Porovnání dvoutakt - čtyřtakt 50HP

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

AdsBot [Google]
Reputace: 0

Porovnání dvoutakt - čtyřtakt 50HP

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv bře 18, 2010 8:46 am

Prosím o radu zkušené. Mám na lodi starý motor Mercury 50HP dvoutakt. Je to stařeček, ale v perfektním stavu. Čtyřválec, dva karburátory. V lodi točí cca 4.800ot., takže z něj dostanu zřejmě téměř plný výkon. Motor nemá trimování.
Zvažuji nákup motoru Honda 50HP čtyřtakt.
S původním motorem při plně naložené lodi mám již problém dostat se do skluzu. Pokud se to přenášením váhy povede, tak pak už to jede celkem dobře.
Co můžu očekávat od nového motoru?
Podobnou maximální rychlost vzhledem ke stejnému výkonu?
Lepší přechod do kluzu vzhledem k možnosti trimování?
Lepší přechod do kluzu vzhledem k jinému průběhu kroutícího momentu a výkonu u čtyřtaktu?
Nižší minimální rychlost kluzu vzhledem k možnosti trimování?
Menší spotřebu, o kolik?
Nižší hluk?
Prosím o radu hlavně ty, co mají zkušenost jak se dvou, tak se čtyřtaktem stejného výkonu. Předem díky.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » čtv bře 18, 2010 2:32 pm

Ahoj, asi úplně nsplňuji Tvoje zadání, ale jezdil jsem s dvoutakty, čtyčtakty a Optimaxem. Asi bych nenahradil výborný dvoutakt stejným čtyřtaktem. Každopádně se mi dvoutakty zdály vždycky živější, nevýhodou je nutnost míchání paliva (pokud nemáš přímý vstřik oleje jako má třeba Optimax) a určitě hlučnost.
Ale jen pro ilustraci - měl jsem na bajbotu 2,2 m (Allroundmarin Dynamic s nafukovací vysokotlakou V podlážkou a "trimovacíma klapkama" na zrcadle) Mercury 5 Hp, s mnou samotným jel člun ve skluzu, pokud jsem mu pomohl a při rozjezdu jsem se přesunul úplně dopředu, ať se neboří zrcadlo. Teď mám Novomar 250 s laminátovým kýlem a Yamahou 9,9 čtařtaktem. Motor včetně příslušenství je 15 kilo těžší, o jízdě ve skluzu si můžu nechat zdát a jediným opravdu uspokojivým faktem je hlučnost motoru.
A jestli Ti pomůže trim motoru při přechodu do skluzu? Možná ano, ale to je řešitelné i montáží trimovacích klapek a navíc si tím zvýšiš komfort cestování.
Hovez
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hovez » čtv bře 18, 2010 3:00 pm

S porovnáním Ti nepomůžu. Snad jen doporučím, aby jsi ten motor nekupoval u nás.
Na podzim jsem kupoval nový Mercury 60HP a koupil jsem ho v Itálii o 90tis. levněji než tu, a ještě mi ho zdarma namontovali (vč. vyvedení ovládání na konzoli do kokpitu)
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » čtv bře 18, 2010 4:41 pm

to Macek: Asi máš u té nové sestavy něco dosti špatně. Já s člunem Suzumar Al 290 a motorem Suzuki DF6 jezdím ve skluzu sám 25-26km/hod. A s motorem 9,9i ve dvou.
to Lubor: Ne že bych ti to vnucoval ale zajímavou alternativou jsou také 2t DFI se vstřikováním. Rozhodně váhou a cenou (133000 Kč s DPH). Jinak 4t má vždy o dost
nižší spotřebu, větší kroutící moment. Pro zlepšení začátku ve skluzu se osvědčilo zmenšit stoupání vrtule, nebo mít s nastavitelným stoupáním. když již
měníš motor, tak dej o něco silnější (60HP) a ubude problémů. Pro tvoji potřebu by asi byl lepší dálkově stavitelný trim, kterým bys vyzkoušel optimální
nastavení. Stavitelné klapky se také osvědčili v pomoci do skluzu. Nejvíce ti o tom poví asi David, který se určitě ozve se spoustou poznatků. Každý typ člunu
má svá specifika a chvíli to trvá, než je vše na 100% ( nebo alespoň na 90%).
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv bře 18, 2010 4:58 pm

Díky za příspěvky, na Davida spoléhám, že něco pustí.
Já do lodě nechci už moc investovat, plánuju nákup nové, ale tak za 2 roky. Teď musím řešit motor, původní již nesmí být provozován, je starý. Takže nebudu kupovat nový a teď se v nabídce objevila ta Honda 50HP 4T.
Předpokládám, že to budu mít tak na 2 sezóny. Jde mi o to, abych dosahoval alepoň stejných jízdních parametrů, jako se svým starým Mercury 500. Pokud to bude jezdit stejně, ale tišeji a s menší spotřebou, tak budu spokojený. Pokud by to ale mělo jezdit hůř, tak by to bylo zklamání. Podle fotky mi připadá, že na té Hondě je vrtule s dost velkým stoupáním. Moje loď je dost těžká a široká, takže to možná bude chtít lehčí vrtuli. To se dá doladit. Ale do klapek určitě nepůjdu, tak maximálně křídlo na nohu. To mám teď a pomohlo to.
Na jednu stranu si říkám, že pokud těch 50koní převedu dobře do vody, tak by mělo být jedno, jesli vznikly v dvou, nebo čtyřdobém cyklu. A menší spotřeba, hlučnost a trim jsou bonusy. Je to ale v praxi tak?
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » čtv bře 18, 2010 5:44 pm

Pokud nebudeš mít možnost vyzkoušet více druhů stoupání bez nutnosti koupě, tak je asi nejlepší stavitelná vrtule. Je sice podstatně dražší ale pokud je motor novější
a vydrží ještě delší dobu, tak se to vyplatí. Vybrat nejvhodnější stoupání v závislosti na všech vlivech trvá delší dobu. Ale nakonec se to vyplatí.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » čtv bře 18, 2010 5:49 pm

Istotne budeš mať menšiu spotrebu aj menšiu hlučnosť a jazdiť ti to bude rovnako, alebo lepšie a vďaka trimu sa ti nábeh do sklzu zlepší výrazne. Na tom novom motore máš istotne otáčkomer, tak uvidíš kolko to točí a vrtulu budeš riešiť potom.
Kora
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kora » pát bře 19, 2010 8:08 am

Lubor píše:...
Takže nebudu kupovat nový a teď se v nabídce objevila ta Honda 50HP 4T.
...

Pozor na přihlášení staršího motoru , musí mít štítky s CE a hlavně k němu musí být prohlášení o shodě i když je již v evidenci SPS !!!
( je to již rozebíráno zde v jiné diskuzi)
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » ned kvě 23, 2010 8:35 pm

Tak dnes už si na svůj původní dotaz mohu odpovědět sám. Koupil jsem tu Hondu 50HP 4T. Dnes proběhla první plavba a jsem nadšený!
Vše je tak, jak jsem doufal. Čtyřtakt má veký kroutící moment, loď dostane do kluzu nesrovnatelně rychleji, nežli předchozí dvoutakt. Trimování je fajn, maximálka se dokonce zvedla z původních 42 na 48km/h. Spotřebu zatím nevím. Naprosto mne dostává ta tichost.
Jirina
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Jirina » pát kvě 28, 2010 6:42 pm

Mám zájem o tvůj starý 2T motor.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » sob kvě 29, 2010 7:52 pm

Motor je k dispozici, dále přes SZ
Jirina
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Jirina » stř čer 02, 2010 9:52 pm

Tvůj Mercury
už visí na lodi.
cervik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod cervik » čtv čer 03, 2010 7:52 pm

Gratuluje Ti k výberu . Ja mám 90 BF, predtým 20 BF a aj malú 5 BF, a na Hondu nedopustím. :good: Viem , že je to sila zvyku ,,každý chváli svojho koňa" , ale pri jazde na 50% šepkám svojej polovičke slová lásky... :) :) :)
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » čtv čer 03, 2010 7:57 pm

A vítr je odnáší v dál....
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv čer 03, 2010 8:02 pm

Já jsem zatím taky nadšený, ale jednou plavbou jsem se s ním sotva seznámil. Asi budu muset řešit vrtuli. S tou co tam mám to vytáčím až na 6 tis. a tam už ten zvuk motoru tak úžasně tichý není. Ctělo by to o stupínek větší stoupání. Nevíš, kde koupit originál honda vrtule? Nechci zkoušet jiný typ. Obávám se, že vrtule jiného tvaru (výrobce) se bude chovat zase trošinku jinak a tak ta změna může vyznít jinak, nežli potřebuji.
cervik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod cervik » čtv čer 03, 2010 8:17 pm

Ja kupujem zásadne originál Honda . / zatial 3 :cry: / a kupujem ich v Yachter shope. / p. Tuleja / má dobrú cenu , a hlavne keď nemá , tak má do 3 - 5 dní . :good:
P. S. pardón , to nebola reklama , to bola odpoveď na dotaz.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv čer 03, 2010 8:39 pm

Tady v Praze máme zastoupení Hondy. Kupoval jsem nějaké drobné náhradní díly, a v pohodě. Ale když jsem chtěl vrtuli, tak vytáhli katalog všech možných výrobců, ale Honda tam nebyla. Budu tam muset ještě zavolat jejich technikovi. Ty katalogy vrtulí mi ukazovali v obchodě, ale moc o tom nevěděli.
cervik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod cervik » čtv čer 03, 2010 9:32 pm

A kde si kúpil motor nevedia predať originál vrtulu ? :?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv čer 03, 2010 10:19 pm

To Lubor
napiš mi jakou chceš ;)
Jirina
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Jirina » pát čer 04, 2010 9:13 pm

Lubor píše:Tady v Praze máme zastoupení Hondy. Kupoval jsem nějaké drobné náhradní díly, a v pohodě. Ale když jsem chtěl vrtuli, tak vytáhli katalog všech možných výrobců, ale Honda tam nebyla. Budu tam muset ještě zavolat jejich technikovi. Ty katalogy vrtulí mi ukazovali v obchodě, ale moc o tom nevěděli.

pan Polák Honda motorové stroje Rajhrad u Brna, Syrovická ul. www.hondabrno.cz

Zpět na