byl jsem na jachtě v Chorvatsku 2x a hezčí dovolenou si neumím představit. Měl by to za?ít ka?dý. Pozná? místa, o kterých se "suchozemcům" ani nesní. Jen to chce vybrat zku?eného kapitána, který to v dané lokalitě dobře zná a uká?e ti ty nejzajímavěj?í místa. A hlavně to s lodí nenapálí do skály (co? se povedlo posádce na?í lodi před náma a museli jsme čekat skoro celý den, ne? jí v doku opravili).
Pokud někoho zajímá cena, tak nás jachta ELAN 38 se 7mi členy posádky a kapitánem vy?la předloni na cca 8000,-Kč na osobu. Kdy? připočítám náklady na dopravu, parkovné za auto v marině, poplatky za kotvení v marinách a odměnu kapitána, tak jsme se ve?li do 12.000,- Kč za osobu. Počítáno bez jídla a kapesného.
Snad nejdůle?itěj?í ze v?eho je ale výběr posádky. Pokud si jen trochu vzájemně nesednete, raději to vzdejte. Ponorka funguje dokonale. Proto doporučuji "pánskou jízdu", holky jsou na lodích ru?ivým elementem
- tvrdí vět?ina zku?ených kapitánů.
Za loď se vět?inou skládá vratná kauce (cca 60 tis.Kč) a vřele doporučuji v?em si tuto kauci pojistit (dělá to velmi dobře Allianz). Pojistka sice stojí cca 4-5 tisíc, ale pokud se na lodi cokoliv zničí nebo se kapitánovi povede ?krtnout o skálu či dno, rozlučte se s kaucí. A věřte mi, ?e to neututláte. Před vrácením lodi toti? skáče do vody potápěč a velice pečlivě prozkoumá "podvozek".
Pokud vás zajímá mořská nemoc, je to silně individuální. První rok nebylo nikomu z posádky vůbec nic. Druhým rokem se pozvraceli skoro v?ichni. Pokud u? vám je ?patně, raději nezalézejte do podpalubí - tam to toti? teprve dostane grády!!!
V sezóně je docela problém sehnat kotvení v marinách u mola, abyste mohli vstoupit suchou nohou. Proto mívá ka?dá jachta nafukovací člunek. Doporučuju připlatit si k němu zapůjčení motoru.
Jak u? jsem řekl, pěkná místa vám uká?e ka?dý zku?ený kapitán. Nenechte si ale rozhodně ujít souostroví Kornati a modrou jeskyni na ostrůvku Bi?evo.
Tak zdar a suchozemcům zmar

ten si musíš užít, ať chceš nebo nechceš.