Potopená jachta u Žirje
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Re: Potopená jachta u Žirje
Vzhledem k alkoholu v krvi posádky se k nehodě nejspíše pojišťovna postaví negativně a odmítne plnění.
Celá škoda tak bude vymáhána po kapitánovi jachty.
A tak to je správné, tak to má být

- JardaF
- zkušený harcovník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Ono to s tím alkoholem - ono to může být všeljiaké. Kdo si nedá jedno pivko za kormidlem? (já třeba ne, ale to je proto, že pivo skoro nepiju
). To jedno pivo se dá nadýchat a média z toho dělají opilost... Třeba, nevím. Jen, že se to musí brát s rezervou, tyhle zprávy. Mám s tím zkušenosti, byť ne tedy s alkoholem.
Ovšem na duhou stranu jsem teď v Řecku potkal docela dost totálních neumětelů na lodích velikosti 50 stop. Ty nevěděli co s lodí a mohli bejt střízliví až bůh brání
Ale stejně je to smutná událost. Zajímalo by mě, kde to přesně bylo. Na SZ Žirje je pár místeček, kde se lodě rády koušou...

Ovšem na duhou stranu jsem teď v Řecku potkal docela dost totálních neumětelů na lodích velikosti 50 stop. Ty nevěděli co s lodí a mohli bejt střízliví až bůh brání

Ale stejně je to smutná událost. Zajímalo by mě, kde to přesně bylo. Na SZ Žirje je pár místeček, kde se lodě rády koušou...
To máš pravdu Jardo. Média dokáží zázraky...
No alespoň že to nebyli češi. Alespoň podle tohoto to vypadá na naše jižní sousedy:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/pija ... 70146.aspx
Ale ještě něco. Možná to zkresluje, ale vidíte na té fotce, jak ta loď pod plachtami, pluje blízko návětrné straně břehu? Před tímto všechny své svěřence varuji. Něco rupne a jsme na skále...

No alespoň že to nebyli češi. Alespoň podle tohoto to vypadá na naše jižní sousedy:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/pija ... 70146.aspx
Ale ještě něco. Možná to zkresluje, ale vidíte na té fotce, jak ta loď pod plachtami, pluje blízko návětrné straně břehu? Před tímto všechny své svěřence varuji. Něco rupne a jsme na skále...
V originále píšou "nasukala na hrid označenu svjetionikom". A to tam je jen jedno, mezi Žirje a Mažininou. Je tam potřeba striktně dodržovat značení IALA (jak všichni víme A), protože mezi majákem a Žirje jsou skalní útesy, místy až k hladině.
Vloni na jaře jsem tam s kurzanty viděl jak z nich jedna plachetka stahovala druhou.
A letos zase před kanálem sv. Ante, jak byla nakloněná loď pod plnými plachtami smýkaná bokem přes skály, mezi tím zeleným majákem a východním kardinálním znakem.
Někdy člověk opravdu hledí....
Vloni na jaře jsem tam s kurzanty viděl jak z nich jedna plachetka stahovala druhou.
A letos zase před kanálem sv. Ante, jak byla nakloněná loď pod plnými plachtami smýkaná bokem přes skály, mezi tím zeleným majákem a východním kardinálním znakem.
Někdy člověk opravdu hledí....

našel jsem ještě jinou zprávu, kde je vyfocen dotyčný majáček, na který najeli (třetí fotka dole). Jsou na ní vidět podvodní útesy za ním.
http://mok.hr/vijesti/sibenik/spasena-p ... -kod-zirja
http://mok.hr/vijesti/sibenik/spasena-p ... -kod-zirja
- MARIS
- moderátor
- Reputace: 5
- Kontaktovat uživatele:
No,ono to má ještě dva aspekty.Sám jsem viděl dvakrát v tom místě nasedlé lodě.Jednou čartrovou plachetnici a jednou švédský větší motorák.
Ale za první,ten maják tam vždy nebyl,mám mapy z roku kolem 1985,a maják tam zaznamenán není,a pak dnešní maják je sektorový,a ten jasně vymezuje kudy plout.
Ale za první,ten maják tam vždy nebyl,mám mapy z roku kolem 1985,a maják tam zaznamenán není,a pak dnešní maják je sektorový,a ten jasně vymezuje kudy plout.
Naposledy upravil(a) MARIS dne pát zář 16, 2011 8:58 am, celkem upraveno 1 x.
- mozeg
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
no z clanku je zrejme ze tam sli okolo 21:00, predpokladam ze sa z papierovou mapou ani nezaoberali.Videli akurat majak so svetlom. Vzhladom na to ako sa pomaly zvazuje breh na tej fotke ja by som sa tomu miestu vyhol oblukom. Ja osobne radsej prieplavy z malou hlbkou ak sa to da obchadzam. Ja som mal stres tohto roku medzi Veli Vinik a Zminjakom pri Murteri ale som to zvladol. Blby pocit mat 30-50cm pod kylom. A okrem toho v GPS mapach nie su naznacene vsetky zmeny hlbok, uz sa mi to stalo ze zrazu z 10-17 m pod kylom len 4.
- JardaF
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Ty šutry za majákem nejsou ani na Garminu a ani na Navionicsu (ten mám čerstvě koupený). Na obou je hloubka za majákem 10m. Na mapě papírové je vidět poměrně houbeles, jen ten maják a modrá barva. Jestli se drželi GPS a chtěli trochu zafrajeřit/zkrátit cestu... Je to hodně zrádný místo, jediný co člověka varuje je ten sektor na majáku a pak profil pobřeží, jak tu správně padlo.
Ja tu plul jenom jednou a to v noci - samozřejmě jsme se drželi prostředku kanálu v uctivé vzdálenosti od majáku. Pluli jsme tu v rámci kursu bez GPS, tím spíš nikoho nenapadlo motat se nějak k Žirje blíž.
Ja tu plul jenom jednou a to v noci - samozřejmě jsme se drželi prostředku kanálu v uctivé vzdálenosti od majáku. Pluli jsme tu v rámci kursu bez GPS, tím spíš nikoho nenapadlo motat se nějak k Žirje blíž.
- Lucifer
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Vůbec jsem nikde nevyčetla, jestli jeli na plachty nebo ne.
Koukala jsem do map - 808 to moc neřeší, je tam u majáku značený jeden šutřík, můj oblíbený Kroatien Handbuch neukazuje kromě majáku vůbec nic, ani mělčiny, takže pokud bych jela na plachty a vyšel by mi průjezd na volné moře tudy bez další třeba Re, pak bych o tom asi i přemýšlela.
Ale zase mám již letošní zkušenost: Jeli jsme do mariny Veli Iž a ta byla plná. Rozhodla jsem o další variantě noclehu, a to na bojích níže u městečka Kněž na tomtéž ostrově. Před Kněžem je ostrov Kněžak, který se dá objet ze severu i z jihu. Jižní cesta byla pro nás zajížďkou, i po prostudování všech dostupných map (obě výše uvedené, male karte a plotter v lodi) jsem se rozhodla jet severní cestou, kde nejméně uvádí 808 hloubku 5m. Já měla ponor 2,7m, takže by to mělo být v pohodě. HA HA!
Když se hloubkoměr (měřen od hladiny) zastavil na 2,9m, už jsem měla čelo orosené potem a skoro jsem stála připravena odtud vycouvat. Nakonec jsme to pomalinku projeli, ale když nebyla ani pověstná stopa pod kýlem, tak to nebyl vůbec dobrý pocit.
Od té doby se zdálky takovým místům vyhýbám.
Takže nyní si do svých všech map a průvodců značím toto místo u Žirje jako neproplutelné a možná by stálo za to založit nové vlákno Co v mapách není a toto by byl první počin. Já bych hned dodala i ten Iž - Kněžak.
A já to hned udělám!

Koukala jsem do map - 808 to moc neřeší, je tam u majáku značený jeden šutřík, můj oblíbený Kroatien Handbuch neukazuje kromě majáku vůbec nic, ani mělčiny, takže pokud bych jela na plachty a vyšel by mi průjezd na volné moře tudy bez další třeba Re, pak bych o tom asi i přemýšlela.

Ale zase mám již letošní zkušenost: Jeli jsme do mariny Veli Iž a ta byla plná. Rozhodla jsem o další variantě noclehu, a to na bojích níže u městečka Kněž na tomtéž ostrově. Před Kněžem je ostrov Kněžak, který se dá objet ze severu i z jihu. Jižní cesta byla pro nás zajížďkou, i po prostudování všech dostupných map (obě výše uvedené, male karte a plotter v lodi) jsem se rozhodla jet severní cestou, kde nejméně uvádí 808 hloubku 5m. Já měla ponor 2,7m, takže by to mělo být v pohodě. HA HA!

Od té doby se zdálky takovým místům vyhýbám.
Takže nyní si do svých všech map a průvodců značím toto místo u Žirje jako neproplutelné a možná by stálo za to založit nové vlákno Co v mapách není a toto by byl první počin. Já bych hned dodala i ten Iž - Kněžak.
A já to hned udělám!

- kolovratek
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
Našel jsem jeden příspěvek o plotrech
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=98858#98858
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=98858#98858
- kolovratek
- návštěvník fóra
- kolovratek
- návštěvník fóra
- kolovratek
- návštěvník fóra
na internetu je k nalezení všechno.
V galerii je asi 10 fotek lodi na útesu. Pravděpodobně z rána následujícího dne.
http://www.tportal.hr/vijesti/crnakroni ... osade.html
V galerii je asi 10 fotek lodi na útesu. Pravděpodobně z rána následujícího dne.
http://www.tportal.hr/vijesti/crnakroni ... osade.html