Video potopené plachetnice Maxus 21 je ZDE a jeho vyzvednutí je na dalším videu
ZDE . Příčina potopení mi není jasná, ještě hledám....
Potopený Maxus 21 na Mazurech
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- geronimo
- zkušený harcovník

- Reputace: 204
- Kontaktovat uživatele:
Re: Potopený Maxus 21 na Mazurech
Jachta ležela na dně jezera Sniardwy rok, potopila se za bouře a posádka, která se na ní plavila byla zachráněna jinými jachtaři. Zachránění jachtaři nedokázali určit přesné místo potopení. Vrak byl nalezen i trochu náhodou v hloubce 10 metrů mimo trasy lodí,takže nepřekážela plavbě. Vyzvednutí se ujali záchranáři a potápěči Mazurské dobrovolnické záchranné služby. Jak informovali potápěči, byla v hloubce deseti metrů, trochu zablácená, ale v dobrém stavu, nejsou vidět žádné díry ani poškození.
- geronimo
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Ještě jsem našel nějaké informace :
"jachtu řídil člověk s námořními zkušenostmi. Plavil se s manželkou a byl si vědom počasí. Překvapil ho silný poryv větru, jachta se bleskově naklonila a nabrala vodu . Potopila se rychle."
Zdá se, že zkušenosti z moře a z kýlových jachet se ne vždy dají uplatnit na jezerech a jezerních ploutvových lodích. Velká námořní jachta odpustí kormidelníkovi mnohem vice, při poryvu se nakloní, dá se bránit vyostřením, tedy práce s kormidlem. Na lehké ploutvové lodi je obrana povolení otěží hlavní plachty.
"jachtu řídil člověk s námořními zkušenostmi. Plavil se s manželkou a byl si vědom počasí. Překvapil ho silný poryv větru, jachta se bleskově naklonila a nabrala vodu . Potopila se rychle."
Zdá se, že zkušenosti z moře a z kýlových jachet se ne vždy dají uplatnit na jezerech a jezerních ploutvových lodích. Velká námořní jachta odpustí kormidelníkovi mnohem vice, při poryvu se nakloní, dá se bránit vyostřením, tedy práce s kormidlem. Na lehké ploutvové lodi je obrana povolení otěží hlavní plachty.
- LadaM
- aktívní jachtař

- Reputace: 97
Jo, to jsou ty chvíle, kdy těch 3,6 m výšky na vleku a nutnost jeřábování nevypadají jako zbytečná nevýhoda.
Mám sice kýlovku, ale úzkou, takže když fouká alespoň o trochu víc, než skoro nic, kormidluji s otěží hlavasky v druhé ruce. Nejspíš by se nepoložila, ale je také potřeba myslet na komfort posádky, že?
Mám sice kýlovku, ale úzkou, takže když fouká alespoň o trochu víc, než skoro nic, kormidluji s otěží hlavasky v druhé ruce. Nejspíš by se nepoložila, ale je také potřeba myslet na komfort posádky, že?

- RACEK
- zkušený harcovník

- Reputace: 100
Cože? Ta loď byla potopená rok? To ji nikdo nehledal? Sniardwy je mělký rybník, tam by se musela najít hned.
- geronimo
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Asi je to nenapadlo a čekali, až jim to někdo poradí....
Podle toho co jsem se dočetl, vyhledání a vyzdvižení lodi není ani v Polsku levná záležitost, v podstatě je to cena podobné starší lodě, takže se řešilo, kdo to zaplatí, jestli pojišťovna, majitel, kapitán, nevím, jestli byla soukromá, nebo půjčovny . Navíc posádka nevěděla přesnou polohu převrácení a loď se tedy mohla potopit stovky metrů od předpokládaného místa
Podle toho co jsem se dočetl, vyhledání a vyzdvižení lodi není ani v Polsku levná záležitost, v podstatě je to cena podobné starší lodě, takže se řešilo, kdo to zaplatí, jestli pojišťovna, majitel, kapitán, nevím, jestli byla soukromá, nebo půjčovny . Navíc posádka nevěděla přesnou polohu převrácení a loď se tedy mohla potopit stovky metrů od předpokládaného místa

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Podstatný rozdíl mezi plouvovou a kýlovou lodí je poměr váhy lodě a váhy kýlu, který u kýlových lodí je volen tak, aby i při náklonu lodě s plachtou ve vodě loď zvedne. To u ploutvové lodě není ta se nezvedne a naplní se vodou a klesne. Tak tomu bylo i v tomto případě. Naše loď váží 6000kg, z toho kýl je 2500kg olova.