Honda BF8A jde špatně na volnoběh

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

vikigach
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Honda BF8A jde špatně na volnoběh

Příspěvekod vikigach » stř črc 02, 2014 12:29 pm

na lodi mám motor Honda BF8A s el. startem. Vždy chodil bezvadně. Poslední dva dny jde špatně na volnoběh. Nastartuje hned ale na volnoběh chcípe. Ve vyšších otáčkách jde dobře. Takže musím nastartovat, protůrovat a hned dát rychlost a jet alespoň na třetinu plynu. V tomto stavu je schopen běžet třeba 2hodiny ale jakmile povolím plyn na volnoběh tak běží nepravidejně a za chvíli chcípne. Na manévrování v přístavu to není nic moc.
Podíval jsem se na karburátor a udělal dvě fotky. Jsou tam dva štelovací šroubky jeden je vodorovný viz šipka na první fotce. Na druhé fotce je šroubek který je svisle šikmo. Třeba by mě někdo mohl poradit čím to může být a případně jestliže je jedná pouze o seřízení volnoběhu tak kterým a zda utáhnout nebo povolit.

http://vikigach.rajce.idnes.cz/lodka#100_1588.jpg

http://vikigach.rajce.idnes.cz/lodka#100_1589.jpg

děkuji předem
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 419

Příspěvekod lynx » stř črc 02, 2014 12:38 pm

Nemůžeš mít ucpaný (nebo téměř ucpaný) výfuk?
Přesně takhle se chovala moje motorová pila a bylo to tím.
Vím, že od pily k lodnímu motoru je dost daleko, ale za podívání nic nedáš a mě nic jiného nenapadá.
Tedy druhá možnost je právě seřízení volnoběhu, ale to chce manuál.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř črc 02, 2014 1:10 pm

To že dřív šel bez problému by spíš ukazovalo na nějakej bordel v karbecu. Než začneš štelovat, tak ho zkus vyčistit.
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » stř črc 02, 2014 1:17 pm

raději nic nešteluj, uděláš více škody než užitku.
Taky bych to viděl na bordel v karbcu, nebo v benzínu.
Co svíčka??
vikigach
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vikigach » stř črc 02, 2014 1:19 pm

Chapu. mas na mysli ze mam na boji odsroubovat ty ctyri sroubky, odklopit vrsek a cekat jestli me plovak spadne do vody.
Tak na tuhle akci zatim nejsem pripraven.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Re: Honda BF8A jde špatně na volnoběh

Příspěvekod Jarda885 » stř črc 02, 2014 1:51 pm

vikigach píše:.......... musím nastartovat, protůrovat a hned dát rychlost a jet alespoň na třetinu plynu. V tomto stavu je schopen běžet třeba 2hodiny ale jakmile povolím plyn na volnoběh tak běží nepravidejně a za chvíli chcípne......

Podle výše uvedeného bych to odhadnul na přicpanou volnoběžnou trysku karburátoru.
Začal bych tím vodorovným šroubkem. Jestli je to volnoběžná tryska, tak je tento šroubek lehce dotažen na doraz.
Jestli není na doraz, pak je to štelovací šroubek a hledal bych jinde.

Na přicpaný výfuk bych to netipoval. Přicpaný výfuk udusí motor při vyšších otáčkách.
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Honda BF8A jde špatně na volnoběh

Příspěvekod david » stř črc 02, 2014 1:56 pm

vikigach píše:na lodi mám motor Honda BF8A s el. startem. Vždy chodil bezvadně. Poslední dva dny jde špatně na volnoběh. Nastartuje hned ale na volnoběh chcípe. Ve vyšších otáčkách jde dobře. Takže musím nastartovat, protůrovat a hned dát rychlost a jet alespoň na třetinu plynu. V tomto stavu je schopen běžet třeba 2hodiny ale jakmile povolím plyn na volnoběh tak běží nepravidejně a za chvíli chcípne. Na manévrování v přístavu to není nic moc.
Podíval jsem se na karburátor a udělal dvě fotky. Jsou tam dva štelovací šroubky jeden je vodorovný viz šipka na první fotce. Na druhé fotce je šroubek který je svisle šikmo. Třeba by mě někdo mohl poradit čím to může být a případně jestliže je jedná pouze o seřízení volnoběhu tak kterým a zda utáhnout nebo povolit.

http://vikigach.rajce.idnes.cz/lodka#100_1588.jpg

http://vikigach.rajce.idnes.cz/lodka#100_1589.jpg

děkuji předem

na první obr. je šroub volnoběžné směsi
na druhém šroub otevření klapky plynu na volnoběh.

ten první kus zašroubovat na doraz - jen lehce a počítej otáčky!!! nebude jich víc než 1,5 - 3!!!! pak ho vrať, kde byl. pokud to nepomůže, vytoč ho o 1-2 ot. nastaruj, chvilu nech běžet - pokud motor poběží, vypni a vrať ho zase zpět. Základní nastavení by se samo nemělo změnit, leda usazeninama a ty bys takhle mohl odstranit. když nic nepomůže, zkus ještě, nejlíp za chodu, otočit pomalu tak o 1/3 tam a zpět a sledovat otáčky a pravidelnost chodu. Když se to chytne líp, ale otáčky budou mimo obvyklé, tak přidej nebo uber šroubem z druhého obr. Je to dost oboje citlivé, otáčej pomalu, nebo po kouskách.

Když se ani tak nechytneš, tak leda všechno vyčistit.

případně kouknou ta svíčky a jak funguje sytič.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř črc 02, 2014 4:52 pm

No myslím než se začneš ptát na radu tak by jsi měl udělat základní věci jako jsou svíčky trysky a i karbec protože to je základ a každej ti tohle na začátku poradí a stejně tě to nemine pak se můžeš ptát dál s tím že základ jsi udělal a čekat další rady to už je několikátej případ o radu a člověk tak max. sundá dekl a babo rad jinak nic ve zlém
vikigach
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vikigach » čtv črc 03, 2014 9:02 am

dekuji davidovi, sroubek jsem posteloval a motor bezi jako driv.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv črc 03, 2014 8:57 pm

dík.
to víš, dobrá rada je lepší jak dvě hodiny blbý práce :good:

Zpět na