Lodní motor Selva Naxos 15 (5xs)
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Lodní motor Selva Naxos 15 (5xs)
Ahojte,
na internete som u jedneho predajcu objavil nasledovny motor:
http://czmarine.eshop-zdarma.cz/index.php?s=product&id=595
Podla uvedenych informacii sa jedna o 15Hp dvojtaktny motor, ktory jhe papierov obmedzeny na 5Hp.
Zaujima ma vas nazor na tuto ponuku, kedze:
1. Sa tu spominalo, ze koli ekologii sa nove 2-takty uz nesmu predavat
2. nebude s tym mat problem nejaka kontrola, ked ma zastavi?
Viem, ze Selva robi este aj motor piranha, ktory je ale, myslim, 4-takt a je papierovo skrteny z 9HP na 5Hp..cenovo je na tom podobne.
Ktory by ste odporucali?
Dakujem za kazdy nazor....
M.
na internete som u jedneho predajcu objavil nasledovny motor:
http://czmarine.eshop-zdarma.cz/index.php?s=product&id=595
Podla uvedenych informacii sa jedna o 15Hp dvojtaktny motor, ktory jhe papierov obmedzeny na 5Hp.
Zaujima ma vas nazor na tuto ponuku, kedze:
1. Sa tu spominalo, ze koli ekologii sa nove 2-takty uz nesmu predavat
2. nebude s tym mat problem nejaka kontrola, ked ma zastavi?
Viem, ze Selva robi este aj motor piranha, ktory je ale, myslim, 4-takt a je papierovo skrteny z 9HP na 5Hp..cenovo je na tom podobne.
Ktory by ste odporucali?
Dakujem za kazdy nazor....
M.
- dracik
- návštěvník fóra

- Reputace: 1
Ja mam Piranhu 5XS (9,9HP, 4 takt) a ta sa vo velkom predava. Nikdy som vsak nevidel, ze by sa oficialne predaval 15HP Naxos s certifikatom na 5 koni, za to som vsak videl ten certifikat - papier znesie vsetko
otazka je, kto a ako ho akceptuje. Dolezite je, ze motor ma na sebe nalepenu velku "5" a teda vyzera na prvy pohlad ako trosku tucnejsi 5 konovy stvortakt.
Co sa tyka kontroly je to podla mna (vlastna skusenost s kontrolou) skor o tom, ako sa spravas. Lebo realita je, ze ani na Plavebnej sprave nie su blbi. Ked budes mat 3,5m cln v nom nalozeni 4-ia ludia a sinies si to v sklze plnou rychlostou (a to pri 15HP zvladnes), tak mozes mat akykolvek certifikat, dam ruku do ohna, ze pod kapotou nemas 5 koni. Preto ta Piranha mi este pripada ako tak (krasne ta dostane do sklzu, kde uz 5Hp nevladze prekonat vlnu a potom uz i tak ides na stvrtinovy vykon). Ak robis na vode bordel, ohrozujes inych, lebo mas "silny" motor, tak mozes mat akykolvek certifikat. Ked sa plavis slusne nie je ziaden problem. Ono s 5HP v jednej osobe dosiahnes 25km/h podobne ako s 10HP v troch osobach dosiahnes 25km/h tiez, takze ani rozumna kontrola podla mna striktne neprihliada na HP, ked vidis, ze sa s nimi da dosiahnut podobne. Ja navyse mam tie motory priskrtene, ked ich poziciam znamym (nejdu do max. otacok), takze oproti 5HP ziskavam, ze sa motor aj trochu setri, ale pri tom pri rovnakych otackach ma vyssi tocivy moment a tak sa do sklzu dostane bez problemov.
Dolezite vsak je, ze tieto motory (napr. ta Piranha) su o dost lacnejsie ako podobne 10HP motory inych znaciek a to si treba uvedomit. Takuto kvalitu od nich aj ocakavaj. Nechcem povedat, ze su zle, ale je to proste primerane cene. Na druhej strane za malu cenu ziskas fakt uplne iny vykon a to dolezite nemas nutnost registracie lode, motora, neplatis poistky a pod. a to su niekedy neocenitelne veci.
otazka je, kto a ako ho akceptuje. Dolezite je, ze motor ma na sebe nalepenu velku "5" a teda vyzera na prvy pohlad ako trosku tucnejsi 5 konovy stvortakt.
Co sa tyka kontroly je to podla mna (vlastna skusenost s kontrolou) skor o tom, ako sa spravas. Lebo realita je, ze ani na Plavebnej sprave nie su blbi. Ked budes mat 3,5m cln v nom nalozeni 4-ia ludia a sinies si to v sklze plnou rychlostou (a to pri 15HP zvladnes), tak mozes mat akykolvek certifikat, dam ruku do ohna, ze pod kapotou nemas 5 koni. Preto ta Piranha mi este pripada ako tak (krasne ta dostane do sklzu, kde uz 5Hp nevladze prekonat vlnu a potom uz i tak ides na stvrtinovy vykon). Ak robis na vode bordel, ohrozujes inych, lebo mas "silny" motor, tak mozes mat akykolvek certifikat. Ked sa plavis slusne nie je ziaden problem. Ono s 5HP v jednej osobe dosiahnes 25km/h podobne ako s 10HP v troch osobach dosiahnes 25km/h tiez, takze ani rozumna kontrola podla mna striktne neprihliada na HP, ked vidis, ze sa s nimi da dosiahnut podobne. Ja navyse mam tie motory priskrtene, ked ich poziciam znamym (nejdu do max. otacok), takze oproti 5HP ziskavam, ze sa motor aj trochu setri, ale pri tom pri rovnakych otackach ma vyssi tocivy moment a tak sa do sklzu dostane bez problemov.
Dolezite vsak je, ze tieto motory (napr. ta Piranha) su o dost lacnejsie ako podobne 10HP motory inych znaciek a to si treba uvedomit. Takuto kvalitu od nich aj ocakavaj. Nechcem povedat, ze su zle, ale je to proste primerane cene. Na druhej strane za malu cenu ziskas fakt uplne iny vykon a to dolezite nemas nutnost registracie lode, motora, neplatis poistky a pod. a to su niekedy neocenitelne veci.
- Ozzie
- zkušený harcovník

- Reputace: 42
Ten dvojtakt Selva nemusí byť zlý, veď Taliani vždy vedeli robiť dvojtakty. A ako píše tu predo mnou Dráčik, ten "ohromný" 15 HP výkon neni na machrovanie, ale na tlačenie väčších lodí bez potreby registrácie a bez potreby úplne zbytočných platieb povinnej poistky.
Keď ten motor má výrobný štítok a CE doklad na 3,65 kW, resp. na 5 HP tak si ho kľudne kúp. Nemá Ťa kto a prečo kontrolovať. Je to 5 koňový motor. Mnoho zdaru a dúfam, že ho v lete niekde na Dunaji vyskúšame spoločne.
Keď ten motor má výrobný štítok a CE doklad na 3,65 kW, resp. na 5 HP tak si ho kľudne kúp. Nemá Ťa kto a prečo kontrolovať. Je to 5 koňový motor. Mnoho zdaru a dúfam, že ho v lete niekde na Dunaji vyskúšame spoločne.

- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Noo.. na nejakym Sportu by mohl bejt i na to machrovani. U dvoutaktu bych akorat nemel dobrej pocit ze spotreby ale to se proste musi zkusit. Jinak mne by se docela ty Selvy 5XS libily, ale mne zaujala spis 8 BF, prijde mi takova jako ze by mohla bejt "civilnejsi" precejen na ten jednovalec asi neni dobry mit uplne ten nejvetsi vykon, bojim se vibraci.
- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
Pánové, laskavě si předčete a zjistěte na čem jezdí na Dakaru motorky. Teď mají max obsah 600ccm a jsou to jednoválce (většinou). Dvoutakt i dvouválec se
v nízkých otáčkách vždy klepe. Vzpomeňte na Trabanty a Wartburgy. Ovšem ten smrad z dvoutaktu (hlavně studeného a o trochu špatně namíchaného) by
mě za tu cenu nestál. A tím zamoříte celé okolí.
v nízkých otáčkách vždy klepe. Vzpomeňte na Trabanty a Wartburgy. Ovšem ten smrad z dvoutaktu (hlavně studeného a o trochu špatně namíchaného) by
mě za tu cenu nestál. A tím zamoříte celé okolí.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Kdybych si mohl vybrat mezi Selvou Naxos 5xs a Piranhou 5xs, koupil bych si nakonec stejne asi Parsun 5xs. Je to zaskrcena F9.8 tedy dvouvalec 209ccm.
http://www.autobazar.eu/sk/parsun-5xs-id3606560.html
http://www.autobazar.eu/sk/parsun-5xs-id3606560.html
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Po par sezonach pouzivani jednovalce ve vetsi zatezi si rad necham prodat dvouvalec i kbyby byl z Etiopie, to mi ver.
Je to proste jenom alternativa - za stejny prachy jako Piranha. Rozhodne 209ccm dvouvalec bude tech 10HP generovat ponekud kultivovanejc nez 190ccm jednovalec. Vazi vic, to je jasny, ale taky ma bytelnejsi konstrukci. Zrovna Parsun se myslim tu uz prodava dost dlouho, aby se naslo dost lidi, ktery s tim nemaji problem.
Edit: Oprava, Piranha ma 181ccm.
Je to proste jenom alternativa - za stejny prachy jako Piranha. Rozhodne 209ccm dvouvalec bude tech 10HP generovat ponekud kultivovanejc nez 190ccm jednovalec. Vazi vic, to je jasny, ale taky ma bytelnejsi konstrukci. Zrovna Parsun se myslim tu uz prodava dost dlouho, aby se naslo dost lidi, ktery s tim nemaji problem.
Edit: Oprava, Piranha ma 181ccm.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
No ano, zapacil. Resim ho, protoze je to vhodna alternativa k dotazovanemu. Ale kdo si chce smrdet dvoutaktem, je to jeho volba.
Uz jsem dvoutakt zkousel a nejak mne to preslo.
Edit: Parkrat jsem byl svedkem skutecnych zahad u dvoutaktu. Slysel jsem rady typu: To nemuzes, jezdit furt jenom na couracku, musis mu taky obcas nalozit, jinak se ti zasere svicka na nepojede to.... Proste neverim motoru, u kteryho je vyplach valce zavislej na smeru vetru.
Uz jsem dvoutakt zkousel a nejak mne to preslo.
Edit: Parkrat jsem byl svedkem skutecnych zahad u dvoutaktu. Slysel jsem rady typu: To nemuzes, jezdit furt jenom na couracku, musis mu taky obcas nalozit, jinak se ti zasere svicka na nepojede to.... Proste neverim motoru, u kteryho je vyplach valce zavislej na smeru vetru.

- MatMates
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
To dracik Ja mam Piranhu 5XS (9,9HP, 4 takt)...
zdravim, mohol by som sa ta opytat na tu Piranhu? Viem ze je o nej diskusia aj inde, ale v podstate nic na nej nie je. Ja si idem teraz jednu kupovat a potrebujem vediet ako je to s tym vykonom. Vraj je to priskrtena 9,9 na 5 a na navrat na tento vykon vraj treba nejaku nie velku upravu. Das nejake info ohladom toho?
zdravim, mohol by som sa ta opytat na tu Piranhu? Viem ze je o nej diskusia aj inde, ale v podstate nic na nej nie je. Ja si idem teraz jednu kupovat a potrebujem vediet ako je to s tym vykonom. Vraj je to priskrtena 9,9 na 5 a na navrat na tento vykon vraj treba nejaku nie velku upravu. Das nejake info ohladom toho?

-
david
- moderátor
- Reputace: 234
podle toho co píšou tady
http://www.czmarine.cz/lodni_motor_selv ... a_5xs.html
to je rovnou 9,9 s papírem na 5
- MatMates
- návštěvník fóra

podla toho co pisu tu: http://www.eclny.sk/svk/info/lodne-motory---selva je potrebna nejaka mensia uprava..
- trosecnik
- nováček na fóru

Zakoupil jsem tento motor ( Selva Naxos 5xs - 15HP ) a měl sice nějaké porodní bolesti, ale na vodě pak běhal dobře. Největší problém mám ale s pínou, která je u tohoto motoru vyosena o nějakých 10-15stupňů do boku. Po nasazení prodloužení píny je pak člun téměř neovladatelný, nebo by musel mít člověk teleskopickou ruku. Uvítal bych případně SZ od někoho, kdo podobný problém řešil. ( napadlo mne jedině předělat přenos pohybu od píny který je v tuto chvíli čtyřhranem, na přenos pohybu bovdenem a podložením uchycení píny klínem pro srovnání vyosení ).
-
dedko
- aktívní jachtař

- Reputace: 20
david píše:podle toho co píšou tady
Tomuto nerozumiem
Predajca tvrdí že na ten motor není nutný řidičský průkaz
Ak (predajca či výrobca) spraví z motora 9,9 Hp papierovo 5 Hp
Ako sa vyrieši tých 7,3 Kw ?
Na každom motore na štítku sú uvedené predsa Kw.
Motor nad 4 Kw podlieha registrácii. Darmo je na motore 5xs.
V prípade nehody sa zistí že motor mal 7,3 Kw a dotyčný nemá VPM ako to dopadne ?
- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
Ty motory Xs mají pod karburátorem vložku s menší dírou a tím sají méně směsi a mají menší výkon. Na štítku je také udaj 3,7kw a tím pádem není
nutné VMP. Co si s tím každý udělá (vyndá vložku) je již jeho věc. Je to tak provedeno přímo z výroby a na deklu to má ofic nápis XS5. Nedělá to
pouze Selva ale i jiné značky. Na D webech to mají prodejci často, většinou na motorech 8HP.
nutné VMP. Co si s tím každý udělá (vyndá vložku) je již jeho věc. Je to tak provedeno přímo z výroby a na deklu to má ofic nápis XS5. Nedělá to
pouze Selva ale i jiné značky. Na D webech to mají prodejci často, většinou na motorech 8HP.