvětšeném výkonu motoru, není čím převést do vody výkon větší než 5,5, max 6 HP. Také jsem zjistil, že zapalování přidává cca 28 st. předstih a na 5500 ot/min má omezovač otáček.