Lodný motor 11 kW bez registrácie na SK?
Moderátoři: Pepa, david, vilma
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 34
Lodný motor 11 kW bez registrácie na SK?
Ahojte
Z viacerých zdrojov som už dostal informáciu, že na SK už netreba registrovať motory do 11 kW, teda do 15 HP.
Mohol by niekto dať sem dôverihodnú informáciu o tejto zmene? Napr. vestník atď?
Vďaka vopred
Z viacerých zdrojov som už dostal informáciu, že na SK už netreba registrovať motory do 11 kW, teda do 15 HP.
Mohol by niekto dať sem dôverihodnú informáciu o tejto zmene? Napr. vestník atď?
Vďaka vopred
- Michal1
- návštěvník fóra
- Reputace: 10
Re: Lodný motor 11 kW bez registrácie na SK?
zákon338/2000 Z.z.
§ 24 odsek 4
(4) Do registra plavidiel sa zapisujú plavidlá, ktorých celková hmotnosť vrátane povolenej užitočnej hmotnosti presahuje 1 000 kg alebo výkon pohonného strojového zariadenia je väčší ako 11 kW alebo plocha plachiet je väčšia ako 12 m2 a nie sú registrované mimo územia Slovenskej republiky, okrem plavidiel určených výlučne na športovú činnosť vykonávanú na vodných plochách vymedzených plavebným opatrením.
platnosť tuším 01/11/2022
§ 24 odsek 4
(4) Do registra plavidiel sa zapisujú plavidlá, ktorých celková hmotnosť vrátane povolenej užitočnej hmotnosti presahuje 1 000 kg alebo výkon pohonného strojového zariadenia je väčší ako 11 kW alebo plocha plachiet je väčšia ako 12 m2 a nie sú registrované mimo územia Slovenskej republiky, okrem plavidiel určených výlučne na športovú činnosť vykonávanú na vodných plochách vymedzených plavebným opatrením.
platnosť tuším 01/11/2022
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 26
To je rozumná změna, u nás to bohužel byrokrati ze SPS znemožní.
Problém budou mít vaše neregistrovaná malá plavidla v Chorvatsku, bez LO vám neprodají vignete. Osiguranije také ne, ale to je povinné až od 20kW.
Problém budou mít vaše neregistrovaná malá plavidla v Chorvatsku, bez LO vám neprodají vignete. Osiguranije také ne, ale to je povinné až od 20kW.
- kanic
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Možná nebudou.
V čestném prohlášení bude uvedeno, že jsem majitel lodi jménem Lexa o délce tolik metrů, motor 15 Hp a toto plavidlo nepodléhá na Slovensku registraci.
pan Ozzie, adresa v SK
To by měli akceptovat.
V čestném prohlášení bude uvedeno, že jsem majitel lodi jménem Lexa o délce tolik metrů, motor 15 Hp a toto plavidlo nepodléhá na Slovensku registraci.
pan Ozzie, adresa v SK
To by měli akceptovat.
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 34
Ďakujem Vám za informácie.
Veľa sme s tým nezískali. V zahraničí tento predpis neplatí, takže na Dunaji sa bude dať jazdiť akurát na SK úseku.
Povinnosť mať preukaz vmp ostala. Odpadne registrácia a poistka.
Pribudnú akurát rýchle člny na Malom Dunaji, kde vôbec nechýbali. Do HR už gumák nevozím.
Veľa sme s tým nezískali. V zahraničí tento predpis neplatí, takže na Dunaji sa bude dať jazdiť akurát na SK úseku.
Povinnosť mať preukaz vmp ostala. Odpadne registrácia a poistka.
Pribudnú akurát rýchle člny na Malom Dunaji, kde vôbec nechýbali. Do HR už gumák nevozím.
-
- pravidelný návštěvník
kanic píše:Možná nebudou.
pan Ozzie, adresa v SK
To by měli akceptovat.
...pro balkánského byrokrata nemá "Čestné prohlášení" váhu ani jako cár papíru

- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 98
Tady bych s Huskym souhlasil. Žádná faktura, ani čestné prohlášení nestačí. Registrace na SPS, nebo certifikát od CS Loyd.
-
- pravidelný návštěvník
Registrace plavidla od CS Lloyd (což je i přes honosný název, jen inspekční soukromá firma zaobírající se mj. různými technickými revizemi a školeními) je z legislativního hlediska poněkud pofidérní záležitost a na Kapetanija o tom dobře ví. U plavidel do 5 Hp tento " lloyd certifikát" tolerují z důvodu malého rizika, bo tyto se plazí krokem. Ovšem 15 HP je už úplně jiná liga. Lítá to běžně v kluzu 40 i 50 kou a tam už jsou rizika nehody někde jinde...
Každá mince má dvě strany a to co se zdá být výhodou, může být i neřešitelným handicapem
...takže nemusíme Slopako-teamu až tak závidět.
Každá mince má dvě strany a to co se zdá být výhodou, může být i neřešitelným handicapem

...takže nemusíme Slopako-teamu až tak závidět.
- kanic
- aktívní jachtař
...pro balkánského byrokrata nemá "Čestné prohlášení" váhu ani jako cár papíru
[/quote]
Psal jsem to již dříve. S čestným prohlášením jsem svoji loďku přihlašoval 3x. Stalo se v Kvarneru.
Ještě tam byl uvedený typ plavidla a kulaté razítko matriky ověřující podpis.
Za dob Jugoslávie jsme měli kulaté razítko našeho jachetního oddílu, podušku s červenou razítkovací barvou. S pomocí tohoto razítko nás v r. 79
ve Splitu odclili do Itálie. Mimo jiné. To je kouzlo kulatého razítka na Balkáně.
Kdo nezkusí nemá jistotu. Když to nevyjde napoprvé, kapitanátu je tam neúrekom. Potom už opisují minulou Prijavu.

Psal jsem to již dříve. S čestným prohlášením jsem svoji loďku přihlašoval 3x. Stalo se v Kvarneru.
Ještě tam byl uvedený typ plavidla a kulaté razítko matriky ověřující podpis.
Za dob Jugoslávie jsme měli kulaté razítko našeho jachetního oddílu, podušku s červenou razítkovací barvou. S pomocí tohoto razítko nás v r. 79
ve Splitu odclili do Itálie. Mimo jiné. To je kouzlo kulatého razítka na Balkáně.
Kdo nezkusí nemá jistotu. Když to nevyjde napoprvé, kapitanátu je tam neúrekom. Potom už opisují minulou Prijavu.
-
- pravidelný návštěvník
...problém je, ale jinde. Schnellboot slovenských bratrů nebude mít broje, protože neregistrovaný, tedy neidentifikovatelný. Co z toho vyplývá je nabíledni.
- kanic
- aktívní jachtař
Stačí, když má ime.
V mé prijave není broj, protože není ani na lodi.
Ime v ní je.
V mé prijave není broj, protože není ani na lodi.
Ime v ní je.
-
- pravidelný návštěvník
Tedy nevím co znamená česky v Tvém pojetí "prijava". V běžné řeči to znamená "aplikace" i když jiný význam nevylučuju.
Jinak, na kapetaniji si řekneš normálně o vinětu a pojištění na svůj čamac, ale co tam je ofico napsaný a jestli je tam výraz "prijava" coby viněta, to si zrovna nevybavím. Sem teď v česku a papíry vod loděk mám u Hrvatskoj u kuči.
...to však nic nemění na tom, že bez techničáku a řidičáku k lodi ti tu vinětu (prijavu ?) ani osiguranje Chorvat prostě neprodá.
A jestli se plavíš po Chorvatských teritoriálních vodách bez viněty a modrý karty, tak seš hazardér, pirát a dobrodruh nejhrubšího zrna a pro chorvatské úřady lovná zvěř
kanic: "Kdo nezkusí nemá jistotu. Když to nevyjde napoprvé, kapitanátu je tam neúrekom. Potom už opisují minulou Prijavu."
K tomu jen toto: Když žádám o novou vinětu a pojištění, tak kapetan u uredu " minulou Prijavu " ani nic jinýho neopisuje, ale chce předložit všechny doklady znovu a pečlivě je zkoumá. A to mně zná osobně
Jinak, na kapetaniji si řekneš normálně o vinětu a pojištění na svůj čamac, ale co tam je ofico napsaný a jestli je tam výraz "prijava" coby viněta, to si zrovna nevybavím. Sem teď v česku a papíry vod loděk mám u Hrvatskoj u kuči.
...to však nic nemění na tom, že bez techničáku a řidičáku k lodi ti tu vinětu (prijavu ?) ani osiguranje Chorvat prostě neprodá.
A jestli se plavíš po Chorvatských teritoriálních vodách bez viněty a modrý karty, tak seš hazardér, pirát a dobrodruh nejhrubšího zrna a pro chorvatské úřady lovná zvěř

kanic: "Kdo nezkusí nemá jistotu. Když to nevyjde napoprvé, kapitanátu je tam neúrekom. Potom už opisují minulou Prijavu."
K tomu jen toto: Když žádám o novou vinětu a pojištění, tak kapetan u uredu " minulou Prijavu " ani nic jinýho neopisuje, ale chce předložit všechny doklady znovu a pečlivě je zkoumá. A to mně zná osobně

- kanic
- aktívní jachtař
Husky píše:Tedy nevím co znamená česky v Tvém pojetí "prijava".
HEZKÝ
- Lemon
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Když to tak čtu , tak si říkám, k čemu tu EU máme. Nejsou schopni sjednotit podmínky provozu, registrace atd. u plavidel. Ano, moře je moře a možná je i dobře, že i na 5HP je v Chorvatsku nutný nějaký "řidičák" ( VMP ) Ono by se to tam asi v létě pozabíjelo, kdyby ta každý přivezl gumák a brázdil tam, nemluvím o kotvení. Ale co je pro mě naprosto smutný, že nějaký byrokrat například vymyslí selektivní omezení 10kW v CZ a je vymalováno. Nikdo s tím nehne. Za mě na Slovensku dobrý počin, těch 15HP je například i v Itálii. Takž tam nad tím někdo přemýšlel. Kéž by se to už nějak srovnalo. U aut ( a vůbec silniční doprava) to jde, proč ne u plavidel?
- Lemon
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Husky píše:To je rozumná změna, u nás to bohužel byrokrati ze SPS znemožní.
Když nad tím teď přemýšlým, tak je to vlastně pro vycestování s člunem do Chorvatska problém. Když pod 11kW nemusí být registrace znamenaá to, že ji nemůžu na Slovensku získat? Co když jí ( STK) budu chtít např. na 8HP a gumák 3,5m? Mám smůlu, nebo to slovo nemusí být znamená že být může a STK s přidělením ENI mi v SK udělají?
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 33
Lemon
Ono bude záležať na úradníkovi, či sa mu bude chcieť otravovať z registráciou (aj keď za úradný poplatok) alebo nie.
Mne pri prihlasovaní plachetnice z CZ jeden úradníček chcel registrovať aj 5Hp prívesák, druhý bol rovnakého názoru ako ja, že nie je nutné.
A problém ak prihlasuješ plavidlo u nás na plavebnej správe pre vnútorné vody tak bohužial nemáš technickú na more len vnútorné vody.
Ak plánuješ more tak prihlásiť plavidlo na Námornom úrade. Síce Ti technickú vykoná plavebná správa, ale máš registráciu na more, a tam prihlásiš aj ten 8Hp a 3,5m gumák.
Chvalabohu už od minulého roku tuším môžeš mať registráciu plavidla na námornom úrade a môžeš sa tmoliť aj na vnútorných vodách.
Keď prihlasoval pred 4rokmi musel si mať dve registrácie jednu vnútorné vody, druhú na more a samozrejme dve technické - ako u debilov.
Pri najbližšej technickej budem preregistrovávať na námorný úrad, aby mal kľud do budúcna.
A to že EU nie je schopná niečo ujednotiť je stará pesnička, a bohužial neplatí to vcelko zarovnako ani u automobilov, čo ide v DE alebo PL nejde na SK.
A.
Ono bude záležať na úradníkovi, či sa mu bude chcieť otravovať z registráciou (aj keď za úradný poplatok) alebo nie.
Mne pri prihlasovaní plachetnice z CZ jeden úradníček chcel registrovať aj 5Hp prívesák, druhý bol rovnakého názoru ako ja, že nie je nutné.
A problém ak prihlasuješ plavidlo u nás na plavebnej správe pre vnútorné vody tak bohužial nemáš technickú na more len vnútorné vody.
Ak plánuješ more tak prihlásiť plavidlo na Námornom úrade. Síce Ti technickú vykoná plavebná správa, ale máš registráciu na more, a tam prihlásiš aj ten 8Hp a 3,5m gumák.
Chvalabohu už od minulého roku tuším môžeš mať registráciu plavidla na námornom úrade a môžeš sa tmoliť aj na vnútorných vodách.
Keď prihlasoval pred 4rokmi musel si mať dve registrácie jednu vnútorné vody, druhú na more a samozrejme dve technické - ako u debilov.
Pri najbližšej technickej budem preregistrovávať na námorný úrad, aby mal kľud do budúcna.
A to že EU nie je schopná niečo ujednotiť je stará pesnička, a bohužial neplatí to vcelko zarovnako ani u automobilov, čo ide v DE alebo PL nejde na SK.
A.
Na poslednej navsteve na dopravnom urade ohladom info o vymene preukazov skupiny A som sa pytal aj na tento upraveny zakon o 11kw motoroch a bolo mi povedane ze povodny navrh bol 11,34 kw aby to obsiahlo takmer vsetky 15k motory na trhu. Zial nejaky ,,odbornik, k radov politikov to pozmenil na 11kw a tym padom je vacsina 15k motorov mimo tuto zmenu a teda podlieha registracii atd. Malo by sa to verejnosti prezentovat v KW. Takto na vode nachytaju plno ludi na ,,hruskach,, s 15k motormi.