Costa Concordia.
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- teonas
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Tak jak to tedy bylo? Narazila v oblasti B nebo A? Podle té námořní mapy je to B extrémně úzké hrdlo do kterého by se ani nemohli trefit....a kdyby se potom potopila přídí k přístavu (to je směrem k jihu) a přetím plula na sever tak by musela provést obrat před přístavem a lehnout na pravobok. To samé by platilo kdyby narazila v oblasti A. Měla totiž zapíchnutou skálu na levoboku a plula na sever tak by se musela taky otočit. Přece jenom obrátit takovou loď není jen tak....
- muflonek
- návštěvník fóra
teonas píše:Tak jak to tedy bylo? Narazila v oblasti B nebo A? Podle té námořní mapy je to B extrémně úzké hrdlo do kterého by se ani nemohli trefit....a kdyby se potom potopila přídí k přístavu (to je směrem k jihu) a přetím plula na sever tak by musela provést obrat před přístavem a lehnout na pravobok. To samé by platilo kdyby narazila v oblasti A. Měla totiž zapíchnutou skálu na levoboku a plula na sever tak by se musela taky otočit. Přece jenom obrátit takovou loď není jen tak....
Z toho záznamu AIS, který jsem linkovala, je IMHO patré, že se tam nějaký obracecí manévr provedla...
- teonas
- nováček na fóru
Z toho záznamu AIS, který jsem linkovala, je IMHO patré, že se tam nějaký obracecí manévr provedla...[/quote]
To je fakt, nějaký provést museli. Točili na pravobok a vypadá to že se vraceli do přístavu (i když ten záznam je dost nepodrobný). To by ale znamenalo, že možná najeli na skálu někde v místě A?! To my ještě není jasné, jinak zbytek by seděl. Opravdu tedy jel mezi těmi ostrůvky v místě B a nebo je to jen dohad?
To je fakt, nějaký provést museli. Točili na pravobok a vypadá to že se vraceli do přístavu (i když ten záznam je dost nepodrobný). To by ale znamenalo, že možná najeli na skálu někde v místě A?! To my ještě není jasné, jinak zbytek by seděl. Opravdu tedy jel mezi těmi ostrůvky v místě B a nebo je to jen dohad?
- chairman
- nováček na fóru
- Bydliště: Bri Capku 21, 101 00 Praha 10, duben-říjen: Kralja Zvonimira 44, Šibenik
- Kontaktovat uživatele:

Na skály se jezdit nemá (zde kormidelník při noční přeplavbě zaspal = totální zničení naší 4-kajutové klubové lodi
[mod="Baharis"]Odkaz smazán.
Stále opakujeme, že nejsme odkazník na cizí stránky. Pokud to je možné, jsme rádi když je článek zde. Pokud to možné není, je odkaz potřeba nasměřovat přímo na článek.
Není to poprvé. Pokud se tyto snahy budou opakovat, může dojít k vyloučení z fóra.[/mod]
Kapitán se údajně přiznal k plavbě těsně kolem ostrova - chtěl se předvést zmámenu.
Ale pořád tvrdí že jel podle mapy a útes na ní nebyl.
Kdo je zodpovědný za námořní mapy? Co když narazím do útesu, který na mapě není? Musí být mapy schváleny? A taky je otázka čemu věřit na charteru více, jestli papírové mapě nebo eMapě v GPSce?
Ale pořád tvrdí že jel podle mapy a útes na ní nebyl.
Kdo je zodpovědný za námořní mapy? Co když narazím do útesu, který na mapě není? Musí být mapy schváleny? A taky je otázka čemu věřit na charteru více, jestli papírové mapě nebo eMapě v GPSce?
Loď má být do listopadu provozu schopná?? (To jsem vyčetl v dnešních novinách.) No to jsem zvědav, jestli je díra jenom na jedné straně, tak to snad půjde zavařit a vodu vyčerpat.
To mi připomnělo, Nový Zéland nechal potopit náklad z kontejnerové lodi, protože neměl na to vybaven. Loď stála na útesu 3 měsíce, to je snad dost času na přivezení pontonu z jeřábem ne?
To mi připomnělo, Nový Zéland nechal potopit náklad z kontejnerové lodi, protože neměl na to vybaven. Loď stála na útesu 3 měsíce, to je snad dost času na přivezení pontonu z jeřábem ne?
- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
porucik píše:Lidi by měli konečně dostat rozum a přestat vyrábět takové kolosy, které nám, kteří mají rádi jachting ničí prostředí a romantiku. Nejlepší bude když se všechny podobné kolosy potopí i s pakama, která na ně lezou.
Ale tohle je, pratele, kvalitni nazor !!!!
Mozna by nebylo spatny, kdyby se potopily taky vsechny ty zapraskany rekreacni jachty, na kterych se, beztak jen pro zabavu, vozi ti nejruznejsi zbohatlici a moderni pseudoromantici. Ty laminatovy obludy by konecne prestaly zasirat to krasny more i s vsema tema pakama co na ne lezou. A to more, co more, , MORE by tak konecne a opet zustalo tem, kterym odjakziva patrilo ... objevitelum a rybarum ... takova krasa ...
no a protoze objevitele uz nejak nejsou potreba a vetsina ryb se chova v sadkach, takze mi vychazi ze by se na tu vodu uz necpal nikdo .. konecne se priroda docka zaslouzeneho klidu .. takovych set let to trvalo

Slava "porucikovi"ze to objevil ..... tolik let jsme na nej cekali ... jeste ze jsme se dockali

- Kratas
- nováček na fóru
Denis píše:Božo, absolútne súhlasím s tvojou poslednou vetou:" proto je lepší si držet vždy od těchto kolosů odstup a nemotat se jim do cesty..", ale ako sa to dá pri nočnej plavbe? Aké technické zariadenie použiť aby ťa s tankeru videli. Je radar nevyhnutnosťou? Existujú lacnejšie technické zariadenia, signalizácie, ako vidieť nebezpečnú loď v tme? Alebo aby ONI videli mňa? Samozrejme opkrem radarového odrážača?
Lepší než radarový odražeč je aktivní radarový odražeč, ale to je zase o penězích. Jediné řešení je nespoléhat na to, že tě někdo uvidí, ale pozorovat, pozorovat a zase pozorovat, analyzovat a reagovat. Problém je, když lehne vítr i motor, pak už zbývá jedině signalizace (osvětlit plachty, popř. bílá světlice). Ještě horší je když se to stane v plavební dráze a ten kolos neuhne ani kdyby chtěl. Mám dvě zkušenosti, obě dopadli naštestí dobře a po třetí rozhodně netoužím.
- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
Denis píše:.... ale ako sa to dá pri nočnej plavbe? Aké technické zariadenie použiť aby ťa s tankeru videli. Je radar nevyhnutnosťou? ...
pokud jsem to pochopil spravne a je rec o MEM radaru, pak jen doplnim .. radar na me lodi je proto abychom videli MY, ne proto aby ONI videli NAS. Muj aktivni radar nemuze nahradit radarovy odrazec a tak k tomu nemuze ani slouzit ... jeste jednou ... presto ze JA mam na lodi pusteny svuj radar a nemam zadny radarovy odrazec, znamena to, ze pro dalsi lod s pustenym radarem mohu byt a prakticky i budu, neviditelny ....
- bozakafka
- aktívní jachtař
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
TashonkaWitko píše:Denis píše:.... ale ako sa to dá pri nočnej plavbe? Aké technické zariadenie použiť aby ťa s tankeru videli. Je radar nevyhnutnosťou? ...
pokud jsem to pochopil spravne a je rec o MEM radaru, pak jen doplnim .. radar na me lodi je proto abychom videli MY, ne proto aby ONI videli NAS. Muj a ktivni radar nemuze nahradit radarovy odrazec ... jeste jednou ... presto ze mam na lodi pusteny svuj radar a nemam zadny radarovy odrazec, znamena to, ze pro dalsi lod s radarem mohu byt a prakticky i budu, neviditelny ....
nemá cenu spekulovat co je nej a nej. ale jasné je to že kombinace radar, aktivní odražeč a AIS a připojení k satelitu je to co funguje pokud s tím operují lidé, kteří to dostatečně ovládají. bohužel neaktivní radarový odražeč není vidět na velkou vzdálenost a pokud jsou velké vlny tak skoro vůbec. jsou systémy kdy se radar s radarem vidí, ale to se netýká běžných uživatelů. vcelku často používáme APRS pokud jsme připojeni k internetu, ale to se týká velkých lodí. podle mne jsou vždy úhlavním nepřítelem karga. tam se peče na všechno a často jsou systémy vykopávkami. největší potíž je rychlost velkých lodí a druhá potíž že spoustu jachtařů se nedokážou včas orientovat v navigaci, hlavně v noci. mám jednu zkušenost která v noci skvěle funguje a to je používání dalekohledu.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Môj radar mi zabezpečí, že v noci vidím loď na vzdialenosť asi 20 mil , dá sa z toho usúdiť, že na úhybný manéver mám skoro hodinu ak sa jedná o nákladnú loď a pol hodiny ak je to rýchly trajekt.
A nejaké technické zariadenie na mojej lodi by ma mohlo spraviť pre tie velké lode viditelným. Má niekto niečo také na lodi? Ja som si zatial kúpil len velmi velké sťažňové osvetlenie, na vrchole sťažňa mám tricolor a biele 360. Ten aktívny radarový odrážač je účinný, teda ak tam zrovna neslopú? Má niekto nejaký typ?
Na tejto havárii je mi len lúto tých čo tam zomreli.
A nejaké technické zariadenie na mojej lodi by ma mohlo spraviť pre tie velké lode viditelným. Má niekto niečo také na lodi? Ja som si zatial kúpil len velmi velké sťažňové osvetlenie, na vrchole sťažňa mám tricolor a biele 360. Ten aktívny radarový odrážač je účinný, teda ak tam zrovna neslopú? Má niekto nejaký typ?
Na tejto havárii je mi len lúto tých čo tam zomreli.
- Fensalir
- návštěvník fóra
Denis píše:A nejaké technické zariadenie na mojej lodi by ma mohlo spraviť pre tie velké lode viditelným. Má niekto niečo také na lodi? Ja som si zatial kúpil len velmi velké sťažňové osvetlenie, na vrchole sťažňa mám tricolor a biele 360. Ten aktívny radarový odrážač je účinný, teda ak tam zrovna neslopú? Má niekto nejaký typ?
Tak jelikož větší lodě musí mít AIS na palubě tak po použití AIS Transponderu (B třída) tě všechny mrchy uvid (a ty uvidíš je) , dneska už to neni tak drahý napr.
- Majsner
- nováček na fóru
Kapitán
Mě přinejmenším překvapilo, že kapitán opustil "předčasně" palubu. Chápu, že byl zřejmě v šoku, když si uvědomil co se stalo (mít na svědomí desítky obětí a loď za stamiliony). Myslím, že na jeho místě by to byl pro mne dost silný důvod, abych z té lodi už nikdy nevylezl.
- vilma
- moderátor
- Reputace: 46
No, to je otázka pro soudního znalce a to je mi blízké
.
Když to mám lidově popsat - opravdu existují v psychice takové řekněme posttraumatické stavy, kdy ten šokovaný člověk je pár minut - hodin mimo realitu a reaguje nepřiléhavě, nedokáže adekvátně vyhodnotit situaci a sám by takovéto chování u sebe i druhých odsuzoval, kdyby nebyl zrovna mimo. Detailnější vysvětlení, jak se to pak zpětně vyšetřuje, zjišťuje a z čeho se vychází, nelze ale šířit a vytrhovat z kontextu konkrétní události. Můžu však říct, že hodně řidičů co uteče od autonehody, zkouší vyvinit se tímto směrem, ale je to znalcem vyvráceno a putuje do krimu.

Když to mám lidově popsat - opravdu existují v psychice takové řekněme posttraumatické stavy, kdy ten šokovaný člověk je pár minut - hodin mimo realitu a reaguje nepřiléhavě, nedokáže adekvátně vyhodnotit situaci a sám by takovéto chování u sebe i druhých odsuzoval, kdyby nebyl zrovna mimo. Detailnější vysvětlení, jak se to pak zpětně vyšetřuje, zjišťuje a z čeho se vychází, nelze ale šířit a vytrhovat z kontextu konkrétní události. Můžu však říct, že hodně řidičů co uteče od autonehody, zkouší vyvinit se tímto směrem, ale je to znalcem vyvráceno a putuje do krimu.
....a prave to co napsala Vilma je ten pravy konec sveta. Vsechno lze vysvetlit i veci jasne, nemuseji byt zase tak uplne jasne. Jak byl svet drive jednoduchy - a je vlastne jednoduchy porad, jen nehledat ta vysvetleni v mistech, kde nejsou potreba - mel byt na lodi a nebyl. Tim to pro me konci. Mozna ho dovedu lidsky pochopit, ale to do toho nepatri.
I kdyz mozna drive ten svet taky nebyl tak jednoduchy - vzpomente, jak dopadl soud pote co chytili vzbourence z Baunty ( nebo jak se to pise )
I kdyz mozna drive ten svet taky nebyl tak jednoduchy - vzpomente, jak dopadl soud pote co chytili vzbourence z Baunty ( nebo jak se to pise )