Johnson ?
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- vbeda
- nováček na fóru

- Reputace: 0
Johnson ?
Zdravím. Koupil jsem tenhle motor jako Johnson 4HP. Prolezl jsem snad všechny diskuze ale Johnson 4HP jsem našel jen jako dvouválec. Netuší někdo co je to za typ? V sudu mně chytl 20x napoprvé a když jsem ho jel otestovat na Rozkoš samozřejmě chytl s vysazením všech sil až za půl hodiny. Pak chvilku jel a když jsem ho nechal na volnoběch šel asi dvě minuty chcípl, a už jsem ho nenastartoval. Brodit se tam pak v tehle vodě nebylo nic moc.
Žádný štítek ani nic podobného na něm není.
Johnson 4HP?
Díky
Žádný štítek ani nic podobného na něm není.
Johnson 4HP?
Díky
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
knoki píše:Předpokládám, že to má kontaktní zapalování,
.
zapalování má naopak zřejmě bezkontaktní a je to ta škatule nad válcem.
to že je neidentifikovatelnej je výhoda, nelze určit stáří a tak stačí čestný prohlášení že je ještě puberťák.
něco mi říká, že by to mohl být rusák. např. zrovna to obrovský zapalování.
- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
Ty Tecumseh motory v sekačkách mají taky takové velké krabice zapalování ale jsou jinak umístěné (jsou to taky vzduchem chlazené
motory). To chcípnutí po ohřátí motoru připomíná prasklý obal cívky zapalování u Johnsonů. Jinak bych začal vyčistěním karburátoru
a zkontrolováním zapalování (odtrh- pokud to má kladívko). Stejně se nakonec zhroutí a pořídí jiný verk.
motory). To chcípnutí po ohřátí motoru připomíná prasklý obal cívky zapalování u Johnsonů. Jinak bych začal vyčistěním karburátoru
a zkontrolováním zapalování (odtrh- pokud to má kladívko). Stejně se nakonec zhroutí a pořídí jiný verk.
- vbeda
- nováček na fóru

Zapalování je bezkontaktní nevím jestli takhle vypadá cívka od Johnsona
Ten šedivej kablík vede ke svíčce.
cívka
prasklá nikde nevypadá tak zbývá zkusit asi jen ten karburátor.
Časem jinej určitě pořídím ale aspoň vzdáleně už budu tušit o co go.
Ten šedivej kablík vede ke svíčce.
cívka
prasklá nikde nevypadá tak zbývá zkusit asi jen ten karburátor.
Časem jinej určitě pořídím ale aspoň vzdáleně už budu tušit o co go.
- tataS
- zkušený harcovník

To zapalování je evidentně od Bosche. Kdo ten motor v DE dělal ale nevím. Má nezvykle umístěnou startovací šňůru -dole. Je vidět,
že byl otevřený -viz ten hermetik pod hlavou- asi se neobtěžoval s výrobou nebo sháněním orig. těsnění a napatlal to staré.
Fajfka na svíčce potřebuje vyměnit- je okousaná. Tu cívku bych prohlédl i ze spodu. Asi bude problém s vrtulkou vodního čerpadla,
Je otázka jak to chladí. Nejlepší bude prohlédnout ebay.de, tam bývají takové německé starožitnosti nabízené a z toho vyjít.
Jak jsem prohlížel staré Johnsony, tak to startování takové měli ale to byli dvouválce se svíčkou šikmo a zapalování bylo jinak.
Kryt byl šikmý. A Větorek vypadal také jinak. Skoro se mě chce říci, že jsi šlápnul do hov...
že byl otevřený -viz ten hermetik pod hlavou- asi se neobtěžoval s výrobou nebo sháněním orig. těsnění a napatlal to staré.
Fajfka na svíčce potřebuje vyměnit- je okousaná. Tu cívku bych prohlédl i ze spodu. Asi bude problém s vrtulkou vodního čerpadla,
Je otázka jak to chladí. Nejlepší bude prohlédnout ebay.de, tam bývají takové německé starožitnosti nabízené a z toho vyjít.
Jak jsem prohlížel staré Johnsony, tak to startování takové měli ale to byli dvouválce se svíčkou šikmo a zapalování bylo jinak.
Kryt byl šikmý. A Větorek vypadal také jinak. Skoro se mě chce říci, že jsi šlápnul do hov...
- bobes
- aktívní jachtař

- Reputace: 6
Bude to starší model tohohle motoru. Ty jednoválce se dělaly v Evropě snad v Belgii. Když jsem vloni hledal tabulky na určování stáří motoru na tyhle motory jsem narazil. Nemůžu to ale najít.
http://www.boatshop24.com/web/de/werfte ... 968008.htm
http://www.boatshop24.com/web/de/werfte ... 968008.htm
- tataS
- zkušený harcovník

V Belgii se dělali takřka identické motory a byli to taky všechno dvouválce. 4ky měli kladívka a cívky pod setrvákem a 6ky nad
sebou z venku. Tuten motor vypadá, že nemá ani řazení. Mě to skoro připadá jako složenina z více motorů. Vyjímky jsou možné
vždy. Tuten uvedený jednoválec je jediný na netu a ten typ (bj4brhesr) neuvádí žádný katalog co znám. Také ten kryt a páka
řízení je jiná než u hledaného a nenašel jsem pohled na střeva.
sebou z venku. Tuten motor vypadá, že nemá ani řazení. Mě to skoro připadá jako složenina z více motorů. Vyjímky jsou možné
vždy. Tuten uvedený jednoválec je jediný na netu a ten typ (bj4brhesr) neuvádí žádný katalog co znám. Také ten kryt a páka
řízení je jiná než u hledaného a nenašel jsem pohled na střeva.
- vbeda
- nováček na fóru

Řazení to nemá. Zkoušel jsem to v sudu, někde tady na fóu jsem čet "nestartovat ani na vteřinu bez vody". Nejhorší je, že teď jsem to v sudu zase zkusil a bez problému to na potřetí se sytičem chytlo. Pak bez sytiče už napoprvé.Volnoběch mně v sudu jde krásně a tiše. Z chlazení to vodu prská ale spíš jako sprej(na volnoběch v sudu víc přidat nemůžu). Jenže když s tím někam pojedu zas to bude to samý. Na té Rozkoši mně to připadalo , což je asi blbost, že ta voda je na něj moc studená. Napoprvé to chytlo tak na dvě vteřiny a pak jsem za to tahal 15 minut a jak to chytlo musel jsem hned trochu přidat. Pak jsem jel tak dvacet minut naplno bez problému a potom schválně pomaličku na volnoběch abych to vyzkoušel a to za 2 min chcíplo. Pak už nic. Drážku mezi prstama od špagátu mám ještě teď. Lítal jsem tam kolem břehu v ledové vodě a tahal přítelkyni za sebou, protože jsem pochopitelně koupil levně i nafukovací člun bez vesel.To je ale ta pravá romantika.Jestli to má ale i za volnoběhu vodu čůrat tak je možný že to je ta vrtulka a přehřálo se to. Někde tu něco asi o tom chlazení bude že jo? Já to pročtu.
Tak jsem něco pročet a ty dvě dírky ze kterých prská voda jsou kontrolní? Podle toho co jsem se dočetl tak jak je na tom impeller se dá zjistit jen rozebráním, že jo?
Tak jsem něco pročet a ty dvě dírky ze kterých prská voda jsou kontrolní? Podle toho co jsem se dočetl tak jak je na tom impeller se dá zjistit jen rozebráním, že jo?
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
jestli má impeller zjistíš i bez demontáže, stačí vyndat svíčku a točit rukou za setrvák. jde-li zcela volně - tak nemá. jestli "táhne" a při otočení zpět ještě víc - tak ho má.Někdy je i slyšet vrzání gumy.
dále, pokud by měl nápor a ne impeller, tak musí mít těsně za vrtulí na antikavitační desce "kapsičku", kudy se voda tlačí do motoru.
dále, pokud by měl nápor a ne impeller, tak musí mít těsně za vrtulí na antikavitační desce "kapsičku", kudy se voda tlačí do motoru.