jachting na Slovensku pre zaciatocnika

Povídání o jachtingu, moři a vodě kolem nás ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

petra
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

jachting na Slovensku pre zaciatocnika

Příspěvekod petra » stř dub 02, 2008 2:35 pm

Dobry den,

v USA som mala moznost plavit sa na malych zavodnych plachetniciach (15 stop - 4.5m) a chcela by som sa tomu dalej venovat aj u nas. Vsetci vsak ponukaju len namorny jachting na velkych lodiach. :hmm:
Kde by som k tomuto mohla na Slovenku dostat - na koho a kde sa obratit? Da sa absolvovat nejaky kurz?
Dakujem za akekolvek rady. :)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř dub 02, 2008 5:29 pm

Chceš jazdiť závodne, alebo len tak pre svoje potešenie a v ktorej časti Slovenska bývaš?
petra
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod petra » čtv dub 03, 2008 7:44 pm

najskor by som sa to mala poriadne naucit... som z Bratislavy :hmm:
Midsoft
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Midsoft » čtv dub 03, 2008 9:12 pm

V Senci je niekoľko klubov jachtingu. Možno má niekto miesto v posádke Cadeta, 420-ky alebo keď si zriadiš niečo vlastné napr. europu, tak sa môžeš prihlásiť do nejakého z klubov samostatne. Inak loď závisi dosť od veku(teda hlavne váhy posádky). Možno Ti bude stačiť Optimist ;)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv dub 03, 2008 9:26 pm

Dole som ti napísal oficiálnu stránku Slovenských nenámorných jachtárov, tak skús s toho niečo vydolovať.
Na vedenie plachetnice s plachtami do 12 m2 nepotrebuješ oprávnenie a nad 12 m2 už potrebuješ oprávnenie vodca malého plavidla. Skúšky sa robia na Štátnej plavebnej správe, o podmienkach odporúčam sa ísť informovať osobne.
Mnoho jachtárov plachtí tak, že si jednoducho kúpia malú plachetničku a chodia s ňou na nejakú priehradu, prípadne s malou kajutovkou tam kotvia celú sezónu. Samozrejme je to náročné, lebo potrebuješ miesto na zimovanie lode, vlek na prepravu lode a samozrejme vhodné auto. V kluboch ktoré zostali zo starých časov je to viac menej zabité, sú to večšinou kamarátsko-rodinné spoločenstvá, ale možno sú aj výnimky a možno sa situácia prudko zlepšila. :lol: Prípadne ak si pekná, mladá a bez závezkov tak ťa /možno/ radi prijmú. :lol:
Najbližšie vhodné vodné plochy pri Bratislave sú vodná nádrž Králová, je to pri Seredi a Neusidlerské jazero tu kúsok za hranicami v Rakúsku. Králová je zadarmo, v Rakúsku sa platí.
Požičiavanie lodí v blízkom okolí u nás neexistuje, myslím že až na Šírave, na Neusidly sú požičovne, ale neskúmal som ich.
http://www.sailing.sk/
petra
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod petra » ned dub 06, 2008 4:16 pm

Dakujem velmi pekne za rady, aspon viem kde mam zacat a kde nie. Napriklad ta verzia pekna mlada :mad: a bez zavazkov znie ako mozna cesta :D (tak som sa k tomu dostala ajv USA :good: )
Aj ked asi najidealnejsie to bude skusat a ucit sa s vlastnou lodou.
Este raz dakujem a prajem dobry vietor!
dumber
1. DONÁTOR
1. DONÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dumber » pon dub 07, 2008 6:22 pm

Ahoj,

co sa tyka Vodcu Maleho Plavidla, je niekolko firiem v Bratislave, ktori robia kurzy (Nechcem robit reklamu takze umyselne nespominam. Kazodpadne firmu cez ktoru som to robil ja by som neodporucal ;). Ja som robil skusky v decembri s tym, ze som mal prakticky len stiahnute materialy z webu Slovenskej Plavebnej Spravy. Kedze sa prakticke skusky nerobili tak mi stacilo tyzden intenzivneho ucenia pocas ktoreho som si nastudoval otazky a temy (som drzitelom namorneho preukazu a vela otazok bolo velmi podobnych)
Ale ako povedal aj kapitan, ktory nam odovzdaval preukazy: "Tak vam treba, teraz uz mate papier na to, ze poznate predpisy, takze uz si na vode nemozete robit co chcete" ;)
Takze ak by som si mal vybrat teraz, tak by som volil cestu urobit si preukaz, az ked to bude naozaj nevyhnutne nutne
petra
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod petra » sob dub 12, 2008 10:21 am

Ahoj,

dakujem za radu, otazka ale je, ci neznalost zakona by ma v tomto pripade ospravedlnila. :?
Zatial mi ako naschodnejsie riesenie pripada zohnat si malu lod, na ktoru nepotrebujem ziadne papiere a ucit sa na tom, aj ked som tajne dufala, ze sa mi podari najst nejaky klub, kde by som mohla "nicit" klubove zariadenie. 8)
No a potom odtial uvidim, ci prejdem na nieco vacsie a teda si spravim kurz. Zatial sa mi do kurzov moc nechce.
petra
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod petra » sob dub 12, 2008 10:25 am

(pod kurzom v uvode som nemyslela kurzy na ziskanie opravnenia ale skor kurz, kde by jachting ucili prakticky. Niekto, kto by ma zobral na vodu namiesto do ucebne. :hmm: )
dumber
1. DONÁTOR
1. DONÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dumber » sob dub 12, 2008 4:41 pm

petra: az taky najdes, daj vediet, rad sa pripojim ;)
vlado
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vlado » sob dub 12, 2008 5:06 pm

Peta skus kliknut sem a vyber si klub ktory ti vyhovuje,skontaktuj ich a uvidis http://www.sailing.sk/kluby.php
alebo jeden dobry v U.K. http://www.draycotewater.co.uk/ je to trochu od ruky :D ,ale ked som ich pozoroval z brehu ,tak im pri vycviku dali dobre zabrat...... :shock:
inak hned prvy Y.C.slovan blava je tam clen Peter Sabo ,tiez spoluredaktor casopisu H2O,skus sa obratit na neho o radu....,u neho som za kurz platil,ale je viac lodi a ludi ktory potrebuju ludi do posadky....
petra
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod petra » sob dub 12, 2008 11:33 pm

:D ked najdem, pochvalim sa!
Vdaka za tie linky, prave ten britsky vyzera, ze mi pomoze, zacina to vyzerat tak, ze by som leto mohla travit v Irsku, takze az sa mi tam podari nicit niekoho ineho zariadenie 8) a ucit sa ucit sa ucit sa a ked zase zakotvim na Slovensku, vlastna lod to istiii :P
Dakujem za vsetky rady a kontakty a dufam, ze sa raz stretneme aj niekde na vode (hej, zenska za kormidlom... :shock:
Zdenci
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zdenci » čtv srp 07, 2008 10:13 pm

Čau čau, keby si sa náhodou dakedy objavila na Královej, hoď po mne kamenom a nejaký ten krátky rýchlokurz Ti tam určite dá každý...skoro každý je tam samá ochota...samozrejme pokial volaktorému nepotopíš loď... :D
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod tosotoso » pát srp 08, 2014 4:41 pm

Dá sa na Kráľovej požičať plachetnica do 12m2?
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » pát srp 08, 2014 8:32 pm

Ahoj Petro,

jestli chceš pochopit základní princip vztahu vítr - plachta (předpokládám ale, že to už snad znáš, když jsi párkrát na vodě byla) a umíš celkem dobře plavat a teď ještě je teplá voda a nevadí ti koupání, tak je ještě jedna cesta pro začátečníka. Podívej se na inzeráty a kup si za pár tisíc korun (hm, omlouvám se, vy už máte Eura, tak to bude za pár set Euro, nebo si ho zkus od někoho půjčit) starší výtlačný windsurfing s káčou (to je ten výsuvný kýl za místem, kde je kloub stěžně). Tohle komplet uvezeš na zahrádce běžného auta (asi bych to necpal na VW brouk), pokud máš aspoň trochu síly, tak si s tím poradíš sama (na vodu a z vody), nebo ti někdo pomůže, a vyblbneš se na tom za slunných teplých dnů do sytosti a je to za pár korun. Rozhodně ale nekupuj plovák bez zásuvného kýlu, to už je o něčem jiném a budeš se jen trápit, nezajezdíš si a budeš tento nápad ještě dlouho proklínat.

Já jsem vlastně takto začal s plachtou a na plachetnici už mi pak nikdo nemusel až tak moc vysvětlovat, co a jak. Windsurfing jsem někdy kolem roku 1993 koupil asi za 1000 Kčs (ještě ho mám schovanej ...).

Samozřejmě plachetnice je ale plachetnice, tam stěžeň drží nahoru sám ...

Pavel.

Zpět na