Mercury 15HP 2takt, rv.2000 - impeler
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Zahajskej
- návštěvník fóra

- Reputace: 12
Mercury 15HP 2takt, rv.2000 - impeler
Zdravím, dnes jsem chtěl vyměnit impeler v motoru Mercury 15M 2takt, ale nemůžu vytáhnout spodek z nohy. U mé předešlé Yamahy se muselo rozpůlit táhlo, ale tady jsem nic podobného nenašel. Nerad bych něco serval. Zkouknul jsem nějaká videjka na youtube, ale tam jen odšroubují šrouby a vytáhnou spodek ven. Poradí někdo? Případně odkaz na servisní manuál?
- Zahajskej
- návštěvník fóra

- Reputace: 12
Díky, sice to nebylo úplně správné, ale našel jsem si díky tomuto odkazu to svoje http://www.boats.net/parts/search/Merc2 ... parts.html. Trápí mě to táhlo řazení, položka 37. Drží to pravděpodobně na něm. Dneska zkusím znovu.
Ahoj,já mám motor Tohatsu 15 2t 2005,ale podle katalogu to vypadá stejné.Tohatsu pro Mercury menší motory přímo dělají.Já rozpojím táhlo řazení pod karbusem viz.foto.Je trochu zalomené tak musíš trochu cuknout.Dělal jsem to napodzim data/images/12/o/S1180003.jpg]
Ahoj,Voda musí vytékat stále i na volnoběh.Voda stále koluje,při určité těplotě se termostat otvírá,odpouští teplou a nabírá studenou.Tím udržuje provozní teplotu.Když je termostat zavřený,tak ta voda od toho čerpadla musí taky někam jít.Jednoduše buďto jde přes chlazení válců,nebo přímo ven.To znamená že vytéká stále.Mě to při prním startu po výměně impelleru taky hnedka nezačalo vytékat,ucpal jsem prstem ten druhý otvor vedle do nohy a čerpadlo nasálo a začlo tlačit.Nejspíš si musí ta vrtulka taky správně sednout.Taky musí být samozřejmě dostatečně ponořená noha.
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
http://www.boats.net/parts/search/Merc2 ... parts.html
spojení táhla měnili různě, zkus si to najít podle výr. čísla. ( nebo mi ho pošli + přesně typ 9,9 nebo 10 HP a jaký ( Sea Horse apod. )
Nejspíš to je dělené v převlečném válečku – do něj jsou obě půlky táhla zakolíkované.
spojení táhla měnili různě, zkus si to najít podle výr. čísla. ( nebo mi ho pošli + přesně typ 9,9 nebo 10 HP a jaký ( Sea Horse apod. )
Nejspíš to je dělené v převlečném válečku – do něj jsou obě půlky táhla zakolíkované.
- geus
- zkušený harcovník

- Reputace: 40
Je to OP202720 a 10 hp já na to koukal a našel oni to maj stejné dokonce je vidět že je dělená ale to nevidím. já vidím buď ovolit ty šrouby 3ks jak drží impeler nebo je něco pod karbecem ale tam je blběj přístum navíc je to zahlé.ta plastová zarážka na táhle jak řadí tu jsem také sundal v tom to spojené nebylo. zítra na to koukne bratr
- geus
- zkušený harcovník

Tak je to už dole. jo ta závlačka u karbecu se odjistí a vytáhne směrem k sobě, a okamžitě to spadlo dolu. Na to že je motor 10 let starý šlo vše perfektně sundat. já ho koupil rok starej a nikdy nic nedelal. vše původní. taď budu muset vyndat střeva tak jsem zvědavej co se vyčesalo bez toho oleje. to snad půjde lépe 

- geus
- zkušený harcovník

Tak jsem to vyndal vrtuli vytočil střeva hřídele kole vše ozubení vypadá dobře ale nikde tam nevidím žádné gufero nebo je to jen gumový kroužek nešel jsem tam 1cm jako okraj ze šprcky jediné co jsem ještě nevyndal je svislá hřídel a vzadu ten zubatý prstenec asi kolo na zátečku to půjde asi špatně možná nemusím. ještě nevidím klínek na vrtuli nebo to má asi ten prokluz? Jelo to bez oleje to je jasné rachotilo to v tom zpátečka tam nešla dát. co myslíš Davide s ložiskama nechat či dát nové.
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Zubatý kolo, cos vyndal, je zpátečka. dopředu to jede na zadní kolo. Je na něm ložisko co dostává největší kouř. Pokud se točí volně, nezadrhává a nerachtá velkou v ůlí, tak bych ho nechal. Taky cos z toho vylil, jestli rezatou vodu, tak to bude horší, pokud emulzi voda/ole, tak bych se tolik nebál. Na hřídeli od vrtule simmering je a je to pozice 64.
hlavně bys měl přijít na to, kudy ti tam nateklo. S oblibou to je kolem manžetky řadicí tyčky – posice 44
případně simm. pod vodní pumpou – pos.20 tady:
jde o to, jak moc to používáš, jestli občas, tak to nejspíš ještě nějakou chvíli vydrží. Hlavně až to složíš, bez impelleru, tak se to musí točit volně, volně řadit a tak pod.
edit: impeller bych vyměni, asi bude ztvrdlej a popraskanej. pokud ne, je to na tobě
hlavně bys měl přijít na to, kudy ti tam nateklo. S oblibou to je kolem manžetky řadicí tyčky – posice 44
případně simm. pod vodní pumpou – pos.20 tady:
jde o to, jak moc to používáš, jestli občas, tak to nejspíš ještě nějakou chvíli vydrží. Hlavně až to složíš, bez impelleru, tak se to musí točit volně, volně řadit a tak pod.
edit: impeller bych vyměni, asi bude ztvrdlej a popraskanej. pokud ne, je to na tobě

Naposledy upravil(a) david dne pát pro 20, 2013 5:47 pm, celkem upraveno 1 x.
- geus
- zkušený harcovník

no nevyteklo z toho skoro nic asi tak malej panák max velkej vody spíš male. po oleji či emulzi ani památka. a vjedné drážce zbyl ten centimetr kulaté gumy jako kdyby to byl velkej O kroužek. A taky jak jsem povolil celou tu hřídel šlo to velice lehce je totiž možné že to bylo povolené protože jsem nevěděl jak se to povoluje a točilo se to na obě strany tak jsem zkusil na jednu stranu to točit déle a viděl že to vylézá. to by možná znamenalo že by to na ty satelity vlastně netlačilo a tím pánem nejelo a rachotilo zítra na to zase kouknu díky já ten motor používám často jezdím s ním do loděnice