Mercury 15HP 2takt, rv.2000 - impeler

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Mercury 15HP 2takt, rv.2000 - impeler

Příspěvekod Zahajskej » sob bře 02, 2013 8:25 pm

Zdravím, dnes jsem chtěl vyměnit impeler v motoru Mercury 15M 2takt, ale nemůžu vytáhnout spodek z nohy. U mé předešlé Yamahy se muselo rozpůlit táhlo, ale tady jsem nic podobného nenašel. Nerad bych něco serval. Zkouknul jsem nějaká videjka na youtube, ale tam jen odšroubují šrouby a vytáhnou spodek ven. Poradí někdo? Případně odkaz na servisní manuál?
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Mercury 15HP 2takt, rv.2000 - impeler

Příspěvekod david » sob bře 02, 2013 11:14 pm

Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » ned bře 03, 2013 9:54 am

Díky, sice to nebylo úplně správné, ale našel jsem si díky tomuto odkazu to svoje http://www.boats.net/parts/search/Merc2 ... parts.html. Trápí mě to táhlo řazení, položka 37. Drží to pravděpodobně na něm. Dneska zkusím znovu.
Reno
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Reno » ned bře 03, 2013 2:50 pm

Ahoj,já mám motor Tohatsu 15 2t 2005,ale podle katalogu to vypadá stejné.Tohatsu pro Mercury menší motory přímo dělají.Já rozpojím táhlo řazení pod karbusem viz.foto.Je trochu zalomené tak musíš trochu cuknout.Dělal jsem to napodzim data/images/12/o/S1180003.jpg]
Reno
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Reno » ned bře 03, 2013 2:52 pm

Obrázek
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » ned bře 03, 2013 6:16 pm

Na to jsem taky koukal, je to sice malinko u mého motoru jinak, ale na stejném místě. Budu zkoušet dál.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » pát bře 08, 2013 12:45 pm

Tak táhlo se mi podařilo odpojit a impeler vyměnit. Díky za nápomoc. Jen se ještě poptám, z kontrolního výtoku vody mi vytéká voda nerpavidelně, pravděpodobně až po otevření termostatu. Je to v pořádku? Předchozí motor, co jsem měl, termostat neměl a voda vytékala hned a bez přerušování.
Reno
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Reno » pát bře 08, 2013 9:44 pm

Ahoj,Voda musí vytékat stále i na volnoběh.Voda stále koluje,při určité těplotě se termostat otvírá,odpouští teplou a nabírá studenou.Tím udržuje provozní teplotu.Když je termostat zavřený,tak ta voda od toho čerpadla musí taky někam jít.Jednoduše buďto jde přes chlazení válců,nebo přímo ven.To znamená že vytéká stále.Mě to při prním startu po výměně impelleru taky hnedka nezačalo vytékat,ucpal jsem prstem ten druhý otvor vedle do nohy a čerpadlo nasálo a začlo tlačit.Nejspíš si musí ta vrtulka taky správně sednout.Taky musí být samozřejmě dostatečně ponořená noha.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » sob bře 09, 2013 3:58 pm

Dělalo mi to i před výměnou impeleru, myslel jsem, že chyba je v něm. Před chvílí jsem zkontroloval termostat, prošťouchnul kde co. Asi půjde spodek znova dolů a ještě zkontroluji trubičku, co jde voda nahoru a nová rozborka zborka impeleru. Pak už nevím.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » sob dub 13, 2013 8:24 am

Tak jsem navštívil servis, poptal a byl za blbce. U tohoto motoru voda z kontrolního výtoku vytéká opravdu jen po otevření termostatu. Takže mé prošťourávání trubičky a jiné pokusy byly jen na procvičování pro budoucnost.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pon pro 16, 2013 2:56 pm

Zdravím. Chtěl jsem se zeptat. Mám 10hp Mercury dvoutakt R.V.2003 potřebuji sundat spodek nohy.drží to na řazení a nevidím žádný rozpoj jak u jiných motorů. táhlo vede až někam nahoru je zahnuté a dole nic nevidím i když si rozsvítím :shock: víte jak na to. to co tu bylo mi moc nepomohlo. díky
david
moderátor

Příspěvekod david » pon pro 16, 2013 3:48 pm

http://www.boats.net/parts/search/Merc2 ... parts.html

spojení táhla měnili různě, zkus si to najít podle výr. čísla. ( nebo mi ho pošli + přesně typ 9,9 nebo 10 HP a jaký ( Sea Horse apod. )

Nejspíš to je dělené v převlečném válečku – do něj jsou obě půlky táhla zakolíkované.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » pon pro 16, 2013 6:21 pm

Je to OP202720 a 10 hp já na to koukal a našel oni to maj stejné dokonce je vidět že je dělená ale to nevidím. já vidím buď ovolit ty šrouby 3ks jak drží impeler nebo je něco pod karbecem ale tam je blběj přístum navíc je to zahlé.ta plastová zarážka na táhle jak řadí tu jsem také sundal v tom to spojené nebylo. zítra na to koukne bratr
david
moderátor

Příspěvekod david » pon pro 16, 2013 10:57 pm

ten kus,co prochází pumpou v ní musí zůstat, to nevytahuj.

a) to nejde - je to vevnitř našroubovaný do řadicího vehementu
b) poničíš těsnění toho táhla

budˇtam je spojka, nebo se tahá až od šaltpáky
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte pro 17, 2013 2:54 pm

Tak je to už dole. jo ta závlačka u karbecu se odjistí a vytáhne směrem k sobě, a okamžitě to spadlo dolu. Na to že je motor 10 let starý šlo vše perfektně sundat. já ho koupil rok starej a nikdy nic nedelal. vše původní. taď budu muset vyndat střeva tak jsem zvědavej co se vyčesalo bez toho oleje. to snad půjde lépe :cry:
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » stř pro 18, 2013 1:29 pm

Tak zatím díky za radu (Davide) ostatní raději jak je vidět diskutují o politice či nesmyslech :cry: možná budu zase radu až rozebetu ty střeva.
david
moderátor

Příspěvekod david » stř pro 18, 2013 5:29 pm

není za co, kdyby něco, tak zas - pokud budu vědět ;)
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » stř pro 18, 2013 6:16 pm

A až budu sundavat vrtuli a to ostatní mám si tam na něco dávat pozor není tam zase nějaká nástraha a jde to hladce sundat? a nevím mám vyměnit i impeler? jinak nikdy s chblazením problém nebyl. já vím je tam 10 let.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » pát pro 20, 2013 4:39 pm

Tak jsem to vyndal vrtuli vytočil střeva hřídele kole vše ozubení vypadá dobře ale nikde tam nevidím žádné gufero nebo je to jen gumový kroužek nešel jsem tam 1cm jako okraj ze šprcky jediné co jsem ještě nevyndal je svislá hřídel a vzadu ten zubatý prstenec asi kolo na zátečku to půjde asi špatně možná nemusím. ještě nevidím klínek na vrtuli nebo to má asi ten prokluz? Jelo to bez oleje to je jasné rachotilo to v tom zpátečka tam nešla dát. co myslíš Davide s ložiskama nechat či dát nové.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát pro 20, 2013 5:36 pm

Zubatý kolo, cos vyndal, je zpátečka. dopředu to jede na zadní kolo. Je na něm ložisko co dostává největší kouř. Pokud se točí volně, nezadrhává a nerachtá velkou v ůlí, tak bych ho nechal. Taky cos z toho vylil, jestli rezatou vodu, tak to bude horší, pokud emulzi voda/ole, tak bych se tolik nebál. Na hřídeli od vrtule simmering je a je to pozice 64.
hlavně bys měl přijít na to, kudy ti tam nateklo. S oblibou to je kolem manžetky řadicí tyčky – posice 44

případně simm. pod vodní pumpou – pos.20 tady:

jde o to, jak moc to používáš, jestli občas, tak to nejspíš ještě nějakou chvíli vydrží. Hlavně až to složíš, bez impelleru, tak se to musí točit volně, volně řadit a tak pod.

edit: impeller bych vyměni, asi bude ztvrdlej a popraskanej. pokud ne, je to na tobě :)
Naposledy upravil(a) david dne pát pro 20, 2013 5:47 pm, celkem upraveno 1 x.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát pro 20, 2013 5:39 pm

zajímavý je, že cenzorovací automat mi dal "censored" i na slovo "v ůlí" :lol: :lol: :lol:

proto ta mezera, vypadá to blbě :hmm:

budeme muset požívat počeštěnej německej ekvivalent - lokr
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » pát pro 20, 2013 7:47 pm

no nevyteklo z toho skoro nic asi tak malej panák max velkej vody spíš male. po oleji či emulzi ani památka. a vjedné drážce zbyl ten centimetr kulaté gumy jako kdyby to byl velkej O kroužek. A taky jak jsem povolil celou tu hřídel šlo to velice lehce je totiž možné že to bylo povolené protože jsem nevěděl jak se to povoluje a točilo se to na obě strany tak jsem zkusil na jednu stranu to točit déle a viděl že to vylézá. to by možná znamenalo že by to na ty satelity vlastně netlačilo a tím pánem nejelo a rachotilo zítra na to zase kouknu díky já ten motor používám často jezdím s ním do loděnice
david
moderátor

Příspěvekod david » pát pro 20, 2013 11:30 pm

jo, "O" kroužek tam má být taky, velkej průměr díry náboje - pos. 61

Zpět na