Johnson ?

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

vbeda
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Johnson ?

Příspěvekod vbeda » úte dub 14, 2009 3:09 pm

Zdravím. Koupil jsem tenhle motor jako Johnson 4HP. Prolezl jsem snad všechny diskuze ale Johnson 4HP jsem našel jen jako dvouválec. Netuší někdo co je to za typ? V sudu mně chytl 20x napoprvé a když jsem ho jel otestovat na Rozkoš samozřejmě chytl s vysazením všech sil až za půl hodiny. Pak chvilku jel a když jsem ho nechal na volnoběch šel asi dvě minuty chcípl, a už jsem ho nenastartoval. Brodit se tam pak v tehle vodě nebylo nic moc.
Žádný štítek ani nic podobného na něm není.

Johnson 4HP?

Díky
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » úte dub 14, 2009 9:12 pm

Od roku 1970 co se dělali motory Johnson 4PS, jsou dvouválce a vypadají úplně jinak. Vzhledem k zákazu používání 2t motorů
starších 25let (který se blíží kvapem), to byla velice ale opravdu velice špatná koupě a je otázka, jestli vůbec stojí za to se tímto motorem zabývat.
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » úte dub 14, 2009 9:42 pm

Jsem blbej, anebo je na tom krytu motoru značka VW ?
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte dub 14, 2009 9:50 pm

Tam si můžeš nalepit co chceš a nemusí to mít s původem motoru nic společného. To bys mohl při svém věku a vzdělání již
vědět.
vbeda
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod vbeda » úte dub 14, 2009 9:56 pm

Nojo jsem blbej já vím, koupil jsem to přes Aukro za 5200Kč. Můj první motor. VW tam je a pak ještě nálepka Tecumsen 3,5HP ale to tam někdo nalepil.
Aspoň na hraní jsem myslel abych se v tom trochu povrtal.
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » úte dub 14, 2009 10:07 pm

měl by to být Tecumseh ( po indiánském náčelníkovi) a motory této značky se kdysi vyráběly..
Mr. Google to tvrdí.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte dub 14, 2009 10:08 pm

Za takřka stejnou cenu koupíš novou pojízdnou sekačku na trávu s 4taktním motorem a když na ni přiděláš sedačku, tak na ní můžeš jezdit po dvoře.
Motory Tecumseh 3,5 se používají v sekačkách na trávu prodávaných i zde a tak ta nálepka je asi z toho. Ale to jsou vzduchem
chlazené 4takty.
vbeda
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod vbeda » úte dub 14, 2009 10:30 pm

Tecumseh jsem našel i lodní motory ale podobný tomuhle nebyly. Ta nálepka je tam dolepena určitě.
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod knoki » stř dub 15, 2009 6:20 am

Předpokládám, že to má kontaktní zapalování, tak bych začal hledat tam (za předpokladu, že palivová strana, vč. komprese je O.K).
Jinak, pokud to máš blízko na Rozkoš, tak v Novém Městě nad Metují je firma Marine, kteří jsou výhradní dovozci motorů Johnson. Snad by Ti mohli poradit.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř dub 15, 2009 7:34 am

knoki píše:Předpokládám, že to má kontaktní zapalování,
.

zapalování má naopak zřejmě bezkontaktní a je to ta škatule nad válcem.
to že je neidentifikovatelnej je výhoda, nelze určit stáří a tak stačí čestný prohlášení že je ještě puberťák. ;)
něco mi říká, že by to mohl být rusák. např. zrovna to obrovský zapalování.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » stř dub 15, 2009 8:08 am

Ty Tecumseh motory v sekačkách mají taky takové velké krabice zapalování ale jsou jinak umístěné (jsou to taky vzduchem chlazené
motory). To chcípnutí po ohřátí motoru připomíná prasklý obal cívky zapalování u Johnsonů. Jinak bych začal vyčistěním karburátoru
a zkontrolováním zapalování (odtrh- pokud to má kladívko). Stejně se nakonec zhroutí a pořídí jiný verk.
vbeda
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod vbeda » stř dub 15, 2009 9:30 am

Zapalování je bezkontaktní nevím jestli takhle vypadá cívka od Johnsona
Ten šedivej kablík vede ke svíčce.

cívka

prasklá nikde nevypadá tak zbývá zkusit asi jen ten karburátor.
Časem jinej určitě pořídím ale aspoň vzdáleně už budu tušit o co go.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » stř dub 15, 2009 2:31 pm

To zapalování je evidentně od Bosche. Kdo ten motor v DE dělal ale nevím. Má nezvykle umístěnou startovací šňůru -dole. Je vidět,
že byl otevřený -viz ten hermetik pod hlavou- asi se neobtěžoval s výrobou nebo sháněním orig. těsnění a napatlal to staré.
Fajfka na svíčce potřebuje vyměnit- je okousaná. Tu cívku bych prohlédl i ze spodu. Asi bude problém s vrtulkou vodního čerpadla,
Je otázka jak to chladí. Nejlepší bude prohlédnout ebay.de, tam bývají takové německé starožitnosti nabízené a z toho vyjít.
Jak jsem prohlížel staré Johnsony, tak to startování takové měli ale to byli dvouválce se svíčkou šikmo a zapalování bylo jinak.
Kryt byl šikmý. A Větorek vypadal také jinak. Skoro se mě chce říci, že jsi šlápnul do hov...
vbeda
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod vbeda » stř dub 15, 2009 6:54 pm

Děkuji za rady. Hledám na internetu tři dny a opravdu jsem nic podobnýho neviděl. Nenapadlo mně, že se dá koupit takový exot ale šlápnout do h.... je prý štěstí tak nevím. Díky.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » stř dub 15, 2009 10:48 pm

Bude to starší model tohohle motoru. Ty jednoválce se dělaly v Evropě snad v Belgii. Když jsem vloni hledal tabulky na určování stáří motoru na tyhle motory jsem narazil. Nemůžu to ale najít.

http://www.boatshop24.com/web/de/werfte ... 968008.htm
david
moderátor

Příspěvekod david » stř dub 15, 2009 11:41 pm

šňůru dole měla řada johnsonů i evinrudů, ale nevšim sem si, že by někdy měly bosche zapálko. ani nemívaly tak hranatej dekl.
doma jsi jej měl nastartovanej ve vodě??, nebo jen na sucho na koze. to, že nejde by mohla být voda ve válci - ta sundaná a omatlaná hlava nevypadá dobře.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » čtv dub 16, 2009 7:40 am

V Belgii se dělali takřka identické motory a byli to taky všechno dvouválce. 4ky měli kladívka a cívky pod setrvákem a 6ky nad
sebou z venku. Tuten motor vypadá, že nemá ani řazení. Mě to skoro připadá jako složenina z více motorů. Vyjímky jsou možné
vždy. Tuten uvedený jednoválec je jediný na netu a ten typ (bj4brhesr) neuvádí žádný katalog co znám. Také ten kryt a páka
řízení je jiná než u hledaného a nenašel jsem pohled na střeva.
vbeda
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod vbeda » čtv dub 16, 2009 9:28 am

Řazení to nemá. Zkoušel jsem to v sudu, někde tady na fóu jsem čet "nestartovat ani na vteřinu bez vody". Nejhorší je, že teď jsem to v sudu zase zkusil a bez problému to na potřetí se sytičem chytlo. Pak bez sytiče už napoprvé.Volnoběch mně v sudu jde krásně a tiše. Z chlazení to vodu prská ale spíš jako sprej(na volnoběch v sudu víc přidat nemůžu). Jenže když s tím někam pojedu zas to bude to samý. Na té Rozkoši mně to připadalo , což je asi blbost, že ta voda je na něj moc studená. Napoprvé to chytlo tak na dvě vteřiny a pak jsem za to tahal 15 minut a jak to chytlo musel jsem hned trochu přidat. Pak jsem jel tak dvacet minut naplno bez problému a potom schválně pomaličku na volnoběch abych to vyzkoušel a to za 2 min chcíplo. Pak už nic. Drážku mezi prstama od špagátu mám ještě teď. Lítal jsem tam kolem břehu v ledové vodě a tahal přítelkyni za sebou, protože jsem pochopitelně koupil levně i nafukovací člun bez vesel.To je ale ta pravá romantika.Jestli to má ale i za volnoběhu vodu čůrat tak je možný že to je ta vrtulka a přehřálo se to. Někde tu něco asi o tom chlazení bude že jo? Já to pročtu.

Tak jsem něco pročet a ty dvě dírky ze kterých prská voda jsou kontrolní? Podle toho co jsem se dočetl tak jak je na tom impeller se dá zjistit jen rozebráním, že jo?
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv dub 16, 2009 10:21 am

když nemá řazení, nemusí mít ani vodní pumpu ( chlazení náporem ) a tak v sudu chladí blbě a voda necáká.
většina těchhle starších potvor chce při startu sytič skoro pořád, i teplej. na volnoběh obvykle chcípne na chudou směs a pak bez sytiče nenahodíš a to ani náhodou.
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod knoki » čtv dub 16, 2009 10:37 am

1) sundej vrtuli a můžeš to zkoušet v sudu i na vyšší ot.
2) vyčistil bych karburátor
3) ty dvě dírky, z kterých to prská by mohl být jen "odfuk", pokud jsou na noze z boku.
4) myslím, že to má i impeller (netvrdím to), zjistit se to dá, když sundáš spodek
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv dub 16, 2009 10:59 am

jestli má impeller zjistíš i bez demontáže, stačí vyndat svíčku a točit rukou za setrvák. jde-li zcela volně - tak nemá. jestli "táhne" a při otočení zpět ještě víc - tak ho má.Někdy je i slyšet vrzání gumy.
dále, pokud by měl nápor a ne impeller, tak musí mít těsně za vrtulí na antikavitační desce "kapsičku", kudy se voda tlačí do motoru.
vbeda
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod vbeda » čtv dub 16, 2009 11:59 am

Tak impeller nemá. Točit s tím jde lehounce tam i zpátky. Kapsičky jsem tam nějaké našel, asi to budou ony.

Kapsičky

Když teda sundám vrtuli a budu to honit v sudu bude to chladit?
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod knoki » čtv dub 16, 2009 12:10 pm

Takže, dle foto, si myslím, že to impeller má.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » čtv dub 16, 2009 12:47 pm

Impeller to mít může ale dosti "opotřebený". Ty sací dírky moc velký nejsou ale na nápor by nestačili. A taky jsou moc vepředu. To chcípnutí na volnoběh u 2taktů není nic zvláštního. A sytič chtějí při startu snad všechny menší motory, hlavně dvoutakty.
vbeda
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod vbeda » čtv dub 16, 2009 1:03 pm

Moc díky tak to rozeberu, protože jestli tam impeller je tak je opravdu v čoudu. Není tam sebemenší naznak odporu ani při točení v protisměru což by asi mělo pokud je gumová lopatka prohnutá jak jsem četl.

Zpět na