Výměna vrtule

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Fourwinns
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Výměna vrtule

Příspěvekod Fourwinns » stř čer 15, 2011 2:47 pm

Ahoj, Chtěl bych výměnou vrtule zvýšit maximální rychlost. V současné době mi to ve dvou lidech jede ve skluzu max. 42km/h při 3000t. Motor mám 2,7Tdi 92kw. Dnes jsem mluvil s jedním člověkem který mi říkal na člun naložím 5-7 lidí a pokud ho nedostanu do skluzu nemá cenu vrtuli měnit.
Je na tom něco pravdy? Díky Karel.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » stř čer 15, 2011 9:20 pm

Nejdříve si zjisti, kolik má točit Tvůj motor při WOT (plný plyn).
Potom zjisti, jestli Ti ukazuje správně otáčkoměr.
Při zatížení lodě tak, jak jí budeš nejčastěji provozovat zjisti, kolik točí motor na plný plyn při nejlepším vytrimování.
Pokud točí více, nežli má, pak je třeba dát vrtuli s větším stoupáním, pokud točí méně, tak dát vrtuli s menším stoupání. Zvětšení stoupání o jeden palec sníží maximální otáčky motoru o 150 až 200 ot/min., zmenšení stoupání o jeden palec otáčky motoru o stejnou hodnotu zvýší. Pokud se zvětšuje stoupání, současně se i vybírá vrtule s trochu menším průměrem a naopak.
Už se to tu řešilo několikrát, musíš najít takovou vrtuli, aby se při plném plynu a požadovaném zatížení lodě motor roztočil na otáčky, ve kterých dá maximální výkon.
Fourwinns
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Fourwinns » stř čer 15, 2011 9:45 pm

Díky moc za rady. Konečně mě to někdo vysvětlil tak abych to pochopil. Karel
Fourwinns
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Fourwinns » stř čer 15, 2011 10:01 pm

Ještě bych tě rád využil když tak super radíš. Dokonale vytrimovaná? Když budu brát, že mám při rozjezdu nohu dole, budu tomu říkat 90st. Po dosažení skluzu trimuji od lodi o kolik cca stupňů? Díky karel
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv čer 16, 2011 1:54 pm

Trimuješ na maximální rychlost lodě při daných otáčkách motoru. V případě zjišťování vhodnosti vrtule dle výše uvedeného to tedy bude při plném plynu, provozním zatížení a rozložení zátěže. Chce to dobrý rychloměr (nejlépe GPS) a laborovat s polohou trimu.

A abych ti to zase trochu zamlžil, když jsem Ti to předtím vysvětlil tak věz, že výše popsaný postup je vhodný pro dosažení maximální rychlosti při konkrétním zatížení lodě a rozložení váhy. Jenže pak se Ti může stát, že Ti přijede návštěva, budeš mít čerstvě natankováno a ani to nedostaneš do skluzu, protože vrtule bude optimalizovaná na větší rychlost a menší zátěž.
Podle mne neexistuje pro rekreační plavbu optimální vrtule, protože jednou chceme letět v jednom maximální rychlostí, podruhé chceme vyvézt známé na piknik v plném obsazení lodě a to v kluzu a se sudem piva na palubě a potřetí chceme klouzat cestovní rychostí s minimální spotřebou a hlukem. Tomu jedna vrtule nemůže nikdy vyhovět. Každý režim by potřeboval jinou. Pokud chceš vystačit jen s jednou, musíš najít kompromis, kterým každý režim částečně uspokojíš, nebo některé režimy plavby oželet. To samozřejmě nebude platit pro lodě s velkoryse dimenzovaným výkonem motoru.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Sullaco » sob čer 18, 2011 8:17 am

Dá se to vyřešit, můžeš koupit měnitelnou vrtuli a není to už nějaká zas taková cenová darda: http://propulse.jetshop.se/default.aspx taky jí asi koupím, vypadá to dobře a i ohlasy co čtu tak jsou dobré.
Fourwinns
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Fourwinns » ned čer 19, 2011 5:58 pm

To vypadá zajímavě. A tám si sám nastavuješ stoupání? Kolik stojí?
Fourwinns
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Fourwinns » ned čer 19, 2011 10:02 pm

ještě nerozumím co je údaj ,,spline count 15,, a pak jsem koukal, že se ještě prodávají 4 lopatky zvlášť. tak nevím jak se to bude stavět, když tam píšou rozmezí 15-21
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » ned čer 19, 2011 10:11 pm

Fourwinns píše:ještě nerozumím co je údaj ,,spline count 15,, a pak jsem koukal, že se ještě prodávají 4 lopatky zvlášť. tak nevím jak se to bude stavět, když tam píšou rozmezí 15-21

nejspíš počet drážek na hřídeli vrtule
kecemis
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kecemis » úte čer 21, 2011 11:16 am

Fourwinns píše:ještě nerozumím co je údaj ,,spline count 15,, a pak jsem koukal, že se ještě prodávají 4 lopatky zvlášť. tak nevím jak se to bude stavět, když tam píšou rozmezí 15-21

tady to je hezke vysvetlene :-)

http://www.piranha.com/glossary.php?term=splines

Zpět na