Přeplavba Malta - Švédsko, zamyšlení nad zimní plavbou

Povídání o jachtingu, moři a vodě kolem nás ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Přeplavba Malta - Švédsko, zamyšlení nad zimní plavbou

Příspěvekod bozakafka » stř led 25, 2012 6:04 pm

Skiper hledá člena do posádky na přeplavbu z Malty do Švédska. Bavarie 39 ft. Mluvil jsem s ním a je ochoten zaplatit veškeré náklady spojené s cestováním tj, letenka na Maltu a Cestu domu. dále jídlo a spoustu dalších věcí. Jestli má někdo zájem tak se ozvěte. Je třeba jednat rychle zítra mám s ním schůzku. skiper je super.
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » stř led 25, 2012 6:35 pm

Jako že mi skipper zaplatí letenku tam i zpět a navíc mě bude krmit za to že s ním pojedu?
Tak to beru, šéfe. Hned. Kdy odlétáme?
:)
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř led 25, 2012 7:06 pm

Bubo. toto je seriozní nabídka a tak to funguje všude jinde než v čechách. jestli máš opravdu zájem tak mi napiš soukromou zprávu. samozřejmě podmínkou jsou zkušenosti s jachtingem a znalost angl. jazyka.
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » stř led 25, 2012 8:58 pm

Poslal jsem ti SZ
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř led 25, 2012 10:44 pm

Musím upřesnit celou akci. Převoz této lodi se podle toho co jsem pochopil rozhovoru s kapitánem kouskovat nebude. takže žádný velký výlet po portech ve středomoří a jinde. pouze mu jde o čas, protože chce vyplout co nejdříve. podle mne je to trochu sado maso, ale zima na moři je zajímavá. znovu říkám že kdo chce s ním plout musí anglicky komunikovat a být jachtař. tato plavba se neorganizuje stylem výměny posádek kdo naskočí na maltě skončí ve švédsku!!!! pokud opravdu má někdo opravdový zájem takto plout tak mi musí říct ANO a poté ho zkontaktuji se skiperem. Jenom to opravdu musí být ANO!!!!!. prosím nepište mi nesmyslné SZ.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř led 25, 2012 10:48 pm

fakt je ten že to je strašně na rychlo, ale mne to připadá jako dobrá příležitost. zítra s ním mám sezení ve 14.00. na netu budu ráno do 8.00. poté budu na tel.
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » čtv led 26, 2012 7:16 am

Tak nevím, jestli ti právě moje SZ přišla jako nesmyslná.
Ale k tomu, abych ti mohl případně říct ano / ne potřebuju znát alespoň pár "drobností"
- KDY se plánuje vyplutí
- KAM zhruba se jede (Göteborg nebo Stockholm je zatracenej rozdíl ve vzdálenosti i v čase)
- KOLIK času to zhruba má zabrat
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » čtv led 26, 2012 8:25 am

omlouvám se za to nesmyslné. myslel jsem to tak že on nemá čas organizovat něco jako dělení plavby a tak podobně. budu s ním mluvit ve 14.00.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 420

Příspěvekod lynx » čtv led 26, 2012 9:46 am

Ahoj Bubo,
nechci Ti bořit iluze, ale jaké máš zkušenosti s plavbou v opravdu špatném počasí?
Ono to Tvoje "že pojedu s ním" by se mohlo změnit v hodně ošklivou noční můru. V téhle roční době jsou Biskaj, Kanál a Severní moře všechno, jen ne místo pro fajn jachting.
Předpověď britské Met Office na dnešní poledne:

Obrázek

Část předpovědi pro vjezd do Skagerraku ze Severního moře – dnes a zítra:

Obrázek

(P. S. Zdroj: www.weatheronline.co.uk.)

Pohoda, ne? :(
Hodně štěstí,

Lynx
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » čtv led 26, 2012 11:09 am

Ups... :D
No, vítr 7 (v nárazech 8 ) Btf jsem už potkal, ale je pravda, že bylo poněkud tepleji a netrvalo to dlouho, takže jako opravdu špatné počasí bych to rozhodně neoznačoval.
Vítr 5-6 v podstatě fajn jachting je, problém je pro mě spíš ta zima. Ale to, že se nejedná o prázdninovou projížďku s rodinou je mi jasné.
Navíc lodí by měl velet někdo jiný - očekávám, že si svůj díl práce odvedu pod skipperem, který má něco najeto a ví do čeho se pouští.
V každém případě dík za varování.
Naposledy upravil(a) Bubo dne čtv led 26, 2012 7:13 pm, celkem upraveno 1 x.
MontySail
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MontySail » čtv led 26, 2012 5:24 pm

To Bubo: :D
Skus si tu předpověd podívat líp...6 Bf je u tebe pohodovej Jachting...???No tak možno na Jadranu,když je poblíž marina a schovanej mezi ostrůvky před vlnama.V tomhle se plout ani nedá....Teda dá,ale tohle už dokáže bakelitku zlomit vejpůl.A ty vlny,ty vlny....fuj tajbl...a ta kosa... oproti tomuto je i Danteho peklo procházka růžovým sadem. :D

howk
Monty
morhen
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod morhen » čtv led 26, 2012 5:51 pm

Mno ja nevim, ale me prijde ze vitr do 30kt tedy cca bft 6 je preci peknej jachting. Jina vec jsou samozrejme vlny, tam bych to dal tak do 5bft. Takze pro me je super jachting bft 5-6. Vic uz zalezi na okolnoste (vcetne delky trvani, pripadneho deste, teploty okoli a tak dale.)

Kazdopadne tahle plavba v tuhle dobu je pro zkuseneho kapitana i zkusenejsi posadku. (bych si tak myslel)
MontySail
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MontySail » čtv led 26, 2012 6:39 pm

Hmmm...No já jsu asi trochu rozmazlenej... :oops: ,ale v kostce shrnuto: 6 Bf(22-27 Kn...pokud se nepletu,nemám to před sebou),u plně rozvinutého vlnění výška vln cca do 4 m (Jadran 0,4 m,ale přes ten se do Švédska z Malty nepluje).Co nás tedy teď z jara po cestě asi čeká...Z Malty do Gibu by to snad šlo,i když... Přijdou li od Lionu Mistráli a nebo tramontány,potěš teď v zimě klobás...Ale vlny by,pokud nepřijde opravdu slota,neměli přesáhnout výšku 5 metrů...Hlavně mezi Sardinií a Baleárami (předpokládám tam někde malou cik-pauzu,Afrika se mi v tomhle období zdá býti, no řekněme ne zdraví prospěšná).Do Gibu by to tak nějak, teď v zimě mohlo býti hmmm...nenacházím správné slovo...snad poučné???....No a pak přijde jaro...Portugalské pobřeží v zimě a z jara moc jachtění nepřeje a v Biskaju je svatební sezona v plném proudu....To se tam žení všichni čerti a všichni svatí jim u toho asistují...Dál bych jenom odhadoval,bo výš jsem zatím neplul a jenom starší kamarádi vykládali...Ale pchááá, dle mně jsou to jenom babské povídačky... :D .Né že by bylo na 6 Bf něco zlého,tady mi snad míň ani nefouká a je to tady chléb vezdejší,ale motat se v 3-4 metrových vlnách,v 10°c(a to bude i mnohem méně) pár týdnů by mi asi nedělalo dobře na pleť.Jó,tak z Visu do hospody na Murteru,to jó...To by šlo,člověk se těší na svařák a rum a jiné nápoje jenž rozproudí oběh krevní,ale takhle z jara na Atlaniku....ouvej...asi jsu na to už moc starej..... :D

Jenom tak namátkou,co nás tento tejden čeká v Západním Středomoří...Zatím pohoda :D

Obrázek

howk
Monty
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » čtv led 26, 2012 7:17 pm

kdo se bojí sedí na prdeli, kdo nikdy nechtěl vyplout do těžkého počasí sedí na prdeli dvakrát. staré pořekadlo kanadských rybářů. ;) ;)
MontySail
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MontySail » čtv led 26, 2012 7:27 pm

Fuj tajbl....Jsem se lekl...Ještě že neznám žádného kanadského rybáře...Počkat.....ne...neznám.... :whist:

howk
Monty
MontySail
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MontySail » čtv led 26, 2012 7:40 pm

Jsem si vzpomněl...Znám ale dva Norské rybáře...To se nepočítá...???Asi ne... :( ...Oni stejně oba tráví pravidelně zimu na Madeiře. :?

howk
Monty
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 420

Příspěvekod lynx » pát led 27, 2012 9:38 am

bozakafka píše:kdo se bojí sedí na prdeli, kdo nikdy nechtěl vyplout do těžkého počasí sedí na prdeli dvakrát. staré pořekadlo kanadských rybářů. ;) ;)

Kdo se bojí a sedí na prdeli ... alespoň tu prdel ještě má.

Mimochodem, pokud by někomu dělal problém výraz Gusts 11 Bft, tak to znamená poryvy větru do 11 Beauforta.
K tomu dlouhodobě teploty, jaké zmiňuje Monty ... no potěš Neptun!
MontySail
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MontySail » pát led 27, 2012 10:39 am

11 Bf....pchááá,drsňáci v tom vyplouvají na ryby... :lol:
Víš Lynxi,někdy mně nesoudnost některých soudruhů docela zaráží,u některých je to ale jenom spíše nedostatek zkušeností a trochu i naivita a iluze.S těch se ale vyléčí většinou po první větší plavbě...... :mad:

howk
Monty
Naposledy upravil(a) MontySail dne pát led 27, 2012 12:05 pm, celkem upraveno 1 x.
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » pát led 27, 2012 11:36 am

MontySail píše:11 Bf....pchááá,drsňáci v tom vyplouvají na ryby... :lol:
Víš Lynxi,někdy mně nesoudnost některých soudruhů docela zaráží,u některých je to ale jenom spíše nedostatek zkušeností a trochu i naivita.S té se ale vyléčí většinou po první větší plavbě...... :mad:

howk
Monty

Tak mi drsný kluci ze severu v tom na mácháč na ryby ( Máchovo jezero ) jezdíme normálně :mad:
Tedy když nám tu těch 11 Bf zrovinka fouká :whist:

:sorry: :offtopic:
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát led 27, 2012 5:02 pm

Například včera odplul můj kamarád z Malty na Kypr. Když se podíváte na počasí tak to bude celkem mazec. Jenže věc se má tak že se tak rozhodl. Má za sebou svě plavby kolem světa a byl kapitán féry na aljašce. Osobně jsem si taky užil dost zimního jachtingu a když vynechám vzpomínky na občas blbé počasí a dlouhé studené noc,i tak to bylo fajn. Přece jachting není o tom si doma u krbu sednout ke compu a referovat všem jak ta zimní plavba bude stát za prd. kdo to nikdy nezkusil tak by neměl rozdávat moudrosti ostatním, kteří se zamýšlí jít do toho. dávno jsem pochopil že jsme národ těch nej a nej nejchytřeších a rádi radíme ostatním věci o kterých nemáme ani páru. Tím se prosím nechci dotknou nikoho z účastníků této debaty. Nabídka přeplavby byla seriozní a kapitán vypadal že asi ví co dělá, ono to je tak že seveřani mají trochu jiný práh větrnosti než my co se pohybujeme poněku více na jih. O těch prdelích je to tak že kdyby lidé co mají rádi trochu jiný styl života a stále radši seděli na prdeli doma, tak by zřejmě nikdo nepřejel solo atlantik a nebo neobjel zeměkouli. nikdo by nevylezl na osmitisícovku a nikdo by neryskoval kejhák ze starou automatikou pod vodou.... a jiné a jiné příklady. třeba se mnou nebudete souhlasit, ale v mém životě hrají bláznivé nápady podstatnou roli a pomohli mi prožít věci a kterých může spoustu lidí jen snít. pravda je ta že by nikdo neměl zbytečně kvuli bláznoství hazardovat se životem. dobré byť třeba ujeté nápady se taky dají celkem bezpečně naplánovat. osobně si v životě nesmírně cením lidí kteří se toho i za cenu jistého rizika snaží dosáhnout. zamyslete se nad tím a nestrašte jachtaře s nesmyslnýma dlouho trvajícíma prognozama počasí. zima je prostě na moři taková. pokud se pluje v zimě vždy se operuje s plánem B a to je bezpečná port za větrem.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát led 27, 2012 5:06 pm

ještě jedná malá poznámka jsem celkem v poho když mne někdo nazývá "nesoudným soudruhem" radši budu ten nesoudný soudruh než soudný soudruh :D :D :D
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » pát led 27, 2012 6:11 pm

Trochu jsem to vyprovokoval, tak to zkusím uzavřít:

Nakonec jsem to zabalil. Hlavním důvodem bylo, že nemám možnost vypadnout na celou (předpokládanou) dobu přeplavby z práce. Ještě jsem myslel, že zkusím skippera přemluvit, aby trasu rozdělil na 1/2 a jet s ním alespoň jednu část. Ale, mimo jiné i po komentářích tady na fóru, jsem se rozhodl nekomplikovat to sobě ani skipperovi. Je fakt, že s takovou divočinou zkušenosti nemám.
Někdo třeba řekne, že jsem udělal dobře, někdo, že jsem posera. To přežiju.

Ale PROSÍM netitulujme se tady různými přízvisky, která bychom si neřekli do očí. A pokud řekli, tak by to mělo třeba i nějakou dohru, které po netu není dost dobře rálná. :gun:
Možná to nebylo na mě, možná jo, to je jedno. Označení "soudruh" je pro mě docela drsná nadávka, na kterou bych při osobním rozhovoru reagoval opravdu hodně zprudka. A myslím, že takových nás tu může být víc. Nemusíme spolu souhlasit, klidně se hádejme, kdo má pravdu, ale vynechme urážky.

Díky
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát led 27, 2012 6:40 pm

A když už to uzavíráš...mohl jsi tu délku plavby alespoň vzpomenout.
Je to poučný příklad možnosti plavby, jistě se nejeden z nás zamyslel jestli by to bylo pro něj reálné.... :?
Mě chybí jen ta plánovaná délka přeplavby... to abych věděl jestli mám příště reagovat ;)
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » pát led 27, 2012 7:06 pm

Na jak dlouho to má odhadnuté skipper nevím, nakonec jsem mu nevolal.
Zkusil jsem si udělat svůj odhad - a třeba mi ho místní mazáci zboří jak domeček z karet. Ale neva, šel jsem na to takhle:

Velmi hrubě jsem na maps.google. com změřil vzdálenost (nějaký kilometr sem nebo tam nehraje roli)
Vyšlo mi to:
a) do Göteborgu cca 5500 km = 2970 Nm
b) ke Stocholmu cca 6400 km = 3456 Nm

Při optimistickém rychlostním průměru 6 kts to znamená:
a) 495 hodin = 20.6 dne
b) 576 hodin = 24 dny
Když k tomu vezmu nějakou časovou rezervu - cesta tam a zpět, alespoň nějaká zastávka v přístavu, možné komplikace, ... - je to výlet na měsíc (ne na Měsíc).
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pát led 27, 2012 7:25 pm

Tak přidám můj odhad: Čas zdvojnásob a přičti nejméně tři týdny.

Zpět na