na lodi mám motor Honda BF8A s el. startem. Vždy chodil bezvadně. Poslední dva dny jde špatně na volnoběh. Nastartuje hned ale na volnoběh chcípe. Ve vyšších otáčkách jde dobře. Takže musím nastartovat, protůrovat a hned dát rychlost a jet alespoň na třetinu plynu. V tomto stavu je schopen běžet třeba 2hodiny ale jakmile povolím plyn na volnoběh tak běží nepravidejně a za chvíli chcípne. Na manévrování v přístavu to není nic moc.
Podíval jsem se na karburátor a udělal dvě fotky. Jsou tam dva štelovací šroubky jeden je vodorovný viz šipka na první fotce. Na druhé fotce je šroubek který je svisle šikmo. Třeba by mě někdo mohl poradit čím to může být a případně jestliže je jedná pouze o seřízení volnoběhu tak kterým a zda utáhnout nebo povolit.
http://vikigach.rajce.idnes.cz/lodka#100_1588.jpg
http://vikigach.rajce.idnes.cz/lodka#100_1589.jpg
děkuji předem
Honda BF8A jde špatně na volnoběh
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
- Jarda885
- zkušený harcovník

- Reputace: 102
Re: Honda BF8A jde špatně na volnoběh
vikigach píše:.......... musím nastartovat, protůrovat a hned dát rychlost a jet alespoň na třetinu plynu. V tomto stavu je schopen běžet třeba 2hodiny ale jakmile povolím plyn na volnoběh tak běží nepravidejně a za chvíli chcípne......
Podle výše uvedeného bych to odhadnul na přicpanou volnoběžnou trysku karburátoru.
Začal bych tím vodorovným šroubkem. Jestli je to volnoběžná tryska, tak je tento šroubek lehce dotažen na doraz.
Jestli není na doraz, pak je to štelovací šroubek a hledal bych jinde.
Na přicpaný výfuk bych to netipoval. Přicpaný výfuk udusí motor při vyšších otáčkách.
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Re: Honda BF8A jde špatně na volnoběh
vikigach píše:na lodi mám motor Honda BF8A s el. startem. Vždy chodil bezvadně. Poslední dva dny jde špatně na volnoběh. Nastartuje hned ale na volnoběh chcípe. Ve vyšších otáčkách jde dobře. Takže musím nastartovat, protůrovat a hned dát rychlost a jet alespoň na třetinu plynu. V tomto stavu je schopen běžet třeba 2hodiny ale jakmile povolím plyn na volnoběh tak běží nepravidejně a za chvíli chcípne. Na manévrování v přístavu to není nic moc.
Podíval jsem se na karburátor a udělal dvě fotky. Jsou tam dva štelovací šroubky jeden je vodorovný viz šipka na první fotce. Na druhé fotce je šroubek který je svisle šikmo. Třeba by mě někdo mohl poradit čím to může být a případně jestliže je jedná pouze o seřízení volnoběhu tak kterým a zda utáhnout nebo povolit.
http://vikigach.rajce.idnes.cz/lodka#100_1588.jpg
http://vikigach.rajce.idnes.cz/lodka#100_1589.jpg
děkuji předem
na první obr. je šroub volnoběžné směsi
na druhém šroub otevření klapky plynu na volnoběh.
ten první kus zašroubovat na doraz - jen lehce a počítej otáčky!!! nebude jich víc než 1,5 - 3!!!! pak ho vrať, kde byl. pokud to nepomůže, vytoč ho o 1-2 ot. nastaruj, chvilu nech běžet - pokud motor poběží, vypni a vrať ho zase zpět. Základní nastavení by se samo nemělo změnit, leda usazeninama a ty bys takhle mohl odstranit. když nic nepomůže, zkus ještě, nejlíp za chodu, otočit pomalu tak o 1/3 tam a zpět a sledovat otáčky a pravidelnost chodu. Když se to chytne líp, ale otáčky budou mimo obvyklé, tak přidej nebo uber šroubem z druhého obr. Je to dost oboje citlivé, otáčej pomalu, nebo po kouskách.
Když se ani tak nechytneš, tak leda všechno vyčistit.
případně kouknou ta svíčky a jak funguje sytič.
- geus
- zkušený harcovník

- Reputace: 40
No myslím než se začneš ptát na radu tak by jsi měl udělat základní věci jako jsou svíčky trysky a i karbec protože to je základ a každej ti tohle na začátku poradí a stejně tě to nemine pak se můžeš ptát dál s tím že základ jsi udělal a čekat další rady to už je několikátej případ o radu a člověk tak max. sundá dekl a babo rad jinak nic ve zlém