Přeplavba Malta - Švédsko, zamyšlení nad zimní plavbou

Povídání o jachtingu, moři a vodě kolem nás ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte led 31, 2012 7:25 am

ano souhlasím, neva, stejně mne nezbyde jen souhlasit, protože souhlasím dodatečně. to je jak za starých dob :D :D :D
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » čtv úno 09, 2012 6:55 pm

http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... enjpg.jpg/

To je to,o čem jsem mluvil....A to to tady tahle vypadá už deset dní... Jestli vypluli,tak to Bůh s nima...... :D

howk
Monty

A to foto sem ani za Boha nedostanu.... :lame:
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Michal123 » čtv úno 09, 2012 11:08 pm

Z Malty to mají proti větru, to bude fuška. Ale potom krásný větříček kolem Sardinie, pěkně z boku. Stačí trošku zrefovat plachty.
Kolem Španělska je to horší, šipky jsou nějaké zmatené. :o
Za Gibraltarem zaďák, ten nemám rád :( , to jim nezávidím.
(Na GFSku je vítr 25 uzlů kolem jižní Sardinie)
dan
s/y Hannah

Příspěvekod dan » čtv úno 09, 2012 11:40 pm

:shock: kurna ja jsem asi na nake jine mape.... :)
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » pát úno 10, 2012 7:02 am

Michal123 píše:Ale potom krásný větříček kolem Sardinie, pěkně z boku. Stačí trošku zrefovat plachty.
Kolem

Prej - krasnej vetricek,... :lol: To neni vetricek, to je pekny zimni stredomorsky maestral primo do ksihctu s poryvy pres 50 knt s vlnou vcie nez 6 metru, teplotami blizicimi se k nule. V tomto obdobi mozna i snezi. Abych do toho "vetricku" vlezl dobrovolne, musim byt asi psychopat :-)
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » pát úno 10, 2012 9:28 am

Chorvat, co se nám stará o loď u Trogiru 6.2.2012 napsal:
Pozdrav,sve najbolje želim
U Marini snjeg i -6 noč ,a dan 3Co bura 60 čak i 90 čvorova .
Times - Bold dobro pripremnjen za zimu ,antifriz u motoru od 2011.g. jedra spremnjena , ne pušta more ni vodu(kišu) sve ok.
Pozdrav
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát úno 10, 2012 10:00 am

Já jsem to tipoval na průs...švih až v Atlantiku. A hleďme, ono ne.
No, je-li to měsíc čistého času plavby, tak je třeba přidat další dva na čekání v přístavech na to, až nebudou padat ... (sami si doplňte co).
I kdyby se vyplouvalo v dubnu, měl bych pochybnosti, ale v únoru ...
A to bez ohledu na to, co říkají kanadští rybáři.

L.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát úno 10, 2012 12:22 pm

vypluli v úterý. Celkem odvaha, ale asi snad zná skiper co dělá. Jsme ve spojení a tak uvidíme jak to bude pokračovat . Taky jsem si myslel ze začátku, že to bere poněkud nezodpovědně co se týče vybavení lodi, ale když mu přišla náhradní sada plachet včetně bouřek tak to zřejmě myslí vážně. Nicméně jsem se později dozvěděl , že Marty skiper je celkem námořní ESO a má toho celkem dost za sebou včetně plaveb kolem Hornu. Osobně v tomto dobrodrůžu nevidím nezodpovědnost, to by musel být nezodpovědný každý kdo pluje v bouřlivém počasí.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » pát úno 10, 2012 3:54 pm

Tady nejde o to kdo co umí...Tady jde o to že pluje na bakelitce a ještě k tomu na Bavarce a moc dobře nechápu,proč se do tohohle někdo pouští...Ne že by to nešlo ustát,teda pokud loď vydrží,ale k tomuhle bych musel mít kuwa důvod...Na to by asi peníze nestačili. :D

To Michal 123...
Chlape,o čem to mluvíš :lol: .....Z Lionu půjdou vlny jako třípatrovej dům...i těch 6 metrů je velice optimistická prognóza.A takhle to tady funí už přes tejden.

howk
Monty
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » pát úno 10, 2012 5:37 pm

Monty píše:To Michal 123...
Chlape,o čem to mluvíš :lol: .....Z Lionu půjdou vlny jako třípatrovej dům...i těch 6 metrů je velice optimistická prognóza.A takhle to tady funí už přes tejden.
howk
Monty

No právě se divám kam všichni chodí na to hrozné počasí. Koukám na http://www.passageweather.com/.
Pokud to vezmou jihem středomoří, tak tam to počasí není tak hrozné. Na mapě vidím vítr 25 uzlů a u pobřeží Tunisu jen 20. Vlny 1 - 2 metry.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » pát úno 10, 2012 5:52 pm

Za prvé si podívej,ze kterého data jsou tyhle prognózy a za druhé o vlnách do dvou metrů si nech tak zdát.Mezi Sardínií a Baleárama je to u těchhle tramontán nejhorší část středomoří.Tady vlny rostou v zimě i k 10 metrům....a někdy i více.No a víc k jihu...???...ty vlny jdou na hodně daleko a na rozběh mají dosti místa.Já nevím jak ty,ale já na otevřeném moři,když by foukalo i "jenom" 25kn tejden v kuse jsem metr-dva vysoké vlny nezažil...Zato kolem čtyř metrů jooo...a někdy i více. :D

howk
Monty
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát úno 10, 2012 6:15 pm

Michal123 píše:No právě se divám kam všichni chodí na to hrozné počasí. Koukám na http://www.passageweather.com/.
Pokud to vezmou jihem středomoří, tak tam to počasí není tak hrozné. Na mapě vidím vítr 25 uzlů a u pobřeží Tunisu jen 20. Vlny 1 - 2 metry.

Zde nejde o to, co je na predpovedi na internetu, ale o to, jake to byvava za kazdych okolnosti. :-) Mistni maestral je velice zvlastni jev, ktery je samy pruser. Kdokoliv to potvrdi, kdo se do toho dostal na vlastni kuzi. Kor v zime. A jeste k tomu tato oblast je shnily kout zemekoule. Mezi Sardinii a Tuniskem - jendo z nejvetsich pekel, kdyz funi maestral, vlny jak panelaky, doslova. :-)
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod deko » pát úno 10, 2012 6:21 pm

Monty píše:Tady nejde o to kdo co umí...Tady jde o to že pluje na bakelitce a ještě k tomu na Bavarce a moc dobře nechápu,proč se do tohohle někdo pouští...Ne že by to nešlo ustát,teda pokud loď vydrží,ale k tomuhle bych musel mít kuwa důvod...Na to by asi peníze nestačili. :D

mozno ma na palube tri alebo styri svedske roztlieskavacky. to uz by som rozmyslal aj ja :whist: :lol:
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ludek » pát úno 10, 2012 7:25 pm

Jsem ted v Barceloně. Ne na moři nicméně u moře. Týden tady foukalo od severu. Nic hrozného. Na pevnině ne víc nez 20 ale samozřejmě na moři zřejmě víc. Dneska se vítr otočil a fouka pekne z jihu. Odhaduji ho tak na 25. V nárazech možna 30. Opět nevím jak to vypada na moři.
Tak jen pro info.
dan
s/y Hannah

Příspěvekod dan » sob úno 11, 2012 1:28 am

to bozakafka:pokud jsi s nimi ve spojeni tak bych ocenil kdybys nas tady mohl informovat jak postupuji,diky.mimochodem na Kanale uz mame dva tydny paradni pocasi,vitr kolem 12 uzlu,vlna tak do metru,asi 2 stupne,slunecno...kazdy den vidim ze je par lodi venku.Pocitam ze by sem mohli dorazit tak za tri,ctyri tydny...teda pokud nepopluji okolo Irska...Loni zacatkem brezna tady bylo asi tri tydny okolo 30C....
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » sob úno 11, 2012 9:21 am

GFS model není moc přesný? Existuje nějaká předpověď pro středomoří, která zohledňuje lokální podmínky?
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » sob úno 11, 2012 10:31 am

Kombinace UGRIB a Windfinder jako lokální předpověď. Tady na Maltě Windfinder celkem sedí. Windfinder je příbřežní předpověď ale v podstatě se podle ní dá určit i tehdenci dál od moře. Další dobrá předpověď je Passageweather.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » sob úno 11, 2012 11:54 am

Pro okoli malty je vynikajici toto:

http://maltairport.com/weather/page.asp ... &lng=e&t=5

Je tam i detajlni tridenni predpoved pro namorniky
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » sob úno 11, 2012 5:20 pm

[quote="Ludek"]Jsem ted v Barceloně. Ne na moři nicméně u moře. Týden tady foukalo od severu. Nic hrozného. Na pevnině ne víc nez 20 ale samozřejmě na moři zřejmě víc. Dneska se vítr otočil a fouka pekne z jihu. Odhaduji ho tak na 25. V nárazech možna 30. Opět nevím jak to vypada na moři.
Tak jen pro info.[/quote]

Zítra budu v Barceloně taky a mám čas od 17.00 do 21.00.... Můj tel.0034647122114.Když tak se ozvy....ale k věci...
Barcelona je zakrytá před Tramontánama i Mistrálama z Lionu...Je to tam takovej koutek kde hlavně v létě nefoukne nic kloudného ani za Boha :D .Jinak celé to pobřeží k plavbě nic moc...Ale Costa Brava je jinak hezká...práčovna na turisty... :D

howk
Monty
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » sob úno 11, 2012 5:34 pm

[quote="Michal123"]GFS model není moc přesný? Existuje nějaká předpověď pro středomoří, která zohledňuje lokální podmínky?[/quote]

WRF (The Weather Research and Forecasting Model) je nástupcem modelu MM5. Na vývoji modelu se podílejí: National Center for Atmospheric Research (NCAR), the National Oceanic and Atmospheric Administration (the National Centers for Environmental Prediction (NCEP) , the Forecast Systems Laboratory (FSL), the Air Force Weather Agency (AFWA), the Naval Research Laboratory, Oklahoma University, a Federal Aviation Administration (FAA).

Model WRF počítá pro většinu Evropy a Středomoří. Další oblast která je pokryta modelem WRF s rozlišením 9 km jsou Kanárské ostrovy, Madeira a část Marockého pobřeží. Druhá menší 9 km doména pokrývá severní část Rudého moře s populárními spoty v Egyptě a dále Izrael, Libanon a jih Kypru. Výchozí a hraniční podmínky pro výpočet poskytuje model GFS. Funguje-li vše bez problémů WRF se aktualizuje 4x denně, a nabízí předpovědi na 78 hodin s krokem po 1 hodině. Předpověď obsahuje rychlost a směr větru, nárazy větru, teplotu, celkovou oblačnost a srážky.

Nejjemnější rozlišení které se používá je 3 km, model s takto vysokým rozlišením vyžaduje značný výpočetní výkon proto oblast pokrytí bohužel nemůže být velká. WRF s rozlišením 3 km, pokrývá Českou republiku, předpovědi jsou na 48 hodin dopředu a aktualizují se 4x denně.

Je ale k dispozici z drtivé většiny jenom pro placené předpovědi,jenž využívají větší lodě,rybáři ale i jachtaři.

howk
Monty
Naposledy upravil(a) Monty dne sob úno 11, 2012 5:45 pm, celkem upraveno 1 x.
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ludek » sob úno 11, 2012 5:42 pm

Monty píše:
Ludek píše:Jsem ted v Barceloně. Ne na moři nicméně u moře. Týden tady foukalo od severu. Nic hrozného. Na pevnině ne víc nez 20 ale samozřejmě na moři zřejmě víc. Dneska se vítr otočil a fouka pekne z jihu. Odhaduji ho tak na 25. V nárazech možna 30. Opět nevím jak to vypada na moři.
Tak jen pro info.

Zítra budu v Barceloně taky a mám čas od 17.00 do 21.00.... Můj tel.0034647122114.Když tak se ozvy....ale k věci...
Barcelona je zakrytá před Tramontánama i Mistrálama z Lionu...Je to tam takovej koutek kde hlavně v létě nefoukne nic kloudného ani za Boha :D .Jinak celé to pobřeží k plavbě nic moc...Ale Costa Brava je jinak hezká...práčovna na turisty... :D

howk
Monty

Díky, ale bohužel uz něco mám, tak snad příště. Abych byl přesnějsi, tak jsem v Castelldefels. Asi 20 km jižně od Barcelony. Ted tu je JJV a odhad tak 35 v nárazech možna 45. Prisel docela necekane, akespon v predpivedi nic nebylo. Ale opět jen pohled z pláže. Na otevřeném moři to zřejmě funi víc.

Zpět na